www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Filosofie
 Filosofie umění, estetika
 _umění v životě
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 5

axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts

Posted - 24/05/2010 :  23:40:46  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by neronis

1, Co je pro vás umění? Jak zasahuje do vašeho života?

Umění je pro mě zdroj zábavy a příležitost k nějakému prožitku nebo k tomu vidět něco zajímavého. To hlavně z toho pohledu, z jakého vidí svět sám autor. To mi celkem hodně rozšiřuje obzory a čím víc toho vidím, čtu nebo slyším, tím jsou pro mě některé věci pochopitelnější. Takže mi jde hlavně o nějaký pohled na věc z další perspektivy, ten zážitek s tím spojený (když jde třeba o něco napínavého nebo to dobře zní) bývá spíš druhořadý, i když mě to bez něj nebaví a potom nedávám pozor.

2, Tvoříte?

Ne. Zjistil jsem, že na to nejsem zralý, nemám dost zkušeností a jen bych ztrácel čas, dám tomu ještě pár let jako to udělal Bukowski.

3, Jaký umělecký/literární směr či epocha je vám nejbližší?

Mě baví kreslené seriály jako South Park a Simpsonovi, z hudby Metal, ten musí být melodický a ten text si nesmím překládat, jinak je to většinou zamindrákovaný hnus.. a z knih mě baví hlavně sci-fi, protože když už se prodírat nějakými osobními problémy autora, je dobré když to má nějakou myšlenku, která s tím nesouvisí. No a poslední dobou jsem poslouchal i Mozarta a celkem měním názor, není tak nudný jak jsem si myslel.



Děkuju. :-)
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 22/06/2010 :  12:00:19  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Vážení.

Narážím na problém se kterým si nevím rady.Problém tkví v tom, že mně etika a logika brání ve využití svých schopností ve prospěch svého hmotného zisku.
Jedná se momentálně o dilema kolem MIDI skladeb.Mám řekl bych slušnou schopnost je vytvářet a to ve vysoké kvalitě,respektive je i vytvářím a ti kteří je získají, tvrdí, že jde o špičkovou kvalitu. Mohl bych je přes internet prodávat a měl bych s toho docela slušný výdělek i po uhražení autorských práv. Na první pohled zde není problém a třeba manželka nad tím kroutí hlavou,že vůbec nad něčím takovým mohu uvažovat a říká." Máš na to, tak to prodej."
V čem je tedy problém, respektive v čem problém vidím?

Jsou zde muzikanti,kteří se hudbě věnují,kteří se učili a věnovali mnoho času i energie aby dosáhli určitého stavu a určitých schopností.Na druhé straně jsou "muzikanti" ,kteří pouze nakoupí nástroj schopný přehrát midi a mnody nejsou schopni zahrát jedním prstem Halí belí koně v zelí.Tito "midi muzikanti" vystupují pro obecenstvo dělají jako by hráli a vlastně jen pouští midi. Hra naživo neumožňuje dosažení kompletnosti skladby jako to umožňuje midi,kde jsou postupně doplňovány nástroje a tak vzniká kompletní aranž skladeb.Čili finální výsledek těch midimuzikantů je mnohdy kvalitnější,než hra naživo. A tak jsou mnohdy vyhledávanější a uznávanější, než skuteční muzikanti, kterým zabírají místo a uplatnění,čili zůročení těch dlouhých let učení. Oni nemají schopnost ty midky vytvářet,protože neumí hrát a nemají další sschopnosti nutné k hudebnímu projevu včetně motorických. A tak ty midky vytváří muzikanti,prodávají je těm midimuzikantům poměrně za pakatel a pak sami nemají místo k vlastnímu uplatnění, protože je zaberou ti miďáci.Já hraji ze zásady živě, čili nemám žádné nahrávky,jenže pro laiky je nereálné zahrát v takové kvalitě a rozsahu.Čili předpokládají,že užívám midi jako ti midimuzikanti o kterých lidé ví.A tak slýchám,že to mám pěkně nahrané a podobně. A mne by vzal čert, když musím dokazovat,že hraji skutečně živě. A tak si mnoho lidí neváží mého výkonu díky těm miďákům.Nemohu každému dokazovat, že hraji živě. Otázka zní.Mám vytvářet to co ničí skutečné muzikanty,tedy i mne pro těch pár korun,které bych tím získal? Manželka argumentuje tím, že na tom stejně nic nezměním,že když nebudou mít ty midky ode mne, získají je od jiného muzikanta,jen já tím nic nezískám. Já musím uznat, že má dozajista pravdu a je to tak jak říká.
Čím složitější myšlení a větší uvědomění si logiky algoritmu, tím je člověk bezradnější.Kdyby bylo m myšlení jednodušší, byl bych bez problémů a prostě bych prodával a bohatnul.Na druhé straně bych na miďáky nadával,že mne okrádají a ničí právě tím, co jsem jim sám prodal.Podobně přemýšlím i dalších aktivitách a díky uvědomění si následků asi zůstanu chudej (což bohudík nejsem)Dám království za trošku obyčejné lidské blbosti a primitivního myšlení a v krátkém čase zbohatnu,protože schopnosti na to mám.
Rád bych znal váš názor. Skuste mne a manželku rozsoudit.Možná mně vaše argumenty otevřou cestu k bohatství.

