www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 ROZUM
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

rajis
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
517 Posts

Posted - 10/09/2008 :  19:19:08  Show Profile  Reply with Quote
Co je to rozum? Je vlastní jen člověku? Je rozum pouhá chemická reakce nebo se za ním skrývá víc?

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 10/09/2008 :  20:07:56  Show Profile  Reply with Quote
Rozum je schopnost pracovat s různými pojmy a činit platné závěry, mnohdy se přeceňuje před smysly a instinkty.
Rozum je v podstatě kalkulačka matematického výsledku, i když je to schopnost, nikoli něco hmotného.
Go to Top of Page

rajis
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
517 Posts

Posted - 10/09/2008 :  20:19:07  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by neronis

Rozum je schopnost pracovat s různými pojmy a činit platné závěry, mnohdy se přeceňuje před smysly a instinkty.
Rozum je v podstatě kalkulačka matematického výsledku, i když je to schopnost, nikoli něco hmotného.

Jak se tedy rozum liší od instinktů? Instiknty se přece také ,,chovají" na první pohled rozumně, když dáš ruku na rozpálenou plotnu, ruka automaticky uhne díky instinktu.
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 10/09/2008 :  20:31:10  Show Profile  Reply with Quote
Protože instinkt je nenadálý, radikální a jednoduchý. Rozum vyhodnocuje mnohem víc. Má k dispozici paměť, úhel pohledu, schopnost informace získat.
Někdy instinkty klamou, to se stává například když bývají klamány rozumem vlastním nebo někoho jiného.

Edited by - neronis on 10/09/2008 20:32:37
Go to Top of Page

Rzwald
Grafoman

1522 Posts

Posted - 10/09/2008 :  23:16:18  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by rajis

quote:
Originally posted by neronis

Jak se tedy rozum liší od instinktů? Instiknty se přece také ,,chovají" na první pohled rozumně, když dáš ruku na rozpálenou plotnu, ruka automaticky uhne díky instinktu.

instinkty jsou však pouhým sledem vrozených reakcí na podnět. Na teplo je ucuknutí ruky a jiná reakce není možná. Instinkty se sice někdy odlišují od reflexů, ale někdy se tyto slova zaměňují..více méně je to jedno a to samé.
Pokud by tě někdo řekl, že když se schová, někdy na tebe hukne a když se lekneš, tak tě zastřelí...no tak máš smůlu a pokud na tebe znenadání hukne, tak se lekneš a zemřeš, protože s tímto instinktem/reflexem nic nenaděláš.
Go to Top of Page

rajis
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
517 Posts

Posted - 10/09/2008 :  23:58:53  Show Profile  Reply with Quote
Rozum je také ,,pouhým" sledem reakcí na podnět. Mozek zpracuje informace a vyšle vzruchy, podle kterých se zachováme. Nejde rozum redukovat na ,,pouhé" chemické procesy?
Go to Top of Page

Rzwald
Grafoman

1522 Posts

Posted - 11/09/2008 :  01:08:46  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by rajis

Rozum je také ,,pouhým" sledem reakcí na podnět. Mozek zpracuje informace a vyšle vzruchy, podle kterých se zachováme. Nejde rozum redukovat na ,,pouhé" chemické procesy?

ano, avšak u reflexů nebo instinktů ty reakce vedou vždy ke stejnému výsledku, nezávisle na jiných proměnných...to vlastně psal neronis

...u rozumu však stejný podnět může vyvolat různé reakce, zpracovává se různými způsoby, které jsou uvědomované

...avšak myslím, že se dá zcela jistě redukovat na sled chemických reakcí, stejně tak by se dal redukovat na soubor atomů a elektromagnetických interakcí...avšak ten systém je tak složitý, že takováto redukce nemá smysl (když pominu výjimky typu, co udělá THC/alkohol/nikotin/..., když přijde do styku s neuronem...) Je zcela nemožné jej pomocí těchto chemických reakcí modelovat, a proto imho o tom nemá moc smysl ani mluvit.
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 11/09/2008 :  07:50:13  Show Profile  Reply with Quote
Život může být pravděpodobně jen sled chemických reakcí, ale nejsem biolog. Stejně tak rozum. To jak se vidíme může být jen výsledkem našeho pohledu a může to být úplně jinak, tedy pouhým procesem.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 26/09/2008 :  08:37:52  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Neronisi.
Život je souhrnem všeho, těch chemických procesů,fizikálních procesů a celé řady dalších a stejně tak mysl. Mysl není stav,ale probíhající proces podmíněný tím všim dohromady. Když vyčleníš jen jeden vliv,nemluvíš již o celku a zde je celek důležitý.Vyřadíš li fyzikální, či elektrické vlivy, chemické na proces nedostačují.

