Author |
Topic  |
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 16/09/2008 : 13:56:41
|
Ahoj starí známi. Tak ako sa mi máte? Predpokladám, že ste OK. Vidím, že vás poniektorých drží filozofovanie permanentne, nie ako mňa. Napadla ma taká vec: To čo je skutočné posudzujeme podľa toho, či sa nám to ako skutočnosť javí. Ak by som sa mal držať tohoto pravidla, tak by hmotný svet, ktorý nás obklopuje nebol skutočnosťou, a to len preto, lebo ho ako skutočnosť nevnímam. To, čo vnímam ako skutočnosť je to, že ho ako skutočnosř nevnímam. Tejto diagnóze sa hovorí derealizácia, a touto poruchou vnímania trpí asi jedno percento ľudí. Ja som už napríklad hmotný svet ako skutočnosť nevnímal 30 rokov. Je teda vnem skutočnosti vnímaného jednoznačnou zárukou toho, že len to, čo ako skutočnosť vnímame, može byť naozaj skutočnosťou?
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 16/09/2008 : 21:42:24
|
Ahoj Miloslave: Som rád, že môžem s tebou komunikovať. Ponúknutú diplomovku poznám. Z tejto oblasti mi nič nového nemôžeš ponúknuť. Mám to prešprtané skrz naskrz, a myslím si, že viem o tom viac, než všetcia odborníci na tejto planéte. Celé je to ale k ničomu, pretože veda je v tejto záležitosti prevažne v plienkach. Dokonca aj najúčinnejší liek, zo svetového výskumu sa u nás na túto diagnózu ešte nepoužíva. Snažím sa cez ministerstvo presadiť jeho používanie na túto diagnózu, ale u nás je všetko strašne skostnatelé, a trvá strašne dlho, než sa niečo zrealizuje. Dá sa k tomu lieku dostať na slovenský recept v českých lekárniach, ale mesačne by ma to stálo 16 000 Sk, čo mi nie je po chuti, a to hlavne preto, lebo výsledok nie je zaručený. Jeden z našej komunity, takto postihnutých sa rozhodol obetovať aj tieto financie bez zaručeného účinku, tak uvidíme, ako dopadne. Kopírujeme najúspešnejšie svetové poznatky mimo podpory našej vedy a kompetentných. Tým sa nejako do toho nechce, tak sa ich pomaly pokúšame zobudiť, pretože spia sladkým spánkom šípkovej Ruženky. Toto som ale nechcel svojím prvým príspevkom. Svojím prvým príspevkom som chcel naznačiť, že väčšina ľudí považuje za skutočnosť to, čo ako skutočnosť vníma. Ak by som sa mal riadiť týmto pravidlom, tak by som hmotný svet nemohol považovať za skutočnosť. A považujem? Považujem, a to aj napriek tomu, že ho ako skutočnosť neprežívam. Stále sa mi tlačí do vedomia myšlienka: Musí byť realita len to, čo ako realitu vnímame, alebo môže byť realitou aj to, čo ako realitu nevnímame? |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 17/09/2008 : 08:20:50
|
Navi.
