Author |
Topic |
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 26/03/2009 : 08:09:53
|
Výtvarné uměni nikoho neovlivňuje.Je to akt tvorby a hotové dílo je pasivní břeh výtvarného umění. Dívám li se dobrý obraz,který namaloval někdo jiný,vzniká v mé mysli proces,který mne ovlivní. Bylo by výtvarným uměním,kdyby malíř o obrazu jen přemýšlel, či každý obraz po dokončení spálil? Vždyˇby šlo o to podstané,čili akt tvorby? Já myslím,že pouhý akt tvorby ještě filosofií není a tím důležitým je aby tento akt tvorby měl nějaký vžznam pro ostatní lidi.Teprve potom má filosofie smysl.
MB |
|
|
okref
Velmi aktivní uživatel
672 Posts |
Posted - 26/03/2009 : 19:41:39
|
Není možné srovnávat výtvarné umění s filosofií a předstírat, že je to totéž.
výtvarné umění - TVAR VYcházející z umělce
Filosofie nemá ten TVAR. Vycházení filosofie je zároveň jejím západem.
Ovšem nikterak tím nechci vyvracet tvé pojetí filosofie zahrnující takové věci, které já z ní naprosto vylučuji, a které zveš ovlivňování, smysl a kdovíco všelicos bys tam ještě dal, bez čehož je pro tebe filosofie něčím naprosto jiným. |
Edited by - okref on 26/03/2009 19:42:34 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 27/03/2009 : 08:37:26
|
Okrefe.
Kdybys znal výtvarné umění zevnitř,čili kdybys byl tvůrcem,pak bys pochopil,že skutečná tvorba je rovná filosofii,jen je jinou cestou k vyjádření.Pochopení díla divákem je opět filosofií. Uršoívání hranic filosofie se mně nezdá být správným.Různé jsou cesty k moudrosti a nikde není určeno,která cesta k moudrosti vede.Jedinou skutečně universální cestou je lidské přemýšlení.To přináleží ke všem cestám.
MB |
|
|
Topic |
|
|
|