www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Filosofie
 Filosofie umění, estetika
 Kulturnost.
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 7

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 07/10/2008 :  11:44:10  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Téma kulturnosti v vlivu na ni se mně zdá být velmi aktuálním.Jak jsem poznal,došlo k posuvu vkusu zvláště v hudbě,který oddělil mládež od starších generací a to velmi radikálně a mám bohužel takový dojem, že nevratně.
Jak k tomu došlo? Je to velký důsledek maličkosti.Začnu od začátku, čili stavu který zde byl. Před převratem (Listopadem) bylo všude plno kulturních domů a sálů, kde se konaly taneční zábavy. Na ty zábavy chodili mladí i ti starší a vlastně se tam navzájem poznávali a sblížili.Muzika, která se tam hrála musela vyhovovat všem, čili mladým i těm starším. A tak si ti mladí díky těm straším pěstovali hudební vkus a vznikala zde kontinuita a navíc se ti mladí učili společnesky se chovat.Kapely měly kde hrát a tak jich bylo bezpočet.Jen v naší vesnici byly čtyři kapely dva taneční orchestry ,jedna rocková a hornická dechovka. V sousedních Nýřanech byly čtyři sály a sedum kapel.Všichni měli kde hrát a kolikrát byly v jedné vesnici i dvě zábavy najednou a sály byly plné.Je třeba dodat,že se na zábavy chodilo v partách,které třeba zaplnily celý stůl,nebo se srážely stoly k sobě.Toto je velmi důležitý fakt,což si jistě později uvědomíte.
Po Listopadu došlo k rychlé privatizaci těchto kulturních zařízení a myšlenka to celkem nebyla špatná. Soukromý majitel se o to bude lépe starat, než stát, či obec. Jenže došlo k tomu,že ten soukromý majitel měl vždy hlavní zájem o maximální zisk. A tak s kultury odpadla většina kulturních domů,protože byly tyto prostory využity k lukrativnějším účelům,jako třeba šití tepláků, fitcentra, u nás se v krásném Lidovém domě s vynikající akustikou skladoval stavební materiál a poté elektronika a tak zbyl dohromady v obou obcích jen jeden kulturní dům, který si drží obec a nájem za jednu akci zde stojí 15000kč.Kapela dnes stojí kolem 25000 a to mluvím o těch levnějších, k tomu přibude za elektřinu, za pořadatele a měl by být ještě nějaký zisk.Jenže kde ho vzít, když se do sálu vejde pouze dvěstě lidí a vězšinou se ani nezaplní? A tak kapely nemají kde hrát a rozpadají se.Rozpadly se i ty party, které společně chidly na zábavy a dnes řeknu manželce, aby šla se mnou na zábavu a ona řekne."Co bych tam dělala, vždyť tam nikoho neznám." Jenže zde byli skladatelé té dobré muziky a jejich honorář za složené písničky pocházel s autorských práv, které platily ty kapely, které platil rozhlas, či televize a ty přešly na světový repertoár a většinou hrají pro anglicky mluvící lidi. A tak si ti skladatelé koupili hospody a místo skládání točí pivo,či podnikají v čemsi jiném.Na jejich místo nastoupili amatéři mnohdy bídné kvality. Mládež se soustředila kolem diskoték a rockových klubů a oddělili se tím od starší generace. Samozřejmě si tam normy společenského chování vytváří sami. Jakmile ti madí postupně zestárnou,oddělí se od nich další generace mladých a tak to půjde stále dál.
Nevidím zde řešení a nevidím zde cesty k tomu,aby se znovu přiblížili ti mladí k těm starším.A tak z dobrého úmyslu vznikla škoda na kulturnosti národa.
Jak to vidíte vy???


MB

Rzwald
Grafoman

1522 Posts

Posted - 08/10/2008 :  02:45:55  Show Profile  Reply with Quote
mně osobně to vyhovuje víc tak, jak to je nyní...můžu si z netu stáhnout hudbu z celého světa (tedy i z ČR), kvalitně nahranou....a můžu si ji pustit v kvalitních reprácích...
..krom toho když něco někdy není na netu, je to v obchodech, takže v nejhorším si to mohu koupit

ad společenské hudební akce - hraní naživo...tak ty jsou možná míň časté...ale mně osobně to nevadí. Hudba naživo stojí z 99% za dvě věci. Zpěváci totiž obvykle zpívají falešně. Když poslouchám CD, téměř vždy poznám písničku, která byla natočená live...a to i bez tleskání a funění obecenstva----je to slyšet v hlase.