Ani nevíš jak tě rozumím.Možná bych věděl o možné cestě,ale jistě to nevím.Ukáži tě to na vlastním příkladu. Jak možná víš, docházelo u mne zástavě srdce,přesněji řečeno k chronickému selhávání levé komory srdeční a spočátku to lékaři považovali za infarkty. Když zjistili skutečnou diagnozu,pak jsem se dozvěděl, že je to nevyléčitelné bohužel. Jenže je zde internet a ten je propojený po celém světě.A tak kdesi v Americe pracují lékaři na metodě, která tento problém řeší tím, že je lékem spomalený puls a srdce je tím přinuceno pracovat na vyšší výkon.Jinak řečeno. Mně srdce pracovalo na třicet procent, což se jeví spíše jako chvění srdce než pumpování. A tak ti Američtí vědci zadali hedání lidí, kteří mají tuto diagnozu a počítač jim ukázal i mne. A tak jsem byl povolán do mezinárodního výzkumného programu a lék který by u nás stál pěkných pár tisíc dostávám zadarmo. Mimochodem pojišťovna jej nehradí, protože to není doposud uznaná metoda.Po skončení výzkumného programu tento lék pojišťovna hradit prý bude.Měl jsem to štěstí,že byl do toho programu zapojen primář, který mne léčil a ty informace na internet uložil. Skus si trošku zaběhat po internetu, jestli někde ve světě neprobíhá výzkumný program týkající se tvojí diagnozy. Pokud bys to našel, možná by ses do toho programu mohl dostat a léky bys měl od nich(prostřednictvím svého lékaře, nebo třeba jiného, který na ten program již zapojen je) čili zadarmo. Já nevím jestli takový výzkumný program existuje, nebo nikoliv, ale proč to neskusit, když by tě to mohlo pomoci? Jiak s tou realitou a vnímáním reality to musí být pro tebe nesmírně těžké, to jsem s té stránky pochopil a je mně jasné, že můj přístup k realitě je jiný, než ten tvůj a proto bychom se těžko domluvili. Na té stránce píší o příčinách vzniku této choroby jako o útěku před stresující realitou (koncentrák, zneužívání a podobně) Možná by bylo dobré kdybys zapátral v paměti a našel to místo vzniku. Možná kdybys to znovu přehodnotil našel bys sám cestu k vyléčení. Mluvím o možná.
MB |
 |
|
neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 17/09/2008 : 18:28:49
|
Vše je jen interpretace skutečnosti a faktem je, že vjemy, které vidíme a nějakým způsobem si překládáme do srozumitelné formy tak abychom je mohli asociovat s již existujícím vědomím, se při cestě do vědomí značně zkreslí. Jinak většina těchto vjemů se nahrává do podvědomí, vědomě zpracováváme pouze to, na co právě myslíme.
Derealizace není neschopnost skutečnost vnímat, ale pouze špatný výklad skutečnosti. Teoreticky je možné vyléčit se z takové duševní nemoci silou vlastní vůle. Nejhorším stádiem potom asi bude naprostá neschopnost orientace v realitě a neschopnost užívání prostředků reality. Svým způsobem touto nemocí trpí z malé části každý člověk. |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 17/09/2008 : 18:44:29
|
Neronisi.
Musím tě sklamat. Není to tak.Představ si třeba,že tě někdo neustále mlátí a ty nechceš tu bolest cítit.A tak si v mysli vytvoříš stav jako bys opustil tělo a následkem toho přestal cítit tu bolest. Je to těžké na vysvětlení,ale je to tak.Prostě opustíš své tělo a je tě lhostené co se s ním děje.Postupně se to však v tomto stavu ustálí a již nejsi jakkoliv schopný to změnit. To vystoupení duše s těla je jen pocit a ve skutečnosti došlo k celé žadě jevů ,třeba omezení citlivosti, posunu hodnoty Q, čili prahu bolesti.Stávalo se to lidem v koncentrácích a stává se to i znužívaným dětem,či takovým těm třídním otloukánkům. S tím si Navi sám neporadí. Musel by se v čase vrátit (třeba hypnosou)do doby vzniku, pochopit oč šlo a v myšlenkách to zpracovat. Tím by se mohl vrátit stav, který byl předtím, ale pokud je to příliš daleko a ten podivný stav se ustálil,asi ani toto nebude možné. Medikamenty mohou posunout tu hodnotu Q směrem k vyšší citlivosti a tím by došlo k zmizení příznaků.Lapidárně řečeno cítil by se opět ve svém těle.Při jakékoliv bolesti by však došlo nejspíše k recidivě,protože by to cítil jako výhodný stav.