MB

Edited by - Miloslav Bažant on 22/06/2010 12:09:37
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 22/06/2010 :  17:21:57  Show Profile  Reply with Quote
To není logikou algoritmu, ale tím, že máš zásady. Podobně jako s vegetariány "nemám jíst maso i když na tom nic nezměním a druhý si tak může dát dvojitou porci, protože bude maso levnější?"

To dilema je identické. Pokud jde o skutečnost, která se ti z důvodu nějakých tvých zásad nelíbí, neměl bys ji podřizovat vlastní život, pakliže jsi jediný, kdo tyto si tyto zásady uvědomuje.

Edited by - neronis on 22/06/2010 17:22:23
Go to Top of Page

µ???????
Aktivní uživatel

Czech Republic
295 Posts

Posted - 23/06/2010 :  02:17:07  Show Profile  Reply with Quote
Neměl bych s tím na tvém místě nejmenší problém:)

Spíš pochybuju o správnosti otázek, které si pokládáš. To, že někdo umí hrát na nástroj, znamená, že má právo se tím živit a uživit? Proč? Vyučenej pekař taky umí péct housky, ale místo pekařů pečou roboti.

Spíš než morální dilema z toho na mě kouká dilema cechovní loajálnosti k "bratrům-chudým-muzikantům."

Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 23/06/2010 :  09:43:20  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
To dilema je identické. Pokud jde o skutečnost, která se ti z důvodu nějakých tvých zásad nelíbí, neměl bys ji podřizovat vlastní život, pakliže jsi jediný, kdo tyto si tyto zásady uvědomuje.
Neronisi.
Skáčí li lidé se střech mrakodrapů, mám skočit také,když je zde nějaký požitek s toho letu i když mám schopnost uvědomit si dopad?
Mohu vydělávat a to hodně peněz,protože každou midku zaplatí x midimuzikantů aniž by z ní něco ubylo.Budu tím ale vytvářet podmínky pro to aby nás muzikanty miďáci vytlačili ze scény. Čili jedná se o jednání sebezničující.Pravdu máš v tom,že neudělám li to já, uděá to stovka dalších, kteří myslí jen na ten zisk za midky,ale další logický krok, který je negativní již nejsou schopni domyslet.Potom bědují a nadávají na miďáky, kteří jim zaberou kšefty využitím právě toho co jim celkem za babku prodali. Já v tom vidím hloupost a příčí se mně jednat hloupě." Jsem li sám, na stavu nic nezměním a pouze nic nevydělám." To říká i manželka, nejen ty Neronisi.Když budu jednat jako ostatní, vlastně tím stav téměř nezměním,ale třeba si tím přivydělám na nové lepší klávesy, třeba Tyros 3, o kterých sním a které jsou hodně drahé a umožní mně dělat muziku mnohem dokonalejší,což by se projevilo v zájmu o mé vystupování. (neprojevilo, protože nemohu být současně na několika místech a kalendář je i tak plný)Měl bych však při vystoupení krásnější pocity.
A tak si asi půjdu s té střechy mrakodrapu skočit a manželka řekne, že jsem konečně dostal rozum.
Většina lidí myslí v rozměru prvního algoritmického kroku,ale asi je to pro život výhodnější.Uvědomuje li si někdo i následující algoritmické kroky, je to problém.Takže mám před sebou založení Webové stránky,její úpravu, napsání pár canců o nutnosti platit autorská práva a poté zde uložit první stovku midek spolu s demo ukázkami.Potom už jen založit konto,kam budou chodit prašule.Na té stránce by mělo být i forum ,na kterém by mně mohli muzikanti oprávněně nadávat a vysvětlovat,že jim ničím šance na vystupování.Samozřejmě by tam mohla být i chvála kvality midek,abych měl s toho také nějakou radost i když nevím zda dokáži mít radost s chvály midimuzikantů.
Já myslím,že ideálním stavem by bylo,aby muzikanti přestali ty midky poskytovat,že by si měli uvědomit důsledky takového jednání.
Prostě a krátce kašlu na svou gloriolu,přestanu být svatouškem a stanu se hrabošem, který hrabe pod sebe, asi je to pro život v této společnosti tím nejvýhodnějším.Svatej pro většinu lidí znamená úplně blbej.
Mno. Kdybych byl chudý,asi bych se tím vůbec nezabýval.Jenže protože se tím zabývám, nejsem ani bohatý.


