www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Obětovat se pro druhého?
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

Theorist
Nový uživatel

Czech Republic
9 Posts

Posted - 03/12/2011 :  21:42:57  Show Profile  Reply with Quote
Je to můj první příspěvek a doufám, že vám nebude připadat triviální až směšný dalo mi celkem práci ho vypracovat.

Moje zadání:
Jsi v místnosti s osobou. Je tam tlačítko, které, když někdo drží, tak je otevřená výchozí brána. Když se tlačítko pustí, brána se zavře. V místnosti, kde jsi, nemáš ani hlad ani žízeň a nemusíš dýchat, nestárneš a máš nesmrtelnost.
Byl bys ochoten podržet tlačítko pro druhou osobu aby se zachránila a ty tam zůstal?

Moje řešení:
Nebyl bys ochoten podržet tlačítko! 80 let života propuštěné osoby se nevyrovná věčnosti, kterou bys musel v místnosti strávit. Jediným řešením je přemluvit osobu druhou, aby podržela tlačítko. Jestli ti bude líto, co jsi způsobil osobě druhé, tak to nevadí, protože tě to bude trápit pouze do konce života, kdežto osoba se bude trápit na věky věků.

"Moje řešení" je řešení výhodné pouze pro vás. Na řešení nevýhodné pro vás reaguje "Moje řešení" celkem neoblomným argumentem.
Řešení výhodné pro oba neexistuje, protože po X letech se stejně dohodnete, kdo tam zůstane a kdo ne.

Co si o tom myslíte? Nebo jaký na to máte názor?

Dalibor Grůza
Grafoman

Czech Republic
1678 Posts

Posted - 04/12/2011 :  10:42:12  Show Profile  Visit Dalibor Grůza's Homepage  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Theorist

Je to můj první příspěvek a doufám, že vám nebude připadat triviální až směšný dalo mi celkem práci ho vypracovat.

Moje zadání:
Jsi v místnosti s osobou. Je tam tlačítko, které, k
dyž někdo drží, tak je otevřená výchozí brána. Když se tlačítko pustí, brána se zavře. V místnosti, kde jsi, nemáš ani hlad ani žízeň a nemusíš dýchat, nestárneš a máš nesmrtelnost.
Byl bys ochoten podržet tlačítko pro druhou osobu aby se zachránila a ty tam zůstal?

Moje řešení:
Nebyl bys ochoten podržet tlačítko! 80 let života propuštěné osoby se nevyrovná věčnosti, kterou bys musel v místnosti strávit. Jediným řešením je přemluvit osobu druhou, aby podržela tlačítko. Jestli ti bude líto, co jsi způsobil osobě druhé, tak to nevadí, protože tě to bude trápit pouze do konce života, kdežto osoba se bude trápit na věky věků.

"Moje řešení" je řešení výhodné pouze pro vás. Na řešení nevýhodné pro vás reaguje "Moje řešení" celkem neoblomným argumentem.
Řešení výhodné pro oba neexistuje, protože po X letech se stejně dohodnete, kdo tam zůstane a kdo ne.

Co si o tom myslíte? Nebo jaký na to máte názor?

quote:
Originally posted by Gullsy

Mě se to líbí, evokuje to ve mě Berkleyho tezi o tom "Být, znamená být vnímán." ... jaký by měla smysl existence pro tebe, být tam sám a jaká pro ostatní, když by o tobě buď vůbec nevěděli.

Jak se znám, tak bych tam nikoho samotnýho nenechal a vykopal bych toho druhýho ven co nejdřív, protože zůstávat se mnou v jedný místnosti příliš dlouho je totéž jako být sám.

