www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Shrnutí mé teorie hospodářských cyklů
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Dalibor Grůza
Grafoman

Czech Republic
1678 Posts

Posted - 03/07/2009 :  21:07:39  Show Profile  Visit Dalibor Grůza's Homepage  Reply with Quote
Shrnutí mé teorie hospodářských cyklů

1.) Nespravedlivá společnost:

hlad (začátek rostoucí spotřeby)-nasycení-přesycení-strach z budoucnosti (v důsledku čehož klesá spotřeba)-krize-hlad-(možná válka jako krátkodobé řešení prvotního hladu)-ještě větší hlad-začátek nového cyklu ad 1.) nebo 2.)

2.) Spravedlivá společnost:

hlad-nasycení-dobrovolné uspokojování nevyčerpatelných potřeb ostatních členů společnosti (místo sledování pouze sobeckého zisku, který má za následek přesycení a cyklus ad 1.)

(viz též: www.filosofierovnovahy.sweb.cz )

axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts

Posted - 05/07/2009 :  01:13:23  Show Profile  Reply with Quote
Tak mě nepadá, když nejíš to maso, bereš aspoň nějaké železo v tabl.? Teď jsem dostala tabletky na železo, protože dlouhodobě nejím maso, tak jsem si na tebe vzpomněla.
Go to Top of Page

okref
Velmi aktivní uživatel

672 Posts

Posted - 05/07/2009 :  14:55:21  Show Profile  Reply with Quote
A není lepší se třikrát do týdne nacpat špenátem, než tabletky.
Go to Top of Page

axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts

Posted - 05/07/2009 :  22:15:03  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by okref

Není. Špenát totiž neobsahuje železo.
Go to Top of Page

Vanir
Nový uživatel

Czech Republic
27 Posts

Posted - 06/07/2009 :  00:46:00  Show Profile  Send Vanir an ICQ Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by axel01

quote:

Obsahuje, ale zcela průměrné množství jako v kterékoli jiné zelenině.
Go to Top of Page

axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts

Posted - 06/07/2009 :  14:09:31  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Vanir

quote:

quote:

Tedy úplně zanedbatelné množství. Asi tak jako když budeš hledat bílkovinu v semínkách. Nějaká tam je, ale pro běžný život to nestačí.
Go to Top of Page

Rzwald
Grafoman

1522 Posts

Posted - 06/07/2009 :  17:28:30  Show Profile  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by Vanir

quote:

quote:

Tedy úplně zanedbatelné množství. Asi tak jako když budeš hledat bílkovinu v semínkách. Nějaká tam je, ale pro běžný život to nestačí.

no pokud jsou semínka např. buráky, tak v jednom balení z automatu je cca 10% denní doporučené dávky, což bych nenzval zanedbatelným množstvím -- je to víc než ve vajíčku (5%)

pokud jde o železo, tak já tabletky nejím, masa taky moc nepojím, ale na odběrech krve nic neříkají...

viz http://www.foodcomp.dk/v7/fcdb_foodnutrlist.asp?CompId=0061
Go to Top of Page

okref
Velmi aktivní uživatel

672 Posts

Posted - 06/07/2009 :  20:23:59  Show Profile  Reply with Quote
No jo, špenát neobsahuje tolik železa, jak mi bylo odjakživa bulíkováno.
Tímto překvapením končim se všemi doporučeními, které mi kdo dá. A jestli mi někdo někdy bude podstrkovat tabletky, tak si dám raději ten prolhaný špenát.
Go to Top of Page

Radical
Aktivní uživatel

Czech Republic
154 Posts

Posted - 09/07/2009 :  19:37:22  Show Profile  Reply with Quote
Dalibor Grůza: Jako hlavní argument proti této teorii vidím fakt, že problém nevysvětlujete vědou, která se daným problémem zabývá. Na tento argument odpovídáte, že ekonomii obohacujete, což je evidentní nesmysl, protože ji ani neznáte.

Tato teorie se dívá na člověka jako na idiota, který se neustále chová nějak cyklicky (nasycení-přesycení atd.) a zachránit ho tak mohou jen vaše paternalistické řeči.

