www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Etika, socialní a politická filosofie
 prosím o pomoc s Honnethem a multikulturalismem!
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

pan.chytry
Nový uživatel

42 Posts

Posted - 27/03/2010 :  15:09:48  Show Profile  Reply with Quote
Miloslav Bažant.

To je pěkné přirovnání a uvolněný pohled.

Mám k tomu jednu krátkou příhodu. Do našeho domu zavítal rom omámený toluenem a procházel se v přízemní dílně. Když jsme na to přišli, šel jsem ho vyvést a přitom měl příležitost podívat se mu zpříma do očí. Ty oči byly lesklé, ale ne zaslzené. Pohybovaly se podivným houpavým ale přitom poměrně živým pohybem, ale co na nich bylo nejdůležitější, byly slepé.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 28/03/2010 :  09:26:38  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
pan.chytrý

Nevím s jakého pohledu se na to dívat. Do dílny se zatoulal slepý rom sjetý po toluenu. To se dá pochopit,ale co s tím? Chybí zde informace za kterých by bylo možno udělat nějaký závěr.Byl slepý vlastní vinou, čili oslepl díky fetování, nebo byl normálně slepý a ztratil zájem o život, proto fetuje a život si ničí ještě víc? Byl slepý skutečně, nebo jeho oči díky toluenu ztratily pouze schopnost reagovat pohybem na podněty? (paralizování okohybných svalů?Čili viděl,ale jevil se jako slepý (oči nesledují předměty) Pokud se budeš chvilku točit tak aby se tě točila hlava,pak se budou tvé oči chovat podobně jak jsi popsal. Toluen prý se projevuje závratěmi, točením hlavy.
Zde skutečně není čeho se zachytit a je to vlastně jen popis určitého děje.

Ovšem zajímavé by mohlo být,proč se tyto stressované minority tak často obrátí k drogám. Odpověď vychází ze samé podstaty života. !Život začíná vjemem nepříjemna a celý je zasvěcen hledání stavu příjemna. Chybí li zdánlivě, či skuteečně cesta k příjemnu, ztrácí každý živý organismus zájem o život. Většina romů žije ve stressových podmínkách a cest k příjemnu je pro ně málo.Drogy vytváří alespoň na chvíli pocit příjemna.
Teprve empatie a schopnost vžít se do stavu ve kterém žijí umožňuje náhled. Není to příjemná představa,zvláště když si člověk uvědomí,že mají stále na očích majoritní společnost a lidi žijící s jejich pohledu v ráji.Jaké cesty jim zbývají,když ty normální jsou pro ně díky nevdělanosti uzavřené? Buďto zavřít oči aby to neviděli,čili oslepit se drogami, nebo zvolí cestu trestné činnosti.Tato cesta jim umožňuje dosáhnout stavu podobného tomu jaký vidí u majority.

Oni prostě jinou cestu nemají.Příčinou je opět a stále to chybění vzdělání a chybění zájmu o ně.Získá li nějaký jedinec zájem o vzdělání a toto podstoupí, oddělí se od minoritní komunity a dokonce i od rodiny. Toto je komunitou přijímáno jako negativum plynoucí se vzdělání a vede to k bojkotování snah o zisk vzdělání. To je nordický uzel a jedině čas jej může postupně rozseknout.
Cokoliv napíši zde, může být chybné.Romové jsou rozděleni do skupin. Některé skupiny se již adaptovaly a splynuly s majoritní společností a některé jsou od majority velmi evolučně vzdálené,čili neadaptibilní. A tak by rom patřící do jedné skupiny mohl říci,že co píši je chybné, že oni jsou jiní a měl by pravdu.

Byl jsem na montáži ve Žiaru nad Hronom (bylo mně 22 let)a chodil jsem s nádhernou snědou dívkou, která dělala sekretářku ředitele a dělala dálkově VŚ. Byla to romka a když jsem navštívil jejich rodinu, mohl jsem jen s obdivem smeknout.Žili v rodiné vilce s nádherně upravenou zahradou, uvnitř měli čisto a ve všem byl viditelný vkus a pečlivost.Když jsem viděl jejich knihovnu měl jsem pocit, že oni jsou gadžové a já rom.Faktem však bylo,že byli od romské komunity zcela odděleni a nestýkali se s nimi.

MB
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000