MB
Go to Top of Page

IPC
Aktivní uživatel

France
235 Posts

Posted - 28/09/2008 :  16:08:16  Show Profile  Reply with Quote
Rozdil mezi rozumem a to co nazyvate "instiktem" ikdyz nevim jestli je to spravne oznaceni protoze mluvite spis o smyslovem poznani.
Rozdil je nasledujici: rozum pojima veci universalne zatim co smysly singularne.
Jednoduchy priklad: vidim tohoto psa jako jednotlivina; ale v rozumu mam pouze universalni concept.

Tato universalite je nematerialni, takze se nemuze jednat jen o pouhou chemicke reakce. Nebot chemicka reakce je vzdy materialni.

Rozum je vlastni cloveku, ale o tom jsem psal nekde v minulosti.
pokud vladnes cizimu jazyku tak si precti knihu
Nous sommes des animaux, mais on n'est pas des betes (coz je prekladu jsme zvirat ale nejsme hlupaci)
od profesar jean marie Meyer
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 28/09/2008 :  17:27:38  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
IPC.
Vítám tě zpět mezi námi.
Tentokrát jsem měl problém vůbec porozumět tomu, co říkáš.Vyznělo to jako s překladače, nebo od někoho, kdo nezná dobře česky. Ty jsi pokud si dobře pamatuji s Moravy, takže nechápu.
Ono to téma rozum je dost zamotané a to nejspíše proto, že každý má pod slovem rozum uloženo cosi jiného a tak vznikají různé představy o čem se vlastně mluví a každý mluví o něčem jiném. Pro mne je rozum cosi jako konečný výsledek procesu myšlení zahrnující v sobě vše od instinktů až po fantazii, schopnost logiky,prostě všeho.Myšlení je proces, rozum je důsledek a posuzovatelný je pouze schopností pochopit okolní svět v souvislostech a schopnost v tomto okolním světě žít pokud možno bez konfliktů.Já mám dojem, že Neronis užívá slova rozum ve vztahu k procesu,čili myšlení jako takovému a ten je podmíněn vším co tento proces dělá reálným, tedy i tou chemií.Já jsem jeho přístup pochopil a i když mluví slovy o rozumu,čili jednomu s důsledků odpovídám z hlediska procesu,protože předpokládám, že právě to měl na mysli i když užil nesprávného slova.Pokud ty nesleduješ o čem je řeč a držíš se striktně významu daného slova, mluvíš vlastně o něčem jiném než on.

MB
Go to Top of Page

Rzwald
Grafoman

1522 Posts

Posted - 28/09/2008 :  17:41:43  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by IPC
Tato universalite je nematerialni, takze se nemuze jednat jen o pouhou chemicke reakce. Nebot chemicka reakce je vzdy materialni.

nemůžeš přeci ani rozumem ani smysly určit, zda je něco materiální nebo nemateriální---

proč si myslíš, že představa psa je nemateriální??
Go to Top of Page

IPC
Aktivní uživatel

France
235 Posts

Posted - 28/09/2008 :  17:53:17  Show Profile  Reply with Quote
Rzvalde: proc ne?
zajmalo by me jak rozumis pojmu materialni a nematerialni.

a na druhou namitku:
Jak rozumis abstrakci?
Go to Top of Page

IPC
Aktivní uživatel

France
235 Posts

Posted - 28/09/2008 :  18:03:34  Show Profile  Reply with Quote
Slavo
dik za privitani
Bude se snazit davat pozor na cestinu, ikdyz jsem vlastne ji pouzil po prve po 4 mesicich, uvedomuji si ji ze ji rychle ztracim...
V tom mas pravdu ze problem je v tom pojmu rozumu, uz myslim ze jsem ti to psal ze problem jsou vzdy definice, a proto si myslim ze tvoje reseni, lehce naznacene, by spis melo smerovat k "ocisteni" pojmu rozum a ne k zahrnuti vsech schopnosti a videt ho jako konec.
Takze bych navrhoval aby jsme brali rozum jako inteligenci, a pokud souhlasis, tak se zamysli nad tim co znamena abstrakce;
Navic si myslim ze tva premisa : co je realne je podminenou chemii neni moc platna, nebot chemicke reakce jsou jen zahyceni urcite casti reality, a cast neni vetsi nez celek jak vsichni vime, tak nemuzeme podminovat realitu chemickou reakci.
Prosim precti si to pozorne nez me zacnes napadat ze popiram chemicke reakce mozku.
Go to Top of Page

Rzwald
Grafoman

1522 Posts

Posted - 28/09/2008 :  19:08:07  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by IPC

Rzvalde: proc ne?
protože smysly jsou materiální, proto nemůžou poznat nemateriálno a co se rozumu týče, tak tvrdím, že člověk nepozná, co je a co není materiálno.

