Author |
Topic  |
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 14/11/2008 : 08:04:18
|
Axel01. Tvoje slova mně ukazují správnost mého činu,který jsem udělal vzhledem k vnukovi. Zamknul jsem mu totiž na telce program na který se nejčastěji díval. Na tom programu jsou kreslené seriály ve kterých se vše řeší bojem a poznal jsem,že vnuk takové jednání začínal brát jako běžné a normální.(Matrix)Ty seriály jsou většinou Japonské a Čínské. A tak televize vede k tomu, že děti pokládají násilí za běžnou cestu k řešení všech problémů. Pokud je jim to takto podsouváno často, může to vést i k takovým důsledkům o jakých píšeš.Ohlídat aby k tomu nedocházelo je na dospělých a vysvětlování, že násilí nic neřeší a je lépe druhým dávat své schopnosti,protože důsledkem je láska,je opět na dospělých. Když si svoje poslání plní,pak k těm důsledkům nemůže dojít. Problém je však v tom, že ne všichni dospělí toto činí a tak ti moudří dělají ze svých dětí ovce,které potom vstupují mezi vlky a nejsou na to připravené. Hladina běžnosti násilí stoupá a tak na to musí být děti připravovány. A to je velký problém a těžké řešení.Vychovávat děti k tomu aby se dokázali násilí bránit a sami je nevyvolávaly.To je cíl,ale jak k němu dojít???
MB |
 |
|
Rzwald
Grafoman

1522 Posts |
Posted - 14/11/2008 : 08:28:53
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant Na tom programu jsou kreslené seriály ve kterých se vše řeší bojem a poznal jsem,že vnuk takové jednání začínal brát jako běžné a normální.(Matrix)Ty seriály jsou většinou Japonské a Čínské. A tak televize vede k tomu, že děti pokládají násilí za běžnou cestu k řešení všech problémů.
no MB,...já jsem na bojových filmech a seriálech vyrůstal a dívám se na ně hojně i teď, mnohé jsem viděl mnohokrát, přitom agresivní nejsem... ...bojová umění jsou především umění ...podobně jako tanec třeba ...není nutno je vnímat jako projev násilí. Aneb boj sám o sobě není nic špatného.
--no a pokud má tvůj vnuk přiliš mnoho energie---tak..není nad to jej přihlásit do nějakého oddílu ;-) ..přičemž (jak jinak) -- doporučuji jujitsu nebo judo |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 14/11/2008 : 11:38:43
|
Rzwalde.
Ukazoval jsem spíše všeobecně jako vnější vliv a ten příklad jsem užil pro ilustraci. Uvědom si,že jsou lidé od A až po Zet a u dětí je tomu stejně. Náchylnost k násilí se těmito filmy kde vítězí ten, kdo všechny ostatní zabije utvrzuje,ale u jiných to odezvu nemá,protože jsou vedeni jinak a třeba mají jinou inteligenci. Starší syn přihlásil svého kluka na judo. Jaký byl výsledek? Ten, že si chvaty skoušel na spolužácích, samozřejmě na těch slabších a začal je terorizovat. A tak ho s toho kurzu rychle stáhnul.(ten kluk je adoptovaný)
MB |
 |
|
neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 14/11/2008 : 18:00:33
|
quote: Hladina běžnosti násilí stoupá a tak na to musí být děti připravovány. A to je velký problém a těžké řešení.Vychovávat děti k tomu aby se dokázali násilí bránit a sami je nevyvolávaly.To je cíl,ale jak k němu dojít???
To skutečně problém je. Myslím, že v takových případech je nejlepší násilí na obranu s tím, že je zesměšňováno.