Theoriste, Gullsy,

to je Ďábel, který je téměř pouhé ničíci nic, který zároveň ničí ostatní v pekle a zároveň není Ďábel vnímán ostatními v pekle a nevnímá ostatní v pekle s výjimkou člověka před smrtí, se kterým Ďábel sdílí toto vězení a kterého může a nemusí propustit spolu s ostatními v pekle, jediná záchrana podle mne pro Ďábla je zmáčknout tlačítko, když se může více méně spolehnout na to, že ho rovněž propuštěný člověk před smrtí, propuštění jedinci z pekla, příroda či Bůh či zejména Ďábel sám sebe zachrání.

(viz www.filosofierovnovahy.sweb.cz )

Edited by - Dalibor Grůza on 04/12/2011 14:53:17
Go to Top of Page

pet_kroku
Aktivní uživatel

168 Posts

Posted - 05/12/2011 :  09:23:54  Show Profile  Reply with Quote
to Theorist

mě by snad jen zajímalo, co to má dokazovat.

P.
Go to Top of Page

Theorist
Nový uživatel

Czech Republic
9 Posts

Posted - 05/12/2011 :  15:49:22  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by pet_kroku

to Theorist

mě by snad jen zajímalo, co to má dokazovat.

P.

Řekněme že jistý přínos (nejen pro mě) jsou úvahy řešení této hádanky
Nic víc od toho nečekej(te).
Go to Top of Page

elx
Aktivní uživatel

Czech Republic
155 Posts

Posted - 05/12/2011 :  21:58:24  Show Profile  Reply with Quote
Nechal bych ho jít. Ale rozhodně né kvůli němu...

Užil bych si potenciál nesmrtelnosti. Pár tisíc let a měl bych už ve svý hlavě vyprojektovanou mentální pseudorealitu (ve stylu lucidního snění), ve který bych si dělal co chtěl, mohl zkoušet různý životy a situace, a měl tak plnější život než kdokoli na zemi... a pokud by mě to přestalo bavit, věřim, že bych za tu dobu vymyslel i to jak se zabít...
Go to Top of Page

axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts

Posted - 23/02/2012 :  15:48:59  Show Profile  Reply with Quote
tento topic se jmenuje obětovat se pro druhého a tak bych to chápala i já

jednoduše pokud bude s tím člověkem uzavřen v jedné místnosti, odkud není úniku, nelze tuto osobu nenávidět nebo k ní chovat neutrální vztah

budeme se spolu bavit, budeme kamarádi, a zde už záleží na tom, kam se ten vztah vyvine. seběobětování je možné jen v lásce. pokud se začnou ti dva lidé milovat, jeden z nich (ten, který miluje víc) se bude chtít obětovat. samozřejmě se budou dohadovat, kdo koho miluje víc. na konec vyhraje ten sobečtější, který tomu druhému dovolí, aby se obětoval, a zároveň tím zachrání svůj život, i když mu to bude líto, možná pár let, možná celý život.

druhý případ je ten, že zůstane jenom u kamarádství. budou se hádat zpočátku, kdo půjde ven, popř. jak to udělat, aby šli oba. pokud se uzná, že to nejde, může zvítězit debata. o tom, koho tam venku co čeká, kdo bude mít hodnotnější život, což je debata velmi těžká, nekonečná. může zmáčknout tlačítko člověk, kterého už "netěší" žít, ale i člověk, který je celou debatou unaven. opět dojde k tomu, že se ani jednomu z nich nebude chtít opustit prostor, ale nakonec jej opustí ten sobečtější.

a nyní v tomto celém prostoru máme několik otázek k zamyšlení. bude š%tastnější ten, kdo je sobecký, kdo si "urval" kus života svého a celý život někoho jiného, jenom pro to, aby mohl žít svůj běžný všední život, aby ho mohl naplnit a odejít tak v pokoji? nebude mít naopak tento pseudo šťastný člověk deprese, protože někoho nechal tam dole/nahoře se trápit, zemřít? nebo spíš nezemřít, nechal ho zkrátka ve věčném zatracení mezi smrtí a životem? možná mu bude jedinou spásou jeho vlastní smrt. duševní očista. možná se na to místo vrátí a podrží tlačítko. možná se role vymění.

