Author |
Topic |
axel01
Velmi aktivní uživatel
Czech Republic
785 Posts |
Posted - 31/10/2009 : 23:09:49
|
Souvisí závislost (dejme tomu na drogách, automatech, alkoholu, jídle) s tím, že všichni živí tvorové se neustále snaží dosahovat stavu příjemna? |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 01/11/2009 : 15:12:39
|
Axel Zajisté ano, ale je třeba doplnit,že zde hraje rovnocennou roli snaha se vyhnout nepříjemnu.Alkohol tě dá pocit příjemna (opilost). Pro mne je opilost nepříjemnem a proto alkohol neužívám. Žena je pro mne zdrojem příjemna a proto jsem byl celý život závislák a nemohlo tomu být jinak,protože chybění ženy je nepříjemno a tomu se snažím vyhnout.(trošku legrace nikdy neuškodí)Vyměň si ženu za cokoliv a stále to bude o závislosti a naprosto stejné. Kdybych to příjemno ženy nepoznal,pak by závislost nemohla vzniknout. Závislost je možno přirovnat ke kyvadlu,přičemš na jedné straně je příjemno a na druhé nepříjemno.Cítíš li nepříjemno a užiješ drogy,pak se kyvadlo vychýlí na stranu příjemna, jenže odezní li účinek drogy, vychýlí se kyvadlo na stranu nepříjemna o to víc (absťák)A tak se snažíš toho nepříjemna zbavit a opět drogou . Ten strach s toho nepříjemna a chtění příjemna dává vzniknout závislosti. Kdosi zde tvrdil,že marihuana není nebezpečná a že by měla být povolena. Pokud si uvědomíš to kyvadlo,pak poznáš nebezpečnost té marihuany. Čím více potřebuješ drogy,abys došla do stavu příjemna, tím víc se kyvadlo vychýlí poté na stranu nepříjemna. Když dojde k tomu, že na stav příjemna marihuana nestačí, je zde pouze to nepříjemno a aby mohlo dojít k vychýlení kyvadla na stranu příjemna, je třeba silnější droga a.t.p.
MB |
|
|
axel01
Velmi aktivní uživatel
Czech Republic
785 Posts |
Posted - 02/11/2009 : 01:23:53
|
Je ta snaha vyhnout se nepříjemnu opravdu tak silná? Když je člověk závislý na alkoholu, je dost pravděpodobné, že někdy už mu bylo špatně, třeba i zvracel a měl bolesti břicha. Navzdory tomu se opije, přehlíží tedy i stavy nepříjemna, protože jedině tak může dosáhnout i stavu příjemna, který následuje po vypití určité dávky alkoholu. Mě to připadá jako úžasný objev. Zčásti o tom mluví i Dalibor ve své teorii - všichni živí tvorové se neustále snaží dosahovat stavu příjemna. Myslím si, že v určité fázi jakékoliv závislosti je ono dosažení příjemna nějak rovnocenné, stejné. Zastávám názor, že každý člověk je na něčem z celé duše závislý, ať už je to cokoliv. Pokud bychom se omezili pouze na psychickou závislost samozřejmě. Ty fyzická jde někdy s tím, ale nikoli ruku v ruce. I když je pro jednoho něco příjemné a pro druhého totéž může být nepříjemné, dalo by se říct, že oba dva vnímají příjemno i nepřímno stejně. Jedno je pozitivní, druhé negativní. Mě by zajímalo, za předpokladu, že si člověk uvědomí, že není vhodné hnát se z logických důvodů za příjemnem, zda skutečně se za ním již nepachtí. Zda pokud člověku přijde výhodné pociťování stavu nepříjemna (například nebaví mne se učit literatura, ale vím, že ji musím umět ke zkoušce), tak ty tužby po příjemnu potlačí, vytěsní a vrátí se k nim později, nebo zda (pokud se tak člověk opravdu z celé duše rozhodne) může tyto tužby vytěstnit úplně, což znamená, že by dělal jen užitečné (i jemu) úkony, co by mělo za následek naprosté sebeovládání a téměř nulovou potřebu pociťování stavu příjemna. Podle mne, tam v koutě duše ta tužba po příjemnu vždycky je. Člověk se k tomu staví různě. Lidi přeměňují svoje tužby po příjemnu za dobré jídlo (nadváha, obezita), alkohol, marihuanu a ostatní drogy (huntování orgánů), ale třeba i za sport (úrazy), sex (aids), naprostá odevzdanost bohu (zabíjení ve jménu božím). Vše je samozřejmě nadnesené, pro ukázku, snaha o dosažení stavu příjemna. Řekla bych že lidé jsou závislí na dosažení stavu příjemna, který přináší euforii, uvolnění. Nesetkala jsem se s člověkem, který by nebyl na ničem závislý a nechtěl dosahovat stavu příjemna. |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 02/11/2009 : 08:03:12
|
Axel.
