www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Slovo o tvrdosti
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 09/09/2008 :  07:57:43  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Jakmile se naučíme své instinkty resp. emoce kontrolovat, může se stát, že přijdeme o řadu vlastních schopností.
Jakmile se naučíme se svými instinkty resp. emocemi zacházet, může se stát, že na řadu dalších schopností přijdeme
Neronisi.
Ano i ne. Nenaučíme li se své emoce kontrolovat, nenaučíme se s nimi ani zacházet. Jsou lidé, které strach ochromí tak, že nejsou schopni žádné akce směřující k obraně.Jsou třeba ženy za volantem, které v krizové situaci pustí volant a zakryjí si oči.Naučí li se tyto emoce kontrolovat,pak získají schopnost jednat a nebezpečí odvrátit.Ve výsledku se vlastně naučily s emocemi zacházet. Ony jsou ty emoce na ženách tak nějak zřetelnější,protože jim ženy dávají průchod a podléhají jim víc než muži, kteří se je více snaží kontrolovat a zvládnout.Na jednu stranu je ta kontrola kladem,ale na druhou záporem.Žena si třeba zanadává, vybrečí se a je jí dobře. Muž emoce kontroluje a díky tomu odeznívají v delším časvém rozsahu. Všimni si jak málo mužů se dokáže živelně smát. U mnohých je smích podobný spíše křeči. Dojatému muži stuhnou rysy jak se snaží aby na něm dojetí nebylo znát. Žena dojetí neskrývá.
Ten den, kdy mně zemřela máma jsem měl vystoupení a plný sál lidí. Na záskok bylo pozdě a tak jsem musel jít hrát a zpívat. Bylo to nevětší sebezapření v mém životě a co jsem prožíval snad není třeba popisovat. Udržet si kontrolu na hlasivkami když se člověku svírá v hrdle je téměř nadlidśké a tak jsem měl strach s každé další písničky.Dle lidí to bylo nejkrásnější vystoupení a jeden starý učitel ke mně přišel a řekl." Ty zpíváš srdíčkem a tak tě věřím každé slovo."
A nyní mně řekni odpověď na jedno otázku. Byla to kontrola emocí, jejich potlačování, nebo umění s emocemi zacházet?
Pro mne to byla procházka peklem.

MB
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 09/09/2008 :  09:20:24  Show Profile  Reply with Quote
Byly to emoce, které by jsi mohl dávat najevo při vystoupení pokud by jsi s nimi uměl zacházet, otevřely by se ti dveře do nové dimenze schopnosti vtáhnout diváka kam potřebuješ, popř. jej dojmout. Ve tvém případě šlo o nešťastnou náhodu.
Pravda je, že nejdříve musí přijít kontrola, teprve potom ovládání emocí.
I ženský orgasmus je emocionální, a mužský zase fyzický (s emocionální příměsí).
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 09/09/2008 :  09:39:38  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Neronisi.

Ale o tom to je.Díky této hrozné situaci jsem pochopil podstatu a naučil se ty emoce při zpěvu uměle vyvolávat v sobě. Vytvoříš li je v sobě zpracováním obsahu písničky,pak se projeví ve tvém projevu a lidé tě věří. Zpívat, či hrát srdcem je součást muzikantského řemesla. Nejen toho, ale třeba i hereckého řemesla. Když řekneš jeden a tentýž text bez emocí a potom ty emoce uměle vyvoláš, budeš totéž říkat v jiném rytmu a jinou barvou hlasu.Typické znaky nálad se ve tvém projevu objeví samy, když dokážeš uvnitř ty emoce vyvolat. Když to nedokážeš, je tvůj projev studený jako psí čumák.Asi tě překvapí, že se totéž projevuje i tehdy když třeba píšeš zde ve foru a já to dokáži identifikovat. Prostě cítím to, co jsi ty cítil při psaní a je li to třeba u někoho nenávist, kterou se snaží skrývat, poznám to. Vše má svoje typické znaky a když se je naučíš vnímat,pak začneš do ostatních vidět a nic před tebou neskryjí.Stejně tak poznám, který text písničky je jak se říká vypocený a který vyšel ze srdce.

MB
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 09/09/2008 :  09:48:16  Show Profile  Reply with Quote
Ano a nejlepší kombinace je souhra textu a projevu tak ať spolu ladí. Slyšel jsem, že na tom lidi vydělávají miliony.
Já píšu zde na foru zásadně bez emocí, protože ty jsou ve filozofii kontraproduktivní. Snad si to čtenáři nepřekládají jako nadřazenost...
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 09/09/2008 :  10:16:28  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Já píšu zde na foru zásadně bez emocí, protože ty jsou ve filozofii kontraproduktivní. Snad si to čtenáři nepřekládají jako nadřazenost...

Neronisi.