Nejsem si jistý jak to říct, tak uvedu trošku odlišný příklad ze života. Vždy když se dítě (whoever) dostane do nového kolektivu, který je hierarchisticky rozdělený, může si všimnout, že ty "nejslabší" (nejméně výrazné) články jsou právě v hierarchii nejníže. Pokud se od začátku postaví proti nejsilnějšímu s alespoň sympatickým odporem (nezlomí se) a dokáže se zároveň s těmi slabšími normálně bavit (tedy ne pod zjevným tlakem, uvolněně), je na nejlepší cestě získat si jejich přízeň, na což se onen "nejsilnější" bude dívat zanedlouho jinak, protože přijde o podporu těch nejslabších, respektive jejich vnucené podlézání. |
 |
|
neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts |
|
neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts |
|
Rzwald
Grafoman

1522 Posts |
Posted - 14/11/2008 : 22:38:19
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant Jaký byl výsledek? Ten, že si chvaty skoušel na spolužácích, samozřejmě na těch slabších a začal je terorizovat. A tak ho s toho kurzu rychle stáhnul.
hmm.....obvykle to bývá naopak. Je taky otázka, co je to za klub -- když jsem se hlásil do jujutsu, tak jsem na úvodní hodině ještě před tím, než mně dali podepsat smlouvu, musel absolvovat přednášku o tom, jak se musím chovat, že musím dodržovat vnitřní etiku, že je kurz pojímán jako cesta seberozvoje a neslouží k praní, že od této chvíle reprezentuji oddíl i navenek, atd. ..přičemž mi říkali, že už jsem velký, tak že to zkrátí....že malým děckám to vysvětlují důkladněji. Když jsem začínal s judem tak nevím, jak to bylo, ale pamatuji si, že jsme měli zakázáno chvaty venku používat---pouze pokud by šlo o sebeobranu a i tehdy pouze přiměřeně. ..takže bych spíš řekl, že záleží na tom, do jakého oddílu se dostaneš. Konkrétně v judu je problém, že je to v dnešní době přetvořeno na továrnu produkující závodníky a prvotní význam toho slova judó (ju=jemná, dó=cesta; ve smyslu cesta životní, k rozvoji osobnosti) se vytratil.
quote: Originally posted by Miloslav Bažant (ten kluk je adoptovaný)
MB, nestraň se ho tak... |
 |
|
axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts |
Posted - 14/11/2008 : 22:47:47
|
MB, to není jen otázka televize. V Číně se tak perou, že používají nože a myslí si, že to je normální. Mám zkušenosti od nás ze školy, tam takhle asi 16tiletý harant pořezal spolužákovi ruku, že to šel nahlásit na policii a stejně se to zase jenom prošetří, udělí se ,napomenutí' a tim to skončí. Možná je to tak trochu otázka národnosti, zvyků,obyčejů nebo místa, odkud kdo pochází a vůbec další faktory v rodině. Docela k tomu sedí vaše vyjádření v Rodičovství, totiž že když to dítě vidí doma, pak se s tim těžko dá něco udělat, protože násilí plodí násilí.... Já si myslim, že když bude jeden z partnerů z takové rodiny a uvidí, že to jde i jinak, má šanci na to chovat se jinak, aspoň pokud k tomu prozření dojde než dospěje. Nebo by si mohl vzít zkušenost a vynechat z těch sporů alespoň děti. Ale to jsou jenom spekulace. Sama z takové rodiny pocházím a násilí vůči nikomu neprojevuju, i když nejsem v kolektivu nějak moc oblíbená, ovšem že bych někoho měla jít bodnout nebo pořezat, to si představit nedokážu (i když je pravda, že pár lidí v kolektivu má narážky na to, že to brzy udělám..)--což je lákává výzva. Jako třeba sem tam někoho ofackovat. No v dnešní době, kdy i od učitele se to bere jako napadení, bych byla zažalovaná z ublížení na zdraví.
|
 |
|
axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts |
Posted - 14/11/2008 : 23:07:51
|
neronis,
jenomže ta úvaha je celkem na dva listy A4 a vlastně to není ani tak úvaha, jako cílené programování, tedy je to jistě podobno nejvíce úvaze, ale nerada bych tady celý obsah ventilovala, protože má nejčastěji pro mě osobní charakter. Můžu sem ale dát větší část, jenomže pak si nejsem jistá tím, jestli to k něčemu bude, resp. je to jenom takové....obsahuje to další otázku.