Edited by - Radical on 09/07/2009 23:00:33
Go to Top of Page

Amthauer
Nový uživatel

36 Posts

Posted - 12/07/2009 :  17:03:06  Show Profile  Visit Amthauer's Homepage  Send Amthauer an ICQ Message  Reply with Quote
Vyjádřil bych to jednodušeji: Máme deset jablek a jsme dva. Když druhého zabiju, tak můžu mít buď všech deset jablek nebo také žádné. Být člověkem z primitivní společnosti, tak se nějak nad možnost risku povznesu, popř. se sám vnitřně silně ubezpečím, že nemůže druhá možnost nastat. V jednu chvíli však dojdu do toho stádia, že již nechci riskovat ztrátu všeho a protože vím, že ani on to třeba nechce riskovat, tak mu navrhnu, abychom se podělili na pět mně a pět jemu - žádný sice nebude úplně sytý, ale oba budeme polosytí a nikdo nebude vystaven možnosti nemít nic.
Go to Top of Page

okref
Velmi aktivní uživatel

672 Posts

Posted - 12/07/2009 :  21:26:34  Show Profile  Reply with Quote
třetí pohled na věc:

Všechno zabiju, sežeru. Stanu se tak nesmrtelným a zároveň nastolým celosvětový mír, neboť nebude jiné hmoty, než té, kterou jsem sežral a kterou jsem. Tudíž nebude mít mé mrtvé tělo, kde spočinout a smrt se ho netkne. Svár také nebude, protože bude jen má jednota.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 05/08/2009 :  09:09:18  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Souhrn pohledů na věc.

O všem rozhodují schopnosti jedinců a lidé mají schopnosti různé. Mám li větší schopnosti, získám víc na úkor těch, kteří mají schopnosti nižší.Každý volí jako správnou filosofii, která odpovídá jeho schopnostem.Silný považuje za správné získat víc než slabý a slabý hledá cesty k tomu aby byl posílen a získal víc. Přináleží li Dalibor k slabým,pak hledá cesty ke změně světa takové aby byl podporován a chráněn. Cítí li se kdosi silnějším,pak považuje za správné to co je a co mu přináší zisk. Každým vyjádřením zde ve foru,ukazuje každý zda přináleží ke slabým, nebo silným a je to velmi zřetelné. Všichni zde ukazuje svou sílu i slabost právě tím,jaká filosofie je nám blíže.
Takže bude li zde deset jablek a jsou zde dva lidé, rozhodují jejich schopnosti. Jsou li na stejné úrovni schopností, pak se rozdělí rovným dílem.Má li jeden schopnosti větší,pak on a odstup těchto schopností určuje jeho podíl a o podílu rozhoduje vždy ten, kdo má schopnosti vyšší. Ten kdo má schopnosti nižší hledá filosofii,jejímž důsledkem by bylo posílení jeho schopností a dosáhl tím alespoň rovného podílu. Najde li filosofii,která posílí jeho schopnosti tak aby převýšily schopnosti druhého, stane se on tím, kdo rozhoduje o podílu,protože je silnějším. A tak všichni vlastně jen hledáme schopnosti,protože ty rozhodují o všem oč nám jde.A proto také mám určitý odpor k filosofiím jiného člověka, neboť je chápeme jako jeho cestu k růstu schopností.
Děláme snad skutečně jen toto? Bohužel asi ano,ale když toto člověk pochopí,pak pro něj filosofie ztrácí cenu a význam, nebo toto začne respektovat a potom filosofii lépe chápe. Já bych dokonce řekl,že filosofie přináleží slabým, kteří hledají sílu. Ti silní jsou spokojeni se současným stavem a tak je filosofie nezajímá.
A nyní perte do mne filosofové. Byl to soud filosofie, nebo pochopení jejího skutečného smyslu?

MB
Go to Top of Page

Dalibor Grůza
Grafoman

Czech Republic
1678 Posts

Posted - 05/08/2009 :  12:45:18  Show Profile  Visit Dalibor Grůza's Homepage  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Miloslav Bažant

Souhrn pohledů na věc.

