Author |
Topic  |
davejavor
Nový uživatel
Czech Republic
1 Posts |
Posted - 09/10/2008 : 19:08:43
|
Ahoj rád bych vás tu přivítal a položil vám otázku. Co si myslíte o prohlášení že "Nad spousty pravd je dražší nám, povznášející nás klan."? Pište prosím vše co vás k tomuto tématu napadne děkuji  |
|
okref
Velmi aktivní uživatel

672 Posts |
Posted - 09/10/2008 : 19:28:35
|
Rodina je funkce přežívání. Tak jako jí je dýchaní, vyživování apodobně - s tím rozdílem, že rodina je vnější způsob uspořádání mimo naše tělo. Co má životní funkce spolecného s pravdami a pravdou? Vůbec nic, dokud se nestřetnou v životním konfliktu. Potom je jasné, ze zivotní funkce má prednost pred jakoukoli pravdou. Ovsem potom se otevira otazka po důlezitosti a nenahraditelnosti teto funkce rodiny. Je-li tak neodmyslitelná od zivota jako je treba dýchání? Jesliže ano, pak pořád stojí před pravdou - pravda bez ní není mozná. Není-li naprosto nepostradatelná a zivot bez ní je mozny je trebas jiným způsobem, pak před pravdou nestojí. |
 |
|
neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 09/10/2008 : 20:20:54
|
Rodina je v podstatě sociální mikroklima. Každý člen rodiny může ostatní obohatit nebo zkrátit o jejich možnosti a každý s možnostmi přichází a třeba rodinu obohacuje. Zajímavé je, že v rodině jsou věci dány. Nejde o klima, kde si přátele vybíráme, ale členové rodiny jsou zkrátka daní. Tím jsou odkázani sami na sebe a dokáží si tak vytvořit pouto, které je každému z nich nápomocno. A může se jednat o pouta, která by člověk za normálních okolností a na základě vlastního výběru nikdy nevytvořil. Potřeby člověka nejsou vždy správným ukazatelem jeho skutečných potřeb. |
Edited by - neronis on 09/10/2008 20:21:59 |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 10/10/2008 : 08:31:44
|
"Nad spousty pravd je dražší nám,ta povznášející nás klan.
Davejavore.(to jsou jména Uh.)
Jak sis jistě všimnul,dosadil jsem do tvé věty jedno slovo "ta".Teprve nyní má ta věta jasný smysl a vlastně již témeř není o čemu hovořit a je to pouze konstatování. Ano, je tomu tak a za ten klan nemusí být považována jen rodina, ale třeba strana, církev, nebo jakákoliv skupina uznávající určité pravdy.
MB |
 |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 10/10/2008 : 12:41:04
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant
Jak sis jistě všimnul,dosadil jsem do tvé věty jedno slovo "ta".Teprve nyní má ta věta jasný smysl a vlastně již témeř není o čemu hovořit a je to pouze konstatování. Ano, je tomu tak a za ten klan nemusí být považována jen rodina, ale třeba strana, církev, nebo jakákoliv skupina uznávající určité pravdy.
MB
Miloslave, keď už chceš byť v tomto dokonalý, tak za "nás" doplň pomlčku, čiže takto: "Nad spousty pravd je dražší nám, ta(pravda) povznášející nás-klan." Jazykovedci by mi mohli povedať, že namiesto pomlčky by sa tam viac hodila bodkočiarka ";", ale z hľadiska rýchleho a správneho pochopenia si myslím, že je tam vhodnejšia pomlčka. Bol som dosť filozofický? |
Edited by - navi on 10/10/2008 12:41:55 |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 10/10/2008 : 17:30:19
|
Navi.
Jeminkote, ty jsi ale byl filosofický.Já jsem zapomněl napsat háček,čili náš a nikoliv nás. Skrátka jako rodilý filosof jsi udělal z jednoduchého složité a dbáš jako filosof na správnost vyjadřování.Takže jsi mně pěkně dostal. Jdu se stydět do koupelny.
MB |
 |
|
neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 10/10/2008 : 17:42:54
|
mazej |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 10/10/2008 : 18:19:43
|
Rozkaz. Ale co když se to časem odrolí? A navíc se zítra znovu umažu. Manželka hlásí, že je vana plná a tak se pro dnešek VIP(Vysloveně Imbecilní Prezent) loučí.Zdray zítra a buďte už sakra trochu vážní, nebo se uchechtám.Jo aa jste li nemocní, znám výborný lék. Stačí jít na Václavák a každého koho potkáte slušně pozdravit. Zaručeně se uzdravíte.( k smrti) Zak pro dnešek čau.
MB |
 |
|
neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 10/10/2008 : 18:30:07
|
tady se nezdraví |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 11/10/2008 : 08:58:06
|
Neronisi.
Tady se nezdraví? Tak to se potom Navi nemůže divit, když se nemůže uzdravit.Doporučuji zdravi, zdravit a zase zdravit, až se všichni uzdravíme.
MB |
 |
|
Rzwald
Grafoman