Jestliže v jedné životní situaci, ať je jakákoliv, nezvládáme souvisle mluvit, či ani dýchat – je možné, abychom se (přece v jednom prostoru, v jednom čase) chovali jindy jinak, než-li tehdy? Co když jsou naše důvody, proč se s tím nelze vypořádat, oprávněné, proč tedy se na místě, které je mi bližší než to, kde jsem pohořel, chovat odlišně?! Jde tady o to, pochopit princip, na kterém to tady pracuje. Hodně zkresleně – ale přece, tak jako někdo miluje, nenávidí a prožívá emoce, tak jako si někdo čte a jiný sleduje televizi... Tímto způsobem čas protéká a je možno dívat se na věci shora, kde je můžete ovlivnit. Máme pouze jeden prostor, jeden čas. Jak je to možné, že působením mnoha faktorů se chováme jinak, necháme se omezovat a limitovat svůj život, své já, které už toho utržilo tolik, něčím tak nepodstatným jako je fyzický život tady na zemi? Není-liž ztrátou času snažit se fungovat zcela similárně k svému okolí, které je zkrátka jiné, docela pozitivistické, nepřející opravdovým snům a představám? (Či snad toto nařčení neplatí pro společnost obecně..) Jaké to bude, až se budu moct sám sobě podívat do tváře? a především potom inteligenci. Ta totiž určuje, jestli se chceme před sebou schovávat či máme lepší plán vlastního žití, než je uveden.
Jsou dvě možnosti: Buď se této situaci, ve které jste nemohoucí, poddáte, nebo se v téže situaci zachováte jako někdo jiný – a pak je to přenastavení pravidel vaší osobnosti. V obou případech je patrná odvaha. Neboť neřešit situaci dokáže jen zbabělec; a to skutečně žádný poddávající se není (či si snad myslíte, že je to pro něho lehké podřídit se-čemukoli?..) A zbabělcem není ani člověk, který se nezachová podle svého gusta, nýbrž přijde věci na kloub, povznese se nad ni a zkusí se zachovat jinak.
|
 |
|
axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts |
Posted - 14/11/2008 : 23:29:21
|
Rzwald, původně jsem to nepochopila, jak jsem měla. Ano, myslím si, že je morálka poškozená působením dalších faktorů, ta původní, jako -nezabiješ, neukradneš, neublížíš- je všude stejná; ale je pokřivená právě hodně a všude. Jinak teda jo.
a nebyla tam proto, že tvou otázku si v praxi imho nikdo nepoloží. Pokud se někdo sebepoškozuje, položí si jen otázku, zda zasáhnout (psychologická léčba) nebo nezasáhnout a na základě jakých pochodů se rozhodne pro zasáhnutí jsem v tom odstavečku popsal. Pokud bys tedy jo trvala na své otázce, tak to se vysvětlit imo nedá...ale já nepotřebuji to zdůvodnění k tomu, abych konal.
