www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Letosni volby aneb koho budete volit a proc
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 6

jrf
Aktivní uživatel

Czech Republic
278 Posts

Posted - 01/06/2010 :  00:35:52  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by axel01
I když můžem si podat ruce, mě zase propadla občanka.

Já jsem tu svoji zapomněl v Řecku :-D
Go to Top of Page

axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts

Posted - 01/06/2010 :  01:56:17  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Z toho u nás plyne, že jedni novináři mají názor takový, druzí makový, protože to prožívají tak mají tendence zkreslovat fakta, resp. některá zanedbávat, a výsledkem v ČR je totální mediální žumpa.

Jak (kde) tedy navrhuješ získávat informace?

Jinak ten pohled na dnešní mladé lidi...Mi připadá trochu extrémní. Ano, i já se mezi nimi pohybuji -- ale neřekla bych, že to tak sedí úplně. Spousta z nich je jistě arogantních a dobře zabezpečených, to ale ještě neznamená, že kvůli tomu volí pravicově orientovanou stranu.
Proč je vůbec důležité rozdělovat lidi na pravičáky a levičáky? Není snad důležitější program, který daná strana nabízí?
Mluvíš dost pohrdavě o pravicových stranách: Z toho vyplývá (když opomenu, že bys volil Zemanovce), že jsi víc v přízni ČSSD. Na tom by nebylo nic špatného. Ale co nabízí ČSSD, kromě toho, že chce zvýšit daně? (nestojím o přesnou citaci jejich programu)
Mě připadá, že se jedná jak v programech ODS tak i ČSSD o jednu velkou kampaň,...Kde vítěží ten, kdo toho druhého víc urazí. Samozřejmě; ODS alespoň nemá tak jako ČSSD na stránkách nic ve smyslu ,,napravíme škody, které tady způsobila ODS", na druhou stranu ani to už jim v náklonnosti lidu nijak nepomůže.
na mě to působí tak, že jestli předtím byla kampaň ,,Volte ODS", teď je moderní na tu samou stranu plivat a spílat jí, co všechno nesplnila (neříkám, že jsem zastáncem této strany, ale uvědomte si to). Přitom málokdo si může troufat tvrdit, že tomu opravdu rozumí (pokud nesleduje politické dění celoročně, no tak asi sotva).
Horší se mě zdá lhaní v samotných programech stran: Jestli svoje sliby nesplní, tak jsme v háji ještě víc než teď.

Privatizace zdravotnictví - jrf, já si to moc nedovedu představit v praxi...To tím myslíš, jakože kdo víc zaplatí, ten dostane lepší péči..?
Go to Top of Page

axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts

Posted - 01/06/2010 :  02:45:48  Show Profile  Reply with Quote
quote:
A tak pravice zvítězila a vlastně zvítězila trojhlavá saň řečeno slovy pohádky.

