www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Letosni volby aneb koho budete volit a proc
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 6

axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts

Posted - 21/06/2010 :  08:12:54  Show Profile  Reply with Quote
Aneb ,,komu není shůry dáno, v apatyce nekoupí", elx. Je jasné, že odhadovat alespoň zhruba to, co je či není uměním nikdy nebylo a ještě nebude snadné; přesto mám dojem, že je možné jakousi univerzální ,,podobu umění" odvodit.
Například je jasné, že ono ,,umění" nevznikne bez dlouhé předurčující cesty, která mu dá celkovou podobu (viz. např. Flaubertova Paní Bovaryová), poukázat bych mohla na celou řadu klasiků, jenž se nepochybně za nějaké ,,slavné pisálky" považovat nedá. Když je čteš, tak prostě nemáš pochyb, proč se ten či onen spisovatel skutečně chlubí ,razítkem' spisovatel.
Chci tím říct, že označit za umění všechno může jenom laik, neznalý dost dobře jeho problematiky. Přestože snad je hodně spekulativní, určitá hranice existuje.
quote:

Alex:

Asi ano. Koho jsi volila nebo - neměla-li jsi příležitost - chtěla volit ty?

Chtěla bych upozornit, že má přezdívka je A x e l. Chodí sem totiž také někdo jako Alex (už jsem ho v minulosti viděla), takže by lehce mohlo dojít k omylu.

Moje narážka se týkala Pirátské strany v souvislosti s ekonomikou--jaký na to máš názor? Resp. já důvěřuju stranám, které do ní mluví víc než těm, kteří vůbec a to navzdory tomu, že ani ti ,,breptalové" tomu nemusí rozumět doopravdy..
Přesto je to pro mě důvěryhodnější než-li se uvádět tak, jako že ,,o tom nic nevíme a nebo nás to nezajímá."

Co se týče tvé otázky, odpovím jen nerada. Upřímně nepozorovala jsem vývoj na naší politické scéně ,,poctivě" celý rok, jak je tomu dnes v moderní společnosti zvykem; nicméně nahlédla jsem do programů několika stran a vybrala z nich z mého pohledu ,,nejmenší zlo" a volba padla na Top09.
Pokud mám srovnat nejen programy, ale hlavně přístup dvou velikánů ODS a ČSSD, tak se mi zdálo, že jedni na druhé ,,plivou" pomluvy. Jsem si jistá, že jsem hned pod fotografií pana Paroubka četla něco ve smyslu ,,Napravíme škody, co způsobila ODS", což samo o sobě hází velice špatný dojem. Přesto jsem byla poměrně dlouhou dobu přesvědčena, že půjdu volit ČSSD.
Můj názor se změnil, když jsem se zaposlouchala do tiskové konference právě Top09. Sice ani tady nevěřím na jakousi ,,čistotu řečeného" a je jasné, že ne všechno, co tam bylo řečeno, musí vyjít. Například ono pověstné ,,Prosímvás, to v žádném případě neznamená, že budeme snižovat platy.." (myslím, že to pronesl Kalousek?) anebo další pochybné zvěsti týkající se zdravotnictví,...
nic z toho prostě není a ani nemůže být loajální ve sférách naší současné české politické scény. A vidíš že i přestože vidím ty chyby; přesto je pro mě menší zlo volit NOVOU, byť opět tu zkaženou stranu, kde jsou oni zkažení lidé .. No ale, kdo dneska není???
Abych to shrnula. Z toho co jsem od nich slyšela bylo zhruba 80% toho, k čemu jsem souhlasně přikývla. To, jestli je to dobrý nápad a jaký to bude mít v praxi efekt, je už otázkou praxe.
Možná, že se sliby vyplní a konečně tady zavládne rovnováha, kterou by to tady potřebovalo. Jestli ne; pak aspoň víme, koho případně NEvolit příště.
Ostatně pokud vím tak ve sněmovně nyní sedí jak ODS, tak i ČSSD, Top09 a Věci Veřejné. Upřímně nevidím smysl v tom spojovat některé ze stran do jakési ,,Trojhlavé saně", jak už tady napsal MB, jenom proto, že jsou lehce pravicově orientovány.