quote:
Originally posted by IPC
zajmalo by me jak rozumis pojmu materialni a nematerialni.

na to existuje jednoduchá odpověď a složitější odpověď :-)

jednoduchá je, že pojmu nemateriální nerozumím, neboť neznám nic, co by nebylo materiální...

složitější je, pod pojmem nematerální zatím myslím pojem idea a pod nemateriálním světem svět idejí. Ideje chápu následovně (jo--já tak nějak moc nevím, jak se to skloňuje, takže možná tu budu chvilku znásilňovat češtinu)
(pozn.: na linku je obrázek a text k němu je v další části příspěvku)
http://personalpages.to.infn.it/~zaninett/javascript/distributions/gauds.gif
..na ose x může být míra podnětů a f(x) pak bude popisovat spokojenost zvířete...na ose x může být IQ a f(x) bude popisovat četnost výskytu v populaci, na ose y může být míra mutací DNA způsobená radiací, na ose x pak bude počet buněk s daným poškozením....atd.

---tyto zdánlivě neouvisející věci (rozložení inteligence, míra výskytu mutací nebo optimální rušnost prostředí pro zvíře) mají něco společné -- Gaussovo rozložení....

..jakási šablona, jakási textura, obecná vlastnost mnoha věcí--jen na to napasovat ty jevy

ve filosofii se mnoho filosofů snažilo zjistit definici dobra, štěstí, atd.
...ale (aspoň co vím) se to nikdy nikomu nepovedlo---vždycky - jdou najít výjimky (lež x milosrdná lež) ...je mnoho konkrétních stavů a činů...které nebývá problém zhodnotit...je problém vysvětlit je obecně...nějak vždy vnitřně tušíme, co mají společné, ale nejde to vyjádřit, jelikož je to abstraktní nehmotná idea

...je svět ideí--a pokud zrovna "děláme dobro", "děláme to" "pomocí idee dobra", kterou "projektujeme" do něčeho konkrétního (nevím - např. pomáháme někomu v nějaké činnosti -- to je ta konkrétní projekce -- nebo spíš expresse oné idee skrze něco hmotné do něčeho hmotného)

..tzn. takto nyní "chápu" idealismus a svět ideí

quote:
Originally posted by IPC
a na druhou namitku:
Jak rozumis abstrakci?

IPC, existuje jednoduchá a složitější odpověď :-D

..ale více méně jako proceduře vzniku mentální reprezentace. Mentální reprezentací myslím to, co mentální reprezentace znamená -- tedy naši např. představu psa. Když si představuji psa, tak v mé hlavě není ve skutečnosti pes, ale je tam jeho mentální reprezentace. Mentální reprezentace nejsou jen představy, ale např. i významy slov, atd. Např. to, co chápu pod pojmem abstrakce je moje mentální reprezentace toho pojmu. Nejsem si jist, zda to říkám uplně dobře (neznám přesnou definici pojmu mentální reprezentace v psychologii).

Edited by - Rzwald on 28/09/2008 19:13:26
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 28/09/2008 :  20:50:21  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
IPC

Nejsem si vědom, že bych tě napadal.Tento topic je zmateční už samým názvem ROZUM.Protože dále již se mluví o procesu,čili o myšlení.To znamená, že o něčem jiném. Pokud bych mluvil o rozumu, pak bych chemii zcela vynechal a vůbec bych o ní nemluvil.O chemických reakcích bych hovořil pouze tehdy, byla li by řeč o podstatách na kterýćh stojí a padá funkce mozku a mám dojem, že by tam bylo mnohem víc fyziky, než chemie.
Pojem abstrakce, čili definice toho slova? Nechci googlovat nějakou oficielní definici a tak bych řekl,že jde o projekci v mysli převedenou do slovního nebo jiného vyjádření mající jako výsledek přenesení této projekce do mysli jiného člověka.Abstraktní myšlení je jednou s funkcí, která stojí a padá na slovním myšlení, bez kterého není možná.
S definicemi slov je problém a mnohdy dojde k pochopení o čem ten druhý mluví spíše s celkového konceptu a přesně to je tím, nač jsem tě upozornil.Pochopil jsem s kontextu, je řeč o procesu a nikoliv finálním výsledku a odpovídal jsem tědy na to o čem je řeč. Ty jsi přijal slovo rozum a k tomu pojmu třeba ta chemie nepřísluší.To bylo upozornění,že je řeč o něčem jiném, nikoliv napadání. Já již jsem si zvakl na to, že je zde řeč mnohdy o něčem jiném a proto na chybně použitá slova nereaguji a hledám logiku v kontextu. Jinak bychom se neustále vzájemně opravovali a nikam by to nevedlo.

MB
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000