Slávku.
Ale jak rozpoznáš, co JE a co NENÍ ta pohádka? Protože jestli to chcete brát takhle, tak pak jsou všichni podvodníci a nemáme se na koho spoléhat...
Ono lidi se rodí pořád noví a ne vždycky mají k dispozici třeba jiné zdroje než ty prvotní ,,pohádky" od těch stran.
A je tady vůbec někdo, kdo rozumí ekonomice? Řekla bych, že nemůžeme rozebírat žádný program, pokud na to nedohlíží aspoň jeden fundovaný ekonom. Naproti tomu, když si představím, co se učí na školách (a co se NEučilo na naší škole), dost těžko si umím takového člověka vybavit; myšleno žertem.
Pokud totiž tady mezi námi takový člověk zrovna nesedí, těžko budem něco posuzovat jenom selským rozumem (tímto vzdávám holt všem vašim úvahám, nicméně ?), když ve skutečnosti jsou třeba ty věci mnohem složitější.
Pokud je navíc pravda, že samotný politik vůbec do ekonomie nemá co mluvit (což se dost příčí proti mému přesvědčení, v kterém žiju už pár let), potom vůbec nechápu snahu politiků sestavovat proti-krizová opatření ohledně ekonomiky, do které stejně sami nemají co mluvit.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 01/06/2010 :  08:18:23  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Axel01
Jak tě odpovědět? Je to složité,ale snad mně budeš spíše rozumět, když upřesním svůj pohled na politiku. Pravice a levice jsou pro mne jen pojmy a vlastně cosi jako projev lidské hlouposti.Společnost může být pouze prosperující, nebo neprosperující. Je li levicová, či pravicová, je zde cosi chybné.Navrhne li levice akci, která logicky vede k prosperitě společnosti,pravice ji odmítne a naopak. Výsledkem je neprosperující společnost plná sporů a tahanic. Já tedy nerozlišuji mezi pravisí a levicí,ale tím co vede k prosperitě, nebo naopak a to bez ohledu na pravici a levici. Pokud to budeš sledovat stejně,pak bys měla poznat, co je ta pohádka.
Pokud bych chtěl užít politického přirovnání, pak tělo má levou ruku i pravou, ale mezi nimi je hlava s mozkem. Já jsem pro tu hlavu, čili pro rozum a ten není levicový ani pravicový,ale dobrý nebo špatný.Preferuje li mozek jednu ruku. levou, nebo pravou je to vždy na úkor celého těla.
Mne nezajímá co vzešlo s pravice, nebo levice,ale zajímá mne zda toto povede k prosperitě a kvalitnímu životu ve společnosti a to je možno poznat prostou logikou, dokonce i tou selskou.Zatížíš podnikatele milionářskou daní a výsledkem je to, že nebudou mít prostředky na inovaci výrobků, na investice a podobně. Takže levicová cesta k prosperitě nevede. Zatížíš li daní všechny lidi ve společnosti, zvýšíš DPH a podobně, ztratí koupšschopnost, protože za stejnou sumu peněz koupí méně. Výsledkem je krize s nadvýroby, plní se sklady a podnikatelé krachují,protože chybí odbyt. Takže ani pravicová cesta k prosperitě nevede. Zvýšení hranice minimální mzdy (KSČM) by mohlo zvýšit koupěschopnost obyvatel a oživení obchodu, čili růst bohatství podnikatelů, kteří by tím získali odbyt produktů. Jenže plošné zavedení tohoto může zlikvidovat malé a začínající podnikatele, pro které by ta minimální mzda mohla být nedostupná.
Takže Axel. Takto posuzuji postupně všechny možné varianty a vůbec mne nezajímá, zda se jedná o návrhy levice, či pravice. Jenže levice a pravice existují a právě ta snaha o prosazení svých plánů a hlavně porážka opozice vede k jevům, které jsou od rozumu daleko , jsou maximalistické. Prostě se perou jako v ringu a rozum je v pr....
Pokud bych bral vážně ten vznik nové strany čili SR, pak bych tuto stranu umístil do středu a programem bych oslovil nejvíce lidi myslící, povýšené nad levici i pravici s tím,že tato strana bude vždy podporovat to nejlepší řešení bez ohledu na levicovost, či pravicovost. Tím prvním by bylo oslovení skutečných odborníků na ekonomii schopných myslet nezávisle na levici, či pravici. Tím druhým by bylo založení novin, či časopisu, kde by byly rozebírány algoritmy .čili souvislosti příčin a následků návrhů vycházejících z levice i pravice a ukazovány ideální stavy,čili algoritmy vedoucí k prosperitě všech. Muselo by být psáno formou jaké rozumí prostí lidé, ale kterou dokáží přijmout i lidé nejvzdělanější a odborníci.
V.I. Lenin kdysi prohlásil, že politika je zhuštěná ekonomie a já v tomto s ním plně souhlasím. Je li zajištěna politikou prosperita a spokojený život ve společnosti, není třeba další politiky kromě stanovení etických norem.Pravice ani levice není schopná takovou prosperitu zajistit díky vzájemným sporům a opozici s principu.Proto by bylo skutečně na místě založit stranu ve které by byl na prvním místě rozum.
V rozdělené společnosti je však rozum květinkou, která se krčí pod ranami levice i pravice a tak je těžké ty moudré lidi najít. Pokud by je však taková strana oslovila, sami by přišli a bylo by jich mnoho.Kdybych byl mladší nejspíše bych takovou stranu skutečně založil.Bylo by jí třeba.