a co ten člověk, který to tlačítko podržel? bude si užívat svou nesmrtelnost? o tom pochybuji. ale může si užívat ten pocit, ten pocit věčné lásky a sounáležitosti s lidstvem. a možná, možná že i ten propuštěný člověk, pokud dovede jeho službu opravdu plným srdcem přijmout, dovede i on prožít šťastný život a už se na to místo nevracet. možná že mohou být šťastní oba, pokud svou vzájemnou pomoc dovedou sdílet. ale možná budou oba nešťastní, v případě že ji oba sdílet nedovedou.

lidem není souzeno žít osamoceně, lidé velmi neradi akceptují absolutno.

Edited by - axel01 on 23/02/2012 15:51:18
Go to Top of Page

jrf
Aktivní uživatel

Czech Republic
278 Posts

Posted - 23/02/2012 :  19:20:52  Show Profile  Reply with Quote
Máš to zajímavě položený.

No já bych tam chtěl zůstat. Být věčně v jedné místnosti je sice děsná představa, ale být věčně mrtvý je pro mě ještě děsnější. Věčnost nás čeká tak či onak a já bych volil vždy tu, kdy budu žít.

Tolik úvod k mému názoru na věc. Pak samozřejmě záleží, co si myslí ten druhý. Pokud chce být venku, tak je to win-win a není co řešit. Pokud chce něco jiného, tak se to komplikuje a je to na vyjednávání.
Go to Top of Page

Absolut
Aktivní uživatel

217 Posts

Posted - 23/02/2012 :  20:05:47  Show Profile  Reply with Quote
Jelikož nikde není řečeno, že by po odchodu jednoho z nich přestalo tlačítko fungovat...znamená to, že se v držení tlačítka budou logicky střídat!...a budou střídavě navštěvovat obě místa určená k životu...neboť ani jeden totiž nebude chtít zůstat na témže místě věčně!...:-)

Krom uvedeného, je tato otázka holý nesmysl, neboť taková situace nemůže reálně nastat...a proto nemůže mít ani své logické řešení, které by mohlo něco dokazovat!...:-)

Absolut

Edited by - Absolut on 24/02/2012 13:34:43
Go to Top of Page

Wenceslaw
Nový uživatel

5 Posts

Posted - 07/03/2012 :  06:11:45  Show Profile  Reply with Quote

Zdravím,
Jestli jsi mám vybrat mezi věčnou nudou a obyčejným životem, asi opravdu volím obyčejný život. Krom toho mohu dát závaží na tlačítko a oba můžeme utéct (ale o to ti asi nejde). Mám však trochu jinou otázku: Proč nás smrtelníky tolik děsí věčný život?

Dle mého názoru proto, že smrt je součástí naší identity. Kvůli ní přece vychováváme děti, protože chceme, aby po nás něco zůstalo. Smrt nám dává možnost prožívat sám sebe intenzivněji . A dokonce se dá mluvit o tom, že je podstatou života. Není totiž živého tvora, který dříve či později nezemře. Tedy na Zemi jistě ne. Krom toho, pokud vím, tak někteří neurologové jsou toho názoru, že pouze člověk ( a zvířata ne) je schopen uvědomit si že jednou zemře dlouho před smrtí. Je tedy smrt podstatou lidství? Možná.

Mimochodem, tohle je můj první příspěvek sem, a tak se asi představím.
Jsem Wenceslaw a v současné době přímo žiji filosofií. Proto jsem tady.
Go to Top of Page

kirmakX6on
Aktivní uživatel

327 Posts

Posted - 07/03/2012 :  08:17:33  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Wenceslaw
Mám však trochu jinou otázku: Proč nás smrtelníky tolik děsí věčný život?
tohle je trochu offtopic, ale je pro mě překvapivé, že máš takovou otázku
mě věčný život neděsí, mě děsí teda smrt...

