www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Snění
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

Sokrates
Aktivní uživatel

Czech Republic
237 Posts

Posted - 14/05/2009 :  00:29:38  Show Profile  Send Sokrates an ICQ Message  Reply with Quote
Zajímají mě vaše názory a postřehy na sny. O čem se vám nejčastěji zdá? Jaká byla vaše nejhorší noční můra? Zažili jste lucidní snění? Mohou sny předpovídat budoucnost? Odkud sny pocházejí? Lze ve snu umřít? Je sen jen otázkou zraku? A co náměsíčnost?

Nevím proč, ale měl jsem v mládí vrozený talent na lucidní snění. Bylo to také období nočních můr. Nemusel jsem se ničím ujištovat, abych se přesvědčil o skutečnosti. Byl jsem ve snu a věděl jsem to. Kolikrát mám tak nesmyslný sen a přesto ho vnímám jako skutečnost. Je to zvláštní.Nejhorší je ale to, že jsem se nikdy nenaučil svůj sen ovládnout. Spíše jsem hledal nejrůznější kličky jak z něho ven. Dvakrát se mi podařila metoda ve smyslu lehnout si na zem, čelem k zemi, zavřít oči (ve snu dost legrační) a přát si ze všech sil konec snu. Na potřetí to už nevyšlo. A tak jsem hledal jinou zaručenou fintu.
Jednou mě ve snu porazilo auto a já jím odmrštěn skončil na kapotě jiného auta. V tom sen skončil a mě napadlo, zda by se to nedalo využít i v nočních můrách.
Začala tak jako vždy má noční můra. Jsem sám večer v cizím prostředí a ze všech možných míst čekám jakýkoliv strašák. A tak neváhám ani minutu,vybíhám na silnici, kde projíždějí řady aut. V momentě skáču doslova pod kola jedoucího automobilu a světe div se je konec. Bud to se probudím a nebo následuje další sen. A tímto způsobem už mám na svém kontě docela dost sebevražd. Skákal jsem pod auta,tiráky,z útesů,z paneláků. Bohužel jsem se zatím ještě nezastřelil, protože jsem dosud neměl to štěstí dostat hned do rukou palnou zbran a navíc noční můry už nemívám.
Jen jednou v životě jsem měl sen o létání.(nebyl lucidní) A byl to jeden z mých nejkrásnějších snů.Vznesl jsem se ze země po dlouhém útěku před nějakým šílencem.Dostal jsem se až nad pahorky stromů.(trpím závratí z výšek,ve snu jsem nic takového nepocitoval)
Dále je zvláštní, že se mi kolikrát zdá o lidech,které jsem nepotkal již roky a na které jsem v průběhu dne vůbec nepomyslel.
Ne jednou jsem ve snu strachem,šokem omdlel či se zhroutil,což se mi ve skutečnosti ještě nikdy nestalo.
Dalším druhem snu,který řadím mezi ty nejzajímavější a také nejméně sněné jsou sny,kdy si uvědomujete sama sebe ve třetí osobě. Pozorujete se jako kdyby na sebe odněkud shora.
Nesouhlasím s tvrzením,že lze rozpoznat rozdíl mezi snem a realitou. Jednou jsem zažil totiž něco co mě dost šokovalo.Zdál se mi sen jak jsem se probudil (ve snu) a vstoupil jsem do obývacího pokoje,kde jsme měli ještě starou obývací stěnu(ve skutečnosti jsme měli už dávno novou) a ptám se rodičů,proč jsme ji zpátky vyměnili.(nebylo to lucidní snění)Rodiče mi neodpovídají a místo toho koukají na mě jako na svatý obrázek. Já věděl, že je něco v nepořádku.Tak schválně sahám rukou na onu stěnu a jasně a čistě cítím na dlani dřevo.Nemůže se mi to zdát,vždyt to cítím.Poté ještě jak nevěřící tomáš o ni bouchám hlavou a opět cítím silně nárazy mé hlavy o stěnu skutečně existující. Byl to sen. Ale v té době kdy jsem snil to byla pro mne skutečnost. Nědělám si legraci. Jednou jsem se ve snu schválně štípnul.A musím vám říct, že to bolelo.
Další zvláštností je, že můžete ve snu bavit s člověkem či být na místě které dobře znáte, ale po probuzení nemáte o dotyčném místu či člověku vůbec ponětí.
Co se týče náměsíčnosti. Podle slov mých rodičů jsem si kdysi večer sedl na postel a začal blekotal nesmysly,přičemž bylo nejvíce rozumět slovu Jágr.

