Author |
Topic  |
Kurt
Uživatel

Czech Republic
75 Posts |
Posted - 04/12/2008 : 20:55:58
|
Apropos, zuby mám svoje, dokonce víc, než bych měl mít, za mala jich bylo asi 40, postupně jsem o několik zubů přišel. Co se týká vztahů mezi mužem a ženou, člověk může leccos pochopit po přečtení např. Morální bestie (?), O lidské přirozenosti (E.O. Wilson), cokoliv od prof. St. Komárka, doc. Jana Zrzavého, doc. Jaroslava Flégra - evolučně biologické záležitosti, ovšem nejen to. |
 |
|
neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 04/12/2008 : 20:57:05
|
V PC se vyznám celkem hodně, protože kdykoli nějaké stabilizuju, nevolá kvůli poruše nikdo min. rok než něco ... Je třeba se zbavit spousty zbytečností a povypínat blbosti, které zasírají konvenční paměť, ale jestli máš Windows Vista, tak to ti neporadím, protože tam jsou ovládací prvky trošku jinak (tedy jinak obrázky atd) a stabilizuje se poměrně obtížně. Publikaci nemůžu žádnou doporučit, protože jsem nic takového dlouho nečet (na internetu toho bude snad dost), mohl bych ti jen pomoct vyřešit nějaký konkrétní problém.
Češtiny si važme, je díky své komplikovanosti strůjcem naší inteligence. |
 |
|
neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 04/12/2008 : 21:08:54
|
Docela by mě zajímala ta seminární práce Filosofie v našem životě - význam, kdybys mi ji mohl poslat. |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 05/12/2008 : 08:21:47
|
Kurte.
Vše v dobrém.Já jsem jen rozvedl do absurdity ten tvůj údaj o věku aby bylo trošku té legrace. Jinak tě obdivuji. Studovat v tom věku? Dokončíš skolu a za chvíli půjdeš do důchodu. Na to já bych asi dostatečnou motivaci nenašel.To je ale můj zápor,ne tvůj. Co se češtiny týká,tak o tom jsem zde již hodně psal i když je to už dávno. Kvalita jazyka je v jeho vyjadřovací schopnosti, čili v tom,kolik je schopný vyjádřit jedním slovem. Bohužel jazyky neznám,ale sondoval jsem u těch kteří jazyky znají a pokládal jim cílené otázky. A tak jsem se dozvěděl třeba to, že angličtina má desítky výrazů pro peníze a tyto výrazy ukazují různý vztah k penězům. Čeština je perlou ve zdělovací schopnosti v oblasti citové. Třeba slovo matka je neutrální,ale slovo máma již ukazuje citový chlad, maminka již ukazuje lásku a třeba mamulenka či maminečka již ukazuje velkou lásku. V jiných jazycích je nutné připojit další slovo,ale čeština to dokáže vyjádřit tím jedním. Význam toho je nedocenitelný, protože se tím zrychluje myšlení. Pochopit toto je možné vyjádřením toho, co jazyk neumí. Skus vyjádřit nějako vůně,či pachy. Tam kde je můžeš přirovnat k něčemu, třeba růži, tam vznikne představa té vůně, ale tam kde toto není možné, není možné se vůbec domluvit na tom o jakou vůni, nebo zápach jde,protože chybí slova, která by byla k takovým vjemům připojena.Bohatost jazyka je právě v tom,kolik je schopný vyjádřit jedním slovem tak aby vniklo vědomí toho o čem je řeč. V tomto je čeština přímo pokladem i když zdá se nedoceněnným. Jak zde bylo podotknuto,jazyk je činitelem ovlivňujícím intelekt a bylo by škoda,aby bohatý jazyk nahradil jazyk mnohem chudší i když uznávaný jako světový. Kdyby lidé znali význam jazyka v procesu myšlení, zřejmě by vyhledávali jazyky, které jsou bohatší a třeba tu češtinu.
MB |
 |
|
Kurt
Uživatel

Czech Republic
75 Posts |
Posted - 05/12/2008 : 18:13:02
|
Ano, jazyk = myšlení, myšlení = jazyk. (Přestože někteří více nebo méně rozeznávají a rozlišují pojmy řeč, jazyk a vyprávění.) Naštěstí se dá komunikovat různými způsoby, takže i hluchoslepé děti mají jistou šanci na vzdělání, také díky Lormovi, ale věnovat se jim nedokáže každý. Nejvíc mě mrzí, když vidím děti, které nejsou nějak zatíženy, ale samy zahazují vinou svých rodičů své šance. Jezdím kolem učňovského učiliště, to je hrozné - vypadají jako blbové, mluví jako blbové, jsou to blbové. Slovní zásoba minimální, jazykový kód jednoduchý, představy o světě zmatené ... Od určitého jejich věku je jisté, že nikdy nepoznají jazyk F.X. Šaldy, Vančury a dalších třeba dosti vzdálených spisovatelů, jejichž každá věta však byla perlou. |
 |
|
neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 05/12/2008 : 20:51:15
|
Já byl na učilišti celkem 2x. Jednou jen na rok, když me vyrazili ze střední, kdy jsem si udělal výuční list a o pár let později na stejné škole, tentokrát na půl roku ve 4. maturitním ročníku, než jsem si udělal opravnou maturitu na škole předchozí, která se konala v lednu. Na tom učilišti jsem byl na internátě a poznal jsem, že celé dny člověk nemá jinou starost než jak sehnat chlast nebo hulení a do večera se odjebat a je to mnohem více motivující, než studium, respektive psaní do sešitu dlouhé úmorné hodiny. |
 |
|
Kurt
Uživatel