MB
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 01/06/2010 :  08:29:15  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
JRF
Rozum a tolerance? Rozum nemůže tolerovat to co stojí proti rozumu.Rozum může přijmout to co je moudré a vede ke kýženému cíli,čili prosperitě a spokojenému životu všech ve společnosti ať toto vzešlo s levice, či pravice. To není tolerance,ale stále jen rozum.Pokud cosi k cíli bevede a navíc to vede k neprsperitě,pak k tomuto rozum nesmí být tolerantní,pokud má rozumem zůstat.

MB
Go to Top of Page

jrf
Aktivní uživatel

Czech Republic
278 Posts

Posted - 01/06/2010 :  10:22:28  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Jak (kde) tedy navrhuješ získávat informace?

Já je získávám z těch našich médií, bohužel v zahraničí o nás nikdy tak podrobně psát nebudou. Moc dobře vím, kdy novinář napíše A a záměrně neřekne B, aby to vyznělo způsobem, který si vysnil, takže si tak nějak s nadhledem skládám mozaiku z toho co tu máme.

Pokud znáš informativní médium bez podsouvání názorů, pisni večerní zprávy sice mají celkem informativní charakter, ale velmi často ustřihávají projevy politiků takovým způsobem, že jejich vyjádření zcela zkreslí, v podstatě z toho nelze vytvořit objektivní obrázek.

quote:
Jinak ten pohled na dnešní mladé lidi...Mi připadá trochu extrémní. Ano, i já se mezi nimi pohybuji -- ale neřekla bych, že to tak sedí úplně. Spousta z nich je jistě arogantních a dobře zabezpečených, to ale ještě neznamená, že kvůli tomu volí pravicově orientovanou stranu.

Já si myslím, že je k tomu vede právě to psychologické rozložení, které jsem popsal. Samozřejmě, nejsou takoví všichni, ale popsal jsem ten nejsilnější proud, který někteří táhnou a jiní se jej chytají, aby se cítili že zapadají. V hospodě řekne tahoun party maximálně "Paroubek je debil" (nebo pouze "Paroubek" s takovým přízvukem, že je mu jakože na blití), ostatní se zasmějí a zatváří se podobným způsobem, aby nevypadali že do party nepatří. S hodně lidmi jsem se o tom bavil, a řeknou prostě "Paroubek je hnusnej a nemůžu ho vystát". Oceňuji alespoň tu upřímnost, nicméně to není nic vedle činnosti Langera, Dalíka. Tobě nepřipadají představitelé ODS obecně arogantnější než dejme tomu představitelé ČSSD?
quote:

Proč je vůbec důležité rozdělovat lidi na pravičáky a levičáky? Není snad důležitější program, který daná strana nabízí?

Podle mě to není důležité, naopak jsem názoru, že je dnes třeba dělat pragmatickou politiku správných rozhodnutí, kdy každou oblast posuzují odborníci. Neustálé střídání vlád komplikuje důslednou dlouhodobou koncepci, protože u nás narozdíl od vyspělejších států nejsou 2 největší strany na zásadních reformách schopny kompromisu. Každá jen bojuje, aby ona dosáhla 100% toho svého.

quote:
Mluvíš dost pohrdavě o pravicových stranách: Z toho vyplývá (když opomenu, že bys volil Zemanovce), že jsi víc v přízni ČSSD. Na tom by nebylo nic špatného. Ale co nabízí ČSSD, kromě toho, že chce zvýšit daně? (nestojím o přesnou citaci jejich programu)

Nenabízí nic moc, pouze méně zel než ODS, to je celý. Systém různých sociálních dávek je přebujelý a neadresný. Je zřejmé, že v době hospodářského růstu měla více šetřit. A tak dále, neříkám nic nového, omílá se to všude.

Mimochodem 70% našeho dluhu tvoří dluhopisy v držení zahraničních finančních institucí. Tuším 40% kapitálu firem, ve kterých makají naši lidé, je vlastněno zahraničními firmami, kam jsou odváděny zisky z naší práce. Jsme rozprodaný stát, který si pronajímá peníze. Mám pocit, že jsme nadšením z konce komunismu vlétli do kapitalismu, ale neuměli jsme to. A stále to moc neumíme.

quote:
Mě připadá, že se jedná jak v programech ODS tak i ČSSD o jednu velkou kampaň,...Kde vítěží ten, kdo toho druhého víc urazí. Samozřejmě; ODS alespoň nemá tak jako ČSSD na stránkách nic ve smyslu ,,napravíme škody, které tady způsobila ODS", na druhou stranu ani to už jim v náklonnosti lidu nijak nepomůže.

