www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Filosofie náboženství
 Biblické zjavenie nie je Bibliou ukončené!
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 5

ADC
Aktivní uživatel

259 Posts

Posted - 02/07/2009 :  23:21:33  Show Profile  Reply with Quote
Tady byl blábol.

Edited by - ADC on 01/08/2009 20:52:17
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 03/07/2009 :  08:08:39  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
ADC.
Co se zde vlastně stalo? Oldow veden věědomím,že M.Šupa neodpoví na jeho slova,poslal obrázek. Smysl toho obrázku byl ,aby se M.S. nad sebou zamyslel. Kdyby ten obrázek neseděl,vzbudil by nejspíše jen údiv, nebo dojem,že se Oldow nějak mýlí,či dělá cosi bez významového obsahu. Ty jsi však pochopil,že ten obrázek M.S. vystihuje,že ukazuje na jeho špatné vlastnosti. Jenže tobě se jako věěřícímu obsah slov M.S. líbí a chyby,polopravdy a mystifikace v zájmu společné pravdy toleruješ. Právě proto se tě zdály ty obrázky jako cosi nepatřičného, neslušného a zlého. Proto jsi reagoval tak, jak jsi reagoval. Tvoje reakce byla směrována pouze na obranu spoluvěrce,čili jsi jednal v zájmu své uznané pravdy.

Je dobré, že tě to přivedlo k diskusi,ale není dobré odsuzovat formu jakou se ten druhý vyjadřuje. Kdyby Oldow slovy napsal to co vyjádřil obrázkem,pak by M.S napomínal a nevyznělo by to dobře.Takto jako by neřekl nic zlého,ale pokud by byl M.S. chápavý, musel by se zamyslet sám nad sebou. Jenže já si myslím,že o tom M. S. vůbec nebude přemýšlet,že mu to vůbec nedojde. A tak ve výsledku si ti ostatní, vyjma tebe řrknou." Dobře mu to Oldow obrázkem řekl. Ten obrázek je výstižný." A to je vlastně vše. Obrázek,pokud vystihuje to co vystihnout má je vlastně jakýmsi komprimátem obsahujícím informace, které získá ten kdo jej vnímá sám ve své hlavě.Obrázkem je možno ukázat jinému člověku, nebo lidem ve vší slušnosti,že mají máslo na hlavě a uvědomí si to ten příjemce docela sám.
Jenže to předpokládá,že to lidé dokáží s toho obrázku vyčíst a takových je žalostně málo. Ten kterého se to týká většinou toto nevnímá, protože to vnímat nechce.
Víra člověku nasazuje růžové brýle k tomu, co s vírou souvisí a černé k tomu co víře odporuje. Já chci vidět svět takový, jaký je a Oldow také.M.S. už nedokáže vidět nic, vyjma sama sebe jako spasitele a jako toho, kdo svět napraví.Pro něj se všichni ostatní mýlí a nejsou hodni jeho odpovědí. Takže si ten obrázek dle mého názoru skutečně zasloužil.

MB
Go to Top of Page

ADC
Aktivní uživatel

259 Posts

Posted - 03/07/2009 :  14:06:46  Show Profile  Reply with Quote
Tady byl blábol.

Edited by - ADC on 01/08/2009 20:52:25
Go to Top of Page

Rzwald
Grafoman

1522 Posts

Posted - 03/07/2009 :  21:39:10  Show Profile  Reply with Quote
...aneb-mnoho povyku pro nic ;-)

btw
quote:
Originally posted by ADC
Chceme si navzájem posílat zesměšňující obrázky se skrytými významy. Nebo chceme hovořit a diskutovat jako lidé.

všimni si, že tobě nikdo žádné zesměšňující obrázky neposílá...stejně jako téměř nikomu jinému z x členů tohoto fóra.

Jinak ke komunikaci -- někdo vyjádří svůj názor úvahou, někdo básní (i to se zde již několikrát stalo!!), někdo obrázkem (jako třeba teď Oldow). Podle mě na tom není nic špatného. Jsou to jenom jiné formy téhož (jak psal okref).
Go to Top of Page

ADC
Aktivní uživatel

259 Posts

Posted - 04/07/2009 :  02:43:41  Show Profile  Reply with Quote
Tady byl blábol.