Mimochodem v tom shledávám i protiřečení si, když někdo tvrdí, že nevěří na rozdělení mezi pravici a levici, a potom z tohoto dělení ,,jakokdybynic" vychází. Zajímavé.

PS: upsala jsem se a namísto ,,snižovat platy" jsem napsala ,,zvyšovat platy" :-)) Taková možnost by dost možná byla v programu lákavější.

Edited by - axel01 on 21/06/2010 08:17:07
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 21/06/2010 :  08:41:42  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Dary, krádeže, krádeže věcí zdarma. Začínám se v tvých - více obsáhlých - příspěvcích trochu ztrácet. Přesto, co to mění na mém původním tvrzení, že kážeš vodu, piješ víno

Elx.
Ztrácíš se v tom, protože já nic nekážu.Já ukazuji různé pohledy na stejnou věc aby bylo možno tuto pochopit v zákonitostech.Ty různé pohledy tě mohou přívést k posuzování mne a protože jsou různé, vznikne tě naprostý zmatek.Napíši li že jsem zloděj,pak to neznamená, že jím jsem, ale ukazuje to fakt, že nyní budu věci posuzovat s pohledu zloděje,tak jak je vidí on. Následně se označím za okrádaného a opět ukáži jeho úhel pohledu. Dělám ty přechody plynule a jako bych popisoval svůj život a to tě může přivést k myšlence,že cosi káži a cosi jiného dělám.O mně to skutečně není a pokud máš tendenci soudit mou osobu,pak tě řeknu rovnou, že ji neznáš a znát nemůžeš.Internet je zvláštní kkomunikační prostředek už proto,že poskytuje možnost být anonymní.Představ si,že se budu presentovat jako kosmetik cest veřejných, čili pouliční metař a ve skutečnosti budu třeba profesorem filosofie. Dovedeš si předtsvait, jak budou moje názory dráždit lidi, kteří v potu tváře udělali maturitu a cítí se tím povýšení? No a já jao profesor je tím přivedu k tomu že ukáží své skutečné já a budu mít materiál ke skoumání. I toto umožňuje ineternet a tak věří je naivní člověk.Tím netvrdím, že jsem profesor či cosi podobného,ale ukazuji na fakt, že zde není možné určit a zařadit já někoho jiného.Představ si tu výhodu.Kdybych se presentoval s tituly a postavením, viděli by mne soatatní výše a zůstali by skryti za klišé a podbízení se. Jsem li metař, mohou ukázat své nahé já takové, jaké je.Lhát bych mohl,kdybych ty tituly a postavení měl i v případě opačném.Nikdy nevíš s kým právě hovoříš.Může to být metař hrající si na Judr a PhDr a může to být universitní profesor hrající si na metaře aby získal informace pro svou práci.Právě to, že jej vidíš níže a snažíš se mu ukázat,že jsi výše tě vede k jednání jaké on potřebuje.Naopak ten kdo tituly a postavení nemá, může si je přisvojit a být jako osoba postavená výše tolerován v naprostých nesmyslech a nikoliv rázně odmírnut.Uvědom si, že jsi na internetu a že nevíš vůbec nic a budeš jednat dle svého skutečného já bez trémy a ponižování se před někým i před vlastním povyšováním.

Už to slovo samo o sobě - "umět" - někdo prostě neumí, i když se snaží (já vim, i tohle je relativní - kdo určí hranici? - ale snad mě chápeš).

Mno. Řekněme,že umění je tvorba toho, co má svého příjemce,čili toho, kdo vnímáním díla cosi získá, nějaké příjemno, nebo jej to vybídne třeba k přemýšlení. Mohli bychom se zaměřit na sgrafita ,díla spreyerů.Je to umění, nebo není? Pro někoho je, protože jej to nějak oslovuje, pro jiného není. Neumíš to se sprejem a můžeš vytvořit nový směr spreyerství,který následně budou jiní považovat za umění a o tobě tvrdit, že jsi tvořit uměl. Ono to umět je vždy posuzováno až dle výsledku. Jsi truhlář který umí vyrábět nábytek,ale dojde k chybě a vytvoříš zmetek, třeba stoličku, která se rozpadně. Z hlediska příjemce jsi neuměl.Slovo umění označuje produkt tvorby,který na kohosi působil tak, či onak.V galerii na Hluboké jsem se setkal s obrazem na kterém byla pouze plocha natřená červenou barvou a název byl "třicet centimetrů čtverečních červené barvy.Byl ten obraz uměním, nebo nikoliv? Byl dílem academického malíře.Před tím obrazem jsem se zastavil a dlouho uvažoval právě nad touto otázkou a mnohé jsem díky tomu obrazu pochopil.Právě to byl nejspíše smysl toho obrazu a proto tu červenou plochu za umění považuji. Ten koho k zamyšlení nepřivedl,pro toho tentýž obraz uměním není.Vzít štětku a natřít plochu na červeno dokáže i malé dítě.
Takže shrunuto. Uměním je vše možné i nemožné,ale aby to jako umění mohlo být uznáno, je třeba aby toto mělo hodně příjemců a ty je možno vytvářet třeba i reklamou.