V důsledku bych věčně žít samozřejmě nechtěl (všichni a všechno ostatní by zemřelo, vyhaslo, rozpadlo se...), ale vzhledem k tomu, že to je (fyzikálně) nesmysl, tak se tím nezabývám. Kdybych měl ale možnost žít prakticky neomezeně (např. miliardy let), myslím, že tu první tisícovku bych věděl, co dělat. Pokud pak ne, není nic snadnějšího než se zabít...ale myslím, že čistě ze zvědavosti po mimozemšťanech bych to nějak zvládl (ono je potřeba si uvědomit, že člověk má omezenou kapacitu mozku a zapomíná. Lze se domnívat, že lidský mozek nemůže uchovat vzpomínky na tisíce let života a tudíž se lze domnívat, že ani věčný život zapomnětlivého člověka neomrzí). Považuji za značně deprimující, že jsem se narodil právě nyní, neboť myslím, že věda není ještě tak daleko, aby za mého života byl vynalezen lék proti stárnutí. Jsem ale přesvědčen, že moji vnuci se toho už dožijí. A to je prostě pech...stačilo o trošku později...a nemusel bych zemřít, tohle mě fakt žere. Navíc by to byla vzrušující podívaná - lidstvo, které díky vědě nestárne, ale které bude chtít dál souložit a mít děti... Dokážu si představit, že by pak mohlo nastat něco podobného jako ve filmu http://www.csfd.cz/film/281357-vymereny-cas/

quote:
A dokonce se dá mluvit o tom, že je podstatou života. Není totiž živého tvora, který dříve či později nezemře. Tedy na Zemi jistě ne.
dříve či později - pokud to bereme doslova - musí vkustku zemřít každý živočich (za pár miliard let Slunce zemi roztaví a pokud to tím vše neskončí, tak to nepochybně skončí v okamžiku, kdy "vyhasne")

ale minimálně jeden "prakticky nesmrtelný" živočich znám je - jedná se o malou medúzku Turritopsis nutricula. Viděl jsem ji před lety v dokumentu BBC, musel jsem dogooglit její jméno, které jsem samozřejmě zapomněl. Medúzka je zvláštní tím, že je schopná - zhruba řečeno - poté, co vyroste v dospělce, obrátit své stárnutí a omládnout až do stadia "larvy" a pak zase začít stárnout a tak stále dokola.
Podrobněji na anglické wikipedii: http://en.wikipedia.org/wiki/Turritopsis_nutricula

to byla ale jen taková poznámka na okraj...
(Pokud jde o původní zadání, dívám se na to asi podobně jako Absolut - nevidím moc velký smysl v nereálných zadáních tohoto druhu; nevím, co by mělo řešení, např. to, které poskytl Theorist, dokazovat či demonstrovat, v čem tkví zajímavost této úlohy)
Go to Top of Page

lipo
Nový uživatel

1 Posts

Posted - 07/03/2012 :  19:18:08  Show Profile  Reply with Quote
Vsak nikde neni dano ze objekt jenz opustil mistnost se vubec bude trapit a mit nejake vycitky a vpripade ze ano co dokazuje to ze tyto utrapy konci smrti.

Na druhou stranu na to lze pohlizet i tak ze mistnost, tlacitko, objekty proste vse je pouze iluzorni svet obejktu uvnitr mistnosti. Tedy v pripade ze propusti sveho spolecnika ven a zustane uvnitr sam, muze svou "nudu" zprijemnit tak ze transformuje onu iluzi do jine "zabavnejsi" podoby ...
Go to Top of Page

axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts

Posted - 07/03/2012 :  21:48:44  Show Profile  Reply with Quote
quote:
ale minimálně jeden "prakticky nesmrtelný" živočich znám je - jedná se o malou medúzku Turritopsis nutricula.

ale jednou taky zemřít musí, ne?

