www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Děkuji
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 5

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 19/10/2008 :  16:41:08  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by rajis

Po přečtení tvého příspěvku jsem si rozhodně nepomyslel to co si ty myslíš. Já nejsem žádný intelektuál. Akorát jsem si pomyslel, že schválně přeháníš. Na začátku jsi mou výtku nebral vůbec vážně a najednou to bereš jako nátlak?

Hele já ti nazakazuju zakládat si nová ne-filosofická témata a dělat offtopicy v již existujících tématech. Jen jsem chtěl, aby se to trochu omezilo, protože fórum ztrácelo přehlednost. A hlavně jsem chtěl moderátora, který by na fórum dohlížel.

A nepotrebuješ k tomu ešte maminku a tatínka?
Go to Top of Page

rajis
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
517 Posts

Posted - 19/10/2008 :  16:45:45  Show Profile  Reply with Quote
"A nepotrebuješ k tomu ešte maminku a tatínka?"

Moderátor je na fórech běžná praxe. Píšeš to jako kdyby můj požadavek byl přehnaný.
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 19/10/2008 :  17:02:19  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by rajis

"A nepotrebuješ k tomu ešte maminku a tatínka?"

Moderátor je na fórech běžná praxe. Píšeš to jako kdyby můj požadavek byl přehnaný.

Ja osobne si myslím, že si vystačíme aj bez neho.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 19/10/2008 :  17:13:54  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Rajisi.

Jsme svobodní lidé. Nepotřebujeme žádného dohližitele.Kdyby vadila majiteli webu úroveň naší diskuse,pak by to dal vědět. Diskuse se trochu odlehčila, to je fakt,ale díky tomu přišli noví lidé a opět přibude nových názorů,protože se diskuse trochu přiblížila životu.Ono každého nezajímá, co řekl en či onen filosof,ale moudrost hledá téměř každý a každý na své úrovni.Nikde není psáno, že je ta tvoje lepší a třeba Naviho horší.Navi hledá sám sebe a svůj život a pokud mu v tom můžeme pomoci,pak je to tak správně. To je jedno s poslání filosofie, nikoliv jen to přebírání se v neuchopitelných tématech,či letitých spisech.Každý máme svou úroveň a všichni máme právo se svobodně vyjádřit a projevit a proto moderátora nepotřebujem. Pokud jej sem dosadí webmaster, budu to respektovat. Bude li moderátor do diskuse zasahovat, tak prostě odejdu a třeba vytvořím vlastní forum.

MB
Go to Top of Page

rajis
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
517 Posts

Posted - 19/10/2008 :  17:45:53  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Miloslav Bažant

Rajisi.

Jsme svobodní lidé. Nepotřebujeme žádného dohližitele.Kdyby vadila majiteli webu úroveň naší diskuse,pak by to dal vědět. Diskuse se trochu odlehčila, to je fakt,ale díky tomu přišli noví lidé a opět přibude nových názorů,protože se diskuse trochu přiblížila životu.Ono každého nezajímá, co řekl en či onen filosof,ale moudrost hledá téměř každý a každý na své úrovni.Nikde není psáno, že je ta tvoje lepší a třeba Naviho horší.Navi hledá sám sebe a svůj život a pokud mu v tom můžeme pomoci,pak je to tak správně. To je jedno s poslání filosofie, nikoliv jen to přebírání se v neuchopitelných tématech,či letitých spisech.Každý máme svou úroveň a všichni máme právo se svobodně vyjádřit a projevit a proto moderátora nepotřebujem. Pokud jej sem dosadí webmaster, budu to respektovat. Bude li moderátor do diskuse zasahovat, tak prostě odejdu a třeba vytvořím vlastní forum.

MB

Ale svobodní lidé také potřebují dodržovat určité zásady a pravidla. A jak jsem psal, svoboda rozhodně neznamená dělat si co chci. Svoboda sebou nese odpovědnost, bez ní by byl člověk pouhý otrok (jen otroci totiž nemají žádnou odpovědnost, tu za ně má jejich pán).