Tvoje otázky a myšlenky ukazují, že jsi na dobré cestě k chápání světa kolem.Je to už pál let.kdy jsem zde prvně popsal základní smysl života a sklízel dost velký odpor. Dnes již je totéž přijímáno zcela jinak a mnozí k témuž dochází, Inu všechno chce svůj čas. "Život začíná nepříjemnem a celý je zasvěcen hledání příjemna." To neplatí jen pro člověka,ale pro vše živé a vychází to z polárního ukládání informací a potažmo s procesu myšlení jako takového.Je však třeba odlišovat formy téhož u člověka a ostatních živých tvorů. Ta rozdílnost je dána funkcí slova.Zvíře jedná přímočaře,čili příkladně hlad-lov-zahnání hladu-příjeemno a pasivita až do doby nového hladu . Člověk je schopný přemýšlet a proto je schopný přijmout na cestě k příjemnu i nepříjemno. To je dáno slovním myšlením.Pochopíš li plně k čemu dochází při slovním myšlení,čili té postupné aktivaci navzájem propojených informací smyslových i slovních (aktivní spojení),pak poznáš přesné odpovědi na své otázky. Pokud já užiji své znalosti a budu tě ukazovat výsledky, třeba je přijmeš,ale nic víc. Pokud se zaměříš na poznávání toho k čemu dochází díky funkci slova, pak ty výsledky poznáš sama a navíc jim budeš plně rozumět. A myslím, že právě to je pro tebe mnohem důležitější než přímá odpověď na otázky. A tak tě na tvoje zde kladené otázky nebudu přímo odpovídat,ale rád tě odpovím na otázky spojené s funkcí slova v procesu myšlení,pokud v tom máš nějaké mezery a budu se tě snažit pomáhat tu logiku spojit. Potom sama poznáš odpověddi na nynější otázky a navíc budeš vědět, proč je tomu právě tak a ne jinak.Pochopíš toho o člověku a životu jako takovému mnohem víc ale poznáš jako já, že lastně stále nevíš nic,protože se před tebou objeví taková kvanta nových otázek, že tě na hledání odpovědí nestačí jeden život.Otázka je nepříjemno , nalezení odpovědi je příjemno.Člověk je jediným tvorem, který dokáže přemýšlet a roto je jediným tvorem, který dokáže přijmout nepříjemno na cestě k příjemnu.
MB |
|
|
noemus
Grafoman
Czech Republic
1149 Posts |
Posted - 02/11/2009 : 09:41:13
|
quote: Originally posted by axel01
Souvisí závislost (dejme tomu na drogách, automatech, alkoholu, jídle) s tím, že všichni živí tvorové se neustále snaží dosahovat stavu příjemna?
Podle mne ano. Alespoň v některých případech. Vyhledej si něco o syndromu narušené závsilosti na odměně. (RDS = Reward deficiency syndrom) |
|
|
okref
Velmi aktivní uživatel
672 Posts |
Posted - 02/11/2009 : 10:40:20
|
Závislost není nic jiného, než změna hodnot. Chce někdo považovat za maximální blaho alkohol? Pak ostatní řeknou: je závislí. Co ale řekne alkoholik ostatním? Řekne: jsou závislí na penězích, na plození dětí, na čemkoli jiném, čemu neříkají závislost, ale hodnoty, aby tomu dodali punc opravdové hodnoty. |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 02/11/2009 : 12:26:20
|
Okrefe.
