| Author |
Topic  |
|
|
jilm
Nový uživatel
2 Posts |
Posted - 18/11/2006 : 19:03:57
|
Jak se tedy nazývá tato disciplína? Slyšel jsem, že filosofie se mezi filosofy upřednostňuje kvůli původnímu řeckému slovu, ale moc se v tom nevyznám, podle pravidel českého pravopisu je však možné obojí. 
Čemu dáváte přednost a proč? |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 19/11/2006 : 10:01:38
|
Zdravím. Zabývají li se filosofové písmenky, filosofie spí.
MB |
 |
|
|
harleyka
Aktivní uživatel

Czech Republic
292 Posts |
Posted - 19/11/2006 : 12:28:00
|
| Davam prednost "filosofii" a to z ciste estetickeho duvodu... take je to puvodni slovo, nepocestene... stejne tak rikam treba gymnasium, realismus, apod. |
 |
|
|
jilm
Nový uživatel
2 Posts |
Posted - 20/11/2006 : 14:16:00
|
2MB: Písmenka tvoří slova, slova jsou základ přemýšlení a pokud vím filosofové by měli znát významy slov, co nejpřesněji, aby nuance ve významech slov nevedli k tomu, aby se jeden filosof bavil o koze a druhý o voze. Proto by filosofové měli znát významy a původy slov a myslel jsem, že když je mají znátm, měli by aspoň s ohlednutím na historický původ slova určit, jak by se slovo, kterým se nazývají mělo psát, ne? |
 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 22/11/2006 : 09:33:51
|
Jilme zdravím
Moje slova, moje slova.Slova jsou skutečně základem lidského myšlení a filosofové by měli slova přesně definovat a sjednotit se na určitém slovníku. Plně s tebou souhlasím. Jen to písmenkaření mne tak zcela nebere. Dnešní pravidla pravopisu připouští jedno i druhé a já poznám oč jde ať je užito es, nebo zet. A tak v běžném hovoru vyslovuji folozofie,ale píši filosofie. Je to pro mne otázka zvyku.
To co mne vadí, je fakt, že se filosofové spíše zabývají pravopisem, který neustále mění, než skutečným významem slov, která jsou mnohdy zmateční a vedou k nepochopení toho, oč ve skutečnosti jde. A tak se přou dlouze o moci a nedochází k závěru, přou se o pravdě a je tomu stejně tak. Kdyby oddělili protichůdné významy uložené pod jedním slovem, pak by vyslovili slovo a věděli oč jde bez sáhodlouhých debat a sporů. Jenže je otázkou, co by potom dělali, když by bylo vše jasné.(nyní se směji a nemyslím to vážně)  
MB |
 |
|
|
Ondra
Aktivní uživatel

Czech Republic
278 Posts |
Posted - 23/11/2006 : 19:16:01
|
| To je hezké a souhlasím s tím! |
 |
|
|
noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts |
Posted - 23/11/2006 : 21:00:12
|
Hezké by to bylo, ale bohužel musím nesouhlasit. Byly doby, kdybych také vřele a beze zbytku souhlasil. Ale to už je pryč, časem jsem dospěl k tomu, že není možné všem vnutit definici slova, které lidé používají značně divoce.
Je možné se na přesnějším významu dohodnout pro potřeby nějakého konkrétního cíle v menší skupince lidí, to možné je. Ale i tady vwe skutečnosti nejde o definice, jde o něco mnohem širšího. Jde o určité vzájemné porozumnění. Pokud se k takové skupině chce přidat někdo další je nutné provést cosi čemu by se dalo říkat (a taky se tomu tak opravdu říká) zasvěcení. Nejedná se o rituál, ale spíše o proces pronikání do tématu, na jehož konci je ono prohlédnutí. Obvykle je nutný někdo kdo již zasvěcen je (to může být zakladatel skupiny, nebo další zasvěcenci). V tomto smyslu bych měl svému studiu matematiky říkat spíše zasvěcení do matematiku. A stejně tak jsem byl zasvěcen to tajů programovaní, řečeno poeticky.
Příkladů takových skupin je velmi mnoho zmíním tedy jen ty dle mého názoru nejreprezentativnějsí (strašné slovo) - Pythagorejci, Platónova Akadémie, Aristotelovo Lyceum, Scholastici (to bylo spíše více různých skupin), v moderní době pak třeba fyzici, obecněji vědci. Ale i právníci, politici, atd. V podstatě každá profese má své postupy zasvěcování a svá měřítka jak odlišit mistra od začátečníka.
Ve svobodném fóru, jako je toto, je situace trochu obtížnějsí protože tu není žádná hlavní autorita, která by Tím mistrem, které ostatní zasvěcuje. Spíše se (téměř) každý snaží zasvětit ostatní do svých názorů a stavět se, alespoň na chvíli, do role mistra. Já to ostatně dělám také. Myslím si však, že dokážu poznat, kdy jsem právě mistrem a kdy jen učedníkem.
Richard |
 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 24/11/2006 : 10:51:29
|
Richarde (doufám, že smím užívat toto jméno)
Zde mohu souhlasit,ale co s tím. Takové je toto fórum a právě v tom je jeho význam. Kdyby zde byla jákási autorita zasvěcující ostatní, měla by diskuse řád a pevná pravidla,ale byla by pouze učením a nikoliv volnou diskusí. Zde jsme všichni mistry i učedníky současně a není tak docela nutné neustále přemýšlet, zda jsem více učedníkem, nebo mistrem. Pro osobní sebevědomí je výhodné cítit se mistrem,ale je dobré uvědomovat si, že jsem současně i učedníkem. A tak se my mistři snažíme zasvětit a jsme také zasvěcováni. Tím se neustále k sobě přibližujeme. Jsou i tací, kteří se cítí být mistry nad mistry a to že jsou i učedníky odmítají. Ti stojí na své pozici a k ostatním se nepřibližují. Ti potom opakují stále totéž,jako by zde byli ostatní jen kvůli nim a cítí jako křivdu,když ostatní to jejich zasvěcování tak docela neberou. A tak se zlobí a nejraději by to své na ostatní křičeli.
MB |
 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 24/11/2006 : 12:30:10
|
Všechny zdravím.
Návrh. Všichni máme snahu dojít ke koncensu, sejít na na určitém tématu a toto téma dovést co nejdále. Každý však má svůj slovník a navzájem si málo rozumíme. Můj návrh směřuje k tomuto. Odložit témata na chvíli stranou a sjednotit svůj slovník . V tomto sjednocení by nikdo neměl být mistrem jehož slovník je tím nejlepším a ostatní by jej měli pouze přijmout. Navrhuji aby jsme společně klíčová slova co nejpřesněji definovali a poté je užívali dle dohodnuté definice. Následkem toho by mělo být mnohem snadnější pochopení toho o čem ten druhý mluví a to již je cesta ke koncesu a kontinuitě. Co vy na to???
MB |
 |
|
| |
Topic  |
|
|
|