Rzwald
Grafoman

1522 Posts

Posted - 14/05/2009 :  01:33:52  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Sokrates
jsem si kdysi večer sedl na postel a začal blekotal nesmysly,přičemž bylo nejvíce rozumět slovu Jágr.

:-D

...jinak zajímavé, zajímavé...
to lucidní snění jsem neznal...ta myšlenka ovládat své sny se mi zdá docela cool :-)

quote:
Originally posted by Sokrates

Zajímají mě vaše názory a postřehy na sny. O čem se vám nejčastěji zdá? Jaká byla vaše nejhorší noční můra? Zažili jste lucidní snění? Mohou sny předpovídat budoucnost? Odkud sny pocházejí? Lze ve snu umřít? Je sen jen otázkou zraku? A co náměsíčnost?

pokud pamatuji, tak jsem nikdy nezažil noční můru...
...naopak se mi zdávaly hezký a příjemný sny, že jsem byl vždycky naštvanej, až jsem se probudil...proto jsem na sny na několik let zanevřel--sugeroval jsem si, že nechci, aby se mi zdály...no a oni se mi nezdály (resp. jasněže zdály, ale téměř nikdy jsem si na ně nepamatoval, ani když jsem si chtěl vzpomenout...)
...no před pár roky mě začlo zajímat, co se mi zdá, tak jsem je zase "odblokoval" ...takže posledních pět, šest let si je zase pamatuju

jinak nejčastějí sen z dob dřívějších bylo, že jsem v někde a s něčím divným. Např. si pamatuji, že jsem byl v nějaké hale (nebylo možno dohlédnout její strop nebo stěny) a okolo mě byly tmavé kovové kvádry...a to je vše...
...poslední dobou se mi ale téměř výhradně zdají sny, kdy se mi zdá nějaká reálná událost, kterou jsem zažil s tím rozdílem, že ve snu reaguji jinak než jsem reagoval ve skutečnosti...

někdy je ale problém, že pak nevím, co bylo reálné a co se mi jen zdálo..a to ne jen u snů nočních, ale (hlavně) i u takovýho toho denního snění..hlavně dřív jsem s tím měl problém...
...třeba (no, zrovna dneska ve vlaku :-D ) když se učím...a pak dřímám, tak se mě před očima vyjeví ta knížka tam, kde jsem skončil a mohu ji ve snu číst dál...jenže mozek si vymýšlí blbosti a nepravdy.....což není problém, jenže já na to pak zapomenu, ale ty informace, co jsem si vymyslel, si pamatuji dál....v mládí se mi hodněkrát stalo, že jsem musel složitě pátrat ve slovnících a knížkách, protože jsem nevěděl, jestli nějaká věc existuje (a někde jsem ji četl nebo viděl v dokumentu) nebo jsem si ju vymyslel...

...stejně tak se dodnes občas hádám s rodinou, že tvrdím, že jsem něco říkal nebo udělal a zbytek rodiny tvrdí, že jsem nic neříkal a nic neudělal :-D

jinak na ty otázky neumím odpovědět..snad jen náměsíčnění je porucha retikulární formace v mozku.....
(za předpokladu, že jsem si to nevymyslel v nějakým svým snu :-D)
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 14/05/2009 :  09:14:54  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Sokrate.