To je právě o tom kyvadle. Alkohol drogy a podobně sice dají člověku příjemno,ale poté dojde k vychýlení na druhou stanu do nepříjemna a toto vychýlení neustále roste. Jsem životně závislý na příjmu potravy. Přijmu li potravu vychýlí se kyvadlo ze strany nepříjemna hladu do příjemna sytosti, ale toto plusové vychýlení nezvětší vychýlení na stranu opačnou,ale opět pouze na úroveň hladu a tak se to kývání nezvětšuje jako je tomu uu alkoholu, kouření a drog.Zde účinnek návykových látek to kývání zvěšuje. Dojde li i u jídla k tomu zesílenému kývání, vznikne patologická závislost na jídle, příkladně bulinie, nebo otylost i když u otylosti je třeba vzít do úvahy i chybění pohybové aktivity. Kdyby člověk žijící v pohodlí snědl tolik potravy jako výkonný sportovec, nejspíše by brzy neprošel dveřmi. Takže tvrzení toho alkoholika že ostatní jsou také závislí je naprosto chybné. Závislost je patologický jev a dojde li kterákoliv běžná závislost do formy kdy dochází v mínusové poloze kyvadla k růstu hodnoty, jedná se o patotogickou závislost a tato závislost může být k čemukoliv, třeba k tomu jídlu, sexu,penězům a nebo třeba i k potřebě psát zde ve foru. Ten patologický stav se v tomto případě nazývá grafomanie a zda se jedná o grafomanii je možno rozpoznat tehdy, když nedokážeš překonat nepříjemno nepsaní a čím víc píšeš, tím větší nepříjemno vzniká když nepíšeš.I toto je závislost.Komunika s lidmi je hodnota a každá hodnota umožňuje vychýlení kyvadla v úrovni normální i patologické. Patologickou, závislostní se stává tehdy, vzniká li při chybění silný stav nepříjemna, které se stupňuje.Závislost tedy není jen hledáním příjemna,ale rovnocenně i snahy zbavit se nepříjemna. Zde je důležité si uvědomit celou definici smyslu života. !Život začíná nepříjemnem a celý je zsvěcen hledání stavu příjemna." anyní to důsležité." Chybí li skutečně nebo zdánlivě cesta k dosažení stavu příjemna, zdtrácí každý živý organismus zájem o život jako takový." Stupňující se nepříjemno při závislosti vede ke zdánlivému chybění cesty k příjemnu jinak než objektem závislosti (drogou) a ohrožení života samého vlivem drogy je pro závislého menším zlem, než to stupňující se nepříjemno při vychýlení kyvadla na stranu mínus, čili k nepříjemnu.Je li odstraněno, či potlačeno toto nepříjemno a pochopeno čím je placeno to příjemno, je i člověk závislý schopný se závislosti vzdát. Nejlepším řešením je vyhýbat se tomu možnému příjemnu dříve než se kyvadlo dá do pohybu, čili neskoušet drogy, neskoušet alkohol a třeba neskoušet kouření. Je mnoho jiných cest k příjemnu.Vychíli li se kyvadlo do strany plus díky droze,pak je to vychýlení na stranu opačou větší,což nutí k novému užití drogy a kyvadlo se kýve směrem k mínus stále více a intenzivněji až závislost překoná i pud sebezáchovy.
MB |
|
|
Rzwald
Grafoman
1522 Posts |
Posted - 02/11/2009 : 14:08:47
|
zase jeden ukázkový styl, jak by filosofie podle mého neměla probíhat:
quote: Originally posted by Miloslav Bažant Závislost je patologický jev ...
což je pravda -- v onom běžném i odborném (tzn. nefilosofickém) slova smyslu
quote: Originally posted by axel01 Zastávám názor, že každý člověk je na něčem z celé duše závislý, ať už je to cokoliv.
tohle je také pravda, ale nyní již pojem "závislost" je chápán filosoficky (technicky vzato je závislých jen velmi málo lidí...což je ale snad jasné...)
údiv (který je pak motivací k filosofii, jak nás učí ve škole...) pak vzniká z onoho uvědomění, že každý je na něčem závislý -- což je opravdu překvapivé, neboť v obecném povědomí je závislých jen minimum lidí a myslí se ona patologická závislost. ...tento údiv je však "umělý", neboť vzniká z toho, že jsme nějaké slovo (závislost) použili v netradičním významu. Údiv zmizí, pokud si toto uvědomíme, co tohle slovo nyní supluje:
quote: Originally posted by okref
Závislost není nic jiného, než změna hodnot. Chce někdo považovat za maximální blaho alkohol? Pak ostatní řeknou: je závislí. Co ale řekne alkoholik ostatním? Řekne: jsou závislí na penězích, na plození dětí, na čemkoli jiném, čemu neříkají závislost, ale hodnoty, aby tomu dodali punc opravdové hodnoty.