Edited by - ADC on 01/08/2009 20:52:32
Go to Top of Page

Oldow
Grafoman

1125 Posts

Posted - 04/07/2009 :  08:04:18  Show Profile  Send Oldow an ICQ Message  Reply with Quote
ahoj hosi
Omlouvam se ze jsem nebyl pritomen diskusi, ktera tady probehla, chodim sem na forum jen jednou za uhersky rok posledni dobou z duvodu, o kterych se taky zminim.

Nejprve bych rad rekl, ze si ms v podstate uprimne vazim. Vazim si jeho vitalni nezlomne sily, kdyz dela neco pro svoji vec. Je jedno jaka ta vec je, verim naprosto tomu, ze jeho umysly jsou ty nejlepsi a tak kdyz pravidelne zapleveluje forum podobnymi clanky, vyvolava ve me pocity obdivu, a silneho studu.
Je to trapne, ale filosofie ztratila dech. Podstatou filosofie je, ze je nedolozitelna a neprokazatelna, pokud oponent neni na stejne urovni. Pochopitelne, prirozene a spravne si kazdy mysli ze oponent na nizsi i na vyssi urovni je na nizsi urovni. Nejak se stalo, ze filosofove zustavaji zalezli. Snad je to unavou z teto neskutecne snahy, ktera nikdy nenese ovoce, ale je to proste tak, ze napriklad velice sledovane debaty evoluce/kreace, ktere prave dnes silne ovlivnuji vyvoj predevsim spolecnosti v usa jsou na filosoficky tristni urovni, ze jediny, kdo ma silnou agendu jsou verici a kdyz si chcete nahrat nejaky filosoficky povidani do telefonu pro poslech v praci, jediny ceho jsou vsude kopy je apologetika.

Jsem ohromen, zahanben a zmaten touhle straslivou prevahou. Jsem ateista 21 stoleti. Ne, ze by se mi primo protivila myslenka boha, spis jsem presvedcen ze je to prave a jedine monoteismus, ktery tuto myslenku ucinil nesnesitelnou.
V jadru kazde filosofie a v jadru kazdeho odsudku filosofie je jedna jedina vec [ktera je aspon podle me skutecne nejpodstatnejsi]. A tou je otazka "jak se vyrovnat s utrpenim". Ontologie je naprosto nepodstatna. Nikdo nezacina ani neprestava verit kvuli ontologii. Jen ta jedina otazka o utrpeni rozhoduje. A monotheismus na ni odpovida spatne, kdyz vyvolava predstavu jineho sveta, kde budou vsechny ucty vyrovnany. Kdyz se ptame, proc je vsechno tak nefer, je absurdni odpovidat proste "ne neni". Krestanstvi je cista racionalizace a pravdepodobne vam da trochu klidu, ale za velmi vysokou cenu.

Cela tahle vec roztaci sileny klubko falesnejch vyznamu. Zlo pro lidi, kteri usiluji o to samy co my, ale stoji cirou nahodou na druhy strane barikady. Dobro a cisty svedomi pro kazdyho, kdo se podridi davu a moc se nepta. Potlacovani vasni a stud za ne jako hlidaci pes, protoze clovek je hrisny. A fraze "clovek je hrisny" jako sveho druhu odmena, omluva na cokoli, namisto prirozene moralniho imperativu - dosahni vyse, nez jsi schopen. Protiklady sobeckeho a altruistickeho, jako by clovek byl schopen jednat jinak nez jak chce. Myslim ze snad muzu zahrnout i vsemuvladnouci racio, jako donebevolajici zjednoduseni komplexni lidske povahy a presvedceni o tom, ze pravda ma hodnotu sama o sobe.

Co je ale nejpodstatnejsi a co me nejvic stve je, ze monotheismus je v podstate prodchnut duchem nihilismu. Svet nema smysl jinak, nez v ocich boha. Neni podstatne se snazit, podstatne je neudelat nic spatne. A az to tady skonci, pak teprve zacne ta spravna party a muj sef tam nebude, hehe, protoze spis projde velbloud uchem jehly nez bohaty muz do kralovstvi nebeskeho, zejo a to mu patri, protoze ma lepci faro a manzelku nez ja si budu kdy moct poridit.