MB
Go to Top of Page

elx
Aktivní uživatel

Czech Republic
155 Posts

Posted - 21/06/2010 :  12:51:13  Show Profile  Reply with Quote
Axel:

Za ten nick sorry.
Ano, určitá nejasná, spekulativní hranice tu bude, ale co to znamená? Vráťme se na začátek problému. Začlo to u hudby. Vem si takové obyčejné synthetické disco. Na počítači se dá vytvořit taková hudba cca za hodinu, dvě čistého času, bude-li se člověk hodně snažit a to aniž by předtím někdy disco vytvářel (předpoklad: umí v základech ovládat program na tvorbu elektronické hudby). Nebo hiphop: vezmeš 10 vteřin melodie starého jazzu, stáhneš si zvuk kopáku, virblu a hajtky, poskládáš je za sebe a přidáš k melodii. Dá se to považovat za umění? Nechybí tu ta "předurčující cesta"?

Je jasné, že politickou stranu volí většinou každý dle své "sociální situace". Pro mě osobně Top09 nepřínáší nic než výhružky, školné, vyšší daně a podobně. Piráti se moc ekonomikou nezabývají, to je pravda. Přesto, když jsem je sledoval v nějakém diskuzním pořadu v debatě s KSČM, mluvili docela rozumně. Upozorňovali například na to, že jako stát neumíme šetřit (máme se dobře, šetříme; přijde krize, čerpáme z úspor), na zbytečné mrhání penězi (jasně, vidí to každý, ale kdo to chce opravdu změnit?).

To s tím dělením stran jsem moc nepochopil.

MB:

Máš pravdu, nemá cenu to strhávat do osobní roviny, to asi nikam nevede. Existují ale i téměř axiómy, které sedí na každého, například, že "nikdo není bez viny" a to jak univerzitní profesor, tak metař.. :)

U těch sprayerů je to relativně jednoduché. Někdo to má jako adrenalin (běžet za autobusem a dát na něj pouze tag), někdo jako umění (nevadí mu, jde-li si kreslit třeba na legal; jde mu o výsledek s kterým si dá práci). Snad každý vidí rozdíl mezi čmáranicí a krásne zářivým chromovým nápisem, ne?
Proč by umění muselo mít hodně příjemců? Co když jsi ten obraz "30cm2" pochopil pouze ty a onen malíř? Pro tebe je to umění, přestože "příjemci" jste ve finále jen dva.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 21/06/2010 :  16:49:39  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Elx.
Věděl jsem předem,že v tvojí reakci bude odpověď na otázku co je vlastně to umění.Ta odpověď je v tom, co jsi napsal o spreyerech.Na počátku je myšlenka a nutkání tuto myšlenku nějak vyjádřit. Následuje tvorba do které se autor snaží tu myšlenku vložit.Poté následuje funkce příjemce,který v díle buďto najde tu původní myšlenku, nebo třeba i zcela jinou, nebo dílo v něm vyvolává určité emoce ,ale někdy snaha vyvolat ty emoce byla tou prvotní autorovou. Ta autorova myšlenka nemusí být kvalitní dle nějakých všeobecných etických norem.Třeba to může být jen snaha u někoho vyvolat zlost,třeba poškozením jeho věci (pomalovat mu autobus).Někomu dělá dobře, když si představí zlost toho majitele a vůbec mu nevadí a nechybí to, že tu reakci neuvidí. A tak jsou zde všechny fáze umění od myšlenky k reakci na dílo, jen je toto v negativní hladině.
Psal jsi o syntetické hudbě a psal jsi jak je to jednoduché. Pokud má mít výsledek úspěch a pokud to má být nové,pak to vůbec není lehké.Technicky ano,ale to je až druhá fáze.První je myšlenka a pokud má být ta myšlenka nová ,pak to jednoduché není.To bys poznal,kdyby ses o to pokusil. Psal jsi o hudbě na dvou akordech a s určitým pohrdáním. Včera jsem v televizi viděl a slyšel skupinu a celá skladba byla na dvou tonech v tercii.Zbytek skladby byli bicí nástroje, čili rytmus a bylo to super a bylo to originální.Když se na to dívá laik, je to z jeho pohledu jednoduché a primitivní,zkrátka má dojem,že by to zvládnul levou zadní.Kdyby se o to pokusi výsldkem by byl odvar bez smyslu. Ty dva tóny a ten rytmus byly dokonale postavené a každý měl svoje přesné místo. Výsledkem bylo téměř šílenství posluchačů, kteří spontáně tančili a byli v transu. To nejjednodušší může být tím nejtěžším, pokud to má být originální a mít sdělovací schopnost. To složité nemusí být tím nejdokonalejším.