O všem rozhodují schopnosti jedinců a lidé mají schopnosti různé. Mám li větší schopnosti, získám víc na úkor těch, kteří mají schopnosti nižší.Každý volí jako správnou filosofii, která odpovídá jeho schopnostem.Silný považuje za správné získat víc než slabý a slabý hledá cesty k tomu aby byl posílen a získal víc. Přináleží li Dalibor k slabým,pak hledá cesty ke změně světa takové aby byl podporován a chráněn. Cítí li se kdosi silnějším,pak považuje za správné to co je a co mu přináší zisk. Každým vyjádřením zde ve foru,ukazuje každý zda přináleží ke slabým, nebo silným a je to velmi zřetelné. Všichni zde ukazuje svou sílu i slabost právě tím,jaká filosofie je nám blíže.
Takže bude li zde deset jablek a jsou zde dva lidé, rozhodují jejich schopnosti. Jsou li na stejné úrovni schopností, pak se rozdělí rovným dílem.Má li jeden schopnosti větší,pak on a odstup těchto schopností určuje jeho podíl a o podílu rozhoduje vždy ten, kdo má schopnosti vyšší. Ten kdo má schopnosti nižší hledá filosofii,jejímž důsledkem by bylo posílení jeho schopností a dosáhl tím alespoň rovného podílu. Najde li filosofii,která posílí jeho schopnosti tak aby převýšily schopnosti druhého, stane se on tím, kdo rozhoduje o podílu,protože je silnějším. A tak všichni vlastně jen hledáme schopnosti,protože ty rozhodují o všem oč nám jde.A proto také mám určitý odpor k filosofiím jiného člověka, neboť je chápeme jako jeho cestu k růstu schopností.
Děláme snad skutečně jen toto? Bohužel asi ano,ale když toto člověk pochopí,pak pro něj filosofie ztrácí cenu a význam, nebo toto začne respektovat a potom filosofii lépe chápe. Já bych dokonce řekl,že filosofie přináleží slabým, kteří hledají sílu. Ti silní jsou spokojeni se současným stavem a tak je filosofie nezajímá.
A nyní perte do mne filosofové. Byl to soud filosofie, nebo pochopení jejího skutečného smyslu?

MB

Mílo,

máš asi pravdu, že slabí lidé jsou citlivější k vnějším tlakům než silní, avšak tato citlivost jim umožňuje lépe se trvale vyhýbat srážkám, resp. sporům s okolím než silným jedincům, tedy být spravedlivější. Jak silní tak slabí jedinci mají mezní hranici sporů, resp. srážek, kdy musí začít mírnit vnitřní srážky, resp. konflikty v rámci jejich osob, tedy, kdy se začnou zabývat např. filosofii, náboženstvím apod., čili začnou se ptát sami sebe, co jsem udělal špatně. U silných či spravedlivých lidí dosažení této mezní hranice srážek, resp. sporů s okolím nastane později než u slabých a nespravedlivých lidí, avšak nikdo z obyčejných lidí podle mne není natolik silný či spravedlivý, aby tento mezní okamžik zájmu o filosofii či náboženství apod. u něj nemusel nikdy nastat.

Tzn. filosofie apod. je pro slabé i silné při dosažení jimi snesitelné horní meze tlaku jejich okolí. Podle toho, je-li pak výsledkem přijetí a následování určité filosofie nebo náboženství apod. snížení tohoto tlaku okolí na snesitelnou úroveň, lze hovořit o jejich užitečnosti pro daného člověka.

(viz. též www.filosofierovnovahy.sweb.cz )

Edited by - Dalibor Grůza on 05/08/2009 12:47:46
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 05/08/2009 :  17:24:57  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Dalibore.