Znám jen pár zpěváků, kteří dokáží čistě zazpívat i naživo.

Takže pokud jde o hudbu, myslím, že je to ku prospěchu věci. Pokud však jde o společenské střetávání se lidí a o zábavu....tak to samozřejmě ne, ale mladí se chtějí bavit, ...zábavu si najdou. NO...a já myslím, že staří konec konců taky. (aneb pokud je poptávka, bude i nabídka)

Pokud jde o menší střetávání se různých generací a vytváření bariéry mezi mladými a staršími.....tak to je zajímavé téma...
...pokud však budu mluvit za sebe, ani v tom nevidím problém --- aneb nepřipadá mi, že by se mladí nějak vzdalovali starším....spíš je to naopak, že starší se vzdalují nám (mladým) a to proto, že si neradi zvykají na novinky (počítače, internet, digitální kamery, DVD rekordéry, atd. --obecně technika jde rychle vpřed a mladí to vítají, ale starým se do toho nechce).
Potom je svět mladého tvořen velkým množství věcí, o kterých staří nemají ani páru a tak se mladí nemůžou pořádně se starými bavit.
Pak může vzniknout dojem, že se mezi nimi vytváří bariéra nepochopení...nicméně je to imo dojem klamný.

Krom toho vznikají i rozdíly hodnotové. Staří byli zvyklí na řád, byli zvyklí, že určité věci se prostě nesmí a určité věci se zase musí a nepotřebovali k tomu zdůvodnění. Nemyslím, že za to "mohli" (jen) komunisti. Spíš ten internet. Když má člověk internet, může jednoduše na jednu věc vygooglit milion pět názorů a je postaven před problém -- vnímá naplno subjektivitu hodnocení. Tím pro něj imo padá jakákoliv svatost čehokoliv a pokud někomu/nečemu věří, tak svému úsudku (, který se samozřejmě může dost šeredně mýlit..)
...tím taky vznikne dost velký tlak na vůli. Není problém dělat něco, byť to něco je nepříjemné, pokud nemáte žádnou jinou možnost. Pokud někdo věří autoritám, zvykům, principům, atd. -- tak to jsou pro něj něco jako zákony.
Pokud znova použiju příklad, který jsem již jednou použil (i když teda zase vyjde najevo, jaký jsem padouch) -- není problém chodit do školy, pokud si myslíte, že není jiná varianta. Např. dědečka by nikdy nenapadlo, že může být něco, jako jít za školu...že je to vůbec možné -- pro něho je to něco naprosto nemyslitelného, co nedovede pochopit. Proto i když dokonce volal třídní dom, že nechodím do školy...stejně jsem se z toho vylhal (mamce jsem se ani nepokoušel, ale dědečkovi ano...a tehdy jsem bydlel u dědy, nikoliv doma), protože prostě dědeček raději věřil tomu, že mamka v naštvání "přeháněla" než že by uvěřil tomu, že je možné chodit za školu, že to jde.
...no a tak je to s desítkami dalších věcí a nejen u dědečka, ale i u babičky. U mamky a taťky je tato naučená neschopnost představit si všechny varianty sice menší, ale je.
...tohle považuji za onu bariéru mezi mladými a starými.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 08/10/2008 :  07:32:53  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Rzwalde.