MB
Go to Top of Page

axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts

Posted - 21/06/2010 :  21:03:04  Show Profile  Reply with Quote
elx, nemyslím, že si to každý dělí jen podle sociální situace. Přemýšlej tak, že požadavky prostého lidu vždycky nejsou ty nejlepší (ano, mluvím i proti sobě, ale co naplat?). Není vždy nejlepší žít prostě a hlavně nějak. Když si představím jakousi ,,setrvačnost" v životech lidu, který vyzdvihuje jako první svoje potřeby a až poté potřeby celku, tak trochu to na mě působí, že mají tito lidé omezené obzory a nevidí dál než na špičku jejich vlastního nosu.
Ještě bych chtěla podotknout, že nicméně nemám jednostranný názor; ale to už jsem i psala. Jde o to, kdo čemu věří. Ostatně tak je to vždycky. Pakliže někdo moji víru zklame, jednoduše přesedlám k někomu, kdo nabídne lepší řešení (a jinou víru).
Právě proto na mě (a věřím, že nejsem sama) působí celá ta Pirátská strana nedůvěryhodně. Umím si představit, že jsou tam schopní lidé, na druhou stranu co by se asi stalo po jejich zvolení. Jak se říká bez praxe je teorie k ničemu a najednou by nám vládli mladí lidé, kteří nevědí, co dělat dřív. Podle mě jenom jejich usazení a zacvičení se ve vládě by mohlo trvat měsíce... Což by rozuměj TEĎ v době krize nikdo nepřipustil.
S tím dělením stran to bylo mířeno jako příklad, který tady prokázal MB, když tvrdí sám proti sobě: v tom shledávám i protiřečení si, když někdo tvrdí, že nevěří na rozdělení mezi pravici a levici, a potom z tohoto dělení ,,jakokdybynic" vychází (viz. Trojhlavá saň). Zajímavé.

Je zvláštní, že jsme se v tématu voleb dostali až k umění. Já se zbytečně nebudu přít, protože jak vidět, každý máme určitý názor a těžko hledat univerzální lekci; natož se o to pokoušet. (podle mě to tedy jeden pán dokázal, ale nebudu se tady opakovat a pak; už jenom samotné vymezení umění leží v rukách umělce :-) )
Umělecká Múza je velice křehká dáma, kterou není radno pokoušet. Řekněme, že do samotného díla vstupuje dobrovolně, je-li zvána, ale nikoliv tehdy, je-li k tomu tlačena. To se pak sebere a odpluje vzduchem na druhý konec světa.
Otázkou není, co je či není umění, otázkou zůstává, co stojí na samotném vrcholu a co každý rád doporučí ostatním, protože ví, že je to něčím unikátní.
V tom bych řekla, je oddělení opravdového umění od takového toho uměleckého spřádání (které může být taktéž považováno za umění), totiž že dobré dílo vychází z útrob samotného autora, kterýžto hodnotu díla tím umocňuje, čím více z něho dá ze sebe. V tom podle mne spočívá skutečná hodnota uměleckého díla.
Nicméně opět vidím, že by to bylo na delší diskuzi, která se snad nehodí právě k danému tématu (jistě; všechno je provázáno, ale přecijen). Proto navrhuji tuto diskuzi o umění přesunout jinam, např. sem http://www.filosofie.cz/forum/topic.asp?TOPIC_ID=1108, kde jsem toto v ot. číslo 1 před pár měsíci načala.