Já souhlasím s tím, že tady ODS napáchala škody. Mnohem víc mě irituje kampaň typu plakátu s usměvavým Nečasem a Paroubkem zachyceným co nejodpudivěji, aby lidé viděli, že je Nečas hezčí. Napsáno je na něm jednoduše "Petr Nečas nebo Jiří Paroubek". Stejný level argumentace jako prvovoliči v hospodách.

quote:
Horší se mě zdá lhaní v samotných programech stran: Jestli svoje sliby nesplní, tak jsme v háji ještě víc než teď.

Samozřejmě že spousta slibů ČSSD je nesmyslná, aneb Sobotka a "naše sliby nebyly zasazeny do ekonomické reality" 13. důchod ze zisků ČEZ je populismus nejhrubšího zrna. Ostatní programy jsou splnitelnější, bohužel

quote:
Privatizace zdravotnictví - jrf, já si to moc nedovedu představit v praxi...

Myslím tím pouze prodej nemocnic do soukromých rukou. Je zřejmé že to povede k dražší péči, protože podnikatel kupuje jen za účelem zisku. Přesně znám jejich představy - "koupím si nemocnici, udělám z ní superkvalitní zařízení, zaplatím důstojněji lékaře." A já doplňuju, že zaplatit to všechno musí lidé, kteří do takové nemocnice přijdou. A ti co na to nemají, budou v tím horší pozici, čím méně státních nemocnic bude. Je to jen další forma toho, že bohatí nechtějí doplatit na chudé ani korunu. A v žádném případě neplatí, že chudý je jen ten kdo se nesnaží.

quote:

To tím myslíš, jakože kdo víc zaplatí, ten dostane lepší péči..?

Tohle přesně má ODS v programu, budu krátce citovat:
"Umožníme připlácení za dražší variantu léčby."

O tom oni mluví celou dobu, "definujeme standard, který bude bezplatný, a definujeme nadstandardy, za které se bude připlácet".

Na závěr ještě 2 známá fakta:
1, Ve srovnání s Evropou máme nízké daně, i ty dřívější progresivní patřily k těm nižším.
2, Ve srovnání s Evropou máme nízký státní dluh (vyjádřeno procentuelně k HDP).
Go to Top of Page

jrf
Aktivní uživatel

Czech Republic
278 Posts

Posted - 01/06/2010 :  10:25:55  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Miloslav Bažant

JRF
Rozum a tolerance? ...

Máš pravdu, já ten název napsal jen proto, že se mi líbila jeho zkratka ...
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 01/06/2010 :  16:03:32  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
JRF.
Pokud by to mělo zvláštně znít, pak by se hodilo mejspíše Strana rozumu a bordelu, čili SRAB- Jen nevím, kdo by takovou stranu volil.Naštstí žádnou stranu nezakládám. Srab, bordel a neštovice zde budou pro nás obyčejné lidi stejně i bez nové strany. Možná že je dobře,že zvítězila pravice. Dejme jim možnost se historicky znemožnit a ty čtyři roky snad vydržíme a přežijeme.

MB
Go to Top of Page

axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts

Posted - 01/06/2010 :  18:19:28  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Tobě nepřipadají představitelé ODS obecně arogantnější než dejme tomu představitelé ČSSD?

Připadají. Ale když se podíváš na blog třeba Paroubka nebo Nečase, tak si rozdílu moc nevšimneš.

quote:
Napsáno je na něm jednoduše "Petr Nečas nebo Jiří Paroubek". Stejný level argumentace jako prvovoliči v hospodách.