Go to Top of Page

Wenceslaw
Nový uživatel

5 Posts

Posted - 07/03/2012 :  22:15:14  Show Profile  Reply with Quote

Máš pravdu, asi je off topic, ale když jsme u toho: Píšeš, že by sis na tu první tisícovku nějakou tu činnost našel. Já taky. To však není nesmrtelnost, nesmrtelnost znamená, že víš, že budeš žít věčně, a nezáleží to na tobě. Tedy, pokud bys věděl, že nezemřeš, ztratil by si pud sebezáchovy. Tedy vůli žít. V podstatě i život sám? A to mi jde.

Pokud jde o původní téma, vesměs souhlasím s Absolutem. Nevidím důvod proč se zabývat dilematem mezi věčnou nudou, a obyčejným životem. Myslím si ale, že i v oné místnosti bych se na nějakou dobu zabavil. A po čase začal nudit, vzhledem k té nudě by můj altruismus asi dost oslabil, a tak bych toho nějak přinutil zmáčknout tlačítko. Jde-li totiž o to, zda se obětovat pro druhého nebo ne, tak jsem toho názoru, že člověk který by se v této situaci obětoval, asi nežil úplně nejlepší život. Mimo místnost asi neměl dost věcí které by ho zajímaly. A možná, už ho život ani netěšil předtím. Protože odsoudit se k věčné nudě, chce asi opravdu hodně altruismu, a tem v jistém smyslu popřením sám sebe. (když se obětuji)
Go to Top of Page

axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts

Posted - 07/03/2012 :  22:33:47  Show Profile  Reply with Quote
quote:

Máš pravdu, asi je off topic, ale když jsme u toho: Píšeš, že by sis na tu první tisícovku nějakou tu činnost našel. Já taky. To však není nesmrtelnost, nesmrtelnost znamená, že víš, že budeš žít věčně, a nezáleží to na tobě. Tedy, pokud bys věděl, že nezemřeš, ztratil by si pud sebezáchovy. Tedy vůli žít. V podstatě i život sám? A to mi jde.

Pokud jde o původní téma, vesměs souhlasím s Absolutem. Nevidím důvod proč se zabývat dilematem mezi věčnou nudou, a obyčejným životem. Myslím si ale, že i v oné místnosti bych se na nějakou dobu zabavil. A po čase začal nudit, vzhledem k té nudě by můj altruismus asi dost oslabil, a tak bych toho nějak přinutil zmáčknout tlačítko. Jde-li totiž o to, zda se obětovat pro druhého nebo ne, tak jsem toho názoru, že člověk který by se v této situaci obětoval, asi nežil úplně nejlepší život. Mimo místnost asi neměl dost věcí které by ho zajímaly. A možná, už ho život ani netěšil předtím. Protože odsoudit se k věčné nudě, chce asi opravdu hodně altruismu, a tem v jistém smyslu popřením sám sebe. (když se obětuji)

že se do toho vměšuju, ale píšeš vlastně to, co jsem už napsala výše, nijak se to nevyvrací. podle mě strašně moc záleží na tom, jaký ti lidé tam k sobě budou mít vztah. Absolut to vyřešil vyčůraně, ale myslím, že o to autorovi příspěvku nešlo. můžu se plést. když už zde máme takovou pseudo situaci, je dobré nevymýšlet úskoky a říkat, že by se střídali. věřím, že to by za takto uvedené situace nebylo možné, a tedy že to není hlavní náplní příspěvku. k tomu by se musel vyjádřit autor.
Go to Top of Page

kirmakX6on
Aktivní uživatel

327 Posts

Posted - 08/03/2012 :  00:13:52  Show Profile  Reply with Quote
quote:
To však není nesmrtelnost, nesmrtelnost znamená, že víš, že budeš žít věčně, a nezáleží to na tobě. Tedy, pokud bys věděl, že nezemřeš, ztratil by si pud sebezáchovy. Tedy vůli žít. V podstatě i život sám? A to mi jde.
to ano, ale taková nesmrtelnost je i fyzikálně nesmysl, neboť fyzikálně vzato lze relativně snadno porušit jakékoliv molekulární vazby a tím zlikvidovat jakýkoliv komplexní útvar a tedy i jakýkoliv život.