Nevím kolik nových uživatelů sem přišlo a pravidělně začalo přispívat. Ale noví uživatelé sem chodí neustále, ať byla nálada fóra jakákoliv.

Máš pravdu, že každý hledá "moudrost" a má svou úroveň. Ale při takovém hledání je třeba něco investovat, nikdo neříká, že to musí být jen čtení filosofických spisů a učení se filosofickému pojmovému aparátu. Je třeba zapojit i svou vlastní zkušenost a jistý rozumový nadhled, prostý selský rozum.
Všude na světě vidíš, že vše by mělo být v rovnováze. V našem případě by to znamenalo, že není dobré se omezovat jen na filosofické knihy, ale na druhou stranu je dobré vědět alespoň nějáké minimum ze světové filosofie. To není žádné přebírání se v neuchopitelných tématech, témata jako meze lidského poznání, etiky, základech našeho bytí nejsou neuchopitelná, každý je svým způsobem prožíváme. Existuje tolik knížek, které filosofii představují zcela běžným, tím "lidským" jazykem. Hledat moudrost je jedna věc, druhá je co proto, každý udělá. Hledat moudrost jen z běžné konverzace je přece trochu omezující.

"Každý máme svou úroveň a všichni máme právo se svobodně vyjádřit a projevit a proto moderátora nepotřebujem"

Jistě, že každý máme svou úroveň, ale ten kdo opravdu hledá moudrost by měl přece hledět tu svou úroveň zvýšit či zlepšit.

Jinak pochybuji, že webmaster tady vůbec něco pozorně čte...

Edited by - rajis on 19/10/2008 18:13:56
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 19/10/2008 :  19:48:32  Show Profile  Reply with Quote
Každý máme nejakú predstavu o slobode, dôležité je, aby sme sa dohodli. Samozrejme to platí v prípade, ak sa chceme dohodnúť, a k tu chceme fungovať bez nejakej zášte. Ak by si Rajis nesťažoval, tak by som si ani nevšimol, že tu je. Takto som ho mal aspoň možnosť spoznať. Nazdar Rajisi, teší ma, že Ťa spoznávam
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 19/10/2008 :  19:54:25  Show Profile  Reply with Quote
Viete ľudia, možno si to neuvedomujete, ale pre mňa toto fóru strašne veľa znamená. Dá sa povedať, že som na ňom závislý. Môj zdravotný stav je totiž tak mizerný, že toto fórum mi dáva možnosť túto chorobu lepšie zvládať. Nikomu by som svoju chorobu neprial. Dá sa povedať, že trpím na doraz, a na tomto fórume sa moje utrpenie trochu zoslabuje. Je celkom možné, že keby som bol zdravý, tak ma vôbec nenapadne sem chodiť. Takže majte so mnou trpezlivosť. Díky.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 20/10/2008 :  07:42:20  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Rajisi.

Každý máme svou úroveň a každý máme svou cestu k moudrosti. Já třeba vycházím s poznání procesu myšlení a poznal jsem,že tato cesta je výhodnější než louskání učených knih.Nikdy jsi však ode mne neslyšel,že bych svou cestu někomu nutil a považoval jeho cestu za méněcennou i když jeho cesta vede skrze to čtení. Nikdy tedy neurčuji jakousi hranici odkud až kam má rozhovor úroveň.Respektuji cesty všech, třeba i Daliborovu,či M.S. Jediné co sem nepatří jsou reklamy a spamy. Tím, že stanovuješ určitou hranici toho, co sem patří a co nikoliv, beru to jako fakt, že povyšuješ svou cestu nad cesty ostatních,čili jejich cesty k moudrosti ponižuješ.Tvoje cesta je jen jednou z možných cest a nikoliv jediná správná. I humor je jednou s cest a třeba i pohádka,či bajka a mnohdy řekne jedna pohádka,či bajka (Ezop) víc než stohy knih, protože problém pochopíš v základuý a porozumíš mu.
citát (svůj)
Každý kdo hranice staví, se za hranicemi následkem toho ocitá.