Někdo (tuším že v Metru) již upozornil na onu pravopisnou chybu "Petr Nečas nebo Jiří Paroubek?". Správně by bylo "Petr Nečas, nebo Jiří Paroubek?", jinak, jak správně poznamenal čtenář, se jedná o větu slučovací a proto je celkem jedno, jestli ten Petr Nečas nebo Jiří Paroubek, obojí vyjde nastejno ..
Tak jako tak, kdybych si měla vybrat mezi ODS a ČSSD, vyberu si ČSSD, ale za cenu toho, že budu oboustranně tolerovat ty jejich vzájemné urážky, to radši zvolím úplně jinou stranu. Třebaže máte pravdu se svojí trojhlavou saní, mě se však program Top09 líbí. Házet všechny do jednoho pytle a nikomu nevěřit, pak se nemůžem divit, kdo nám tady vládne.

Dejme tomu čas a uvidíme, nakolik se kdo z nás mýlil. Jo; ale podle různých zdrojů se ta krize tak nějak blíží ke konci, takže buď jak buď se stav tady musí zlepšit, bez ohledu na to, kdo bude manažírovat!

Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 01/06/2010 :  19:43:10  Show Profile  Reply with Quote
quote:

Neronisi.

Jediné co mne napadá je "ale fuj" .Člověka nelze brát jako investici a dítě už vůbec ne. Uvědom si,že s dítěte rodičů střední, nebo vyžší vrstvy může vyrůst blb s nízkým IQ asociál a delikvent, zatím co s nižší vrstvy může vzejít genius, kterého si bude celý svět vážit. Nikdy nevíš co s dítěte vyroste předem a také nevíš, k čemu bude vychován. Člověka lze brát jako investici snad pouze v otrokářské společnosti, kde je člověk otrok zbožím.Společnost je zde pro všechny lidi, nejen ty bohaté,či schopné. Ti bohatí většinou nic neprodukují,ale přisvojují si to co produkují ti chudší, kteří se živí prací.Pro mne má větší cenu jeden pracující, než deset těch příživníků.

MB

Dítě i člověka tak lze brát, pro zjednodušení. I když to zní blbě. Rozdíl mezi tím jestli je někdo schopen ve vyšším věku něčeho dosáhnout je do jisté míry ovlivněn tím, čím si prošel. Tedy jaké školy vystudoval, jakými prioritami se řídil atd.
Abych to porovnal s nějakým dnešním principem, dá se to teoreticky vyladit tak, že si založíš a vedeš určitý rodinný podnik, v důchodu dosadíš do řídící funkce svého syna, ten zase svého atd. Jak je to možné? Jednoduše mu vysvětlíš co má dělat. V dnešní době, aby jsi získal podobnou práci, musíš spoustu věcí sám odhadnout a učit se postupně vymanit z toho institucionalizovaného vlivu, který na tebe měla škola.

Mluvíš o straně rozumu jako o jakémsi středu mezi "levicí" a "pravicí". Ono je to vážně zvláštní označování, třeba já jsem ještě před nějakým rokem a půl ani nevěděl v čem se "levice" a "pravice" od sebe odlišují a proč se jim tak říká. Ono zjednodušeně se to dá charakterizovat jako určitý směr, určitý systém odkud se peníze berou a komu dávají. Stejně to ale nemá (podle mě) žádný smysl takto dělit, protože právě díky takovému dělení "levice" postupem času selhává. Není totiž postavená na žádném funkčním principu, na žádné logice, jde jen o pouhé kompenzování těm, kteří nemají nic nebo málo. Ve skutečnosti jsou totiž varianty následující:

"Pravice" tedy systém, kdy je člověk klientem nebo zákazníkem. Přináší sebou spoustu předností, dává k dispozici materiální hodnoty, volnost s nimi nakládat a hlavně možnost sebe a svou rodinu zabezpečit do té míry, že nemusí nikdy strádat a nic ji neumsí chybět. (materiálně) Což dává každému jednotlivci do rukou určitou možnost k zachování vlastní rodiny a vlastní vůle, třebaže není moc kvalitní.