MB
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 23/06/2010 :  10:28:57  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Neměl bych s tím na tvém místě nejmenší problém:)

Spíš pochybuju o správnosti otázek, které si pokládáš. To, že někdo umí hrát na nástroj, znamená, že má právo se tím živit a uživit? Proč? Vyučenej pekař taky umí péct housky, ale místo pekařů pečou roboti.

Spíš než morální dilema z toho na mě kouká dilema cechovní loajálnosti k "bratrům-chudým-muzikantům."

µ???????
Většina lidí by s tím neměla problém.
Ten příklad s pekařem zde vůbec nesedí.Toho robota nevymysl pekař ani ho nevyrobil, to udělal nějaký inženýr, nebo strojař. Skus si představit pekaře,který by vymyslel a sestrojil robota, ten robot by za něj pekl a on se díky tomu stal nezaměstnaným. To by algoritmicky odpovídalo. A tak stojí i otázka.Pro toho strojaře to otázkou není,ale ten pekař by si tím nadělal do vlastního hnízda pro pár grošů.
Morální dilema? Možná částečně.Spíš bych však řekl,že jde o dilema logiky a rozumu, kterou si ostatní muzikanti neuvědomují a která je samé omezuje a ničí,tedy i mne.I když toto tvzení je chybné. Je řada těch,kteří si to uvědomují, mají podobnou schopnost jako já ,ale ty midky prostě ze zásady neposkytují.Oni tak nějak nejsou vidět.Viditelnější jsou ti kteří poskytují a tím ostatním muzikantům i sobě škodí.
Cechovní loajálnost k bratrům-chudým-muzikantům? Možná jsou chudí muzikanti,ale já k nim tak nějak nepřináležím.Nejsm však ani bohatý,spíše tak nějak uprostřed.Mezi muzikanty té loajálnosti až tak moc není, spíše konkurenční boj a někdy dost nečistý.A tak jeden muzikant rozšíří o druhém třeba fámu,že po infarktu už nehraje a ten dotyčný se diví,proč mu zákaznící nevolají.To se stalo mně.Druhý si pořídí pevnou linku a docela náhodou získá číslo které předtím odhlásil kolega muzikant aby ušetřil.A tak ten, který to číslo získal přijímá hovory zákazníků a nabízí jim vlastní služby,protože je tím vyvede s problémů. Oni neznají nové spojení a muzikanta potřebují.Když je ten nový muziant lepší než ten druhý, objednávají si nadále jen jeho. Tak toto jsem udělal svému bratrovi chudému muzikantovi já.Přebral jsem mu zákazníky a on ač chtěl ušetřit,prodělal a to dost.Jenže ti midimuzikanti ohrožují zájmy más všech muzikantů, tedy i mne a navíc dělají ze svých zákazníků blbce, předstírajíc své umění, které ve skutečnosti tkví ve stlačení jednoho spouštěcího tlačítka.Za své "umění" však žádají honorář mnohdy vyšší než skuteční muzikanti. A to je pro muzikanta k zlosti zvláště proto,že tam kde je on zabírá místo skutečného muzianta.Otázka tedy zní." Mám prodávat midimuzikantům to čím poškozují nás muzikanty,když na tom mohu pro sebe něco vydělat??? Tak stojí otázka.Když jim muzikanti nebudou midky prodávat, nebudou schopni si je sami vyrobit a vymizí,což by bylo ve výsledku ziskem pro skutečné muzikanty.
Ve skutečnosti je tomu i tak,že skuteční muzikanti přesstávají skutečně hrát a užívají midi v zájmu kvality a svého pohodlí.Znám takových případů mnoho a tento trend stále roste. Boj proti tomu je pak bojem s větrnými mlýny.Znám však i muzikanty solisty,kteří midi užívají jen jako doprovod pro svůj solový nástroj. Ti si na nic nehrají a skutečně hrají. To bych přijal a nemám proti tomu námitek.Pro takové muzikanty bych ty midky klidně a bez výčitek svědomí vytvářel.Znám také zpěvačku,která suprově zpívá,ale neumí hrát na žádný nástroj.Používá tedy klávesy a midi.Vždy midku pouze spustí a odejde od kláves.Prodává to co skutečně umí a to svůj zpěv. Nemám námitek.Jakmile někdo simuluje hru a tváří se jako by skutečně hrál, bere mne čert.