Je to generalizace. Neznamena to, ze krestan bude nutne ztelesnenim zla, nebo ze odmitnuti boha je nejaka hodnota. Ale snad to z toho nejak aspon trochu leze. No a ted to podstatny, proc ten pan na obrazku kope do tech kojencu.
Muzeme se o tom bavit nekonecne eony, ale je to vzdycky schopnost filosofa jako jedince, ktera rozhoduje o tom, ze ho budete schopen presvedcit. Muzeme popsat tuny papiru tim, co je pomerne zjevne, ale ve skutecnosti to nikdy k nicemu nebude. Debata nekonci. Debata nikdy nekonci, ale ani se nikam neposouva.
A to se bavim o teologii jako takove. Je sice pravda, ze konkretne tento clanek ms nebyl az tak sileny, ale jsem si celkem jist, ze tady na webu proste vyhrava ten, kdo pise vetsi elaboraty. Na to nemam. Ten obrazek pochopitelne nema zadnej skrytej vyznam. Je to cista absurdita, ale aspon se za to nestydi. A je to vyjadreni jakysi smesice pocitu ktera zacina bezmocnosti a konci pobavenim a ironii. Kazdopadne je debata plodnejsi. Ale zas je fakt ze ty clovek unese jenom omezeny mnozstvi.

Jako omluvu prikladam roztomilou kocicku na sobotu.

jeste EDITek:
hele Miloslave jses si jistej ze nedelas tohle wishful thiknking... eh - kam prani tam myslenka? Ten obrazek nemel znamenat aby se nad nim nikdo zamyslel, melo to byt vyjadreni prakticky nesmyslnosti a absurdnosti jakykoli snahy o debatu a taky, kdyz se na to podiva rozumnej clovek, aby nebyl tak frustrovanej, ze se vsude verbuje. Pripada mi ze svuj usudek podrizujes svym pranim.

Edited by - Oldow on 04/07/2009 08:09:14
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 04/07/2009 :  10:21:59  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Oldow.
Kam přání, tam myšlenka? A víš,že je to možné? Očekával jsem od tebe moudrost a tak jsem ji v tom obrázku dokázal i viděl.ADC v totéž viděl tvůj výsměch vzhledem k M.S..Nejde o totéž? Každý myslíme trošku jinak a v tomtéž vidíme cosi jiného. Neděláš vlastně naprosto totéž?´Oddělíš li si ze slov M.S.určitou část, zbyde to s čím můžeš souhlasit a tak souhlasíš. Jenže já vidím ten celek a tak mám jiný názor.
Píšeš, že zde vítězí ten, kdo píše rozsáhlé elaboráty. Já zde nějké vítěztsví, či prohry nevidím. Snažíme se ukázat a obhájit své názory a myšlenky a to všichni. Mám li špatnou myšlenku, či názor a druhý jej přijme, není to vítězství. Mám li dobrou myšlenku čí názor a druhý ji nepřijme, není to prohra Navíc ty dlouhé elaboráty nejsou něčím kladem,ale spíše je tomu naopak. Chtěl bych dokázat říci totéž několika slovy . To je umění, které bohužel neumím a je ke škodě věci,že k vyjádření téhož potřebuji těch slov více. Dokázal bych to podobenstvími,nebo třeba těmi obrázky,ale myslím, že by mne nikdo příliž nechápal. Možná se v tomto mýlím a ostatní podceňuji. Proto jsem tě tak obdivoval a viděl v těch obrázcích tvoji moudrost. Viděl jsem v tom,že ostatní nepodce%nuješ a očekáváš, že tě dokáží pochopit. Pochopili??? Nu což? Skrečoval jsi to a určil svým obrázkům zcela jiný význam. Vše je tedy zcela jinak.)krčení ramen a mávnutí rukou)

MB
Go to Top of Page

ADC
Aktivní uživatel

259 Posts

Posted - 04/07/2009 :  12:30:45  Show Profile  Reply with Quote
Tady byl blábol.