Druhá možnost je systém postavený na principu přidělování hodnot, kdy je zákazníkem pouze ten kdo si výsledný produkt zaslouží. Tzn. že není možné materiální hodnoty akumulovat v místech, které byly získány nějakou formou kontaktu nebo protekce, ale spíš za předpokladu vlastní iniciativy a příslušných schopností. K něčemu podobnému mají blízko právě komunisté, jenže oni žijou stále ještě v iluzi, která jim velí, že opakem třídního boje je teploušská spolupráce, kde si hodnoty dáváme navzájem jako dárek za upřímný úsměv a vzájemnou masturbaci.
Go to Top of Page

jrf
Aktivní uživatel

Czech Republic
278 Posts

Posted - 01/06/2010 :  20:40:04  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Tak jako tak, kdybych si měla vybrat mezi ODS a ČSSD, vyberu si ČSSD, ale za cenu toho, že budu oboustranně tolerovat ty jejich vzájemné urážky, to radši zvolím úplně jinou stranu. Třebaže máte pravdu se svojí trojhlavou saní, mě se však program Top09 líbí.

Postupoval jsem stejně, bylo třeba dát politikům a velkým stranám najevo, že nic nemají jisté. Proto jsem vybral malou stranu zaštítěnou osobností, která podle mě byla v minulosti úspěšná. Je velmi pozitivní, že se voliči zachovali pružně, i když třeba ne úplně směrem, který bych si představoval.

Na volbě TOP09 není nic špatného, mohla by to být lepší pravice než ODS. Koneckonců jejich námořnický spot byl nejpovedenější ze všech. Jak píšeš, čas ukáže, a když se jim to povede, rád před nimi smeknu.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 02/06/2010 :  07:45:46  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Jak vidět, respektujete rozdělení na pracivi a levici, jepší pravici, horší pravici, lepší levici a horší levici. To je zcela obvyklý přístup a podřízení se existujícímu stavu, čili rozumnost. Pro stáří bývá taková rozumnost typickým znakem.Já jsem starý,ale nikoliv rozumný. Tohle dělení mně prostě nesedí.Když se vybere to dobré, co vede k prospěritě společnosti, bude to pocházet z levice i pravice.Když levice bojuje s pravicí, to dobré neprosadí ani levice, ani pravice.Proto bych volil spíše střed, schopný přijímat to dobré od levice i pravice, řídící se rozumem a nikoliv stranickostí a snahou potlačit vůli opozice.Vytvořit však program čistého středu tak jak jsem jej formluval je problematické a složité. Každá část programu je buďto levicově, nebo pravicově založená a vlastně by to musela být směs.Každý bod by musel být logicky zdůvodněn a musel by být popsán algoritmus, čili to k čemu v důsledku dojde a proč.To by byla práce spíše pro špičkového ekonoma s dokonalým algoritmickým myšlením, který by byl zcela nezávislý na pravici i levici. Vše je to o algoritmech. Takový je stav , udělám li toto, vznikne stav takový.V takovém případě by vzniklo cosi nového a vlastně nepolitického.Strana rozumu by byla nepolitickým združením řídícím se pouze rozumem a schopná přijímat do dobré odkudkoliv. Jenže naprostá většina lidí myslí naprosto stejně jako vy.Tohle je levice a je dobrá či špatná a toto pravice a je taková či maková. Fakt, že to dobré i špatné je na obou stranách pro většinu lidí není podstatné. Pro většinu lidí je typické zjednodušené myšlení a s toho těží levice i pravice. S toho těží politika a politika je svinstvo, které společnosti škodí.

MB
Go to Top of Page

jrf
Aktivní uživatel

Czech Republic
278 Posts

Posted - 02/06/2010 :  11:58:00  Show Profile  Reply with Quote
quote:

Jak vidět, respektujete rozdělení na pracivi a levici, ...

Miloslave, nevidím nic problematického na používání pojmů pravice, levice, lepší pravice, lepší levice, každý z nich má svůj význam. Když se řekne pravice, znamená to důraz na svobodu, vlastnictví, více peněz ve vlastní kapse a malé odvody státu, zodpovědnost sám za sebe. Když se řekne levice, je to o kolektivní zodpovědnosti, solidaritě a z toho plynoucích větších odvodech státu. Každá z těchto koncepcí lze provádět dobře nebo špatně, proto "lepší pravice", "lepší levice". A je možné, že nejlepší řešení je kombinací pravicových i levicových prvků. Ale samozřejmě i to řešení, tedy ten cíl, se neustále mění podle struktury a charakteru obyvatel. Pokud je stát plný hladových a nezávislých vlků, prahnoucích po prestiži a majetku, je vláda důsledné pravice optimální řešení, protože ve státě není nikdo, komu by to vadilo. Je-li plný jiného typu lidí, je zas lepší jiné řešení. Samozřejmě v každém státu je pestrá paleta různých typů lidí, z toho také různých stran a ve výsledku je to extrémně složitý systém, který pravděpodobně nemá žádné analytické, či algoritmické, řešení.