Hmmm.Jenže je to o něčem jiném.Nešlo o vztahy mezi mladými a straými,ale o to jaký důsledek vznikl s rychlé privatizace kulturních zařízení.Čili jde o příčinu a následek.
Přesto se pokusím odpovědět. Ad hraní a zpívání naživo.Já když jsem byl malý,tak bývalo zvykem sednout si večer kolem stolu,táta vytáhnul housle a zpívaly se lidové písničky,Hašler a podobně.Ony tehdy ještě nebyla televize a v rádiu toho zajímavého moc nebylo.A tak jsem si na to živé zpívání zvykl a bylo to tak nějak podobně i u dalších rodin.Když se tě zeptám, jestli jste si u vás někdy zaspívali,pak se na mne budeš dívat tak nějak divně. Kdy si zaspívat, když by to rušilo televizi, viď.A tak sis zvykl na tu elektronicky vyžehlenou muziku a zpěv. Jenže takových jako ty je dnas mnoho, dalo by se říci většina mládeže.Důsledky jsi mohl vidět v rozjezdech pro hvězdy, nebo X faktoru.Řady jsou těch, kteří by chtěli život hvězd,ale zpěv je pro ně hodnotou neznámou, kterou se snaží pouze napodobit a ještě mizerně.
Kdyby ses zeptal těch úspěšných,pak by ses dozvěděl,že doma zpívali a v tom to je.Hlasivky jsou velmi složitým orgánem a naučit se zpívat, znamená naučit se ovládat každý ten maličký sval samostatně a všechny dohromady.To vyžaduje ´čas a trening.A tak toto dnes často nahrazuje technika.Mizerný zpěvák bez ontonační schopnosti cosi zazpívá a totéž správně zahraje klávesák na vokoderu.Ta mizerná intonace se tím ztratí a je zde perfektní nahrávka. S barvou hlasu se dá pracovat tak, že s hlubokého mužského hlasu udělám ženský soprán a ještě mohu rpravit přednes opožděným vibrátem,či chorusem a podobně.Takže jsem schopný udělat perfektní nahrávku s mizerným zpěvákem.Naživo si však dovolí spíše ti, kdo zpívat umí. Jak jsem poznal, ty chceš být klamán a skutečnost tě vlastně vůbec nezajímá. Ty určitě raděli přijmeš, když ti bude klávesák pouštět dokonale vyžehlené midi, než toho, který hraje skutečně živě. A takových jako ty je mnoho.
Ad technika versus staří a mladí.
Ve svých šedesáti asi nejsem právě mladík,ale kdybys mne navštívil,pak bys svůj názor asi rychle změnil,protože bys uviděl tolik techniky,až by tě přecházel zrak a vůbec bys nevěděl, k čemu slouží. Hovořím s tebou a ostatními z nahrávacího studia a technika dosahuje téměř až ke stropu místnosti. Páskové magnetofony bys tu ale nenašel,ani kazetové.Spíše počítače, různá efektová zařízení, filtry a podobně. Dnes už se nahrává většinou pouze digitálně,protože se lépe střihá,lépe se zvuk upravuje a podobně.Na nějaké mp3 přehrávače,či wolkmany však příliš zvědavý nejsem. V tom máš pravdu a moje auta neposkakují po silnici díky tuc tuc i když se musím přiznat,že vybavená na to jsou. To však není moje zásluha,ale synova,který si auto bez dokonalé reprodukční soustavy nedovede ani představit a když přijíždí do ulice,tak jej poznám právě dle toho dunění. On je totiž něco podobného tobě a je to asi moje vina.A tak jsem měl díky jemu vybavou zvukovou aparuturou i náklaďák sklápěčku.Ten již ale nemám. Musel jsem jej prodat, když se mně položila do kláves jedna madam v Plzni, řekla sorry a zmizela.Já momentálně na nové neměl a opravit ty staré nebylo možné,protože byla zlomená deska tištěných spojů a jedná o sendvich,čili několik vrstev tištěných spojů na sobě. A takových lidí ne příliš mladých věkem znám hodně.Pro tebe jsou však skrytí a tak o nich nevíš.Jen tak mimochodem.Já jsem měl naprosto stejný názor na staré lidi,když jsem byl mladý. Televizi jsme měli jako druzí ve vesnici a když ji uviděla v provozu moje babi,tak nad tím jen kroutila hlavou a potom se zeptala." A kde vzali tak maličké lidičky?" Prostě je stále něco nového a ti starší to někdy nestíhají,zatím co pro ty mladé je to normální,protože se o principech toho učí již ve škole.Soudit ty staré,není moudré.
To záškoláctví? Máš li na to dohánět zameškanou látku,apk si to´můžeš dovolit. Nemáš li takovou schopnost, pak jednáš proti sobě samému.Já jsem takovou schopnost neměl a tak si nepamatuji, že bych byl někdy za školou.Navíc se to za nás víc trestalo.Ono to bylo celé tak nějak jiné. Dostal jsi od kantora faćku až jsi vzal druhou o zem a když sis doma postěžoval,rodiče tě ještě nařezali zadek,že jsi zlobil.Dnes tě dá učitel facku a pomalu je to na kriminál.


