| Author |
Topic  |
|
Kasya Das
Nový uživatel
Czech Republic
15 Posts |
Posted - 23/11/2006 : 15:48:01
|
(Koment na poslední Ondrův příspěvek)
Ondra napsal podstatní filosofickou poznámku uznávanou ve všech uznávaných školách světové filosofie. A to je pravda samo o sobě, kterou může aplikovat každý bez ohledu na víru.....
(Koment na poslední text od MB)
.....Proto pro tebe Miloslave znova se budu snažit ti zopakovat z jiného pohledu fakta o víře, k tomu co už jsem o ní napsal, ale asi si to nepojmul. Víra nic neříká, ani nic netvrdí. Víra není nositelem pravdy. Víra se může libovolně měnit a není abolutního charakteru. Víra je čistě mentálního rázu, t.j. je pouhou funkcí mysli, ale začátek nástroj pro to, abychom mohli dospět k Absolutní Pravdě, polopravdě nebo k absolutní lži. Poznání Pravdy vyžaduje vědecký přístup. Věda znamená teorie, pak hypotéza a pak ověření v praxi. A to především platí na poli duchovním, na poli seznámení se se Svrchovanou Bytostí.
Špatná historie neslouží k tomu, abychom si z ní vzali špatný příklad. Je jedno řčení: "Moudrý člověk se může naučit od hlupáka víc než hlupák od moudrého člověka." Závěr není, že tento život nemá smysl, a ani to co bude v další budoucnosti. Logický závěr z novodobé historie rozporů a nesjednocování ve jménu sjednocování je, že takto se sjednocení a Pravda ustanovit nedá. A když někdo zná osobní podobu Pravdu tak má i návod na celosvětový mír. Je to zjednodušeně řečeno, ale není to tak lehké a ty špatné příklady poukazují na to, jak to vypadá, když se lidstvo odklání od Pravdy, byť šlechetným přáním nebo světskou vznešeností.
|
 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 23/11/2006 : 16:36:50
|
Zdravím tě Kasya Das. Víra může být v cokoli. Pokud jsem říkal víra, byla to nejspíš chyba. Myslel jsem tím všechna náboženství, ateismus a vše v co člověk uvěřil. Užil li jsem nevhodné slovo, nemohu se divit, že dostávám odpověď na cosi jiného než čekám.
Píšeš o Absolutní pravdě,ale já jsem myšlením zcela jinde a výraz Absolutní pravda mně nic neříká. Pro tebe je Absolutní pravda či její hledání tím nejvyšším. Tvojím logickým výsledkem daným tvým pohledem je, že jsem hlupák,který se od tebe moudrého nemůže nic naučit. Jenže já mám pohled jiný. Je k něčemu dobré mít se navzájem za hlupáky jen proto, že se díváme z různého úhlu pohledu? Ty ten svůj pohled máš za správný a já ten svůj také. Píšeš, že není dobré brít si z historie špatný příklad. Proč překrucuješ má slova do přímého opaku? Já říká, že je třeba v historii hledat ponaučení, aby se to špatné neopakovalo. To snad je hledání špatného příkladu? Tomu se říká ponaučení a nikoliv braní si příkladu.
Máš li svou osobní pravdu, máš i návod na věčný mír.
Ale kdo??? Ty? Muslimové? Křestané,Židé, buddhisti? nebo snad komunisti, materialisti? Všichni si myslí naprosto totéž a o těch ostatních tvrdí že jsou škůdci celosvětového míru. Většina z nich má tu svou Absolutní pravdu a příliš jim není platná. Ty jsi věřící a proto jsi přesvědčený o své Absolutní pravdě a kdyby tomu bylo jinak, přestal bys být věřícím. Já hledám mosty mezi lidmi všemi. To je snad špatné????? Bylo by lepší hledat jakousi Absolutní pravdu v některém z náboženství a poté stát vzhledem k ostatním v opozici?
Co s toho je moudré a co moudré není???
MB |
 |
|
|
mirek.korinek
Nový uživatel
1 Posts |
Posted - 23/11/2006 : 17:32:17
|
Zdravím, mám na Vás prosbu, sháním nějaké informace o Arno Anzenbacherovi, můžete mi pomoci? Díky.
|
 |
|
|
noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts |
Posted - 23/11/2006 : 17:37:00
|
quote: Originally posted by mirek.korinek
Zdravím, mám na Vás prosbu, sháním nějaké informace o Arno Anzenbacherovi, můžete mi pomoci? Díky.