Nejprve je třeba si uvědomit,že během spánku dochází k desítkám, či stovkám snů,které sice proběhnou,ale po probuzení o nich vůbec nevíš.Řeč tedy může být pouze o snech těsně před probuzením, nebo snech, které probuzení vyvolaly,čili o snech prolínajících s probuzením. O ostatních snech vlastně vůbec nevíš.
Lucidní sny? Ano, většinou si ve snu uvědomuji, že je to sen a někdy toho využívám a směruji průběh snu k čemusi, co je mně příjemné. Když mně bylo něco po třicítce, trošku jsem přetížil své myšlení a toto se promítlo do snů zajímavým spůsobem. Ve snu jsem měl schopnost létat. Prostě jsem roztáhnul ruce a trošku se odrazil. Uvědomoval jsem si,že se nejedná o skutečnost, ale sen,ale využíval jsem toho.Vznesl jsem se a létal nad domem i okolím a cítil nesmírné příjemno.Když došlo k probuzení, cítil jsem to jako ztrátu. Dalším zajímavým jevem je,že si uvědomoji ve snu logiku a dějě li se ve snu cosi nelogického, pak si okamžitě uvědomím, že je to sen a začnu si s tím pohrávat.Noční můry jsem měl kdysi, když jsem byl docela malý a byly to zvláštní nevysvětlitelné sny. Narodil jsem se v osumačtyřicátém,čili po válce a ve skutečnosti jsem tedy německé vojáky nikdy neviděl a přesto se stále opakoval jeden sen ve kterém náš dům obklíčili ti němci a já jsem utíkal směrem k silnici a oni za mnou. Já jsem měl nohy těžké a i když jsem se snažil nemohl jsem běžet. Vždy na stejném místě se ozval výstřel, já jsem cítil náraz v zádech a probudil jsem se. Kde se ti vojáci v mé mysli objevili a kde se objevil ten neustále se opakující děj???
A něco s doby nynější. Od té doby co se léčím, chodím brzy spát a spím více než deset hodin denně. Jdu tedy spát kolem půl osmé.Problém je však v tom,že v 22 hod si musím píchnout dlouhodobý insulin a tak se nechám manželkou budit,píchnu se spím dále. Jenže se mně dost často stane,že mne manželka zavolá, já odpovím, ale spím dále,přičmž se mně zdá, že si tu ijekci píchám. Potom si uvědomím, že to byl sen a zdá se mně, že jsem se posadil a ten insulin si píchnul,ale zase to byl jen sen a po chvíli si to znovu uvědomím a tak se to opakuje několikrát a pak se skutečně vzbudím třeba v půl dvanácté a nevím, jestli jsem si tu injekci dal, nebo nikoliv. Pokládám tedy pouzdra s injekcemi na sebe tak, aby byl navrchu ten, který jsem použil naposledy a je li ten noční vespod, znamená to, že jsem se nepíchl. Kdybych ve snu neměl logické myšlení a neuvědomil si maličké detaily,zřejmě bych klidně spal dále a insulin vynechal. Toto logické myšlení ve snu je podmínkou vzniku lucidních snů.
Předpovídání budoucnosti díky snům???
Každý člověk určité informace potlačuje,ale to neznemaná, že neexistují. Kdyby je člověk nepotlačoval, pak by mohl vyvozovat to co bude logicky následovat. Ve snu však tyto informace potlačené nejsou a pokud se sen který je o těchto informacích před probuzením,pak si tyto informace člověk vybaví a vyvodí určitý závěr. Jenže většinou tomu nevěří. Měl jsem sen, ve kterém jsem byl doma na zahradě a tam stála pod stromem moje nejstarší sestra a dívala se na mne.Když jsem chtěl přijít blíže, rozplynula se a zmizela. Nutno podotknout že jsme měli všichni sourozenci své stromy, které jsme sami zasadili (díky tátovi) a ona stála pod svým stromem. Byl by to docela obyčejný sen,kdyby jsem se po probuzení nedozvěděl, že v noci zemřela. Ještě podivnější bylo, že se tentýž sen opakoval ,jen pod svým stromem stála druhá nejstarší. (po čase) řekl jsem o tom snu manželce a řekl jsem i o tom předchozím. Manželka mně řekla, že si vymýšlím a vzápětí zazvonil telefon a dozvěděli jsme se že ta sestra zemřela. Kdybych to manželce neřekl, určitě by mně nevěřila. Já v nadpřirozeno nevěřím a tohle byl pro mne téměř šok. Bylo to, jako by se přišly rozloučit.Byl to sen ukazující budoucnost??? Právě proto, že v nadpřirozeno nevěřím, podrobil jsem své myšlení analýze a otevřel tu svojí schránku s potlačovanými informacemi. V obou případech bylo vše jasné a podvědomě jsem věděl, že k tomu dojít musí a toto se promítlo do snů.Jen to načasovaní bylo udivující. Já bych řekl,že člověk má daleko silnější schopnost logicky myslet,než si myslí a dokáže předpovídat do jisté míry budoucnost,ale většinou tak nečinní a řadu informací úmyslně potlačuje. Ve snu k tomuto potlačování nedochází a vzniklá logika nepostrádá tyto informace a díky tomu může (nemusí) dojít k poznání budoucnosti. Problém je však v tom, že si toto člověk uvědomí teprve tehdy, když dojde k naplnění a před tím tomu nevěří.