MB
Go to Top of Page

Oldow
Grafoman

1125 Posts

Posted - 08/10/2008 :  08:20:51  Show Profile  Send Oldow an ICQ Message  Reply with Quote
To je trochu moc zajímavý téma, aby se vyplácalo na diskusi o hudbě, nebo si fakt myslíte, že je zásadní? Jsou lidi, kteří poslouchají co frčí a jsou lidi, kteří vybírají a výběr je dneska nesporně díky netu větší. Na druhou stranu bych řekl, že to s tím úbytkem setkávání se uznat dá a je to škoda, ale dá se najít, takže to bych považoval za zhruba vyrovnaný. Jinak muzikantů znám hodně a mám dojem, že je hudba vůči ostatním uměnám spíš na postupu.

Možná je to tím, že mě osobně muzika nic neříká, ale daleko víc se děsím ŕeálnýho ústupu čtenářství. Nechci sýčkovat, protože jak se mění věci, rodí se do nich lidi, pro které jsou normální a víc než o posunu v kvalitě se mluví v podstatě o odcizení, ale co si myslíte o vlivu proudu slovíček v knížce na schopnost uvažovat? Je fakt, že úroveň intelektuálních schopností populace mi přijde poněkud tristní, ale zas nevím, jestli to tak nebylo vždycky. Dá se vnímat omezení možností výběru na náročnou kulturu jako plus? To je docela kacířská otázka, tím spíš stojí za úvahu.



Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 08/10/2008 :  08:36:30  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Oldow
Mluvím o hudbě, protože je mně toto téma blízké.Pokud bych mluvil i knihách, pak mohu mlivit podobně.Když jsem byl malý,pak rozhlas byl jedinou vedlejší aletrnativou a tak se hodně četlo.Potom nastoupila televize a na čtení již nebylo tolik času ani chuti. Ono je pohodlnější dívat se na film o Hraběti Monte Christo,než o tomtéž číst knihu.Jenže my jsme ještě byli zvyklí číst a tak se četlo i nadále a člověk dokázal příběh víc prožít, když jej četl, než když viděl film. Jenže jiné to bylo u té mladší generace,která již díky televizi a dalším "vymoženostem" tu potřebu číst takovou neměla. A tak hromadné zdělovací prostředky vytlačily knihy na samý okraj.Dnes již jsou dostupné i výtahy z knih aby ti nečtenáři nevypadali tak přiblble a věděli alespoň oč se v knihách jedná. Ten kdo třeba jako ty nalezl v knihách oblibu,ten od knih již neodejde,ale většina je dnes již jiná, bohužel. Zavírat před touto skutečností oči je marné a zakázat lidem televizi, video a podobně, aby se vrátili ke knihám, je pošetilé jako moralistické výlevy pana M. S.zde ve foru.

MB
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 08/10/2008 :  13:00:42  Show Profile  Reply with Quote
No, je to bieda. Ja bývam oproti kulturáku, a nič moc sa tam nedeje. Občas nejaká svatba, a zábava? Asi 5x za rok. Je pravda, že keď sme boli mladí kluci, tak zábavy boli každý týždeň. Je pravda aj to, že sme sa rozhodovali, na ktorú pôjdeme, a nie, či vôbec nejaká je. Všetko je dneska biznis, a tomu sa všetko prispôsobuje. Mám bratranca, ktorý hrá v tejto skupine: http://www.stage.cz/seven/, a od 18. do 29. budúceho mesiaca majú štyri zábavy, takže u nich až taká bieda nie je v tejto oblasti. Je celkom možné, že niektoré obecné úrady, či iné organizácie, sa dokážu dohodnúť tak, aby každému kvaplo aspoň trošku, keď už to bohatsvo nemôže pršať. Myslím si, že to je aj o vzťahoch, a o ochote urobiť dobrú vec, nielen o peniazoch. Pozrite si najbližšie kultúrne podujatia mesta Nýřany: http://www.nyrany.cz/index.php
Go to Top of Page

Oldow
Grafoman

1125 Posts

Posted - 08/10/2008 :  17:00:33  Show Profile  Send Oldow an ICQ Message  Reply with Quote
Já jsem osobně přesvědčen, že mluvit o zhoršení v podobě kultury je klasickým projevem idealizace minulosti. Jde totiž o to, že ať se hraje jakkoli a kdekoli, jsou lidé, které to baví a ti si cestu najdou a co se děje okolo je jen jiné, ale neřekl bych ani lepší, ani horší.