Ahoj, takhle obecně ti asi nikdo nepomůže, od toho je tu google podívej se např na http://cs.wikipedia.org/wiki/Arno_Anzenbacher
Já o něm vím jenom, že to byl rakouský filosof a četl jsem od něj jen úvod do filosofie (nebyla to moc dobrá kniha)
Richard |
 |
|
|
Ondra
Aktivní uživatel

Czech Republic
278 Posts |
Posted - 23/11/2006 : 19:08:56
|
Ahoj Mirku,
Samozřejmě pro žádného člověka není možné, aby mohl Absolutní Pravdu jen tak najednou pochopit, protože celek Pravdy je natolik obsáhlý, že nekonečně přesahuje všechna ohraničení naší dosavadní logiky a uvažování. Náš život je ale evolucí Ducha a vědomí. Během této evoluce sbíráme střípky poznání, logiky a moudrosti a v našem nitru postupně vzniká čím dál, tím více komplexnější obraz světa a života, jakožto i Pravdy, protože svět a život je rovněž projevem Pravdy. Bavím-li se o poznání Pravdy, samozřejmě nikdy nemluvím o totální znalosti Absolutní Pravdy, neboť to jednoduše není na evoluční úrovni pozemského člověka možné. Znalost Pravdy je vždy omezena, ale je možné neustále postupovat vpřed a v její znalosti, chápání a cítění dělat obrovské pokroky.
Pravda ale také tkví -jak jsem již zmínil- v universálních zákonitostech. Tyto zákonitosti jsou však vystavěny na principu příčiny a následku, tudíž princip příčiny a následku má nejenom s Pravdou hodně společného, nýbrž je přímo jejím ztělesněním. Kdo upřímně a skutečně hledá tyto zákonitosti, ten je najde a najde tím tak i Pravdu, která platí ve všech prostorech celého nekonečného Universa. Přitom není potřeba jakákoliv víra jakéhokoliv typu, protože všechny tyto zákonitosti může každý ve svém životě rozpoznat, pochopit a ověřovat si je každý den, aby tak měl neustále před očima, že Pravda skutečně sedí a že to není nějaké mámení či blud.
K poznání Pravdy je potřeba volná a svobodná mysl, žádné předsudky a žádné a'priorní idiotická nábožensko-sektářská dogmata, která vytváří pomýlené a blouznivé, bezmezně směšné představy, které brání jakémukoliv správnému a logickému úsudku. Tento úsudek spolu s naprostou svobodou myšlení a cítění však tvoří klíč k rozpoznání Pravdy a efektivní skutečnosti, která je právě ověřitelná, logická a jednou provždy daná.
Těším se na Tvou odpověď.
|
 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 23/11/2006 : 19:53:51
|
Ondro Zdravím tě.
Nejprve maličkost. Nejmenuji se Miroslav, ale Miloslav a ani toto jméno není tak docela tím , an co bych slyšel. Odmalička mně říkají Sláva a já říkám. (jen z legrace) Dobří lidé mně říkají Sláva a potvory mně musí říkat pane Bažant. Ať si každý vybere sám.
Představ si Ondřeji obrovskou, nekonečnou plochu a kdesi uprostřed maličkou kaňku. Ta kaňka je lidské poznání. Najdou se lidé, kteří překročí hranice té kaňky a vydají se na cestu za poznáním. Můžeš to být ty, mohu to být já a může to být kterýkoliv s proroků, mesiášů, či vědců. Každý takový člověk rozšíří tu kaňku o menší, či větší kousek. Každému hledači se může zdát to co našel velké, ba největší a tak to označí slovem pravda. Stále je to však jen poznání a ta kaňka se zvětšila o zcela nepartný kousek. Ty okraje kaňky jsou hrází, kterou do cesty novým poznáním staví pravda a každý ten hledač musí tu hráz pracně překonávat, protože proti němu stojí ti, kteří ty pravdy uznali a povýšili,jako by ta kaňka sahala až ke všem okrajům té plochy. Ty mluvíš o hledání pravdy, jakéhosi universa. Co kdyby sis uvědomil, že jde jen o vyznačení všech směrů hledání,čili poznání a nikoliv pravda. Nezískal bys mnohem lepší lokalizaci svého vlastního bytí a svého vlastního hledání? Slovo pravda je sice krásné a hledání pravdy čímsi vznešeným,ale chceš li poznat skutečnou pravdu, podívej se na okraje té kaňky.Pokus se tu kaňku rozšířit a poznáš jaké má pravda drápy a zuby. Já hledám cestu k zrušení těch hranic, těch okrajů kaňky aby se otevřela volná cesta všem.
Je to možné z mých slov pochopit? Já nehledám slova a slovní obraty, které by ukázaly jak jsem nebetyčně inteligentní a učený. Moje slova jsou postavena tak, aby provokovala ostatní a vybízela je k přemýšlení.
MB |
 |
|
|
noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts |
Posted - 23/11/2006 : 20:42:03
|
Moc pěkná analogie, Slávku (jestli Ti tak můžu říkat) Jistě má svá pro a proti, ale pro začátek vřele souhlasím. Slovo pravda je skutečně nadužíváno. A já patřím k těm co doufají, že časem dospějeme k nějakému základnímu vzájemnému porozumnění.