MB
Go to Top of Page

Rzwald
Grafoman

1522 Posts

Posted - 14/05/2009 :  12:47:06  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Miloslav Bažant
Nejprve je třeba si uvědomit,že během spánku dochází k desítkám, či stovkám snů,které sice proběhnou,ale po probuzení o nich vůbec nevíš.
jen pozn. -- člověku se za noc zá obvykle pouze 4-5 snů...to číslo pravděpodobně znamená, že proběhne 4-5 snových fází...to, co nazveš "jedním snem" předpokládám bude záviset na tobě samém..podle toho, co za jeden sen pokládáš (např. sny jsou nelogické, ale lze je často rozložit na logické celky...pokud nazveš smostatným snem každý logický celek, potom můžeš mít pravdu, že se člověku snů může zdát i několik desítek)
..zdají se vždy buď v REM fázi (ty živé, bizardní, emočně výrazné) nebo v sigma fázi (druhé stadium nonREM spánku) (ty méně barvité, více reálné a všední)
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 15/05/2009 :  07:48:54  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Rzwalde.
Když umí člověk dobře Googlovat, může vypadat velice vzdělaně a znalecky byť by byl třeba ing. kopáč.(Ber to jako žert). Tyhle výzkumy spánku a snění jsou sice zajímavé, ale vždy je zde řada faktorů které pokusy ovlivňují.Představ si že tě budou budit když procházíš fází rychlého spánku. Bude ten spáne stejný jako když by tě nebudili??? Ty pokusy mají celou fůru chyb a trošku bych se zdráhal na jejich výsledcích cosi stavět.My můžeme skoumat a přemýšlet pouze o snech které jsme si uvědomili a zapamatovali. O těch které probíhají během hlubokého spánku pro nás nemá význam hovořit, protože jse si je nemohli uvědomit ani zapamatovat. To přenechme vědátorům a věřme, že najdou jednou cestu k tomu,aby dokázali přečíst sen bez buzení,čili bez těch vlivů, které normální průběh spánku mění.
Zajímavé je však poznání co vlastně je sen a jaký má význam z hlediska procesu myšlení. O tom by mělo význam se bavit, je to velice zajímavé a vede to k pochopení řady odpovědí na otázky procesu myšlení.

MB
Go to Top of Page

Rzwald
Grafoman

1522 Posts

Posted - 15/05/2009 :  08:35:22  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Miloslav Bažant
Představ si že tě budou budit když procházíš fází rychlého spánku. Bude ten spáne stejný jako když by tě nebudili???
tak zcvokneš :-D

..resp...náhodou to je zajímavé, nevím, kde jsi to četl...ale po cca 10 dnech pak začneš upadat při usnutí okamžitě do REM spánku...tj. nelze mu uniknout...

(já to mám z Obecné psychologie od Plhákové)

Jaký je význam snů se ale neví zatím. Jsou jen teorie...jakou máš ty?
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 15/05/2009 :  11:40:59  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Rzwalde.
No a nyní si představ, že tato podobně probíhají ty pokusy. Na hlavě máš elektrody a když křivka ukáže urččitý průběh, tak tě vzbudí a ptají se co se ti zdálo. Tím tě tak naruší spánek, že výsledky pokusu nemají smysl protože normálnímu spánku neodpovídají.