MB
Go to Top of Page

µ???????
Aktivní uživatel

Czech Republic
295 Posts

Posted - 23/06/2010 :  14:13:46  Show Profile  Reply with Quote
Ale jistě, že ten můj příklad s pekařema sedí. Dokonce i na tebe. Ty taky chceš využít internet, který jsi nevymyslel, k tomu, aby ostatní "praví" muzikanti přišli o práci.

Podle mě zbytečně řešíš malou věc. Svět si s tvými nahrávkami poradí. Poradil si už s většíma věcma.

Dokonce naopak - až zbohatneš, můžeš začít podporovat "pravé" muzikanty, a vůbec dělat spoustu dobrých věcí. Pokud zůstaneš sedět se svěšenejma rukama, nemůžeš skoro nic.

Edited by - µ??????? on 23/06/2010 14:14:34
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 23/06/2010 :  18:00:21  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
µ???????
Určitě to není velká věc a svět si s tím poradí,ale pro mne je to rozhodnutí mezi rozumem ,etikou a vlastním ziskem.Nejde tedy o svět,ale o mne samého.I když na tom vydělám a můj kalendář vystouní tím nijak neutrpí, budu stále vědět,že jednám proti rozumu a vzhledem ke kolegům neeticky.
Ten internet můžeš algoritmicky přirovnat spíše k pekařské prodejně a pekař většinou není i zedníkem,který prodejnu postavil.Stejně tak bych mohl své produkty prodávat ve stánku na ulici,jen zákazníků by bylo méně.Internet tedy s tímto vůbec nesouvisí, je pouhou prodejnou.

Manželka tedy svým názorem zvítězila.Když člověk odmítá s etických důvodů vlastní zisk,je lidmi považován za hloupého a poškozuje třeba vlastní rodinu.To byl názor manželky a z vašich reakcí jsem pochopil, že se na věc díváte naprosto stejně jako ona.Jak to stojí v písničce Jiřího Zmožka." Cozpak je to povinné, starat se o jiné?" Budu tedy vydělávat bez ohledu na jiné,protože mne to vlastně nepostihne.Jen jedna otázka mně bude vrtat hlavou a to " Komu zvoní hrana" a zapomenu, že i mně. Asi tak nějak nepatřím do této doby.

Pánové. Skuste mně v tuto chvíli říci, k čemu vlastně ta filofie je? Mne napadá jen jedno. Je úplně k h..... Hledání moudrosti? Najdete li ji,stanete se pro ostatní hlupáky.

MB
Go to Top of Page

µ???????
Aktivní uživatel

Czech Republic
295 Posts

Posted - 23/06/2010 :  18:41:51  Show Profile  Reply with Quote
Počkej, ale ty nejseš filozof, řekněme, "z povolání". Nejseš politik, nejseš ten, kdo vede polis. To není tvůj džob.

Tvoje místo v životě je místo muzikanta - resp. tady se bavíme o nějakém obchodním případu, který chceš uskutečnit. Tedy teď konkrétně se bavíme o tvé vlastní úživě. Moje místo v obci je podobné - dělníko/obchodník. Rozhodně nejsem univerzitní profesor, který má ovlivňování věcí a nesení pochodně etiky v popisu práce a k tomu i odpovídající prostředky. Ty snad ano?

To, že jsi obchodník, ale i u toho máš navíc schopnost jakéhosi "nahlédnutí" principů, které určují chod světa - to není žádné plus. Naopak. Uvědomování si principů (ty říkáš algoritmu), je zdrcující. Hlásáním principů si Sókrates zadělal na vlastní popravu. První popravu filozofa.