uvědomění si faktu, že "každý je na něčem závislý" je překvapivé, ale ve skutečnosti, pokud to tvrzení má smysl, tak jen ve významu "každý vyznává nějaké hodnoty a snaží se dosáhnout určitých cílů" -- což však již překvapivé není....
quote: Originally posted by axel01 Mě by zajímalo, za předpokladu, že si člověk uvědomí, že není vhodné hnát se z logických důvodů za příjemnem, zda skutečně se za ním již nepachtí.
za sebe můžu říct, že tohle neplatí (tj. i po uvědomění si se po onom pachtí) ..a imho nejsem výjimka |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 02/11/2009 : 17:45:28
|
zase jeden ukázkový styl, jak by filosofie podle mého neměla probíhat Ale ale Rzwalde. Filosofie přece neprobíhá,filosofie je, Filosofický rozhovor, či filosofické myšlení může probíhat tak či onak. Závislost může být běžná a patologická. Ta běžná třeba na jídle, na spánku a podobně myslím nejsou tématy pro filosofii protože nejsou zajímavé, Zajímavé jsou závislosti patologické a myslím že právě o ty se jedná.Ty jsou tématem probíhajícího filosofického rozhovoru. Proč se zabývat tím,že je člověk závislý na jídle,když bez přijímání potravy život není možný? Teprve když se to stane patologickým jevem,pak je to filosoficky zajímavé. A to jsem myslím popsal. Otázkou je jestli filosoficky, nebo psychologicky. (já myslím, že to vyjde nastejno)Pokud se však podívám na definice filosofie a třeba to, že vždy má zůstat otázka,pak máš možná pravdu. Pokud jsou otázky zodpovězeny,pak se může s toho člověk poučit,ale již není o čem filosoficky diskutovat.Dle poučky prý toto již není filosofie, ale věda. Jenže to mně připadá nesmyslné. K čemu by byla filosofie neodpovídající na otázky,které si filosof klade? K ničemu.
MB |
|
|
axel01
Velmi aktivní uživatel
Czech Republic
785 Posts |
Posted - 02/11/2009 : 22:45:03
|
Člověk je jediným tvorem, který dokáže přemýšlet a proto je jediným tvorem, který dokáže přijmout nepříjemno na cestě k příjemnu.
No jo, jenomže ono tohle platí i u patologické závislosti. Prostě člověk je schopen akceptovat to nepříjemno (následky), aby dosáhl toho, co je označováno jako příjemno(euforie, volné proudění myšlenek u drog).. To znamená že i když člověk je schopen přemýšlet, tak si tím spíš škodí, protože i za předpokladu nepříjemna přijímá pokušení a rozhodne se navzdory následkům cítit příjemno. I když budu vědět, že zas přiberu další kilo (jsem obézní), naložím si další dva talíře moučníku pro prožitek uvolnění nebo euforie. Jasně, že je to nepříjemné ať už z hlediska přeplněného bolestivého žaludku nebo z toho, že se nemůžu ladně hýbat a mám problémy s dýcháním. Ale ten požitek tam z toho je, protože jakmile se najít k prasknutí, cítím spásu, uvolnění a euforii. Totéž ve větším měřítku platí právě pro ty drogy a třeba alkohol. Myslím, že nikomu právě není vždycky jenom dobře, je mu i špatně a přesto ty špatné stránky věcí ignoruje, jelikož slepě následuje stav příjemna dané věci... To znamená že přestože vnímá nepříjemno, tak to příjemno pro něho musí hrát daleko intenzívnější roli.. Takže ta stránka myšlení a uvažování má vždy dvě stránky, z nichž jedna je negativní a druhá pozitivní. Prostě záleží na tom, do jaké se člověk dostane situace a jak tam svoje poznatky využije. Pořád přehodnocuje a přehodnocuje, až se dostane ke konečnému výsledku. Nikoho ale nepřekvapí, že vítěží to, kde má mozek větší hodnotu prožitku. To pochopitelně může znamenat, že večer před písemkou se raději dívám na HBO, nebo že i když vím, že je něco špatné, mám to natolik v sobě zakořeněné, že nemůžu jinak, než danou věc naplnit. Tím jsem jenom chtěla říct, že se nelze omezovat na to, co je logicky správně nebo co by se mělo dělat.