Na jednom matematicko-filosofickém semináři jsem se naučil bezvadné slovo soumyslí, vychází z klasické české předpony sou, které znamená že se jedná o cosi jako stejný směr, stejnou vlnu. Ale také, že to je spolu. Slovo soumyslí, pak znamená myslet na stejné vlně, vzájemně si dobře rozumnět. Je to něco co spontánně vzniká v kolektivech, které intenzivně spolupracují.
Já pevně věřím, že se tady mezi diskutujícími časem soumyslí vytvoří. A pak bude možné v otázce pojmu pravda či Pravda nebo dokonce Absolutní pravda, postoupit mnohem dále. Bude nám všem totiž jasný rozdíl mezi pravdivostí, poznáním, co znamená, že něco je možné, co znamená, že něco je nemožné, jaký je vztah víry a poznání, a tak dále ...
Soumyslí zdar |
Edited by - noemus on 23/11/2006 21:01:10 |
 |
|
|
Kasya Das
Nový uživatel
Czech Republic
15 Posts |
Posted - 23/11/2006 : 21:25:18
|
(Komentář na text Miloslava B. z 23.11.06 16:36:50)
Zatím jsem použil pár příkladů, které vyobrazují postavení Absolutní Pravdy (viz. příklady slunce, moře). Takže konceptuálně by to mělo být už teď jasné. Konkrětně se tato Pravda projevuje v materiálním, neboli jevovém světě podle určitých přírodních zákonů, jak trefně poznamemal Ondra. A tyto zákony platí pro všechny stejným dílem, bez ohledu na rasu, náboženství a pod. Vypadám proto tak extra moudrý a ty tak hloupě? Nemyslím. Na začátku tohoto tématu jsem dal definici filosofie. Upozorňuji, ne moji, tvoji, křesťanskou, muslimskou, ale objektivní definici filosofie. Ty jsi vyjádřil nějaké pochyby a měl jsi určité otázky, na které jsem odpověděl, dle své malé kapacity. Můžeš to přijmout, můžeš nesouhlasit a můžeš dát vyšší světonázor. Ale osobní názor není hodný do diskuze a neporáži jiný osobní názor (mimochodem tak vznikají pře a války). Takže pokud budeš prezentovat relatizující osobní názory, představy a vzdušní zámky, odmítám se takové rozpravy zůčastňovat. Neber to prosím jako osobní korigování. To jsou moje poznámky k etice diskuze. Jeden se ptá, druhý odpovídá. Ten co se ptá buď stráví odpoveď, anebo předloží vyzrálejší realizaci, bez nutnosti obrany svého vlastního ega. :-) (Konec komentáře k MB)
Zcela normální, moderní člověk není vzděláván v prostředcích filosofické diskuze. Všichni jsou naučeni argumentovat donekonečna jenom na základě síly své mysli, bez citování nadřazené autority. Nikdo neví, kdo je autoritou. Vše se dnes relativizuje a uměle se každý dává na jakousi pomyslnou stejnou rovinu. Každý má v ústech to všeomlouvající: "To je tvůj názor, to je tvoje pravda." Jak nešťastné.
|
 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 24/11/2006 : 10:03:19
|
Zdravím tě Noeme. Budu rád, když si vybereš oslovení Slávo, nebo Slávku.
To slovo "soumyslí" se mně moc líbí, hlavně svým významem. Myslím, že má tato diskuse význam právě v cestě k tomu "soumyslí". Každý z nás k tomuto vycházíme z jiného místa a cesta to není pro nikoho snadná a mnohdy tajně zatínáme pěsti, když ten druhý nechápe a nechápe,ale o tom to Richarde je. Kdyby tomu bylo jinak, byla by to jen selanka bez valného významu. Víš co se mně zde skutečně líbí? Je to fakt, že to bereme všichni skutečně vážně.že to není jen plaché tlachání, či demonstrace vlastní dokonalosti. Když jsem do toho fóra vstoupil, myslel jsem, že jsem omylem vešel na diskotéku, kde se každý pouze předvádí,jak umí se slovíčky manipulovat, jak dokáže citovat klasiky a podobně. Nyní je již vše jinak a já jsem rád, že tomu tak je i když občas dostanu přes nos. Ona ta rána do hlavy může člověka i probudit.
MB |
 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 24/11/2006 : 10:31:29
|
Zdravím tě Kasya Das.
Hovoříme zde řečeno podobenstvím každý z jiného konce světa. Jsme jako obchodníci na trhu,kdy každý nabízí své zboží. Každý nabízí jen to co má na pultu, či pod pultem a každý to své zboží považuje za nejlepší. Pouze nemorální obchodník se uchýlí k tomu, že haní a ponižuje zboží druhého obchodníka a snaží se jej s trhu vyhnat. Každý jsme také zákazníkem,který si prohlíží zboží ostatních obchodníků a vybírá si,co koupit chce a co koupit nechce. Jen nemoudrý obchodník se zlobí na zákazníka, který si nekoupil jeho zboží.
Doufám, že jsi porozuměl tomuto podobenství a poznal, že je odpovědí na tvoje slova.
MB |
 |
|
Topic  |
|
|
|