Ale vliv četby na rozvoj intelektuálních schopností je podle mého skutečná otázka, i když je těžko říct, zda čtení činí lidi inteligentními, nebo inteligentní lidé k četbě jen tíhnou a tak se to tak jeví.

Nebo myslíte, že je lepší omezovat okruh možností, třeba zakázat na víkend ze shora televizní vysílání, aby se lidé více setkávali?



Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 08/10/2008 :  17:33:10  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Oldow.

Každý mluvíme o čemsi jiném.Já mluvím o konkrétním algoritmu začínajícím privatizací kulturních zařízení a co s toho vzniklo.Nejde vůbec o idealizaci minulosti,ale o příčinách a následcích.Když máš hodně vedlejších cest ke kultuře, cosi je tím logicky omezeno, třeba to čtení knih. To je dáno vývojem a bědování nad tím,je dáno nepochopením logiky toho algoritmu. To oddělení mladých od starších je také takový důsledek a já jsem ukazoval logiku tohoto. O víc mně nešlo i když to tak mohlo vyznít.Navíc je možno říci, že já s toho mám profit,čili zisk. Když bylo kolem celá řada kapel a zábav,tak by nikoho ani nenapdlo užít jednoho muzikanta, třeba na taneční zábavu,či dokonce ples. Spíše by to byly jen svatby, kavárny,či oslavy. Dnes si vezmou mne a táhnu třeba celý ples ve velkém sále.Dokonce se stalo, že bych nebyl na ohromném jevišti tak podivně sám,postavili kolem muzikanty s překližky. Takže hraji osmkrát i desetkrát za měsíc a vydělám díky tomu slušné prachy.Dříve by to nepadalo v úvaku a i cena by musela být nižší.Takže ses hodně zmýlil, pokud jsi myslel, že mně současný stav nevyhovuje. Ty negativní dopady však dokáži vidět a nejvíc na těch mladých,kteří si již nedokáží ani zazpívat. To jsou ty důsledky.

MB
Go to Top of Page

Rzwald
Grafoman

1522 Posts

Posted - 08/10/2008 :  18:29:54  Show Profile  Reply with Quote
MB, já nemluvil jen o elektronické hudbě...
krom toho midi není hudba, midi je (větší či menší) hnuj
..tím neříkám, že kvalitní klávesy nejsou dobrý na zábavě...ale na zábavě je hudba jen prostředek, nikoliv cíl...nevadí, když klavír nezní jako klavír...něco hraje a stejně jemnosti nejsou slyšet, když jsou okolo lidi, kteří se baví, fouká vítr, atd.
tucání taky nepovažuji za hudbu, stejně tak formát mp3 je celkem na nic
...náš učitel rozlišoval tóny a šumy. To, co se hraje na diskotékách a zábavách, jsou šumy (co jsem měl tu čest). Můj strýc je mimochodem taky muzikant, je bubeník a hraje hlavně po okrese a po kraji s kapelou. Opakuji, že to ale není na závadu, protože účel není poslouchat hudbu, ale tancovat, pít a bavit se. Pokud však je téma kulturnost, tak jsem myslel "vysoké umění" -- a to je imo dostupnější.
Např. nemůžeš srovnávat koncert v sále nebo kvalitní CD s diskotékou.

ad zazpívat si, tak tam zase nejde o hudbu :-) ..ale o projevenou spokojenost.

quote:
Originally posted by Oldow
Možná je to tím, že mě osobně muzika nic neříká, ale daleko víc se děsím ŕeálnýho ústupu čtenářství. Nechci sýčkovat, protože jak se mění věci, rodí se do nich lidi, pro které jsou normální a víc než o posunu v kvalitě se mluví v podstatě o odcizení, ale co si myslíte o vlivu proudu slovíček v knížce na schopnost uvažovat? Je fakt, že úroveň intelektuálních schopností populace mi přijde poněkud tristní, ale zas nevím, jestli to tak nebylo vždycky. Dá se vnímat omezení možností výběru na náročnou kulturu jako plus? To je docela kacířská otázka, tím spíš stojí za úvahu.

myslím, že lidé čtou...jen možná čtou méně klasické knížky, spíš čtou na počítači pdfka. PDF má mnoho výhod oproti klasické knížce.