|
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 03/11/2009 : 07:43:10
|
Tím jsem jenom chtěla říct, že se nelze omezovat na to, co je logicky správně nebo co by se mělo dělat. Axel. Samozřejmě nelze. Uvědom si množství neznámých a to nejhorší může být tím nejlepším a naopak. Představ si,že se budeš přecpávat abys pocítila to příjemno a bude otylá. Vedle tebe bude ten kdo moudře omezuje svou touhu po jídle, bude jíst zdravě a bude štíhlý jako proutek. Jenže pak dojde ke zmněně a třeba nebude co jíst, Ty budeš žít ze svého tuku a ten zdravě se stravující zemře, protože ty zásoby nebude mít. Čili neznámý faktor vše změnil a takových neznámých faktorů je velmi mnoho. Představ si skupinu mladých lidí, kteří třeba kouří marihuanu a pro tebe je příjemné v té skupině být a to ze zcela jiných důvodů, třeba z lásky k některému členovi skupiny.Víš jak je tomu se závislostí a víš k čemu může dojít. Skupina tě však vede k přijetí drogy a odmítneš li,pak odmítnou tebe. A míš zde ne jedno příjemno, ale dvě.To očekávan nepříjemno abstinenčních příznaků je vedle toho zanedbatelné, protože jsi je ještě nepoznala a víš o něm pouze s doslechu a proto tento fakt podceníš. Získáš příjemno drogy i příjemno lásky a to je pro tebe tím nejpodstatnějším. Jenže člověk závislý na drogách není spolehlivým partnerem a ty abstinenční příznaky se dostaví a tak převládne to nepříjemno, které je důsledkem. Prostě těch neznámých faktorů, které neočekáváš se mnoho a nikdy skutečně nevíš jaký bude výsledek. Budeš žít vzorně, protože díky rozumu dokážeš předvídat negativní důsledky, změní se situace a to co bylo moudré náhle bude příčinou tvého pádu a nepříjemna.
Kdybychom věděli vše, stejně bychom hřešili a někdy bychom se s důsledků hříchu i radovali. Podívej se třeba na Dalibora. Podřídil své stravování svým teoriím rovnováhy a pojídá ta svá semínka. My bychom mu mohli závidět jakýsi zdravý spůsob života,ale pak se situace změní a jeho oslabený organismus podlehne jakési epidemii, třeba prasečí, či ptačí chřipky( zahubí jej viry, či bakterie které jej díky jeho rovnováze milují),zatím co ty žijící nezdravě budeš mít odrganismus tak silný, že tutéž chřipku překonáš. Jak říkám. Neznámých je mnoho a nikdy nevíš předem jaký bude výsledek a tak můžeme ten výsledek pouze logicky předpokládat a to je asi tak vše. A tak máme každý své hříchy a vedle nich zásady které vychází s určitých předpokladů.Něčemu se ubráníme, jinému podlehneme,ale takový je život, s tím nic nenaděláš.Myslím, že je dobré vytvořit si určité zásady, třeba neužívat příjemna alkoholu, kouření drog a ani to neskoušet,protože tam můžeme ty špatné důsledky nejvíce očekávat a vyhneme se tím velkému nepříjemnu.Víc k tomu asi není možno říci.
MB |
|
|
Rzwald
Grafoman
1522 Posts |
Posted - 03/11/2009 : 13:59:30
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant Zajímavé jsou závislosti patologické a myslím že právě o ty se jedná.Ty jsou tématem probíhajícího filosofického rozhovoru.
v tom případě ale (zjevně) tvrzení, že všichni jsou na něčem závislí je nesprávné -- správné je tvrzení, že téměř nikdo není na něčem závislý (resp. na "ničem", pokud to chceme správně česky)
quote: Originally posted by Miloslav Bažant Člověk je jediným tvorem, který dokáže přemýšlet a proto je jediným tvorem, který dokáže přijmout nepříjemno na cestě k příjemnu.