Ad význam snů.
K vysvětlení použiji model, čili podobenství. Čili pokud budu hovořit o síni, není to ohraničený prostor a podobně. Funkce je však skutečná.
Ke vstupu smyslových informací dochází v prvním stupni,čili první síni a zde daná soustava bodů energeticky zazní.Pokud je v paměti totožná soustava bodů v bloku, dojde k ozvěně a ozvěna je rovna vědomí. První síni by se také dalo říkat operační paměť (srovnání s počítačem). Jakmile došlo k ozvěně,tyto bloky jsou zde uloženy a tím se kapacita operační paměti plní.Dojde li k naplnění kapacity operační paměti,dojde k pocitu únavy,který postupně roste. Nedojde li ke spánku,pak se kapacita naplní a dojde k rozšíření kapacity operační paměti na úkor rezerv.Dojde li ke spánku,pak dochází postupně k procesu ozvěny mezi bloky v operační paměti a shodnými v hluboké paměti. Každý proces ozvěny je rovný vědomí, v tomto případě vědomí snovém. Tím se zesiluje intenzita uložení v hluboké paměti a informace v operační paměti mizí,čímž se kapacita operační paměti vyprazdňuje. Po probuzení je kapacita uvolněná a proto je třeba výhodné učit se ráno a nikoliv večer.
Toto téma je velmi zajímavé a má mnoho odboček. Jsou totiž lidé,kteří mají geneticky zesílené bariery,čili velké odstupy rezistence mezi síněmi rezerv. Síně rezerv jsou vlastně jen skupiny neuronů určité rezistence vstupu informací. Dojde li k naplnění operační paměti u těchto lidí, vzniklé napětí, které předchází porušení bariery není dostatečné ,čili nedojde k rozšíření operační paměti o následující síň rezerv,ale dojde ke spontánímu spánku bez možnosti toto ovlivnit.Naopak jsou lidé, kteří mají geneticky oslabené bariery, čili rezistenční odstupy jsou malé. Dojde li u ěchto lidí k naplnění operační paměti, nedojde k pocitu únavy,ale dojde k rozšíření operační paměti, což se pocitově rovná uvolnění, dalo by se říci probuzení k nové aktivitě. Kapacita operační paměti jee rozhodujícím činitelem v otázce inetelktu. Není li dosaženo určité kapacity operační paměti, nedojde ke vstupu funkce slova.Lapidárně řečeno tato funkce vyžaduje určitou kapacitu operační paměti a není li dosažena k funkcci slova nemůže dojít. Čím větší je kapacita operační paměti, tím větší jsou schopnosti myšlení. Největší kapacitu operační paměti vyžaduje myšlení algoritmické a toto vzniká spontáně při dosažení potřebné kapacity operační paměti. K rozšíření operační paměti může dojít mnoha způsoby.Tím základním je stress,čili vstup polarizujících informací mínus. Právě k tomuto dochází v okamžiku narození, či vlastně již při aktu porodu a vlastně při tom vzniká základní kapacita operační paměti,Při mínusovém programu, čili vstupu informací polarizujících ,či jejich ozvěně nemůže dojít ke spánku a tím ani k vyprázdnění kapacity operační paměti. Toto vyolává proces,při kterém se kapacita operační apměti rozšiřuje o následující síň rezerv. Je to od přírody velmi chytré, protože větší kapacita operační paměti je nutná k nalezení cesty k životu (větší intelektové schopnosti)Jakmile dojde k mizení mínusového programu,dochází k priocesu jehož výsledkem je ukládání informací v polaritě plus.Dojde li k tomu a operační paměť je naplněna, dojde k únavě, ospalosti a spánku pži kterém se prostřednictvím snů operační paměť vyprázdní.
Kdysi jsem psal o funkci pravd v algoritmu života a nebylo to pochopeno. To je právě o tomto. Velké rozdělující pravdy vedou ke sporu, rozdělení a zneužívání schopností, čehož výsledkem je stress, který vede k rozšiřování kapacity operační paměti.Toto je provázeno různými procesy třeba v obalsti chemie a každé rozšíření operační paměti vytváří změny v DNA,které u potomstva vedou k tvorbě větší kpacity rezerv a oslabení barier mezi nimi, což opět vede ke snadnějšímu rozšíření operační paměti.

Toto téma je velmi široké a toto byl jen stručný základ. Pochopení tohoto vede k pochopení mnoha jevů ze kterých je sestaven algoritmus života. Snažil jsem se ukázat jen základní logiku ze kterého vše vychází. Pochopení funkce snů je velmi důležité a zvládnutí tohoto tématu je možno využít ve prospěch třeba učení.Čili pochopíš a zvládneš li toto, můžeš si usnadnit studium tím, že dokážeš najít nevhodnější čas pro učení a podobně.

MB
Go to Top of Page

jrf
Aktivní uživatel

Czech Republic
278 Posts

Posted - 16/05/2009 :  22:35:07  Show Profile  Reply with Quote
Poslední dobou si sny nepamatuju. Hned po probuzení většinou vím, co se mi zdálo, ale pokud nad tím ani chvilku nepřemýšlím, zapomenu to. A poslední dobou právě ráno myslím na diplomku, státnice a podobný kraviny.