Pokud jde o intelektové schopnosti, tak ty imo rostou, neboť se zvyšuje procento vysokoškoláků v populaci, přičemž kdo není aspoň trochu chytrý, vysokou neudělá.

Edited by - Rzwald on 08/10/2008 18:35:31
Go to Top of Page

IPC
Aktivní uživatel

France
235 Posts

Posted - 08/10/2008 :  18:46:01  Show Profile  Reply with Quote
Slavo
Kdyz ti reknu uprime tak jsem zdesen podle toho co tu pises. Ja jsem rad ze ta doba skoncila uvedomujes si ze ty kapely co tam hrali museli byt ideove ciste?
Tim padem si nemohli hrat co chteli, ja radsi beru svobodu projevu nez umelou kulturu.
Navic ta autenticka kultura byla prerusena v roce 1948 tak je to logicke ze se to nechytlo kdyz lide uz nebyli nuceneni to delat.
Taktez si myslim ze to neni jen o penezich a lide co vidi v kulture penize nic nepochopili co je to umeni...
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 08/10/2008 :  20:35:11  Show Profile  Reply with Quote
Typický príklad toho, keď jeden hovorí o koze a druhý o voze. Nič si z toho nerob Miloslave, to je bežná prax antiempatie, a asociatívnych úletov.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 09/10/2008 :  08:11:12  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
IPC

Nezlob se, ale takových blábolů jsem slyšel v televizi dost.Vyprávění o tom, co se smělo hrát, co nesmělo a podobně. Já jsem hrál ve velkém orchestru a vyjma Šavlového tance jsme žádnou ruskou nehráli. Zato jsme hráli třeba Glena Millera,Beatles a podobně a to i na přehrávkách před komisí a s velkým úspěchem. Teprve po Listopadu jsem se dozvěděl, že něco takového se hrát nesmělo.Tehdy jsme směli hrát cokoliv a nikdo nás neomezoval, snad až na vulgární texty plné sprostých slov,ale o ty jsem ani neměli zájem. Chápu že jsi toto nezažil protože jsi mladý a jiné informace nejspíše nemáš ,ale já prostě nemám rád tyto lži.Mimo jiné byl v sousedních Nýřanech velký big band specializovaný na swing (kapelník byl Brejcha) a ti existovali celou tu dobu, kterou se tento žánr dle nynějších pravd nesměl hrát.V plni byl velký bigband Jirkovského a opět to samé.Dnes se dozvídám, že se toto nesmělo hrát.Proč nám to někdo neřekl tehdy?
Ach jo. Peníze a umění? Kdyby muzikant hrál jen pro peníze, nejspíše by to považoval za ztracený čas. Ono se totiž platí jen to finále,čili vystoupení a nikoliv ty hodiny přípravy doma. Kdybys to přepočetl na hodiny,pak by měl muzikant méně než poslední uklízečka. Maluješ li pak to děláš proto, že tě to činní radost,ale neprodáš li,pak nemáš na barvy. Nehraje li kapela, protože nemá kde díky privatizaci kulturních zařízení, náklady zůstávají a muzikanti musí vydávat s rodiny peníze na inovaci nástrojů, aparatur a podobně,ale domů nepřinesou nic. Čili musí skončit ať chtějí, nebo nechtějí.
Chceš být filosofem a tak bys měl více dbát na pravdivost informací, které přijímáš a nebrat jen ty, které tobě vyhovují a podporují tvůj názor.Jinak budeš špatným filosofem a těch je na světě přebytek.