tady jen poznámka---tohle není vůbec jisté. Není vhodné vymezovat člověka vůči jeho schopnostem, které zvířata neumí, protože my pořádně nevíme, co zvířata umí nebo neumí... (např. nevíme, zda umí nebo neumí mluvit...je obtížné stanovit hranici mezi dorozumíváním posunky a mezi řečí..je též otázka, zda každá komplexní řeč musí být nutně artikulovaná)
quote: Originally posted by axel01 I když budu vědět, že zas přiberu další kilo (jsem obézní), naložím si další dva talíře moučníku pro prožitek uvolnění nebo euforie.
vidím, že problémy okolo posílení vůle nezajímají jenom mne...
quote: Originally posted by axel01 To znamená že přestože vnímá nepříjemno, tak to příjemno pro něho musí hrát daleko intenzívnější roli..
já bych k tomu ještě měl postřeh, že možná někteří lidé nedokáží dosahovat zážitky štěstí a radosti jinak než například oním alkoholem (nebo nějakým jiným hloupým způsobem). A pro člověka je životně důležité sem tam zažít něco dobrého a příjemného..pokud to není, je schopen dělat i věci o nichž moc dobře ví, že v konečném součtu prodělá:
je celkem dobrý ekonomický náhled -- když člověk nějaký statek trvale nemá (tento statek je nyní "radost"), pak jeho cena neúměrně stoupá a je schopen pro něj obětovat mnohé, často neúměrně mnoho (např. opije se i za cenu stoupajícího rizika vyhazovu z práce, rozvrácení vztahů v rodině, kocoviny a jiných zdravotních následků, atd...)
pokud je to správně, tak největší problém s alkoholikama by neměla být až tak ta závislost, jako fakt, že neumí dosahovat spokojenosti a radosti jinými způsoby než skrze alkohol. Zásadní by tedy mělo být je naučit nové způsoby, jak dosahovat spokojenosti, nejen je odnaučovat pít... |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 03/11/2009 : 15:08:33
|
pokud je to správně, tak největší problém s alkoholikama by neměla být až tak ta závislost, jako fakt, že neumí dosahovat spokojenosti a radosti jinými způsoby než skrze alkohol. Zásadní by tedy mělo být je naučit nové způsoby, jak dosahovat spokojenosti, nejen je odnaučovat pít... Rzwalde. Jsi li Sysifos,pak se do toho pusť,ale předem si uvědom, zda takové cesty k příjemnu dokážeš najít sám pro sebe. A to upozorňuji na to že ty se do jisté míry znáš, je nikoliv.Myšlenka je to však dobrá,ale třeba u toho alkoholu a drog málo realizovatelná. Mimochodem je tato cesta již dávno realizovaná. Pacienti současně s léčením závislosti jsou vedeni k pracovní terapii, kde se jim nabízí cesty k tomu příjemnu tvorbou, třeba uměleckou. Protože však je absťák nepříjemnem, dochází naopak k odporu k danému oboru a cesty k tomu příjemnu se naopak uzavírají,což by lékaři pochopili,kdyb jim bylo známo polární ukládání informací a to, že mozek nedokáže v mínusovém nastavení ukládat informace v plusové polaritě,ale pouze mínusové. A tak lékaři psychologovvé ve snaze dát pacientovi cestu k příjemnu, mu tuto cestu uzavírají.Kdyby totéž dělali až poté, co odezní nepříjemno abstinenčních příznaků,pak by to svou úlohu a význam mělo, ale v té fázi již se o pacienta většinou nikdo nezajímá. ----------------------------------------------------- Zajímavé jsou závislosti patologické a myslím že právě o ty se jedná.Ty jsou tématem probíhajícího filosofického rozhovoru.
v tom případě ale (zjevně) tvrzení, že všichni jsou na něčem závislí je nesprávné -- správné je tvrzení, že téměř nikdo není na něčem závislý (resp. na "ničem", pokud to chceme správně česky) --------------------------------------------------------- Správně česky,čili nesmyslně? Závislý můžeš,být, či nebýt na něčem. Jak bys mohl být závislý na ničem? Nic je chybění něčeho. Všichni jsou závislí na příjmu potravy, na vzduchu k dýchání a všeho možného, co člověk nutně a nezbytně potřebuje k životu. Nebo snad jsi na tomto nezávisý? Pokud bys byl Supermann,pak možná ano. Ten si létá kosmickým vzduchoprázdnem a je mu to fuk. Já na vzduchu k dýchání závislý jsem. Tyto závislosti jsou přirozené. Jsem li závislý na cigaretách,pak je to patologická závislost, čili jiná než přirozená.Pokud si tyto závislosti od sebe neoddělíš,pak vznikají mnohá nesmyslná tvrzení. Přesáhne li závislost přirozená určitou hodnotu,pak se stává závislostí patologickou. Takže tvým slovům příliš nerozumím a nic takového s mých slov nevyplývá.