Edited by - axel01 on 21/06/2010 21:04:21
Go to Top of Page

elx
Aktivní uživatel

Czech Republic
155 Posts

Posted - 21/06/2010 :  22:52:11  Show Profile  Reply with Quote
MB:

Chápu, že to byl příklad, ale jinak - nemyslím si, že někdo sprejuje jen proto, aby vyvolal v někom zlost. Ale vím, co jsi tím chtěl říct, takže okay, myšlenku chápu.

"To bys poznal, kdyby ses o to pokusil." - už jsem se o to několikrát pokusil a nedělalo mi to problémy. Nepohrdal jsem dvouakorďáky, jen jsem mluvil o jednoduchosti vytvoření synthetické hudby a o samplování/derivacích. A aby to bylo nové? Většina synth věcí zní téměr stejně a pořád jsou považované za "hity", takže originální to ani v dnešní době být nemusí.. S tou ne-nejdokonalejší složitostí souhlasím.

Axel:

Na druhou stranu, kdo má silný podíl na oné krizi? Ti kdo tam jsou TEĎ. Myslím, že Kalousek stihl zklamat už mnohokrát, nebo ne? Oni by piráti stejně nezískali tolik, aby vyloženě vládli. Spíš šlo o to, aby se tam vůbec dostali a mohli hájit svůj program, prostě kecat do věcí, které mají v programu a vysílat podněty k diskuzím (které většina stran přeskakuje).

Dobře, přesuneme to. Až se tím topicem prokoušu, vyjádřím se tam.

Ano, je to zvláštní. Na to, že jsem se sem původně registroval jenom proto, abych tě požádal o ty eMPé-trojky.. :)
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 22/06/2010 :  08:41:13  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Elx

Já se muzikou živím (dnes již vedle důchodu),hraji na klávesy a zpívám. O tuhle muziku jsem se však nepokusil,protože mne to vůbec neláká. Takže to spíše jen chápu.Chápu v tom smysl rytmu doplněného o jednoduchou melodii a harmonii. Není to vlastně nic nového a vychází to již s hudby,která doprovázela tanec různých primitivních kmenů, domordců a tím že byli rytmickou hudbou přivedeni do transu, přestali si uvědomovat únavu a vlatně trénovali své pohybové schopnosti i sílu a vytrvalost,což k životu potřebovali.Stejné vlastnosti tato hudba má i v době dnešní a ten kdo instinktivně tyto účinky pozná a kdo má takovou potřebu, ten tuto muziku přijme a třeba i povyšuje nad ostatní hudební styly.Hledáš li v muzice cosi jiného, třeba city či složitější myšlenku, vyžaduje to složitější melodii harmonii a podobně. Každý má jinou potřebu a dle ní si vybírá i styl umění.

MB
Go to Top of Page

elx
Aktivní uživatel

Czech Republic
155 Posts

Posted - 22/06/2010 :  11:16:24  Show Profile  Reply with Quote
S tím už se nedá než souhlasit. :)
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 22/06/2010 :  12:28:06  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
elx.
Když toto někdo napíše, měl bych být spokojený a samolibě si hladit pupek,ale já jsem podivný tvor.Já v tom vidím konec diskuse na dané téma a více méně mne to štve. Pokud tě tato tématika zajímá alespoň tak jako mne,tak jsme na samém začátku a už je konec, protože souhlasíš. Skus se zamyslet třeba nad tím,proč lidé berou pomalé skladby jako smutné a rychlé rytmické za veselé, když to ve skutečnosti může být naopak? Hrají v tom roli endorfiny,které vznikají při rytmickém pohybu jako produkt svalové činnosti a hraje v tom roli i ten trans do kterého se při tom rytmickém pohybu dostávají.To má jako důsledek tu veselost i kdyby skladba byla rychlým rytmickým funebrmaršem. Tohle je věda a je v tom mnoho tajemna a neznáma.Jestli jsem správně pochopil, jsi kolega muzikant.Když toto muzikant zvládne, může si s publikem dělat naprosto co chce a stane se jejich superstar.(pokud to ovšem nepozná až v důchodovém věku,pak už je mu to na h.... .)