Co ale není nesmysl, je uvažovat o nesmrtelnosti jako o možnosti stárnutím, nemocemi a běžnými úrazy neomezeného života, což tě dává hypotetickou (ale nikoliv nesmyslnou) možnost žít alespoň tak dlouho, jak dlouho budou ve vesmíru dostupné energetické zdroje (tj. hvězdy apod.).

quote:
Originally posted by axel01
Absolut to vyřešil vyčůraně, ale myslím, že o to autorovi příspěvku nešlo. můžu se plést. když už zde máme takovou pseudo situaci, je dobré nevymýšlet úskoky a říkat, že by se střídali. věřím, že to by za takto uvedené situace nebylo možné, a tedy že to není hlavní náplní příspěvku. k tomu by se musel vyjádřit autor.

úlohu lze do smysluplné roviny přeformulovat snad takto (záleží ale na tom, které aspekty jsou z původního znění ty důležité...resp. záleží na motivaci Theorista, proč takovou úlohu dával; jak se ale zdá Theoris mlčí a mlčeti bude, takže..):

Ty a druhá osoba jste v situaci, v které kdo zůstane, tak bude nadosmrti trpět. Přitom jsou jen dvě varianty, které se mohou stát:
a) v této nepříznivé situaci zůstanete oba a oba budete nadosmrti trpět
b) jeden z vás se rozhodne obětovat se pro druhého a tím druhému umožní z této situace se dostat, zatímco on sám bude nadosmrti trpět

Takovou interpretaci jsem zvolil, protože mi to připomíná známou úlohu přeživších na loďce - jsou tři na loďce a můžou udělat dvě věci:
a) všichni zahynout hlady
b) domluvit se koho sníst a pak jeden zahyne a dva se zachrání

Všechny úlohy tohoto typu mají podle mě to stejné řešení a to takové, že musí všichni zahynout (v případě místnosti tam oba zůstat), jen takové lze považovat za morálně správné.
Ovšem nutno podotknout, že "právně" i "lidsky" je nejen pochopitelné, ale i správnější jednání morálně špatné, tj. že se dva dohodnou a třetího sní, nebo že jeden zmanipuluje druhého, aby mu podržel tlačítko atd. Jednak lze předpokládat, že 95% lidí kdyby se ocitlo v dané situaci bude reálně jednat v zájmu pudu sebezáchovy a jednání, které je společné 95% populace nelze právně trestat a jednak je to i racionálnější, neboť je pro společnost nepochybně lepší ztráta jednoho života než ztráta třech (resp. dvou) životů.

Smysl podobných úloh vidím v tom uvědomit si, že někdy je vhodné (resp. nezbytné) jednat morálně špatně.
Go to Top of Page

kirmakX6on
Aktivní uživatel

327 Posts

Posted - 08/03/2012 :  03:07:48  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by axel01

quote:
ale minimálně jeden "prakticky nesmrtelný" živočich znám je - jedná se o malou medúzku Turritopsis nutricula.

ale jednou taky zemřít musí, ne?

většina zemře tak, že je snědena nebo že onemocnění. Většina ze zbytku opět zemře normálně stářím. Pokud totiž neumírá, klesá podíl jedinců, kteří se sexuálně rozmnožují a to pro druh není výhodné (zpomaluje to jeho genetický vývoj).

Proto pouze když jsou nepříznivé podmínky (typu málo potravy), tak zapne tento neumírající mód, v kterém ale neplodí "děti", ale jen své klony. Je tedy na to třeba nahlížet jako na způsob hybernace - speciální "přechodně nesmrtelný" stav bytí, jehož cílem je překonat krátkodobé nevhodné podmínky.
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000