MB |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 03/11/2009 : 15:43:26
|
Rzwalde.
Jen doplněk. Chtěl jsem původně editovat ,ale chybí mně ikona. Jednou s možných variant tvé myšlenky s vytvářením cesty k příjemnu na místo příjemna drogy je přeprogramování,čili polarizování informací v paměti. Groga má v paměti polaritu plus, protože je zdrojem příjemna a tím, že příjemno vytváří a díky ji dochází k mizení nepříjemna, mají tyto informace polaritu plus. Spojíš li vjem drogy s nepříjemnem,pak dochází k ukládání stejných informací v polaritě mínus. Stejně tak je možno polarizovat informace toho, co má být tím náhradním zdrojem příjemna. Ve chvíli, kdy mizí vjem nepříjemna a mozek se nastavuje na přijímání informací v polaritě plus, je možno ukládat informace třeba uměleckého oboru. Podaří li se tyto inormace uložit v dostatečné intenzitě,pak bude příjemno ozvěny těchto informací vyhledáváno. Nuž a máš zde cestu k naplnění své myšlenky, jen je třeba ji dopracovat a hlavně získat skušenosti ověřovacími pokusy.A tak by ses mohl stát v psychologii velmi slavným, protože bys dokázal vytvořit při léčení závislosti dokonce nové talenty u pacientů. Talent je závislost na příjemnu, ale závislost kladná.Pokud bys na tom chtěl pracovat jako nastávající psycholog, rád tě pomohu. Mnohé již mám dávno promyšlené a cosi dokonce i vyzkoušené.Funguje to i když jsem to dělal dost primitivně.Jako studenská vědecká práce by to bylo přímo suprové.Kdyby tě to začalo skutečně zajímat, zapomněl bys i na lenost.
Jo a ještě jsem zapomněl na to slovo a člověka. Skus si představit slovo jako korálek navlečený na niti. Jakmile dosáhne počet těch korálků určitého množství, vzniká myšlení permanentní slovní. Jedno slovo, či jiný ustálený výraz není dostatečný k přemýšlení.Čím více se počet slov blíží tí hranici, tím blíže je myšlení tomu lidskému.Kdybys skoumal u všech živočichů ty ustálené výrazy, skřeky a třeba i gesta, mohl bys je nalézat a již by bylo možno je označit názvem slovo. Jejich počet a vzájemné propojení však buďto chybí, nebo je nedostatečné k vzniku myšlení permaanentního slovního ,které je nutné k přemýšlení. Otázka je,zda třeba kytovci, či delfíni nemají již tu nutnou úroveň a jestli tedy nemohou přemýšlet a vlastně mít své uvědomění si sebe v souvislostech s okolím,čili zda nemají lidskou duši.Pokud ano,pak naplňují definici člověka a jsou lidmi i když žijí v jiném prostředí a jsou jiní tvarem těla.Pokud jsem mluvil o lidech pak jsem měl na mysli všechny formy mající lidské ,čili permanentní slovní myšlení.
MB |
|
|
axel01
Velmi aktivní uživatel
Czech Republic
785 Posts |
Posted - 07/11/2009 : 01:43:11
|
quote: vidím, že problémy okolo posílení vůle nezajímají jenom mne...