Czech Republic
75 Posts |
Posted - 05/12/2008 : 22:33:36
|
Jo. Je to tak a to proti klukům z pasťáku jsou učňové ještě géniové. Děti v pasťáku jsem učil v jejich volném čase, tzv., v klubovně, znát, že jsme v Evropě, co to je ta Evropa, jsme v České republice a v kterém městě - to poslední věděli, ale nedokázali to najít na mapě republiky. A další zajímavosti..... Vybíral jsem zvláště zajímavé věci, přece jen to byly ještě děti a někdy to zabralo. S bezdomovci je to ovšem beznadějné. |
 |
|
neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 05/12/2008 : 22:50:28
|
Někdy je vývoj člověka zastaven hodně brzy a myslím, že je to normální. Lidská společnost se stává ze všech kombinací, včetně extrémů a existuje základní pravidlo - pokud je nějaké stádium člověka snadno dosažitelné, je už dávno uskutečněné. |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 06/12/2008 : 06:56:28
|
Kurte.
Já to vidím i doma, když přijdou kamarádi za vnukem.Sledovat je přinutí člověka kroutit hlavou. " Já byl v." následuje napodobování zvuků a mávání rukama napodobující jakousi činnost.Zajímavé je že oni tomu rozumí. Jenže toto je možno ještě pochopit, protože v tom věku mají ještě velmi omezenou slovní zásobu,ale vidět jerm totéž u adolescencetů a tož na cosi nedobrého ukazuje. Když se vnuk snaží mně cosi tímto spůsobem vyložit, dělám, že mu nerozumím i když rozumím a vedu jej k tomu, aby se vyjadřoval správně. Pokud toto rodiče nedělají a takový spůsob řeči tolerují,pak jsou výsledky takové, jjak jsem je popsal a to i ve věku pozdějším.Chybí ji dětem potřeba správně se vyjadřovat,protože je jim primitivní spůsob tolerován, pak nemají zájem takový stav měnit a ty výsledky jsi poznal sám. Já bych řekl, že prvořadým úkolem pro rodiče je nerozumět primitivní řeči a tím vytvářet POTŘEBU rozšiřování slovní zásoby. U učitele toto považuji za samozřejmost.Děti neutváří společnost,ale lidé jim blízcí. Považují li rodiče za normální či dokonce moderní vulgární,či primitivní řeč a nechtějí děti vést k správnému vyjadřování jen proto aby se děti nelišili od kolektivu a ten je nevyřadil, je to chyba a vymstí se nám všem,protože bude jazyk upadat.
MB |
 |
|
Rzwald
Grafoman

1522 Posts |
|
Rzwald
Grafoman

1522 Posts |
Posted - 08/12/2008 : 02:37:29
|
quote: Originally posted by Kurt
Apropos, zuby mám svoje, dokonce víc, než bych měl mít, za mala jich bylo asi 40, postupně jsem o několik zubů přišel. Co se týká vztahů mezi mužem a ženou, člověk může leccos pochopit po přečtení např. Morální bestie (?), O lidské přirozenosti (E.O. Wilson), cokoliv od prof. St. Komárka, doc. Jana Zrzavého, doc. Jaroslava Flégra - evolučně biologické záležitosti, ovšem nejen to.
kniha Morální bestie praděpobodně neexistuje, neboť ji google nezná a co nezná google, to není :-) |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 08/12/2008 : 07:27:49
|
proč ve filmech jsou potvory vždy hezčí? Rzwalde.
Protože o nich ty filmy jsou. Dobro ve filmu je nezajímavé, Kdybys sledoval film o matce Tereze, asi bys nudou usnul.Dobro je zajímavé pro toho v jehož prospěch je konáno.Zlo člověka zajímá a vzrušuje.Proto je ve filmech tolik zla a představitelé zla jsou ukázováni lepší než ve skutečnosti jsou. Mnohdy jsou ukázáni tak, že ten kdo vedle nich koná dobro je divákovi protivný.Filmy nesmí nudit,protože je to obchod a jde především o peníze.
MB |
 |
|
Rzwald
Grafoman