MB
Go to Top of Page

elx
Aktivní uživatel

Czech Republic
155 Posts

Posted - 23/06/2010 :  00:05:26  Show Profile  Reply with Quote
Dobře, jedeme dál. Jednou jsem četl článek, kde se udivovali, že jakýsi rocker složil písničku se smutným textem k veselé melodii. Jemu to tak prostě sedělo, ale ostatní nad tím kroutili hlavou. Proč to v něm vyvolávalo něco jiného než v ostatních? Nebo to byla jenom póza, způsob jak šokovat a upozornit tak na sebe? Kdo ví...

Já dělám už několik let hudbu pomocí PC. Poslední dobou mě nejvíce baví dělat víceméně psychedelické věci. Jeden z důvodů je právě tendence odskočit od toho zažitého klišé alá "smutnou nebo veselou?" Psytrance nemá jasnou náladu, přesto se nevyjadřuje v hádankách; víš, co tím chce producent říct, jen to nedokážeš popsat. Je to něco jako s tím obrazem, musíš to vycítit, předpokládá to nějakou komunikaci, né pouze pasivní příjem, jestli mi rozumíš.

Btw: Jakým způsobem se fušuješ do hudby ty? :)
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 23/06/2010 :  07:58:39  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Btw: Jakým způsobem se fušuješ do hudby ty? :)

elx.
Pokud nepočítám důchod,pak se muzikou živím.Hraji a zpívám na akcích od oslav, až po plesy.Repertoár je od vážné muziky ,přes Swing až po rock,ale těžíště je spíše ve středním proudu ,taneční muzice.Když seženu nějaký text,pak občas něco složím.Prostě jsem takový dělník muziky.Můj akční rádius je od Paříže,kde jsem hrál nejdále na západě,po Mikulov, kde jsem hrál nejdál na východě.Zvláštním hoby je vytváření stylů pro klávesy a tak jsem díky tomu jiný,než ostatní kolegové .Mohu hrát třeba dudáckou,či cymbálovou muziku,tak,že to zní naprosto věrně. Styly dělám na konkrétní písničky,takže to zní mnohem lépe,než u těch kteří užívají styly od Yamahy. Midi nepoužívám,čili hraji zásadně naživo.Využívám však možnosti kláves (harmonizer)a tak mohu zpívat až pětihlasně a přesto živě.
Rád se koupu v muzice.Co je tím koupáním? Prostě si nastavím klávesy a začnu hrát aniž bych věděl co.Prostě se nechám muzikou unášet a vést.Při tom si člověk nádherně vyčistí hlavu.Někdy mně to připadá, jako by ruce samy věděly co mají dělat a já to pouze sleduji a libuji si v tom.
Právě nyní řeším problém s midi.Umím je vytvářet a dle ostatních velmi kvalitně. Mohl bych si jejich prodejem dost přividělat.Trošku jsem se o tom rozepsal v topicu o umění s životě,takže to zde nebudu příliš rozebírat.

Na počítači muziku nedělám i když to umím.Pokud však nějaká kapela potřebuje aranž na nějakou skladbu, vytvořím midi v požadovaném nástrojovém obsazení,nahraji midku do Cakewalku 9 pro audio a v tom programu udělám transpozice dle ladění nástrojů vytisknu partituru i party pro jednotlivé nástroje.Prostě mně počítač jen šetří práci a nemusím to psát notu po notě ručně.Navíc je počítač ideálním úložištěm pro hotové věci.Zvlášť když se podaří natáhnout odněkud vir, spadne systém a můžeš všechno dělat znovu.Že bych měl zálohovat mně většinou napadne, až když o to přijdu.
Pro mne je snazší a výhodnější tvořit vše přímo na klávesách a každý hlas zahrát živě.V počítači mohu přepsat pouze chyby,pokud sáhnu vedle.Každý holt máme svůj styl práce.

