www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Filosofie
 Filosofie vědy, metodologie
 Mluvící papoušek v pohledu středověkých filosofů
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

Amthauer
Nový uživatel

36 Posts

Posted - 22/05/2009 :  16:36:51  Show Profile  Visit Amthauer's Homepage  Send Amthauer an ICQ Message  Reply with Quote
Zdravím, přátelé filosofové. Píši seminární práci na téma "Jak by středověcí filosofové vysvětlili, že papoušek umí mluvit?". Zatím se odpichuji od pojetí rozumu v Summě theologické, aristotelského rozdělení zvířat od lidí a srovnání s moderními ornitologickými poznatky. Někdo nějaké podnětné nápady? :)

okref
Velmi aktivní uživatel

672 Posts

Posted - 23/05/2009 :  11:25:29  Show Profile  Reply with Quote
Já bych si dával pozor, jak jim tu otázku podávám. Ptám se jich, jak to, že umí mluvit. Jenže neměl bych důsledněji rozlišovat mezi tím, co je řeč a co zvuky, které jako řeč vypadají jen pro někoho, kdo jim rozumí?
Já osobně bych jim položil otázku: umí papoušci mluvit? Takhle formulovaná otázka dovoluje větší obšírnost a nepodsouvá předem skutečnost jevů, s kterou by asi většina střed. fil. ani nesouhlasila. Kdyby se otázka nechala tak, jak původně byla, snadněji by se ten jejich nesouhlas dal přehlédnout.
Nehledě k tomu, že se původně formulovanou otázkou zakládá jednostranné stanovisko, které se staví do oponence hierarchicky pojímaného uspořádání přírody, které je pro střed. typický a jehož destrukce je zase typická pro dnešní dobu. Zkrátka je v tom též nebezpečná zaujatost a neobjektívnost.
Já bych se tedy odrazil od nově formulované otázky.
Go to Top of Page

Amthauer
Nový uživatel

36 Posts

Posted - 23/05/2009 :  14:46:02  Show Profile  Visit Amthauer's Homepage  Send Amthauer an ICQ Message  Reply with Quote
Ano, napsal jsem to trochu vágně. Právě v tom je problém, protože zvířatům nebyl přisuzován rozum a v některých pojetí rozum úzce souvisel s pamětí - ovšem bez paměti by papoušci neměli ani slovní zásobu, ani podmíněné reflexy.
Go to Top of Page

IPC
Aktivní uživatel

France
235 Posts

Posted - 23/05/2009 :  19:19:58  Show Profile  Reply with Quote
Ahoj Amthauer
Spoustu toho najdes v komentari od tomase k peryermenias od Aristotela (kniha de interpretationes ), hned na zacatku vysvetli co je to slovo a pak nasledne teorie jazyka ktere vychazi z klasickeho trojuhelniku in essendo, in dicendo, in inteligendo. a nasledne v komentari o dusi.
Takze co se tyka zvirata, tomas ti odpovi ze papusek mluvi jen v rovine in dicendo, zatimco ty dve mu unikaji.
Zajmava by byla taktez konfrontace z nominalisty, protoze tam problem papouska polozi zavazny problem.
U jinych koncepci vic modernich z hlediska jako analyticke filosofie jako u Alain de Lile, jazyk je formulovan ad placitum, coz vyzaduje volbu. Avsak papousek nevoli, takze nemuze byt rec o jazyku..
Byt tebou tak bych se snazil hrat hlavne na strukture rozumu, protoze s koncepce jazyka ve stredoveku jsou na vysoke urovni, pokud nejsi prave znalec negativni teologie
Go to Top of Page

Amthauer
Nový uživatel

36 Posts

Posted - 23/05/2009 :  20:07:30  Show Profile  Visit Amthauer's Homepage  Send Amthauer an ICQ Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by IPC
Zajmava by byla taktez konfrontace z nominalisty, protoze tam problem papouska polozi zavazny problem.


Bylo by možné konkrétně tohle trochu rozvést? Jinak, komentáře k Aristotelovi jsem nakonec našel v angličtině, snad to z ní nějak přelouskám, ale kdyby někdo věděl o českém zdroji (www, do knihovny se pár dní nedostanu), byl bych rád. Samozřejmě díky.
Go to Top of Page

Amthauer
Nový uživatel

36 Posts

Posted - 26/05/2009 :  10:50:27  Show Profile  Visit Amthauer's Homepage  Send Amthauer an ICQ Message  Reply with Quote
No, a je to.
http://epiza.ic.cz/epiza.php?lis=text&load=2009-1-05-1-26-2-00-3-21-3-59

Edited by - Amthauer on 26/05/2009 10:51:15
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000