A zároveň se tím postaral o alegorii "principu" filosofie - jejím provozováním si říkáš o smrt v rámci obce (což platilo až do roku 1989), anebo si říkáš o svojí vnitřní smrt. V tom prvním případě se jedná o normální popravu, v tom druhém případě jde o "ustanutí pohybu duše". Pokud "něco najdeš", ztrácíš smysl života, protože právě hledání bylo jeho smyslem, živou vodou, šťávou.

Filosofie je v tomto nebezpečná. Pokud nejsi sofista, nebo se ze sofismu sám vyléčíš, máš zaděláno na problém.

Možná by stálo zato se zamyslet, jestli řešení problému "co dál" (čím pokračovat, když už jsi principy nahlédnul) není právě ten další krok, který tě ještě čeká. Jestli právě teď, když se ptáš "na co vlastně filozofie je" a odpovídáš si "na hovno", nespadáš do kategorie nevědomých. Jestli tady není ještě něco, co ti zbývá nahlédnout.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 24/06/2010 :  08:49:03  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Možná by stálo zato se zamyslet, jestli řešení problému "co dál" (čím pokračovat, když už jsi principy nahlédnul) není právě ten další krok, který tě ještě čeká. Jestli právě teď, když se ptáš "na co vlastně filozofie je" a odpovídáš si "na hovno", nespadáš do kategorie nevědomých. Jestli tady není ještě něco, co ti zbývá nahlédnout.

µ???????.

Někdy člověk někam nahlédne a pak raději odvrátí zrak a tím chrání sám sebe.Mezi nevědomé není možno spadnout,protože tam všichni dávno jsme.
U toho vyjádření ohledně smyslu filosofie šlo spíše o ten závěr,ten vlastní citát,který se mně zalíbil a chtěl jsem jej dát k lepšímu."Filosofie je hledání moudrosti,ale ten kdo ji najde,začne být ostatnímu považován za blbce." Pokud před tím nezavíráš oči,pak poznáš,že tomu tak skutečně je. Za moudrého bývá považován filosof, který říká to co lidé chtějí slyšet,ale Sokrates si zadělal na popravu.Pochopíš li principy a logiku algoritmu života,dosteneš se do sporu s těmi,kteří je nechápou a protože je jich naprostá většina,označí tebe za blbce eventuelně tě vyřadí mimo společnost.
Bepochopil jsi zřejmě oč v tomto topiku jde. Člověk, který nedokáže pochopit algoritmus, může díky tomu jednat sám proti sobě.Ten kdo tuto logiku,či jak říkáš principy pochopí a nechce jednat proti sobě, má vlastně dost těžko řešitelný problém.Takže je na tom vlastně lépe ten, kdo myslí jednoduše."Vytvořím midi a získám za to peníze." "Přijmu pravdu toho kdo je právě u moci a budu mít s toho svůj zisk."
Ten kdo si uvědomuje logiku algoritmu v dalším kroku, dokáže vidět následky,čili to co jej může jako důsledek postihnout.V tomto případě prodám midi,získám peníze,ale v dalším kroku přijde důsledek a to že ti,kterým jsem to prodal,právě tím co jsem jim prodal budou konkurencí,která mne bude ohrožovat.V té politice je to podobné.Výsledkem tohoto uvědomění je neschopnost akce.Neudělám to co mne v důsledku ohrozí. A tak se díky poznání připravím o zisk a vlastně se tím třeba ohrozím sám. Takže otázka zní.Není náhodou pro život výhodnější být primitivem a jednat ve svůj prospěch a za důsledek takového jednání obvinit někoho jiného? Tak to dělá většina lidí a jsou v životě bráni jako moudří a úspěšní.

Myslel jsem, že k této otázce dojdete sami a díky tomu jsem o tom problému s midi psal.Ve skutečnosti s tím problém nemám.Vím, že mne samého to neohrozí,protože tím co umím budu vždy nad těmi midimuzikanty. Oni mohou hrát pouze to , co mají v midibance, já cokoliv nač stačím.Umím navíc zpívat tak,že se to lidem líbí.Takže můj kalendář vystoupení to neohrozí a navíc budu mít s těch midek svůj zisk.Mohu si říci,že se na ostatní mohu vykašlat, jako oni kašlou na mne a jsem u běžného normálního myšlení normálních lidí.Čili klesnu li, přestanu být blbcem a stanu se normálním. Výsledkem bude, že si mne za to lidé budou vážit, eventuelně mne obdivovat jako úspěšného a schopného.
A jsme znovu u toho zváštního citátu.K čemu je hledání moudrosti,když je pro život výhodnější moudrým nebýt. To není otázka směřující k mému problému s midi,ale otázka směřující k významu filosofie.
Ten algoritmus s midi je shodný s mnoha jinými algoritmy,třeba tím,že USA prodá muslimům zbraně v zájmu svého zisku a pak muslimově těmi zbaněmi zabíjí američany. Nechci se však zabývat odpověďmi,že neprodají li američané, prodají rusové.U jedněch i druhých se jedná o totéž,čili myšlení v prvním algoritmickém kroku a ignorace druhého,který je prvního důsledkem.Moudrý si uvědomuje druhý algoritmický krok a zbraně neprodá a zůstane vlastně chudým a neúspěšným.