1, Hraju závodně šachy. Několikrát se mi stalo, že jsem přes den odehrál zajímavou partii, kterou jsem třeba v určité pozici pokazil. Pak jsem se na tu pozici díval a ne a ne najít správný tah. Šel jsem spát a ve snu se k tomu mozek vrátil a pozici perfektně vyřešil. Stalo se asi 5krát. Ráno jsem vstal, vše zkontroloval a bylo to v pořádku. A nebylo to jen vnuknutí jednoho tahu, ve snu se uskutečnila celá rozáhlá systematická analýza.

2, Někdy se mi zdají hodně silné, reálné sny. Nevím, jestli si při tom myslím, že je to skutečnost, ale rozhodně to silně prožívám. Jednou se mi zdálo, že jsem John Lennon, jdu v noci nějakou městskou čtvrtí, spousta uliček, zatáčím a čím dál víc a víc se bojím, zrychluju, ohlížím se, když se ohlédnu hned mám strach že nebezpečí je přede mnou ... až zahlédnu postavu, která hned zmizí, a časem se zase na chvilku objeví, já mezitím bloudím těmi ulicemi, pořád to vypadá stejně a strach se stupňuje - vím, že ten za mnou mě chce zastřelit, ale nejsem si jistý jestli není přede mnou, bloudím, zmatkuju, zakopávám, bojím se, děsně se bojím ... tohle se mi vlastně jednu dobu zdálo vícekrát, tou střelbou to většinou neskončilo.

3, A jsme u létání, které popisoval i MB. To je prostě můj nejkrásnější sen. Jdu po chodníku, z kopce a cítím se skvěle. Zrychluju, poskakuju a dělám čím dál větší skoky, až si najednou uvědomím, že by možná šlo odrazit se "víc" a že mě to nadnese ... a skutečně, když se více odrazím(ale ne že bych do toho odrazu dával větší sílu, spíše větší víru), pokračuji chvilku jakoby setrvačností ve stavu beztíže směrem vzhůru ... pak zase pomaličku klesám, abych se lehce odrazil a letěl ještě výš. Při každém odrazu se cítím líp a líp, jsem nad korunami stromů a napadá mě "Co když najednou spadnu", ale je to pouze myšlenka, nebojím se toho a proto asi nespadnu ... pomalu se snesu, lehoučce se odrazím a dlouho letím ... parádní sen.

4, Plus jsem měl jeden extrémně depresivní, když umřel jeden šachista (kterýho jsem teda moc neznal, ale mě je to v Hemingwayovském stylu jedno, že ho neznám - "Žádný člověk není ostrov sám pro sebe - každý člověk je součástí pevniny ... A proto se nikdy nedávej ptát, komu zvoní hrana. Zvoní tobě, příteli.")
No a to bylo, že jsem byl s podivně sestavenou sortou lidí (které jsem všechny v určitém životním období znal, ale kteří se neznali navzájem) někde ubytovanej jak když na turistické dovolené a všichni tam tak nějak chodili mezi pokoji, řešili ptákoviny, a najednou kolem mě kdosi prošel a hledal svůj mobil, v tu chvíli jsem začal cítit strašné napětí(teď mám husí kůži když to píšu), které se stupňovalo, já jsem taky pořád chodil sem a tam a nevěděl jsem co mám dělat, i když se vlastně nic nedělo, jen to vnitřní napětí, čím dál silnější, až jsem skoro brečel, a v tom jsem slyšel ve svém pokoji zvonit mobil, běžel jsem tam, hrabal v batohu v děsným stresu, až jsem ho našel, vzal jsem to a byl to ten šachista a říkal "Tome, já žiju. Já žiju." No a co se dělo se mnou už nebudu ani dál psát, to nejde. Hned nato jsem se probudil.

No, abych to shrnul, většinu snů si nepamatuju. Z toho zbytku je většina obyčejná, ale některý jsou hodně, hodně silný zážitky ve kterých prožívám emoce často silnější než ty nejsilnější v životě.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 17/05/2009 :  06:56:42  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Jrf.
Je zajímavé sledovat a analyzovat sny,pokud chce člověk poznat sám sebe. Ty silné emoce jsou důsledkem toho, že ve snu nepotlačuješ určité informace a kdybys je nepotlačoval v životě, cítil bys naprosto stejně inenzivní emoce. Nejspíše by to ale nebylo pro tebe příliž dobré. O čem vlastně je meditace? Právě o tom,že člověk dojde do stavu podobnému snu, kdy nepotlačuje určité informace, ale připojuje je k aktivním mostům,čím vzniká zcela jiná logika a jiné prožívání emocí (intenzivnější). Naděje v životě je dány právě potlačováním určitých záporných informací.Ve snu nadějě chybí. Stavíš li v mysli logický most,pak je to jako bys informace navzájem propojoval vodiči. Narazíš li na informaci zápornou, často ji od tohoto logického mostu odpojíš. Výsledek je pak chybný,ale pro tvůj život výhodnější.Pokud jej poté připojíš, vznikne logika přesnější, ale zmizí naděje.