MB |
 |
|
neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 17/09/2008 : 18:58:45
|
Když je člověk například surově a kontinuálně mlácen, jistě si vytvoří prostředky pro stabilizaci vlastního vnímání reality. Děje se tak i například ve společnosti, která žije pravdou, která je pracná pro logické zdůvodnění. Hypnóza je jak říkáš prostředek pro pochopení nějaké skutečnosti. Díky tomu pochopení je člověk schopen se silou vůle vykonstruované reality zbavit. Nicméně se tato schopnost nedá člověkem zatím doslova ovládnout, například počítačový program by to zvládnul. |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 17/09/2008 : 19:22:16
|
Neronisi.
Hypnoza je prostředkem k vyvolání toho, co bylo odsunuto do podvědomí,ale skušený hypnotizer je schopný s tebou komunikovat a rozebrat situaci, eventuelně tě navést k tomu abys situaci vyřešil.To co plynulo s této situace se může tímto regulovat,či odstranit. Takto schopných lidí je však málo a mnohý povolaný, ale ne vyvolený může udělat ještě větší škodu a třeba tu poruchu ještě prohloubit.
MB |
 |
|
neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 17/09/2008 : 19:27:46
|
Hypnotický stav je vyvolán a řízen pouze zvenčí. Zatím. |
 |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 18/09/2008 : 08:35:35
|
Miloslave, diky za radu, ale naša komunita sleduje svetový vývoj len dvoch vedeckých pracovísk, kde sa zaoberajú touto diagnózou. Keďže takto postihnutých je pomerne dosť, nepotrebujú zahraničných postihnutých. Na Slovensku je aj ten problém, že najuspešnejší liek považujú za opioidného agonistu, a pritom je to čistý opioidný antagonista. Z tejto nevedomosti ho nejaký úradník zaradil medzi návikové opioidné lieky. V Česku takýto omyl nenastal, liek však poisťovňa údajne hradí len v prípadoch jeho užívania pri odbúravaní baženia po návykových toxických látkach. Miloslave. Never všetkému, čo sa píše, hoci aj v odborných kruhoch o mojej diagnóze. Sú to len domnienky, ktoré sú podľa mňa na hony vzdialené od pravdy. Je pravda, že stresové faktory môžu diagnózu "zviditeľniť", nie sú však jej jedinou príčinou. Skôr ich považujem za možné spúšťače, jadro bude ale niekde inde. O tom som presvedčený. Neronis. Hovoríš o inej derealizácii, než mám ja. Vecne realitu vnímam normálne, ale okolitý svet nevnímam ako skutočnosť, v tom je rozdiel medzi mnou a Tebou. Mám pocit, ako keby som žil vo sne, a nie v skutočnosti. Teoreticky je možné všetko, čo človeka napadne. Prakticky je to už horšie. V podstate som sa so svojou diagnózou zmieril, a akceptujem ju ako svoj osud. Poznám človeka, u ktorého spustila derealizáciu marihuana. Existujú opioidný agonisti, ktorí vyvolávajú po užití derealizáciu. Z toho dôvodu vedecké pracovisko v USA začalo pokus s opačne účinkujúcim antagonistom. Dosiahli zatiaľ najväčší efekt v liečbe derealizácie. |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 18/09/2008 : 09:13:45
|
Navi.
Jak jistě víš, zabýval jsem se dost dlouho procesem myšlení i když nikoliv defekty. Mohl bych skusit dostat to nějak do logiky a potom by bylo blíže k pochopení toho, co může ten stav změnit. Jenže to bych potřeboval celou řadu informací,které bych mohl získat pouze od tebe a třeba i dalších lidí s té komunity stejně postižených lidí. To však by nebylo možné řešit zde ve foru,protože by se jednalo o velmi diskrétní informace. Nevím jestli na to stačím a je možné že nikoliv,ale skusit by se to mohlo.Co říkáš??? Nevím nakolik je bezpečná forma E mailu,ale myslím, že by to prostřednictvím Emailů nebylo nemožné.Použít můžeš tuto adresu. Slavaba@centrum.cz Moje adresa , kterou bys našel v tomto fóru je již téměř nepoužívaná a není plně diskrétní. Heslo je známé nejen mně.