Pokud dojde ke střetu názorů, je vždy dobré jednat se všemi skupinami a dojít k řešení, které co nejméně uškodí a co nejvíce pomůže. Bez ohledu na to, co je nebo není pravicové či levicové. To ale nebrání používání pojmů pravice a levice a hodnocení dopadu jejich principů na společnost. Mám dojem, že nás trochu šablonovitě škatulkuješ
Go to Top of Page

axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts

Posted - 02/06/2010 :  19:00:47  Show Profile  Reply with Quote
quote:

Jak vidět, respektujete rozdělení na pracivi a levici, jepší pravici, horší pravici, lepší levici a horší levici. To je zcela obvyklý přístup a podřízení se existujícímu stavu, čili rozumnost. Pro stáří bývá taková rozumnost typickým znakem.Já jsem starý,ale nikoliv rozumný. Tohle dělení mně prostě nesedí.Když se vybere to dobré, co vede k prospěritě společnosti, bude to pocházet z levice i pravice.Když levice bojuje s pravicí, to dobré neprosadí ani levice, ani pravice.Proto bych volil spíše střed, schopný přijímat to dobré od levice i pravice, řídící se rozumem a nikoliv stranickostí a snahou potlačit vůli opozice.Vytvořit však program čistého středu tak jak jsem jej formluval je problematické a složité. Každá část programu je buďto levicově, nebo pravicově založená a vlastně by to musela být směs.Každý bod by musel být logicky zdůvodněn a musel by být popsán algoritmus, čili to k čemu v důsledku dojde a proč.To by byla práce spíše pro špičkového ekonoma s dokonalým algoritmickým myšlením, který by byl zcela nezávislý na pravici i levici. Vše je to o algoritmech. Takový je stav , udělám li toto, vznikne stav takový.V takovém případě by vzniklo cosi nového a vlastně nepolitického.Strana rozumu by byla nepolitickým združením řídícím se pouze rozumem a schopná přijímat do dobré odkudkoliv. Jenže naprostá většina lidí myslí naprosto stejně jako vy.Tohle je levice a je dobrá či špatná a toto pravice a je taková či maková. Fakt, že to dobré i špatné je na obou stranách pro většinu lidí není podstatné. Pro většinu lidí je typické zjednodušené myšlení a s toho těží levice i pravice. S toho těží politika a politika je svinstvo, které společnosti škodí.