Nemoc. Někdy by mne zajímalo, jak takový lékař nebo běžný člověk definuje chorobu, která postihuje pacienta, podle čeho se přesně pozná, že je psychicky chorý a co ho opravňuje k tomu, dívat se na tohoto člověka zvrchu a nestudovat u toho do hloubky filozofii. Jak můžu říct, ,,tento člověk je chorý", aniž bych znala celý jeho životopis, především jeho životní plány a naplnění, aniž bych znala všechny detaily z jeho rodinného a milostného života, jeho nenaplněné sny, smutky, soužení nebo náhlé pozitivní zvraty... Je toho tolik. Vždyť - jednoho člověka můžeme poznávat roky a roky a přesto nás něčím nečekaným překvapí. Je v moci doktora doopravdy posoudit, jestli je člověk zdravý nebo blázen? Je mi to jasné - lidé ,normálního' charakteru nemají o takovéto rozumování zájem. Chcete hlavně vydělávat, chodit na fotbal, mít děti, všechno pod kontrolou a hlavně věrného muže a manželku, která umí vařit. Tohle všechno je tak všední. Zkuste se podívat na život poněkud z perspektívy a okamžitě poznáte, kdo je a není blázen. Mám za to, že každý z nás je ve své podstatě tak trochu šílenec? Možná je jen těžké přijmout na sebe ten závazek ,,být bláznem" a chovat se v šikovném poměru k normám a pravidlům, která nám jiní stanovili (dřív než jsme se narodili..). Ale nestačí jen to. Blázni mohou být doopravdy šílení snad z toho, že nepoznali jiný život (než že se na ně dívali jako na ,divné'). Naopak ale, existuje takové šílenství, kdy poznáte nejdřív to široké spektrum, které se vám rozkládá pod nohama, a to, co ostatní lidé(ať už ti ,blázni' anebo ,normální') považují za normu, vám už prostě nevyhovuje.
|
Edited by - axel01 on 14/11/2008 23:32:54 |
 |
|
Rzwald
Grafoman

1522 Posts |
Posted - 14/11/2008 : 23:30:12
|
quote: Originally posted by axel01 V Číně se tak perou, že používají nože a myslí si, že to je normální.
axel01...stejně bych uvítal, kdyby jsi napsala, kde jsi to vyčetla nebo kdo ti to řekl, nebo v jakém pořadu jsi to viděla. Nechce se mi tomu věřit....sice tam mají to své kung-fu, takže jistou logiku by to mělo....na druhé straně jejich filosofie je mnohem méně agresivní než filosofie západu---a nikdy jsem nic takového neslyšel. Je rozdíl, zda děti spolu bojují noži a sem tam se popíchají, což normální být může, pokud ty nože umí používat a pokud se dohodnou, že si zazápasí...a mezi tím, zda malí agresivní haranti jdou a jeden napadne druhého a pobodá jej tak, že skončí v nemocnici....tvé sdělení o Číně tedy mohu interpretovat dvěma zcela odlišnými způsoby...
quote: Originally posted by axel01 Já si myslim, že když bude jeden z partnerů z takové rodiny a uvidí, že to jde i jinak, má šanci na to chovat se jinak, aspoň pokud k tomu prozření dojde než dospěje.
není žádný takový zákon, který by říkal, že když jedinec A zažil násilí, tak i on bude násilí na svých dětech nebo partnerovi aplikovat a tak jim ubližovat. Často se to sice píše, ale to platí pouze na rigidní nekreativní jedince---např. když v rodině uvidíš, že vztek se uvolňuje agresí, pak zde máš jeden způsob. Ale můžeš vymyslet i jiné nebo na ně sama přijít. Můžeš vztek verbalizovat, převést na smutek, převést na fyzickou aktivitu (jít se vyběhat), ironii, atd. Jde o to, že na tyto další metody (některé vhodné, jiné méně) musíš sama přijít...z rodiny budeš mít naučen pouze jeden jediný způsob... |
 |
|
Rzwald
Grafoman

1522 Posts |
Posted - 14/11/2008 : 23:38:16
|
quote: Originally posted by axel01 Někdy by mne zajímalo, jak takový lékař nebo běžný člověk definuje chorobu, která postihuje pacienta, podle čeho se přesně pozná, že je psychicky chorý a co ho opravňuje k tomu, dívat se na tohoto člověka zvrchu a nestudovat u toho do hloubky filozofii.
kdybych byl v Praze, tak bych ti byl býval naskenoval jednu dvojstránku, kde je to vyčerpávajícím způsobem popsáno...