MB
Go to Top of Page

IPC
Aktivní uživatel

France
235 Posts

Posted - 09/10/2008 :  08:29:52  Show Profile  Reply with Quote
Slavo asi ja a moje rodina a mi pratele zili v jine zemi, anebo jsi to ty kdo nema spravne informace. Mezi me pratele patri lide kolem plastic people of univers a ti trochu o techto vecech vedi trosku vic nez ty.
Pokud zijes v tom ze v te dobe se mohlo poslouchat a cist co jsi chtel tak jsi naomylu asi jsi byl na druhe strane barikady, muj otec byl nekolikrat vyslychan na STB protoze mel u sebe zakazane knihy, (zakazane asi proto ze byli pravdive, ale o tech jsi asi jeste neslysel) a pokud si myslis ze perzekuce byly vymyslene tak to te vyvedu z omylu: mam schovany dopis kde nejaky pan XY v roce 1989 pise ze ma sestra neni biologicky vhodna pro vzdelani, po revoluci dokoncila vysokou skolu s cervenym diplomem. Ja jsem si vyslouzil v prvni tride navrh o umisteni do polepsovny jelikoz jsem odporoval ucitelce tim ze buh existuje a jsem tim padem intelektualne slabi coz jsem potrvdil studiem na vysoke skole a 7 mistem v prospechu na IPC, nastesti prisla revoluce a ja bych asi nemohl delat to co delam
tak prosim trochu si over ty tvoje informace za komunismu nebyli lidi co se meli dobre
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 09/10/2008 :  11:58:43  Show Profile  Reply with Quote
Chlapci, chlapci. Obaja máte pravdu, ale každý ste trošku inde. Miloslav hovorí o lokálnych kapelách, určených na zábavu, a IPC koncertých kapelách. Obe kategórie boli trošku ináč posudzované, respektíve ich posudzovali iní ľudia. Myslím si, že veľa záležalo aj od komunistických kádrov, ktoré mali tzv kontroly čistoty režimu. Takto zainteresovaní ľudia mohli byť v niektorých okresoch benevolentnejší, a v iných prehnane ostrí. Myslím si, že išlo hlavne o texty a nie melódie. Keď boli v angičtine, väčšina okresných kontrolórov to neriešila, pretože si povedali, že ľudia anglicky nerozumejú, a vlastne ani oni nie. Pamätám si na skupinu Bez ladu a skladu, 15.ročný chlapci, ktorým vyšla aj LP, ktorú som si kúpil, a texty boli silne protikomunisticky zamerané. Ten, kto túto platňu pustil do obehu, asi vôbec nevedel, čo to je metafora. Spomínam si na pieseň Udavač, kde sa celá čas spievalo o komunistickom udavačovi, a aby to zakamuflovali, tak na konci zaspievali- udavač rytmu (hudobného).
Takže toto napríklad prešlo za totáča: http://www.youtube.com/watch?v=lQvbg_qieK4&feature=related

Ak sa mýlim, opravte ma

Edited by - navi on 09/10/2008 12:23:04
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 09/10/2008 :  17:13:14  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
IPC.
Mluvím z vlastní skušenosti a ta byla taková. Tu kapelu Plasic people jsem nikdy neměl v lásce a nebylo to díky ideologii.Prostě to byla bída. Jinak před únorem měli moje rodiče dva obchody.Jeden koloniál v Plešnicích a jeden textilní obchod v Nýřanech.Můj děda s matčiny strany Henrik von Hoke (přehlasované o) Byl polovičním majitelem keramičky v Horní Bříze a jediným majitelem chemičky v Drážďanech Medingen. Podezdřívat mne tedy s nějaké komunistické propagandy je pěkná hloupost.

Jinak Navi. Ta kapela dělala skutečnou vážnou muziku a texty baly na velmi vysoké úrovni typu "Běžím s hovnem proti plátnu a do plátna to hovno zatnu."

MB
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 10/10/2008 :  13:20:38  Show Profile  Reply with Quote
Miloslave, podľa toho, čo si napísal, tak Ivan Martin Jirous (bol ich textárom, alebo je to len moja ilúzia?), je Tvoj obľúbený básnik, alebo sa zasa mýlim?
Prepáčte, už píšem všetko možné, len aby som sa nenudil. Mám po sezóne, takže celé pracovné dni sedím pred počítačom a ťukám, aby tá smena ubehla čo najprijateľnejšie.
Go to Top of Page
Page: of 7 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000