MB
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 20/10/2008 :  10:04:25  Show Profile  Reply with Quote
Pekný citát. Jeden z najrozumnejších, aký som kedy čítal. Nezávisle od toho, kto ho napísal.
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 20/10/2008 :  10:25:27  Show Profile  Reply with Quote
Myslím, že to vymyslel sám.
Go to Top of Page

rajis
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
517 Posts

Posted - 20/10/2008 :  12:20:20  Show Profile  Reply with Quote
quote:

Rajisi.

Každý máme svou úroveň a každý máme svou cestu k moudrosti. Já třeba vycházím s poznání procesu myšlení a poznal jsem,že tato cesta je výhodnější než louskání učených knih.Nikdy jsi však ode mne neslyšel,že bych svou cestu někomu nutil a považoval jeho cestu za méněcennou i když jeho cesta vede skrze to čtení. Nikdy tedy neurčuji jakousi hranici odkud až kam má rozhovor úroveň.Respektuji cesty všech, třeba i Daliborovu,či M.S. Jediné co sem nepatří jsou reklamy a spamy. Tím, že stanovuješ určitou hranici toho, co sem patří a co nikoliv, beru to jako fakt, že povyšuješ svou cestu nad cesty ostatních,čili jejich cesty k moudrosti ponižuješ.Tvoje cesta je jen jednou z možných cest a nikoliv jediná správná. I humor je jednou s cest a třeba i pohádka,či bajka a mnohdy řekne jedna pohádka,či bajka (Ezop) víc než stohy knih, protože problém pochopíš v základuý a porozumíš mu.
citát (svůj)
Každý kdo hranice staví, se za hranicemi následkem toho ocitá.

MB

Slávo,

vidím, že ve příspěvku pěkně kličkuješ a jediné co z toho vyleze je opět to, že já se povyšuji nad ostatní. Jestli pořád píšeš, že se někdo povyšuje nad ostatní, musíš s tím mít velkou osobní zkušenost
Ano, budu tak povyšující, že si dovolím říct, že témata, která nemají ani zbla společného s filosofií sem nepatří. Jaká to drzost a povýšenost, tvrdit toto na filosofickém fóru. Píšeš, že respektuješ cesty všech, přitom to není tak dávno, co jsi psal, že Daliborova cesta je špatná a že je skoro ztracen a že víš jak bys ho mohl zachránit, ale on nechce. To není od tebe pěkné, snížils tím jeho cestu zcela explicitně, dokonce ponížil. Zatímco já tady ničí cestu takovým způsobem nekritizuji. Pokud to Navi staví do roviny, že je zrovna nemocný a fórum bere jako terapii, asi těžko mu můžu bránit v tom co dělá. Nicméně dovolil jsem si říct, že je vhodné při hledání moudrosti zabývat se více zdroji! Nejen čerpat s všedních věcí. Nevím co je na tom špatného. Člověk by měl zkusit vše. A pokud hledá moudrost měl by do toho něco ivestovat, snažit se i o jisté sebevzdělání. Na to mi nemůžeš říct ani popel (a taky ani neříkáš, jen se zmůžeš na tvrzení, že se povyšuji).

"I humor je jednou s cest a třeba i pohádka,či bajka a mnohdy řekne jedna pohádka,či bajka (Ezop) víc než stohy knih, protože problém pochopíš v základuý a porozumíš mu. "