Edited by - ADC on 01/08/2009 20:52:42
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 04/07/2009 :  17:51:43  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
ADC.
Rovněž ateismus je naprosto v pořádku, jelikož dle mého názoru opravdové poznání Boha vzejde právě z ateismu. Tam kde již Bůh je, není co nacházet a proč hledat.
Tak tohle mne zaujalo. Chceš říci, že pro věřící je opravdové poznání boha nedosaitelné díky jejich víře a blíže k poznání opravdového poznání boha jsou ateisté? Najde li ateista boha,pak již není ateistou, ale věřícím. Abys něco takového mohl tvrdit, musel bys oprvdové poznání boha mít. Jen tak bys mohl posoudit, kdo je blíže a kdo dále. Ovšem pokud je pro tebe bůh právě tím hledáním,pak se můžeme zcela shodnout. Tam kde je nalezeno, hledání končí a vzniká pravda. Ten kdo najde cestu k hledání, může být bohu skutečně blíže ať je či není, ale toto tvrzení by vyžadovalo rozsáhlé vysvětlení (hodně rozsáhlé) ve kterém bych označil to co za boha považuji. S vírou v nadpřirozeno by to ale nemělo vůbec nic společného,spíše by to to byl můj filosofický pohled.Nejednalo by se o bytost,ani bytí v jakékoliv formě a nejednalo by se o jev mající vědomí.Spíše by jednalo o svět se všemi zajemstvími a zákonitostmi, které člověk poznal i těch které zatím nezná. Bůh je vždy neznámo a tam kde je neznámo je bůh. Přestane li být neznámo neznámem, přestává být bohem a stává se přirozenem. Hledání je cestou k tomu aby se neznámo stalo známem. Velkým neznámem bylo tajemství lidské duše a proto lidská duše přináležela bohu. Když byla poznána podstata lidské duše stala se známem a to již přináleží člověku a nikoliv bohu. A tak člověk svým hledáním a poznáváním odebírá bohu co jeho bylo a činní to lidským. Jenže to hledání nepřináleží jen ateistům, ale i věřící hledači a vědcci odebírají to božské bohu (neznámu). Takže bych těžko rozhodoval kdo je skutečnému poznání boha blíže. Ten ateista je v tomto trošku zvýhodněn,protože není svazován uznanou pravdou,ale i ateisti jsou od A až do Zet stejně jako věřící. Dojde li věřící vědec k poznání nepoznaného ukradne to bohu stejně jako ten ateista a když krade z neznáma je bohu (neznámu) nejblíže. Ono se z dálky těžko krade.

MB
Go to Top of Page

Oldow
Grafoman

1125 Posts

Posted - 04/07/2009 :  21:20:07  Show Profile  Send Oldow an ICQ Message  Reply with Quote
hoja
ne, ja ve skutecnosti velice rad diskutuji o nesmrtelnosti chrousta. Ale tahle otazka neni v zadnem pripade jenom akademicka. Je to v podstate problem ktery se nejak vyresi kazdy clovek a to jakym zpusobem to udela hodne urcuje jab bude pohlizet na svet a vubec. Podle me je linie mezi ateismem a teismem spojita, ale vetsina lidi se nachazi na extremnich pozicich. Za to muze pravdepodobne instituce cirkve, ve ktere bud jste, nebo nejste, pak je to pro vas jasne, buh je a vite o nem spoustu veci. Kdyz v teto oraganizaci nejste, zase je to pro vas vyresene, buh evidentne neni. Vetsina agnostiku jsou podle me jenom ateisti, co se nechtej hadat.
Zajimavou debatu muze clovek cekat od tech nekde mezi temihle protivami. Od lidi, kteri vi ze k bohu nepotrebuji prostrednika a zaroven maji pocit ze ta otazka bude komplikovanejsi nez se dneska zda. Takovych lidi je ale malo. Jakoze velmi malo.
Otazka by nemela stat - jestli buh je, ale jestli je dobre verit a jak a v co, v jakou formu tyhle veci.
Zajima me tvuj nazor ADC. Ja bych do zita nehazel viru, ale mnoteismus ano a myslim ze duvody jsem tak nejak popsal v tom minulym elaboratu. Jak to vidis ty?

Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 05/07/2009 :  11:10:41  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Otazka by nemela stat - jestli buh je, ale jestli je dobre verit a jak a v co, v jakou formu tyhle veci.
Oldow.
Tak o toto by byla diskuse bez možnosti dojít k výsledku. I kdybys bral argumenty pro a proti popořadě a každý probíral zvlášť,vždy bude cosi pro a cosi proti. Zvažovat zda je víc pro nebo proti a dávat tomuto jakousi přesnou cenu a význam by vyžadovalo ocejchování hodnot aby byly měřitelné. Navíc má ten žebříček hodnot každý člověk jiný. Tato otázka je vlastně rovná této." Je dobré podvádět sama sebe v zájmu čehosi co považujeme za hodnotově vyšší,nebo je lépe hledat skutečné souvislosti mezi příčinami a následky?" To je obdobná otázka. Odpověď ani zde není možná.Pokud má někdo primitivní myšlení a není schopen třeba jednat kladně bez boha a strachu s boha, je výhodnější,když věří v jeho existenci a klame sám sebe. To je však jen jeden z X možných přístupů a zákonitě jej řada lidí odsoudí,protože jejich názor říká, že věřící jsou ti moudří kteří prozřeli a ti kteří nevěří na to nemají dostatečné intelektové schopnosti.Prostě na tuto tvojí otázku není možná umibersální odpověď a každý si musí najít tu svou.Odpověď by byla možná pouze tehdy, byli li všichni lidé stejní intelektově i poznáním. To už je snazší najít odpověď na to zda bytí jakým je bůj existuje a reálně může existovat

MB
Go to Top of Page

ADC
Aktivní uživatel

259 Posts

Posted - 05/07/2009 :  11:25:31  Show Profile  Reply with Quote
Tady byl blábol.

Edited by - ADC on 01/08/2009 20:52:51
Go to Top of Page

Oldow
Grafoman

1125 Posts

Posted - 05/07/2009 :  20:46:21  Show Profile  Send Oldow an ICQ Message  Reply with Quote
Miloslave: Ja souhlasim. Ale pozor na to klamat sam sebe. Je dulezity se umet spravne klamat. Jakykoli ideal realne neexistuje. V idealy se veri proto, ze je to dobre, ne proto, ze by se na ne dalo nekdy dosahnout, at uz jde o demokracii, lidska prava nebo vira v lidskou esencialni slusnost nebo cokoli. Je uplne jedno, jestli tyhle veci jsou nebo nejsou, dulezite je ze samotna ta vira v ne udela svet trochu lepsim.
No a kdyz clovek premysli o vire, podle me je nejlepsi si jakoby predstavit tu sumu motivaci a zpusobu jakymi se da verit, jakousi sumu pribehu ktere vira stavi a pak posuzovat, jestli je zdrava nebo ne. Nikdy pochopitelne neni nic cernobily, ale podle me zrovna monoteismus vychazi docela jednoznacne, z duvodu ktery jsem uvedl vyse.
Z toho uz se nevyvliknes adc. Ale pochopitelne neni spechu.

Go to Top of Page

ADC
Aktivní uživatel

259 Posts

Posted - 06/07/2009 :  02:44:31  Show Profile  Reply with Quote
Tady byl blábol.

Edited by - ADC on 01/08/2009 20:52:59
Go to Top of Page

Oldow
Grafoman

1125 Posts

Posted - 06/07/2009 :  06:34:57  Show Profile  Send Oldow an ICQ Message  Reply with Quote
ale no tak adc, svet uz slysel urcite vetsi koniny. Je mi jasny ze ty vyznamy nakonec z toho lezou hur nez by clovek chtel, ale spravny lidi si domysli spravny veci a to je podstatny. Nebud sralbotka. I kdyz te chapu, delam obcas to samy.

Go to Top of Page
Page: of 5 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000