MB

V tom případě ovšem mluvíš i proti sobě, protože mluvíš proti té ,,trojhlavé sani", jak jsi to nazval. Nevím, jestli myslíme oba to samé, protože já se nerozhoduji podle pravice či levice, ale toho, kdo bude lépe manažírovat. A to se žádným způsobem nevztahuje na pravici, či levici.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 03/06/2010 :  09:05:56  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
V tom případě ovšem mluvíš i proti sobě, protože mluvíš proti té ,,trojhlavé sani", jak jsi to nazval. Nevím, jestli myslíme oba to samé, protože já se nerozhoduji podle pravice či levice, ale toho, kdo bude lépe manažírovat. A to se žádným způsobem nevztahuje na pravici, či levici.
Axe01.
Chytrá. Je cosi co je postaveno proti mně a mně podobným a k tomu mám odpor a je cosi nade vším,čili jak by to být mělo. A to u mne mezi sebou bojuje a v projevu je to zřejmé.Pokud pravice prosadí své plány,postihne to negativně mne a další obyčejné lidi a to na dost dlouho.Protože to neodstraňuje skutečné příčiny krize a naopak jsou to činy, které krizi ještě zesílí,cítím k tomu odpor.A proto jsem tolik znechucen tím trikem pravice,čili trojhlavé saně.Říkám zechucen,ale spíše zaskočen.Já si vážím všeho co je chytré a tohle ztaraceně chytré bylo i když nevím, zda to byl záměr, nebo náhoda. Pokud to byl záměr,pak klobouk dolů.Dokázali podvést většinu národa a pravici (VV) volili i ti kteří na to doplatí,čili prostí lidé a levicově zaměřeení.Nyní se dá očekávat, že bude příkladně zakázána KSČM,protože pro schválení čehosi takového budou mít dostatečnou většinu v parlamentu. Tím bude levice ještě více oslabena. Jsem jako šachista, který dokáže vyvodit další taky vedoucí k jeho porážce, dokáže vidět jejich genialitu , ví jaké tahy udělat aby je porazil a zvrátil partii ve prospěch svého vítězství,ale nemá možnost s figurkami pohybovat a tak se jen dívá.Nyní je ten správný čas pro Stranu rozumu,ale já nejsem muž činu, ale špíš teorie. (v tomto věku a stavu zdraví už se to týká i sexu)Vidím možnosti a vím jak na to,ale vím také,že kdybych do toho vstoupil, ztratím své pohodlíčko, klid, soukromí a řadu dalších věcí, kterých si vysoce cenním, třeba muziku.Cosi takového vyžaduje člověka, který se tomu oddá celý,alespoň na stodvacet procent.POtřeboval bych tedy člověka, který by to dělal za mne a kterému bych ukazoval pouze cestu.Potom by zde byl čin a to čeho si cením by bylo zachováno.
Zní to zbaběle a směšně,ale je tomu tak.Dalo by se přirovnat k nabídce trvalého vystupování v nobl hotelu za velké peníze,kterých není nikdy dost. Takovou nabídku jsem skutečně dostal.ale když jsem si uvědomil,že se jedná o vystoupení každou noc den za dnem, dopoledne spaní a odpoledne přípravy na další vystoupení,čili rozšiřování repertoáru a jeho obmněna,když jsem si předstail tu únavu bez možnosti si odpočinout, to vystupování jsem odmítnul.Života si cením více.Před deseti lety bych za ně byl vděčný protože jsem byl plný energie. S tou politikou by tomu bylo naprosto stejně.

A tak jsem divákem,který si dokáže vážit i chytrého útoku protivníka na moji branku,ale má zlost, že jeho hráči něco tak chytrého nedokáží udělat. Levici je možno posílit středem a kdyby komunisti dokázal při dofržení toho základního přejít do středu,pak by levice pravici porazila na hlavu.Oni však nejspíše udělají tu největší pitomost a přejdou do ilegality.
S tím managerováním pravice je tomu tak,že je možno celkem přesně určit důsledky jejich plánů a záměrů.Posílí bohaté a zatíží většinu obyvatel, kteří tí ztratí koupěschopnost vstoupí do chudoby a ti bohatí ztratí odbyt a proto schudnou také.Trh práce zaplaví levné síly s východu a podobně. Jejich myšlení je nasměrované k vládě bohatých nad chudými,kteří pro ně budou doslova otroky a to vede k chudobě všech, To je lehké si vyvodit.Kdyby managerovala současná levice,oslabila by bohaté,ale ty zvýšené daně by nešly k lidem, nezvýšily by jejich koupěschopnost a tím by nešlo o posílení a oživení trhu, ale naopak by byli oslabení různí výrobci, neměli by na inovaci a rozšiřování výroby a ani by nebylo proč, protože by postrádali odběratele. Čili by ty peníze šly do státní pokladny na dluhy,ale protože by klesala produktivita systému, vznikaly by dluhy nové.Rozum je třeba, nikoliv levice, či pravice. Lakomosti bohatých je možno využít,když jim bude ukázáno,že zvýší li platy zaměsnanců, vzroste tím jejich koupěschopnost a díky tomu budou mít oni sami větší zisky.Pro pravici je to levicové a pro levici pravicové,ale je to cesta s krize.(jedna s cest)
Jen tak z legrace. Kdyby vznikla strana rozumu, neohla by mít opozici,protože by tím stáli v opozici k rozumu a toho se každý politik bojí.

MB
Go to Top of Page
Page: of 6 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000