To nebylo o posílení vůle, nýbrž o intenzitě příjemného zážitku. Ten člověk se NECHCE ovládat, když je alkoholik, posedlý jídlem atd. Pokud někoho zajímá, jak posílit vůli, obvykle se ovládat CHCE a tedy je i pro něho snazší sebeovládání dosáhnout. Představ si, že když člověk přejde přes určité hranice, vznikne závislost (byť se nemusí jednat v každém případě o patologickou). Nevím, zda si doopravdy uvědomuješ význam tohoto slova. Neboť závislost jakožto pojem znamená především to, že ty musíš něco mít. Přirovnání: Chceš se napít. Umíráš žízní a nemáš po ruce ani trochu vody. Přirovnáno: absťák. Potom se napiješ - a dojde k relapsu. Ano, těžko žít bez vody, pomyslíš si. Jenomže přesně o tom to je -- když dojde droga, stane se jakousi tvojí vlastní fyzickou (či psychickou) potřebou. Teď tady sedím v knihovně a naproti mně sedí pán. Ten pán si asi 7x došel pro kávu a kajícně naříkal, že ho lidé označují za blázna, protože pije tolik kávy. Tedy ukázka psychické závislosti - ne, organismus si neříká sám od sebe o kávu. Tak mě napadá: Co by se stalo, kdyby si pro ni nemohl dojít?! Zjevně by se nemohl soustředit, byl by neklidný a velmi rychle by zmizel někam, kde si může dát kávu. Pokud tedy trpím vážnou psychickou závislostí na jídle (navíc, čokoláda obsahuje betafenetylamin, což už může být ve velkých dávkách návykové i pro tělo), potom otázka - získání vůle - je pro mne jaksi bezpředmětná. Vykládej feťákovi, jenž si před tebou škrtí tepnu, že musí sebrat poslední zbytky důstojnosti a ovládnout svou vůli. Nejspíš se ti hořce vysměje.
Jinak - těžko nahrazovat patologickou závislost něčím "příjemnějším". Ono spousta lidí je (laicky řečeno) závislých na zdánlivě neškodlivých věcech (třeba právě ta káva, sladkosti, maso, ..), ale to ještě neznamená, že tyto věci ve velké míře nemůžou uškodit (což si podle mě většina neuvědomuje). Potom, když takový člověk přijde k závislosti patologické (alkohol, drogy), mylně nabývá dojmu, že se stále nic neděje (a to se neděje nikdy, dokonce ani když je chudák alkoholik hospitalizovaný). Takže ty počátky, jak tomu předcházet - a nejenom léčit -, sahají podle mě až k střídmosti lidí jako individuí. Otázkou zůstává, kam by pak lidé tu svoji ,,tenzi" vybíjeli. Oni by se potom taky mohli vybít mezi sebou.
|
|
|
axel01
Velmi aktivní uživatel
Czech Republic
785 Posts |
Posted - 07/11/2009 : 02:02:32
|
Slávku, tak jsi mě předběhl. Už jsem myslela, že se nedočkám
quote: Spojíš li vjem drogy s nepříjemnem,pak dochází k ukládání stejných informací v polaritě mínus
Toto je klíčové. Dokonce už se to i dělá, takže to není žádný mistrný objev. Prostě se vezme droga, do té drogy se přimíchá další droga (tedy lék, vyvolající např. zvracení). Takový závislý člověk si tuto drogu v nevědomosti vezme - užije ji šňupnutím nebo vpichem. Pak celé následující dny zvrací, aniž by věděl, proč je tomu tak. Bohužel to ale není pro něho absolutní, poněvadž mu ji musí podat lékař. A on, pokud si uvědomí, že tuto jeho drogu někdo upravoval, nebo si zakoupí po léčbě od svých dealerů jinou, potom dojde k relapsu, jelikož bude vědět, že TAHLE droga je ,,čistá". Ale není to špatná myšlenka. Problém je, jak by toto fungovalo třeba v alkoholu. Po něm člověk dost často zvrací (i když, to asi nemůžu brát podle sebe :-), takže by se účinek této drogy naplno neprojevil... Avšak může být u alkoholika větší tolerance, jak to, že se hned tak neopije, tak jeho žaludek je již tolerantní. V tom případě by jej opakované zvracení donutilo alespoň na pár dní přestat, než by se k tomu opět vrátil. Tady zase hledejte člověka, který za ním bude lítat a prodávat mu jen ,,otrávené" pití. Kdyby se tohle dělalo ve všech léčebných zařízeních, pacienti by si to mezi sebou rychle řekli. Přecijen každý člověk může přemýšlet a tudíž si dá 2 a 2 dohromady. Nicméně bylo by dobré, kdyby se daly vymyslet náhražky, například za ty drogy, něco méně škodlivého (neptejte se mě, co). Podobně jako tomu bylo s cigaretami zde: http://www.kurkdechces.cz/ . Sice se nejlevnější balíček dá sehnat asi do 500, vidím v tom pokrok. Zdravá cigára.
|
|
|
Topic |
|
|
|