Jsme již hodně blízko vzájemnému pochopení,ale stále mně ještě docela nerozumíš. Ten kdo je silný v daném prostředí a čase, ten nemá zájem na daném stavu cokoliv měnit,protože mu tento stav vyhovuje. Naprosto tentýž člověk však může být slabým v jiném prostředí a čase. A tehdy ten "slabý" hledá schopnosti, které by mu daly schopnosti, nebo usměrnily prostředí do stavu v jakám by jeho schopnosti dostačovaly.
Třeba ty jsi jak předpokládám silný v právech a proto nemáš potřebu zde cokoliv měnit. V běžném životě se však cítíš slabý a bezbranný a proto vyvíjíš snahu svět změnit aby vzniklý stav odpovídal tvým schopnostem. Právě proto se snažíš vytvořit tu teorii rovnováhy.
Stejně tak se toto týká mne a kohokoliv jiného. My slabí se snažíme buďto vytvořit situaci, která nám schopnosti dá, nebo změnit svět tak aby naše schopnosti dostačovaly. Není to nic neobvyklého a děje se tak od počátku lidské existence,ale je dobré si toto zřetelně uvědomit. Neuvědomí li si toto člověk,pak se může lehko stát trapným mezi lidmi, kteří si toto uvědomují a potom jim tímto ukazuje svou slabost. Jenže a to je dost podstatné, může právě tímto ukázat svou sílu,či právě tímto mohou jeho síly a schopnosti nesmírně vzrůst.Ukazuješ li svou teorií nereálnost jejího provedení,pak je to čin slabosti , kterým se nereálně snažíš změnit svět k obrazu svému a vzhledem ke svým schopnostem přežít.Říkáš tí." V takovém nereálném světě jsem schopen přežít." Pokud však ukážeš těm slabým reálnou cestu k jejich přežití,pak oni k tvému obrazu změní svět. A to je ta největš síla.Potom můžeš zvítězit nad těmi silnými,protože je jich vždy menšina.
"Slabí vymysleli demokracii a tím získali sílu čelit silným." Slabí vymysleli víru a boha a tím získali sílu svou." Silným vždy stav vyhovuje a proto se nesnaží jej změnit.Stojí však v opozici vůdči růstu síly slabých aby se nestali slabými oni.

MB
Go to Top of Page

Dalibor Grůza
Grafoman

Czech Republic
1678 Posts

Posted - 05/08/2009 :  19:07:27  Show Profile  Visit Dalibor Grůza's Homepage  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Dalibor Grůza

[quote]Originally posted by Miloslav Bažant

Dalibore.

Jsme již hodně blízko vzájemnému pochopení,ale stále mně ještě docela nerozumíš. Ten kdo je silný v daném prostředí a čase, ten nemá zájem na daném stavu cokoliv měnit,protože mu tento stav vyhovuje. Naprosto tentýž člověk však může být slabým v jiném prostředí a čase. A tehdy ten "slabý" hledá schopnosti, které by mu daly schopnosti, nebo usměrnily prostředí do stavu v jakám by jeho schopnosti dostačovaly.

MB

Mílo,

částečně souhlasím s výše uvedeným, jinak řečeno: na každou svini (i silnou) se najde řezník (je to jen otázka času), potom začne přemýšlet o filosofii apod. Avšak spravedlivý silný o ni začne přemýšlet mnohem dříve.

(viz. též www.filosofierovnovahy.sweb.cz )

Edited by - Dalibor Grůza on 05/08/2009 19:09:34
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 08/08/2009 :  08:11:33  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Avšak spravedlivý silný o ni začne přemýšlet mnohem dříve.

Dalibore.
Spravedlivost je neurčitý pojem. Existuje i spravedlnost oko za oko a zub za zub. Takže spravedlnost s tvojí věty vyjímám a můžeme hovořit o tom silném jedinci a mohu tě dát za pravdu. Tvoje síla může být právě v té filosofii,čili máš schopnost vytvářet cesty, které lidé příjímají jako výhodné cesty k životu. Stejně tak si jako silný jedinec uvědomíš, že můžeš sílu ztratit a proto se snažíš vytvořit systém,který tě bude posilovat a chránit s době, kdy silný nebudeš. Uvědom si,že toto probíhá v mnoha podobách neustále, aniž by si to člověk uvědomoval. Dnes jsi silný jako advokát,ale uvědomuješ si,že tu sílu časem ztratíš a proto akumuluješ schopnosti třeba formou peněz, jinak řečeno šetříš do prasátka a vytváříš si podmínky pro život až budeš slabý. Dojde li však k tomu, že jsi slabý, tvoje aktivita tím vzroste, nebo a i to je možné, život jako takový vzdáš.

MB
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000