Takže o tom to je.Problém s midi si vyřeším sám a to dle potřeb rodiny.Dokáži žít i jako primitiv neuvědomující si důsledek,pokud je to v zájmu rodiny.Jen uvnitř mne to trošku hlodá a vím, že bych tak jednat neměl. U voleb zvítězila pravice,čili bude třeba zvýšit příjem,aby standard zůstal stejný.Mám schopnost ten příjem zvýšit a tak to udělám a nebudu eticky o nic horší než ostatní.Navíc ty prostředky navíc získám poctivou cestou a tím,že využiji své schopnosti ve prospěch druhých,za což si nechám zaplatit tím co vzešlo ze schopností jejich formou peněz.Kdo mně to může vyčítat? Ti muzikanti kteří budou sedět doma,protože jejich místa zaberou ti neumětelové midimuzikanti? Ale vždyť dělají naprosto totéž. Kdyby midky nevyráběli a neprodávali, neměli by ti midimuzikanti co presentovat a čím muzikanty vyřadit.Oni sami je vytvořit neumí.
A hin mne properte slavná sůdní stolice.


MB
Go to Top of Page

µ???????
Aktivní uživatel

Czech Republic
295 Posts

Posted - 24/06/2010 :  14:39:28  Show Profile  Reply with Quote
.. no tak koukám, že taky běžíš nihilismu naproti.

Zajímavé je, že ne všichni filozofové skončili jako nihilisti. Nechci rejpat, ale .. "čím to asi bude?"

Edited by - µ??????? on 24/06/2010 14:39:44
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 25/06/2010 :  12:18:20  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
µ???????.

Já myslím, že toto není o nihilismu .Já svět nepopírám,ale snažím se analyzovat a popisovat,ale takový, jaký se mně jeví.Nechci říkat takový jaký je. Takto třeba lidé jednají a takové a takové jsou důsledky. Snažím se poznat proč tak jednají,ale nesoudím, pouze popisuji a ukazuji tu logiku.Kdokoliv jiný to může za soud považovat,když pochopí, že tomu tak skutečně je,že tito lidé jednají vlastně proti sobě samým."prodám zbraně abych vydělal a tyto zbraně mne zabijí" " vyrobím midky,prodám je abych měl zisk a ve výsledku vznikne ztráta." Já to nesoudím, ale analyzuji,čili hledám příčiny,které člověka k takovému jednání vedou.Když ovšem výsledek někdo druhý přijme, může soudit."Já tedy vyrobím zbraně prodám je nepříteli a zisk mám opět já a mám se dobře. Ty zbraně pak budou zabíjet mé přátele,ale nikoliv mne,protože já do války nepůjdu." Takto lidé myslí a jednají.Já to pozoruji,ale nesoudím.Snažím se pochopit proč tak jednají. To není nihilismus a je tod něj hodně vzdálené. To že to popisuji jako by to byl můj problém /midi/a třeba ukáži svou porážku, slouží to k tomu,aby o tom takto přemýšleli ostatní, nikoliv proto aby to soudili,či dokonce jednali.Kdybych byl nihilista,považoval bych za nemožné k čemukoliv dojít jinak, než násilnou cestou.Můj názor je právě opačný.Negativní stav je možno změnit tím, že bude analyzován a bude dána lidem možnost pochopit,že jednají sami proti sobě.Při tom si však současně uvědomuji,že to nikdy nepochopí všichni a ani pochopit nebudou chtít,hlavně mají li s tohoto stavu svůj osobní zisk." Co je jim do ostatních? Ti ať si třeba chcípnou."
Jinak by možná bylo výhodné převést tvůj nick do latinky . Mohl bys užít nick pokání, nebo změna mysli pokáním.(ber to jako žert a nikoliv doslova. Není to nutné,protože není potřeba měnit nastavení klávesnice na cyriliku a stačí tvůj nick prostě jen okopírovat. Pokud bys chtěl diskutovat v řečtině, trošku problém byl to byl i když translátor by si s tím poradil.