MB
Go to Top of Page

elx
Aktivní uživatel

Czech Republic
155 Posts

Posted - 23/06/2010 :  10:43:28  Show Profile  Reply with Quote
Super. Jen malý dotaz. Ty klávesové styly, co to vlastně je? V určitých ohledech mám ještě mezery, tvořím roky na PC, ale na kytaru jsem se začal učit teprve nedávno, takže se učím i základy jako co je akord, bar, jak se liší A od Amol a podobně (doteď jsem tvořil čistě podle sluchu); tak omluv mou neznalost.. :)

Já se ti ani nedivím, ono na počítači zní všechno trochu jinak. Například piano přes VST nikdy nezní tak dokonale jako v reálu. Je to způsobeno nějakými kmity, které neslyšíme, ale cítíme a vytvořit je umí pouze reálný hudební nástroj. Existují sice už i programy, které ti jaksi "naruší" tu čistotu zvuku a vytvoří na zvukové stopě ony malinké kmity, ale stejně to nikdy není uplně ono. Na druhou stranu počítač poskytuje možnosti jako udělat si doprovod od třicetičlené orchestry či na bubny, což zbavuje určitých omezení ohledně lidských a finančních zdrojů (samozřejmě za cenu jiných omezení, takže záleží na nás, co je pro nás výhodnější).
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 23/06/2010 :  17:26:40  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
elx.
Co jsou to styly? Jak to jenom říci? Pokud hraješ na klávesy keybordy,levou rukou vedeš doprovod ,čili jsou tam smyčky bicích nástrojů, basová figura a další doprovodné nástroje a to vše na akordu Cdur event. C6.Jedná se o čtyři takty,ale někdy se to vše opakuje až po osmi taktech. Takže zahraješ li levou rukou akord běží ten doprovod na tomto akordu.Ten soubor obsahující všechny doprovodné nástroje má označení STY. čili ten soubor je styl. Jsou tam začátky ve variacích, jsou tam čtyři varianty doporovodu a většinou dva endingy,čili ukončení skladby. Jsou tam také přechody (breaky) a to vše dohromady je styl.Čili spustím záznam a zahraji na klávesách bicí nástroje,čili ten rytmus na čtyřech či osmi taktech.Poté to uložím,zvolím další stopu zahraji doplňující bicí opět v rozměru těch čtyř nebo osmi taktů,pak třeba basovou figuru, doprovodnou kytaru, klavír, smyčce a třeba i štěky neb figury dechových nástrojů. Vše na jednom akordu.Vznikne tak celá rytmická skupina a tím že levou rukou měním harmonii. mění se tím harmonie celého dprovodu. Takže levou rukou řídím celou rytmiku orchestru.Pravou rukou hraji solové nástroje a ostatní nástroje melodické linky, třeba smyčce a podobně. Ve výsledku zní celý orchestr,Když je vytvořen styl třeba pro sving, mohu dosáhnout znějícího zvuku celého bigbandu, třeba třicetičlenného. A právě ty styly doprovodu vytvářím a to většinou přímo pro určitou písničku, či skladbu. Ve výsledku toto zní jako originál, někdy je to i v lepší kvalitě.Kdybych ale ten styl pouze spustil, bude se totéž opakovat po osmi taktech na stejném akordu donekonečna.Je to vlastně počítačový program který má goto a po určených taktech se vrací na začátek. Ten kumšt je v tom,že člověk musí mít schopnost vnímat to typické při poslechu sladby a do toho doprovodu to vložit.Zvláště obtížné to bylo, když jsem dělal styl pro pomalou cymbálovou muziku.Na tom jediném stylu jsem pracoval skoro celý měsíc a stále to nebylo ono.Potom jsem si jen tak z legrace zadováděl s tím, že to potom smažu,ale už jsem to nesmazal,protože to bylo právě to čeho jsem chtěl dosáhnout. Ten cymbál náhle zněl naprosto živě,jako by hráč na cymbál improvizoval. Ten styl obdivoval i zástupce Yamahy,když jsem vystupoval na festivalu v Paříži a ten program si nahrál na disketu (spolu s řadou dalších)
Pokud máš dobrý program na midi,pak je možné ty styly vytvářet i v tomto programu,nebo je v tomto programu přehrát.Na klávesách je to mnohem jednodušší,ale musíš mít kvalitní nástroj který tuto funkci má.Já momentálně pracuji s Yamaha PSR 740, které tuto funkci mají a navíc mají skutečně zvukově věrné nástroje a celé řady exektů,které je možno využít k dokonalým stylům i kvalitním midi.
Sakra a zase je to moc dlouhé,ale je skutečně těžké vyložit cosi takového laikovi,který o tom nic neví. Oni si s tím mnohdy neví rady ani profíci a právě v této době to jednoho takového učím.Je to učitel hraní na klávesy, má dobré klávesy a vlastně ani nevěděl,že jeho klávesy takovou funkci tvorby stylů mají,natož aby věděl jak styly vytvářet.