..nicméně jedno pravidlo je jednoduché --- vyjma vyloženě zjevných, život ohrožujících případů... ...je základní kritérium stanovisko "poškozeného" --- tedy pokud on přijde k doktorovi, že má ten a ten problém a nebo k psychologovi s žádostí o pomoc...tak tím on sám definuje, že má problém. Doktor nebo psycholog tomu problému pak sám přiřadí nějaký jméno podle nějaké knížky, ale to je již nezajmavá substituce... ...pouze v běžné mluvě se odlišnosti nazýají nenormalitou a při neshodě se druhý hned posílá e cvokařovi. Profesionálové se tak jednoduše nechovají.
quote: Originally posted by axel01 Chcete hlavně vydělávat, chodit na fotbal, mít děti, všechno pod kontrolou a hlavně věrného muže a manželku, která umí vařit.
axel01, jen taková technická poznámka---chtějí je lepší než chcete ..protože chcete oslovuješ i mne, proti čemuž se ohrazuji |
 |
|
neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 15/11/2008 : 01:34:32
|
quote: Máme pouze jeden prostor, jeden čas. Jak je to možné, že působením mnoha faktorů se chováme jinak, necháme se omezovat a limitovat svůj život, své já, které už toho utržilo tolik, něčím tak nepodstatným jako je fyzický život tady na zemi? Není-liž ztrátou času snažit se fungovat zcela similárně k svému okolí, které je zkrátka jiné, docela pozitivistické, nepřející opravdovým snům a představám?
Člověk byl v historii limitován mnohem více, to právě dnes máme mimořádnou příležitost žít opravdu svobodně. To, jak svůj život lidé dnes tráví je věc druhá. Lidé v přebytku si s ním neví rady a ti v nedostatku se ho snaží dosáhnout.
Pokud někdo nezná podobný sen, nemůže jej pochopit. Svět je na bedrech těch, kteří příliš nechápou, a tedy se vnímavá bytost může trápit pokud si to neuvědomí. Neuvědomí to, že sen nelze hledat pouze v pochopení. |
 |
|
Rzwald
Grafoman

1522 Posts |
Posted - 15/11/2008 : 11:43:41
|
quote: Originally posted by neronis
quote: Máme pouze jeden prostor, jeden čas. Jak je to možné, že působením mnoha faktorů se chováme jinak, necháme se omezovat a limitovat svůj život, své já, které už toho utržilo tolik, něčím tak nepodstatným jako je fyzický život tady na zemi? Není-liž ztrátou času snažit se fungovat zcela similárně k svému okolí, které je zkrátka jiné, docela pozitivistické, nepřející opravdovým snům a představám?
Člověk byl v historii limitován mnohem více, to právě dnes máme mimořádnou příležitost žít opravdu svobodně. To, jak svůj život lidé dnes tráví je věc druhá.
ten výňatek z úvahy axel01 jsem nepochopil ani teď...ale zajímalo by mne, jaké bláznoství nebo jaké odlišnosti axel01 lákají ...jednak v úvaze to naznačuje, jednak s tím souvisí i její minulá reakce na mě..
...tedy axel01 --- mluvíš o jakési nenormalitě až bláznoství a o přizpůsobování se společnosti ...tohle vyžaduje existenci nějakého rozdílu nebo rozdílů ...co je to za rozdíl? |
 |
|
axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts |
Posted - 16/11/2008 : 21:06:04
|
Opravdu nevím jak to popsat....
Uvedla jsem toho tady víc než dost. a ještě bych se k té příležitosti chtěla zmínit k té mojí teorii--vlastně teorii V.Míčka--neužila jsem ji proto, že bych se považovala za ,umělce', jak tam je uvedeno, spíš tím bylo myšleno, že ,umělec' se dá převést jako ,ten, jenž tvoří' (až tento může být za umělce označen společností). Věřím že si tento pojem nikdo nevyložil nějak nemístně, jak vůbec nebyl myšlen.
|
 |
|
Topic  |
|
|
|