MB |
 |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 18/09/2008 : 10:51:35
|
Nerieš to. Najlepšie je vybodnúť sa na to. |
 |
|
neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 18/09/2008 : 11:43:42
|
Produktivní bývá především úsilí. |
 |
|
Rzwald
Grafoman

1522 Posts |
Posted - 18/09/2008 : 13:42:09
|
quote: Originally posted by navi Hovoríš o inej derealizácii, než mám ja. Vecne realitu vnímam normálne, ale okolitý svet nevnímam ako skutočnosť, v tom je rozdiel medzi mnou a Tebou. Mám pocit, ako keby som žil vo sne, a nie v skutočnosti. Teoreticky je možné všetko, čo človeka napadne. Prakticky je to už horšie. V podstate som sa so svojou diagnózou zmieril, a akceptujem ju ako svoj osud. Poznám človeka, u ktorého spustila derealizáciu marihuana. Existujú opioidný agonisti, ktorí vyvolávajú po užití derealizáciu. Z toho dôvodu vedecké pracovisko v USA začalo pokus s opačne účinkujúcim antagonistom. Dosiahli zatiaľ najväčší efekt v liečbe derealizácie.
napřed jsem myslel, že to myslíš filosoficky (a pak jsem chtěl napsat něco ve stylu "ano, a kde je problém?"), ale teď se zdá, že myslíš nějakou z disociačních poruch. Poruchu jménem derealizace jsem nikdy neslyšel, ale podle popisu asi spadá do tohoto okruhu. Jsou způsobeny tím, že v mozku nedov¨chází k správné integraci informací ze smyslů. Můžou být způsobené organicky či chemicky i psychologicky. Ale nevím, jestli to tu vyřešíme..pokud se ptáš na radu, tak navštiv psychologa...a ten si s tebou už nějak poradí.
jinak ad bolest. Tak při vystavení stálé bolesti dochází (alespoň u mě...bohužel jsem měl tu čest - se zády) k disociaci od vnímání těla. Pokud se chceš soustředit na pocit v těle, můžeš, ale je to vědomá záležitost. Pokud se nesoustředíš, nevnímáš je...resp. vnímáš, ale jinak. Táhlá bolest v těle se změní (po několika měsících) na jemné brnění...místo bolesti se pak cítíš strašně lehký a nabitý energií. Měl jsem pocit, jako bych byl ze světla. Aby nedošlo k omylu -- není to příjemné. Ale není to ani nepříjemné -- je to jiné, zvláštní.
..tehdy jsem si vzpoměl na možný důvod toho, proč se věřící různě trýzní. Pokud bolest přesáhne určitý stupeň, působí povznášivým a očistným způsobem. |
Edited by - Rzwald on 18/09/2008 13:43:50 |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 18/09/2008 : 13:57:08
|
Rzwalde. To je dobrý postřeh. Pokud bolest přesáhne určitou hodnotu, dojde k posuvu prahu bolesti a ty ji přestáváš vnímat jako bolest. Jenže když se to stále opakuje a nemůžeš to ovlivnit,pak dochází k jevu, který popisuje Navi a dá se to i popsat tak, že duše vystoupila mimo tělo a sleduje tělo zvenčí nezainteresovaně. U těch věřících mohlo docházet k umělé tvorbě té choroby a to již je o něčem docela jiném. Přívedl jsi mně vlastně tím k nápadu. Pokud by se podařilo posunout tu hladinu bolesti zpět na stav který byl předtím,pak by příznaky té choroby zmizely samy od sebe. Nyní je otázkou jen čím toho dosáhnout.Opiáty posouvají tu hladinu bolesti ještě výše a to by vedlo k prohloubení choroby. Chtělo by to najít to co působí obráceně,ale to již není úkol pro mne. Je docela možné, že medicina cosi takového zná,ale já to neznám.
MB |
 |
|
neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts |
Posted - 18/09/2008 : 14:32:28
|
Marihuana  |
 |
|