Na kytaru hrát neumím.Akordy nejsou pro mne tajemstvím ani ostatní základní hudební teorie. Označení barové akordy však spojuji pouze s kytarou. Základem je znalost rozdílu mezi Dur a mol,základních obratů těchto akordů,pak rozdíl mezi kvint a sext akordy, šetskovými, sedmičkovými atd a vědět kam který akord vede melodii a jaká harmonie po určitém akordu následuje. Zahraješ li příkladně akord C7, následuje akord Fdur zahraješ li H7 následuje po něm většinou E moll. A tak dál.Zvládneš li toto,pak hraní jde samo,protože už předem víš co bude následovat.Máš tedy před sebou fůru učení.

MB
Go to Top of Page

elx
Aktivní uživatel

Czech Republic
155 Posts

Posted - 24/06/2010 :  10:58:53  Show Profile  Reply with Quote
Pochopil-li jsem to správně, prostě vytváříš samply melodií k melodiím, které když si poté jako uživatel stylů (samplů) zprovozním, měním už pouze výšku tónu. Je to tak?

Ano, jistě se mám ještě hodně co učit. Přesto bych nerad spadl do nějakých zažitých pravidel "jak hrát". Učím se na kytaru vlastně jenom proto, abych měl kam vybíjet kreativitu a je sice hezké zahrát si dobře znějící známou melodii, ale když to není moje písnička, není to pro mě prostě ono; nebaví mě to tolik.. :)
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 25/06/2010 :  11:02:09  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
elx.

Tak nevím.Popsal jsem to dost rozsáhle? Myslsl jsem, že až příliš,ale ty mně ukazuješ opak. Ty samply jsou zvuky o určitých alikvotních tonech čehož výsledkem je zvuk určité barvy,třeba zvuk saxu, houslí a podobně. To nedělám,protože to Yamaha dokáže lépe než já.Dokázat bych to dokázal a není to složité.Stačí nahrát zvuk nástroje na jednom tonu do sampl banky .Zvolíš li tento zvuk klávesami určuješ jeho výšku. A tak zahraješ ten tón na akustickém nástroji a pak chceš ten sampl využít a zjistíš,že je věrný třeba v rozsahu oktávy a v ostatních oktávách zní hrozně a zkresleně.Užiješ vlastního hlasu a vytvoříš nádherný sampl pro chór.Využiješ jej o oktávu výše a máš zde sbor eunuchů, nebo buzerantů. Na tohle je skutečně lépe využít prostředků, které má výrobce nástroje. Tohle já tedy skutečně nedělám. Znovu popisovat co vlastně vytvářím je opakováním toho, co jsem již napsal.Takže nejlépe bude, když si to znovu přečteš.Styl je souhrn toho co budou hrát všechny nástroje doprovodu a to na akordu Cdur.Obraty tohoto vznikají změnou harmonie.To je styl u kláves,čili počítačový programový soubor s označením STY. (jako TXT a podobně)Chceš li,pak pošli na můj Email svou mailovou adresu a já tě nějaký ten STY soubor pošlu.(nejde to poslat přes kontakt ve foru) Otevřít jej můžeš v Cakewalku,nebo třeba Midiplayer2.Spojení na můj mail získáš, když klikneš na můj nick.Až si to přehraješ, budeš vědět oč se jedná bez sáhodolouhého vysvětlování.Je tam vše seřazeno od začátků, přes breaky po všechny variace až po zakončení a v Cakewalku si to můžeš převést i do notového záznamu,či cokoliv měnit prostým zápisem not myší.

MB
Go to Top of Page
Page: of 6 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000