1522 Posts |
Posted - 11/10/2008 : 09:30:06
|
quote: Originally posted by navi
MB
Miloslave, keď už chceš byť v tomto dokonalý, tak za "nás" doplň pomlčku, čiže takto: "Nad spousty pravd je dražší nám, ta(pravda) povznášející nás-klan." Jazykovedci by mi mohli povedať, že namiesto pomlčky by sa tam viac hodila bodkočiarka ";", ale z hľadiska rýchleho a správneho pochopenia si myslím, že je tam vhodnejšia pomlčka. Bol som dosť filozofický?
já to nechápu ani tak --- chápal bych to, kdyby tam bylo místo klan klam, ale pak by to nemělo nic společnýho s rodinou.....pokud je tam klan, tak nechápu, jakou má klan spojitost s pravdou --- to tvrzení se jako týká loajality?
pokud ano... tak to nevadí, protože to zase nechápu --- to tvrzení dává spor mezi "pravdu" a "klan", nikoliv mezi "pravdu klanu" a "pravdu objektivní". Teprve v druhém případě by to bylo vskutku o loajalitě a pak bych to chápal a napsal bych cosi ve smyslu, že člověk má schopnost něco jiného myslet a něco jiného konat --- takže navenek můžu být loajální vůči rodině, ale vnitřně mohu mít užitek i z poznání pravdy.
...no ale ono to tak položené nebylo, takže výrok nechápu a osobně se mi zdá dokonce nesmyslný. |
Edited by - Rzwald on 11/10/2008 09:31:56 |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 11/10/2008 : 12:44:57
|
Rzwalde.
Je to vlastně velmi jednoduché. Klan je skupina a je jedno jestli je to rodina, nebo třeba skupina uznávající společně nějakou pravdu.Prostě ta naše pravda je vždy ta nejlepší a nám nejbližší. O ničem jiném to celkem není.Někdy to trošku zamotá neužívání diakritiky a potom člověk musí projít třeba několik variant a zde chybělo dokonce slovo ta, které určuje, že jde o tu danou pravdu.Jinak to vlastně není ani otázka,ale celkem prosté konstatování.
MB |
 |
|
Rzwald
Grafoman

1522 Posts |
Posted - 11/10/2008 : 13:12:06
|
aha...ok---potom zas ale nechápu, čím je to tvrzení zajímavé :-D |
 |
|
neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 11/10/2008 : 14:03:24
|
Ona je to taková kolektivizující poučka. |
Edited by - neronis on 11/10/2008 14:03:41 |
 |
|
noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts |
Posted - 12/10/2008 : 00:42:36
|
Ta věta má zcela jasný smysl i bez této předělávky. Spíše bych řekl, že doplněním "ta", se z toho stává nesmysl. Zřejmě se tu jedná o nějaké nedorozumnění. ve větě není napsáno "náš" ale "nás".
Původní věta pak říká, že více než spousty pravd nás naplňuje (povznáší) "klan". Já osobně bych to interpretoval jako vyjádření názoru, že pravda může být v zájmu klanu klidně pokřivena či ignorována. Netvrdím, že bych s takovým tvrzením přímo souhlasil. Ale dovedu si představit situace kdy člověk raději zalže než aby zradil blízkého. A taková oddanost je jistě povznášející. Ale chápat se to dá i mnohem obecněji, sousloví "spousty pravd" se dá chápat i jako "různé ideologie" a nemusí se tedy jednat o pravdy v pravém slova smyslu, ale spíše o různé "hlásané pravdy", pak už je mnohem jasnější, že než věřit nějakým žbástům, raději budu věřit svému klanu.
Klan, pak není jen rodina, ale jakási "širší rodina", či spíše komunita blízkých lidí. |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 12/10/2008 : 11:01:34
|
Richarde.
Já jsem tu větu okopíroval a vložil a pouze jsem doplnil to slovo ta.Proto tam bylo nás a nikoliv náš. Nad spousty pravd je dražší nám , nyní by mělo následovat co .povznášející nás klan. Pokud je správně slovo nás,čili všechny kteří ke klanu náleží,pak je bez určení toho co nás členy klanu povznáší věta neúplná a nesmyslná. Pokud vloží slovo ta, pak již to smysl má. Slovo ta ukazuje že se jedná o tu pravdu,která povyšuje, či povznáší nas.kteří jsme v klanu (skupině, straně církvi a podobně) Pokud zde má být slovo náš a nikoliv nás, pak je význam podobný jen označuje klan jako celek a slovo nás označuje členy daného klanu.Zajímavé by bylo namísto slova ta, vložit slovo lež. Potom yb věta měla docela jiný smysl. Nad spousty pravd je dražší nám, lež povznášející náš klan. V té původní větě tedy chybí slovo označující co povznáší ten klan.Bez toho slova je věta nesmyslná.Klidně by tam mohlo být i slovo hloupost a věta by smysl dostala.
MB |
 |
|
Topic  |
|