MB

Edited by - Miloslav Bažant on 25/06/2010 12:38:45
Go to Top of Page

µ???????
Aktivní uživatel

Czech Republic
295 Posts

Posted - 25/06/2010 :  20:15:26  Show Profile  Reply with Quote
Já tam ten nihilismus pořád vidím... ty si prostě analyzuješ sám pro sebe, protože stejně nakonec "budeš za blbce" a lidi tak jako tak "budou dělat věci, které je nakonec sami zabijí." A nic na tom nezměníš a dál není kam.

A také jsem nezaznamenal ani náznak dialogu. Já jsem řekl, že se mýlíš a proč. Místo toho, abys mi to vyvrátil, nebo potvrdil - tak si jen znovu zopakoval svůj původní názor.

V tom případě nemám mnoho na vybranou, a zopakuju ho taky:

Nejsi členem vládnoucí třídy politické, ani ekonomické. Na to, abys někomu říkal co má, nebo nemá dělat - co je a není prospěšné pro společnost - na to prostě nemáš nástroje a prostředky. To by ses mohl zfleku rozhodnout, že od zítřka budeš lékařem, protože tím prospěješ ostatním.

I kdybys měl to vzdělání, tak s holýma rukama ti bude úplně k ničemu. Potřebuješ nemocnici, skalpel a antibiotika, abys svoje "lékařství" mohl uvést v život.

A teď přijde pointa:
Vidíš nějakou cestu, kam se myšlenkově ubírat dál, když už jsi prohlédnul "algoritmus života"?

Edited by - µ??????? on 25/06/2010 20:24:32
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 26/06/2010 :  09:27:19  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
µ???????

Máš ve všem pravdu,takže nemám co popírat,ale přesto je vše trošku jinak. Kdybych chtěl svět radikálně měnit, nedělal bych to zde ve foru,protože zde bych ničeho nemohl dosáhnout.Čili můj záměr takový není. Nejsem zde proto, abych změnil svět,ale proto abych konfrontoval své názory, ke kterým jsem došel určitým poznáním a s názory ostatních a třeba i poznal zda se v něčem nemýlím.Hlavním důvodem je, že mne to prostě baví a jako důchodce na to mám dost času.
Analyzuješ li pro sebe,docházíš k určitému poznání,ale jsi s tím sám.Zaseješ li myšlenku do mysli dalších lidí, tato roste a množí se i když ty ze scény odejdeš a ti další v tom pokračují a tak se myšlenka množí. To je možno udělat i zde a také se může stát,že je to počátkem toho, co ve výsledku život světa zachrání i když já zde dávno nebudu. Bez toho začátku by to ostatní nebylo. To není nihilismus,ale promyšlené jednání. Pokud té logice algoritmu života porozumíš,pak pochopíš, že radikalismus a násilná snaha svět změnit vede vždy k negativním důsledkům.Podaří li se však zasít myšlenku a ukázat lidem, že je možno ten algoritmus pochopit v zákonitostech, začnou ty zákonitosti vidět a hledat a tak pokračují v tvém díle i když zde nejsi. To není nihilismus.To je snad jediná skutečně reálná cesta i když hodně zdlouhavá a výsledků se nedočkáš.Nihilismus vše považuje za marné , já věřím,že tato cesta marná být nemusí.
Jenže ty jsi zvyklý na běžné jednání lidí a tak dle nich soudíš mne.Potom se tě to jako nihilismus může jevit,protože tě v tom chybí akce.

Nejsi členem vládnoucí třídy politické, ani ekonomické. Na to, abys někomu říkal co má, nebo nemá dělat - co je a není prospěšné pro společnost - na to prostě nemáš nástroje a prostředky. To by ses mohl zfleku rozhodnout, že od zítřka budeš lékařem, protože tím prospěješ ostatním.