Jedná dobrá filosofická knížka, ti zase může říct víc než stohy bajek. Ty prostě filosofickým knihám automaticky přiřazuješ akademickou povýšenost, nečitelnost a neuchopitelnost. Samozřejmě, zpravidla se u toho musíš více soustředit. Pokud někdo není při hledání moudrosti investovat trochu soustředěním, hledá pak opravdu moudrost? Já nemám žádnou přesně vymezenou cestu. I humor mě může posunout dál, stejně jako pohádka či román. Ale jak jsem psal, proč se omezovat jen na jediný směr, třeba humor? Humor může být důležitější než filosofie, ale vystačit si s ním celý život...opět se ptám (a tu otázku považuji za zcela korektní) - není to trochu omezující? Neokrádá člověk sám sebe trochu, když nevyužívá možností, jež jsou mu nabízeny?
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 20/10/2008 :  12:46:09  Show Profile  Reply with Quote
Chlapci, obaja ste to napísali veľmi pekne a chápem aj jedného aj druhého. Každý máme nejakú filozofiu života, ktorá nám vyhovuje, a pri ktorej sa cítime najlepšie. Teraz ide o to, aby sa dve protirečiace filozofie stretli v spoločnom bode, a ruka v ruke pokračovali ďalej. Tak to funguje aj v dobrom manželstve. Moje úlety, ako srandičky a tvorba internetových stránok, mali len výnimočnú charakteristiku, a nemienil som toto fórum často kontaminovať takýmito úletmi. To ste ale nemohli vedieť, že? Nikde som to totiž nenapísal. Takže s mojimi úletmi je koniec, a ak sa moje príspevky nebudú vzťahovať k filozofii primárne, tak ich budem uvádzať len v téme Kecárna. Týmto považujem svoj postoj k tejto tématike za uzavretý.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 22/10/2008 :  15:07:36  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Rajisi.
Psal jsem o tom, že by měl člověk respektovat všechny možné cesty a nikoliv považovat je tu svou za jedinou správnou.To ostatní k tomu přináleželo,takže nemám nač odpovídat.Snad jen jediné a to je tvoje narážka na mé vyjádření ohledně Dalibora. Ano mohl to vnímat jako ponížení a dokonce ponížení sama sebe,ale myšleno to tak nebylo. Poznal jsem nebezpečí které mu hrozí a chtěl jsem mu pomoci,protože vím jak. Otázkou je,jak mu to říci a zároveň nevyvolat pocit ponížení.Zde nešlo o posuzování jeho cesty ale o pokus mu pomoci. Jenže problém je právě v tom,že on ten stav vnímá úplně jinak a spíše jako klad. U Milana Milo jsem udělal totéž, ale on reagoval tím, že se spojil přímo se mnou a dnes již je na tom mnohem a mnohem lépe,dokonce si i děvče našel a píše velmi slušné básně. Vnější projevy měl podobné jako Dalibor. Chtěl jsem pomoci, nezdařilo se a tak ty mne můžeš soudit. Kdyby se to bývalo podařilo, sám Dalibor by tě opravil.

MB
Go to Top of Page

rajis
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
517 Posts

Posted - 28/10/2008 :  13:19:02  Show Profile  Reply with Quote
quote:

Rajisi.
Psal jsem o tom, že by měl člověk respektovat všechny možné cesty a nikoliv považovat je tu svou za jedinou správnou.To ostatní k tomu přináleželo,takže nemám nač odpovídat.Snad jen jediné a to je tvoje narážka na mé vyjádření ohledně Dalibora. Ano mohl to vnímat jako ponížení a dokonce ponížení sama sebe,ale myšleno to tak nebylo. Poznal jsem nebezpečí které mu hrozí a chtěl jsem mu pomoci,protože vím jak. Otázkou je,jak mu to říci a zároveň nevyvolat pocit ponížení.Zde nešlo o posuzování jeho cesty ale o pokus mu pomoci. Jenže problém je právě v tom,že on ten stav vnímá úplně jinak a spíše jako klad. U Milana Milo jsem udělal totéž, ale on reagoval tím, že se spojil přímo se mnou a dnes již je na tom mnohem a mnohem lépe,dokonce si i děvče našel a píše velmi slušné básně. Vnější projevy měl podobné jako Dalibor. Chtěl jsem pomoci, nezdařilo se a tak ty mne můžeš soudit. Kdyby se to bývalo podařilo, sám Dalibor by tě opravil.

MB

Já taky neposuzuji ničí cestu, ale snažím se pomoci
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 28/10/2008 :  13:25:39  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Rajisi.

Jsm rád, že už si rozumíme.

MB
Go to Top of Page
Page: of 5 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000