Author |
Topic |
Rzwald
Grafoman
1522 Posts |
Posted - 31/08/2009 : 20:09:53
|
chjo, tak se mi to právě smazalo
..takže nyní bez citací a stručně
1. Prvky oné množiny spolu nemusí být nijak propojeny. Jejich "propojení" je dáno jen jejich příslušností k dané množině. Jenomže toto "propojení" není "ve světě", ale v "popisu světa". Právě neschopnost správně rozlišovat mezi světem a jeho popisem ti mimochodem již delší dobu vytýkám, nepřekvapuje mne tedy, že se je pro tebe těžké správně pochopit myšlenku meta-světa.
přesně tohle jsem myslel, že je těžké pro tebe ;-) ...proto jsem psal, že uvažovat o metasvětě je nesmysl, kdežto o množině světů to smysl má
..nicméně pokud pojmy meta-svět a "množina světů" chápeš jako synonyma, pak jsme zajedno (vždy když slyším o metaněco, tak to chápu, jako že to něco skutečně existuje--nejen v popisu. Naopak pojem množina mám spjat vžd jen s popisem. meta = pře-, přes, za, po, mezi, vně ...tedy když meta-něco je to, co přesahuje něco, nebo co je zaněčím nebo vněčeho, atd. -- tak...to reálně i existuje, ne? Odtud mé chápání tohoto pojmu.)
2. ad kvantovka---všimni si, že jsem napsal "zdá se mi" ...tj. imho kvantovka naznačuje, že realit je víc. Resp. -- podle mě slovo "skutečnost" nebo "realita" je nesmyslné (fyzikálně -- pro běžný lid samozřejmě smysl má). ...nevidím smysluplné užití toho slova. Pokud realitou nazvu množinu toho, na čem se všichni pozorovatelé shodnou, potom tato množina může být prázdná (=realita neexistuje) ...pokud tím nazvu to, co je přístupné danému pozorovateli, pak je realit tolik, kolik je pozorování :-) ..ano, jsou mezi těmito realitami vztahy...myslím ale, že můžu nalézt i nekonečné množství takových realit, mezi nimiž žádné vztahy nebudou..
3. ad ostrovy existence --- tak já se opřel o slovo "zcela samostatné" ...a pokud uvažuješ časoprostorově oddělené vesmíry, tak ty se určitě do pojmu "zcela samostatné světy" v pohodě vlezou, neboť jediným známým způsobem, jak by mohly vesmíry komunikovat je skrze prostoročas.......
No já osobně si myslím, že konkrétně pro tebe by stálo za to některé základní pojmy si trochu více promyslet. a já si zase myslím, že konkrétně pro tebe by stálo za to se trochu poptat, co těmi pojmy myslím, než začneš prohlašovat, že je nechápu ;-)
Umluv prosím můj místy trochu útočný tón. kdyby nebyl...tak to bys ani nebyl ty :-D |
|
|
noemus
Grafoman
Czech Republic
1149 Posts |
Posted - 09/09/2009 : 15:55:39
|
quote: Originally posted by Rzwald ..nicméně pokud pojmy meta-svět a "množina světů" chápeš jako synonyma, pak jsme zajedno
Přesně tak to bylo myšleno
quote: [size=1](vždy když slyším o metaněco, tak to chápu, jako že to něco skutečně existuje--nejen v popisu. Naopak pojem množina mám spjat vžd jen s popisem.
Vždy když něco řeknu o realitě, tak je to popis reality. Ať se snažim sebevíc nikdy se nebudu bavit o realitě samé. A v uvedeném připadě se navíc jednalo o hypotetické reality. Pojem svět je pro mne tedy vždy jen popisem reality, proto také odmítám myšlenku více světů. A meta-svět je tedy v tomto kontextu jen způsob jak upozornit na nesmyslnost myšlenky více světů.
quote:
...tj. imho kvantovka naznačuje, že realit je víc. Resp. -- podle mě slovo "skutečnost" nebo "realita" je nesmyslné (fyzikálně -- pro běžný lid samozřejmě smysl má). ...nevidím smysluplné užití toho slova. Pokud realitou nazvu množinu toho, na čem se všichni pozorovatelé shodnou, potom tato množina může být prázdná (=realita neexistuje) ...pokud tím nazvu to, co je přístupné danému pozorovateli, pak je realit tolik, kolik je pozorování :-) ..ano, jsou mezi těmito realitami vztahy...myslím ale, že můžu nalézt i nekonečné množství takových realit, mezi nimiž žádné vztahy nebudou..
To mi přijde jako velmi pokřivené chápání pojmu realita. Podle mne je realita to co skutečně existuje. Popis reality je pak cokoliv co o realitě řekneme. Popisů, či teorií, které se zabývají relitou může jistě byt více. Ale proč by proboha mělo být více realit. a co by to vůbec znamenalo, když realitu samu nejspíš vůbec nepoznáváme?
quote:
neboť jediným známým způsobem, jak by mohly vesmíry komunikovat je skrze prostoročas.......
Tobě známým způsobem! Ale i kdyby to byl jediný známý způsob, tak kde máš jistotu, že neexistuje nějaký jiný, zatím neznámý? A právě proto, že to nevíš a možná ani nemúžeš vědět, tak by ses kvůli obecnosti neměl omezovat jen na časoprostor.
quote:
No já osobně si myslím, že konkrétně pro tebe by stálo za to některé základní pojmy si trochu více promyslet. a já si zase myslím, že konkrétně pro tebe by stálo za to se trochu poptat, co těmi pojmy myslím, než začneš prohlašovat, že je nechápu ;-)
Poněkud obracíš naše úlohy, To ty jsi začal prohlašovat, že to či ono co jsem napsal je nesmysl nebo zřejmá nepravda. A měl bys to tedy být ty kdo se bude snažit pochopit co jsem vlastně napsal, ne naopak.
|
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 10/09/2009 : 09:18:39
|
Richarde.
Souhlasím s tebou a jen pro doplnění bych přidal svůj názor. Dle mne je realitou to co je reálné a skutečně je. Je realitou absolutní vacum, čili prostor ve kterém není vůbec nic? Toto něco má svoje jméno (absolutní vacum) a tak by bylo možné říci, že je to realita a že skutečně je. Jenže je nereálné a proto není. Absolutní vacum tedy není realita a je to dáno fyzikálními zákony (snaha zaplnit prázdný prostor) Ps. Je zajímavé,že některé slovní spojení jsou zcela nesmyslná. Příklad: Prostor kde není vůbec nic. Dle mého by toto mělo znít. Prostor kde je nic. Není li tam nic, znamená to, že tam je něco.Jenže potom s toho vyjde, že nic je vlastně něco,protože pouze něco může být, či nebýt.
Inu také se dokáži do něčeho zamotat.
MB |
|
|
Topic |
|
|
|