Proč by měl být člověk členem vládnoucí třídy,když je možné vládnoucí třídě vládnout pouhou myšlenkou? Tím neříám, že vládnout chci.Dokážeš li vládnoucí třídě ukázat cestu ,kterou ve vlastním zájmu přijme za svou,pak jedná dle tvé vůle, čili jí vládneš.Navíc vládnoucí třída není monoblok, ale skládá se z jednotlivců majících své vlastní myšlení. Vládnoucí třídě je možno vládnout i když nejsi její součástí.Každý člen vládnoucí třídy je ovládán pravidly a normami této třídy. Otázkou je však vždy zda takovou myšlenku, kterou vládnoucí třída ve vlastním zájmu za svou přijme máš a zda ji dokážeš také presentovat. Zde si sám sebou jistý nejsem,ale sebejistí jsou většinou ti nejhloupější. Pokud u mne předpokládáš nějakou superdokonalost,pak jsi vedle.
To by ses mohl zfleku rozhodnout, že od zítřka budeš lékařem, protože tím prospěješ ostatním.

Mohl.Lékař je ten kdo dokáže lidi léčit a nikoliv jen ten, kdo absolvoval školu a má diplom. Nikdo z lékařů není universální,ale každý je více či méně specialista.
Klasická medicina nedokáže vyléčit příkladně diabetickou neuropatii a jako léčení užívají utišující prášky působící na centrální nervovou soustavu,což má jako vedlejší účinek zmatenost,ztrátu paměti a podobně.Navíc ty léky tuto chorobu vůbec neléčí.
Jsem diabetik (na insulinu) a byla u mne diagnostikována polyneuropatie,čili jak bylo tvrzeno, odumírání nervů motorických i sensorických. Když mně lékař řekl, že je to nevyléčitelné, začal jsem hledat cestu k vyléčení a tuto jsem nalezl,čili jsem se vyléčil a měření ukázalo běžný fiziologický stav.Protože diabetes vyléčen nebyl, toto se obnovuje a musí být opakovaně léčeno, nejlépe preventivně. Mohl bych si tedy zavést hotel,kde bych léčil pacienty s touto chorobou .Protože se nejedná o medikamentozní léčbu a účinost léčby je velká, nikdo by mne v tom nemohl omezovat.Byl bych prostě specialista a ještě bych hodně zbohatnul.Já však namísto toho takové postižené lidi seznamuji s tím jak se sami mohou vyléčit a kromě radosti s jejich dopisů a mailů,kde líčí v jakém byli stavu třeba na kriplkáře a nyní běhají a nemají problémy, nezískávám vůbec nic,ale léčit bych mohl, jen se mně v mém věku už do toho nechce.
Co jsem tím chtěl říci??? Že získáš li určité schopnosti nutné ke zvládnutí čehosi, můžeš se tím stát,pokud chceš a pokud tomu chceš věnovat svůj čas a energii.Vše je o schopnostech a doklady o vzdělání pouze ukazují možnost,že nějakých schopností bylo dosaženo, nic víc.

A také jsem nezaznamenal ani náznak dialogu. Já jsem řekl, že se mýlíš a proč. Místo toho, abys mi to vyvrátil, nebo potvrdil - tak si jen znovu zopakoval svůj původní názor.

Tys řekl, že se mýlím a proč,ale pouze ze svého pohledu.Ono je to však o něčem jiném a tak jsem se snažil dostat tě k logice toho co jsem tvrdil.Snažil jsem se abys pochopil oč ve skutečnosti jde,jako právě nyní. Máš pravdu,ale vše je trošku jinak.Někdo nepřináleží k vládnoucí třídě a protože nemá čím by té vládnoucí třídě vládnul,pak je bezmcný. Čili máš pravdu. Má li však čím by vládnul,pak vládnout může. Čili nemáš pravdu.Nemám li schopnost léčit, nemohu se třeba zítra stát lékařem.Máš pravdu. Najdu li danou schopnost, mohu se jím stát třeha hned.Čili nemáš pravdu. A tak je to se vším.Mám tedy dvě možnosti. Snažit se tvojí pravdu popřít, nebo opakovat své tvrzení abys pochopil v čem pravdu nemáš.Volba je na mně a na tobě je vybrat si spoludiskutujícího aby vyhovoval tvému stylu myšlení.

MB
Go to Top of Page

µ???????
Aktivní uživatel

Czech Republic
295 Posts

Posted - 26/06/2010 :  16:51:27  Show Profile  Reply with Quote
Poslední, klíčová otázka zůstala nezodpovězena:

quote:
Originally posted by µ???????Vidíš nějakou cestu, kam se myšlenkově ubírat dál, když už jsi prohlédnul "algoritmus života"?

Go to Top of Page
Page: of 5 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000