MB
Go to Top of Page

axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts

Posted - 24/05/2009 :  21:29:24  Show Profile  Reply with Quote
Lucidní snění jsem doposud znala pod pojmem astrální cestování. To se dá dokonce naučit a jsou metody, jak se do stavu bdělosti ve snu dostat a postupem času dokonce ovládat své sny natolik, že se tímto prostřednictvím můžeme dorozumívat s jinými cestujícími lidmi.

Párkrát jsem to zkoušela a jednou skutečně, když se mi povedlo ,skočit ze skály', otevřela se mi před očima obrovská škála různě situovaných barev a to do jakýchsi tvarů živého a neživého, zato ale strašně rychle se míhajícího. Připomnělo mi to nějakou úvodní znělku seriálu, i když chyběla hudba a myslím, že takové obrazy uvádějící seriál by byly naprosto dokonalé.

Už se o to ale nepokouším a tak se mi zdají jenom "normální" sny. Nemyslím, že jsou úplně normální vzhledem k jejich obsahu. Mezi noční můry patří například to, jak mě někdo honí, či jak někdo někoho upálí nebo jak já spadnu s výtahem (než dopadne dolů, vzbudím se) a podobně. Některé z nich tady nebudu ani zmiňovat. Je příhodné, že ve většině svých snů zažívám buď adrenalinové zážitky nebo se na někoho naštvu. V nedávném snu jsem byla ohromně popuzená a zloba mě naplnila natolik, že jsem nemohla dýchat. Opravdu jsem se vzbudila s tím, že jsem se nemohla nadechnout vztekem a pak jsem zjistila, že jsem zapomněla otevřít na noc okna.
Mezi ty lepší sny patří například ty o velmi rychlém běhání (což se mi zdává občas, když jdu předtím běhat) a některé sny s patetickým obsahem.

Mezi snem a skutečností není velký rozdíl. Několikrát se mi zdálo, že jsem zaspala a nebo že jsem dvakrát zamáčkla budíka, i když ještě vůbec nezazvonil. Zda jsem to rozeznala od skutečnosti - samozřejmě že ne.
Stává se mi spíš že se vzbudím pár minut před zazvoněním budíku, nebo předem vytáhnu mobila, když mi někdo volá (většinou se to vztahuje k určitému člověku) nebo myslím na někoho, kdo se mi ozve vzápětí (na internetu) a může to být člověk, o kterém jsem dlouho neslyšela. Svého času se mi stávalo i předvídání událostí, to znamená, věděla jsem předem co se stane - ale jen pár minut dopředu.
Nezapomenu na to, kdy mně projela hlavou myšlenka, že mi máma něco říká - přesná věta -, já tuto myšlenku podržela a vzápětí odehnala jako špatný vtip, a o 3 vteřiny později tuto větu skutečně pronesla.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 27/11/2009 :  18:31:19  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Nejhorší sen.
Stojím kdekoliv a když udělám krok, nenajdů půdu pod nohama, kamsi padám a vše se ve mně svírá jako na houpačce, ale mnohem silněji.Toto se mně jeden čas stávalo těsně před spánkem v polospánku dříve spíše k ránu a s toho snu jsem měl až strach a to jen kvůli tomu hroznému pocitu jako by se ve mně vše sevřelo. Ten sen pro mne již tajemstvím není,ale důvodem ke strachu ano i když jsem jej už dlouho neměl. Pšístroje na JIPce ukázaly naprosto zřetelně oč se jedná. Zástavy levé komory srdeční.Každý takový sen mne probudil a přístroj ukázal na grafech zástavu. Ten svíravý pocit tedy měl svou příčinu a ten snový pád byl pouze vyvozený. Bavil jsem se o tom tehdy s lékařem a i pacienty se stejným problémem a všichni (vyjma lékaře) prožívali ten sen naprosto stejně. POkud někdo tento sen také prožíváte, nechte si vyšetřit srdce,protože tento sen oznamuje nebezpečí smrti srdeční zástavou.

MB
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000