1522 Posts |
Posted - 08/12/2008 : 09:49:13
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant
proč ve filmech jsou potvory vždy hezčí? Rzwalde.
Protože o nich ty filmy jsou. Dobro ve filmu je nezajímavé, Kdybys sledoval film o matce Tereze, asi bys nudou usnul.Dobro je zajímavé pro toho v jehož prospěch je konáno.Zlo člověka zajímá a vzrušuje.Proto je ve filmech tolik zla a představitelé zla jsou ukázováni lepší než ve skutečnosti jsou. Mnohdy jsou ukázáni tak, že ten kdo vedle nich koná dobro je divákovi protivný.Filmy nesmí nudit,protože je to obchod a jde především o peníze.
MB
jenže mě jako diváka štve, že ta hezčí je vždy potvora
krom toho to považuji za velmi nevynalzavé, neboť mě stačí se dívat jen do okamžiku, kdy uvidím hezkou holku....a vím, jo, tak tohle bude potvora ...a zlo není vzrušující -- vzrušující je překvapení---když pokaždý stejně nastylizujou role, je to nuda
taky nechápu, proč zlý je vždy méně zdatný než hodný, proč se vždy úchyl naštve, když mu klaďas říká, že je úchyl; proč úchyl je vždy malicherný a proč má potřebu obhajovat se a vysvětlovat své úchylné plány klaďasovi (čímž je vždycky získán čas na to, aby se klaďasovi nějak podařilo dostat se ze zajetí) a proč je vždy úchyl tak úchylně v klidu. Klaďas postupně pozabíjí či pozneškoďňuje všechny úchylovy poskoky, kteří mají za úkol úchyla bránit, ale úchyl je vždy v klidu a "všechno jde dle plánu". Dokonce i když už klaďas bojuje se samotným velkým úchylem, tak ten hýří povzneseným humorem, i když je prostě všechno rozstřílené, hoří, letadlo se řítí k zemi, tak stále dokud probíhá odpočítávání startu nějaké nukleární balistické střely, tak úchyl je rozřechtanej a v pohodě. Obvykle se dostane do duševního presu až když kulka klaďase zasáhne hruď úchyláka.
Naproti tomu klaďas je vždy vynervovanej, ale vždy mu všechno vyjde.
TOHLE je nuda.
...jediný akční filmy, ktěrý jsou trochu na úrovni jsou asijský, nicméně i ti se drží toho hezká je potvora (viz ta ukázka ze Zakázaného království -- velmi doporučuji)
(mimochodem mužští klaďasové jsou vždy hezčí než záporáci, taky často o několik tříd) |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 08/12/2008 : 11:25:12
|
Rzwalde. Když tě cosi takto vadí, tak si skus představit opak. Představ si potvora je ošklivá a hloupá, že klaďas je humusák a vyjde tě hotový nesmysl. Tak tomu nemůže být e filmu,protože by nšj nikdo nechodil. V životě ano.Kriminalista může být přiblblý úchyl a klidně prohraje s ještě přiblblejším zločincem a zavřít nechá poctivého člověka.V životě je možné vše, ale ve filmu nikoliv. Podívej se na ty největší zloděje. Fešáci v kvádru a kravatě chodí jako by jejich hovno nesmrdělo a kradou stovky milionů,přičem se tváří jako by byli elita. Myslím ty různé poslance, bankéře a tuneláře. Podívej se na děvky u E55. Jsou tam i ošklivé, ale moc si nevydělají. Ty hezké se snadno prodávají i když do klaďasů mají hodně daleko. Nyní v sobotu jsem potkal jednu hodně hezkou a hodně mladou asi 18 let. Hraje výborně na klávesy a přiznala se mně že se nyní věnuje spíše tancování (ve skupině) a že na muziku nemá moc času. Tak jsem jí vynadal. Když byl konec a loučili se se mnou, udělal jsem si legraci a řekl, že mně tahle holka strašně štve,že je čím dál hezčí a ukazuje mně jak jsem pořád starší. Stiskla mně ruku a když jsem vyšel ven, čekala u auta. Chápeš to? Já ne.Ta by musela mít na každém prstu deset mladých krásných kluků a ne dědka jako jsem já.Chytrá holka, hezká, že by jí filmové hvězdy záviděly a ona chce pusu na dobrou noc od dědka a nejspíš nejen tu pusu, ale to jsem jako nechápal. Ono je někdy lépe dělat hloupého a nechápavého. Nebo myslíš že má člověk přijímat i takové nabídky? Ty to máš jednoduché, je hezká tak je to potvora a navíc jsi mladý a máš co jí nabídnout. Já bych mohl jen brát a připadal bych si jako vandal. Co se děje takovým holkám v hlavě prostě nedokáži pochopit.
MB |
 |
|
Rzwald
Grafoman

1522 Posts |
Posted - 08/12/2008 : 13:51:00
|
MB, k tvému "malému problému" ...asi tolik, že se do něj nedokážu dostatečně dobře vžít a tak nemohu poradit...mě mladý holky připadnou prostě moc mladý...pod 17-18 mě prostě nepřitahují a to je mi 20. Ty špásuješ často s holkama mladšíma víc než o 20 let, což prostě nechápu.
Ty to máš jednoduché, je hezká tak je to potvora ..bylo myšleno ve filmech, MB :o) |
 |
|
Topic  |
|
|
|