Tak nyní lžeš až se tě od huby práší. Chceš abych si začal s tvými emocemi hrát a manipulovat tebou ze strany na stranu a dokázal tě jak tě emoce ovládají? Já poznám co cítíš i když se snažíš to skrývat.Vím jak reaguješ když tě odporuji a vím jak reaguješ když tě trošku pochválím,či pozdvihnu. Ten tvůj styl vyjadřování i spůsob formulace myšlenek je úplně, ale úplně jiný i když to ty možná nevnímáš.I skývané emoce se projeví a jsou čitelné pro toho, kdo zná jejich typické znaky.

MB
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 09/09/2008 :  10:58:25  Show Profile  Reply with Quote
lžu
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 09/09/2008 :  15:03:35  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Neronisi.
Nyní jsi mluvil pravdu a bylo to poznat, jenže ta pravda zní lžu. Hehehe.

MB
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 09/09/2008 :  15:18:04  Show Profile  Reply with Quote
Život je samý paradox a plný překvapení. I vědomá lež může být pravdou, pokud o ní dotyčný neví.
Například zalžeš, že tě žena nepodvádí. Myslíš si, že ano, přitom ve skutečnosti ne.
To je spirála, viď?
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 09/09/2008 :  15:35:18  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Neronisi.
Cítím tvůj smích ze tvých slov a tak tě snad rozesměji ještě víc. Představ si,že řeknu ženě, že jí podvádím s jinýma,ale ve skutečnosti to tak není.Ona tomu uvěří a začne o mne lépe pečovat abych neměl takovou potřebu. A ejhle lež posloužila dobru.Řeknu jí, že bych ji nikdy nemohl podvádět s jinýma a ona tomu uvěří. Začne si být jistá a obrátí se to proti mně.Přestane o mne dbát a začne víc žádat. Fuj tajbl. Kdo se má potom v tom vyznat?

MB
Go to Top of Page

Rzwald
Grafoman

1522 Posts

Posted - 09/09/2008 :  17:22:41  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Miloslav Bažant

Neronisi.
Cítím tvůj smích ze tvých slov a tak tě snad rozesměji ještě víc. Představ si,že řeknu ženě, že jí podvádím s jinýma,ale ve skutečnosti to tak není.Ona tomu uvěří a začne o mne lépe pečovat abych neměl takovou potřebu. A ejhle lež posloužila dobru.Řeknu jí, že bych ji nikdy nemohl podvádět s jinýma a ona tomu uvěří. Začne si být jistá a obrátí se to proti mně.Přestane o mne dbát a začne víc žádat. Fuj tajbl. Kdo se má potom v tom vyznat?

MB

to mně připomělo takovej vtip:

právník, doktor a matematik se baví, co je lepší - zda mít manželku nebo milenku

právník říká, že lepší je milenka, protože pak nejsou problémy s rozvodem
doktor říká, že lepší je manželka, protože je dokázáno, že je zdravější žít v manželství
matematik říká, že nejlepší je mít je obě: manželka si myslí, že je u milenky, milenka si myslí, že je u manželky a on si zatím může v klidu dělat matematiku :-)

jinak já na emoce nevěřím: emoce jsou bezprostřední a můžou tedy dění ovlivňovat jen bezprostředně---tudíž jsou nevýznamné.
Pokud bezprostředně udělám něco, co má trvalejší neblahé následky, tak na emoce zanevřu. Zanevřít na emoce znamená podstoupit "emoční výcvik", kdy se jedinec naučí emoce zvládat a mít je pod kontrolou --- a vzhledem k tomu, že toto (pro většinu lidí) možné je (vyjma nějakých hysterických osobností třeba), tak emoce jsou v konečném důsledku opravdu bezvýznamné.
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 10/09/2008 :  01:21:18  Show Profile  Reply with Quote
Emoce jsou nejen bezprostřední. Ty bezprostřední jsou zpravidla vlastní prostým lidem, u kterých tvoří většá část. Nicméně v člověku s větší duší (ach ty zprofanované termíny) je vlastní i emoce nebo rozpoložení táhlé. Jde o dojem, náladu, emoce nejsou pouze smích, ale tvoří celek každého a pokud jsou potlačovány, zhoršuje se mimo jiné i vnímavost.
Nejde o to vše hystericky prožívat, ale uvědomit si ten dojem. Pokud zmizí například vztek, selhává obranyschopnost.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 10/09/2008 :  08:19:13  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Nejde o to vše hystericky prožívat, ale uvědomit si ten dojem. Pokud zmizí například vztek, selhává obranyschopnost.
Neronisi.

To je pravda jen u někoho a jen někdy. Já jsem se naučil zlost zvládat a potlačit a následkem toho se sklidní moje myšlení dokáži najít a využít jinou schopnost než pěsti a moje obranyschopnost roste. Kdybys dělal třeba karate a nedokázal eliminovat zlost,pak by nemlátili i ti mnohem slabší, protože by zlost zahltila tvou schopnost klidně a koordinovaně jednat. Jsou samozřejmě i lidé, kteří se dokáží bránit pouze při zlosti a právě tím, že ji nezvládnou.To jsou ale většinou slabostší zběsilci s mdlým rozumem,kteří se bez té zlosti spíše bojí a útočí teprve když zlost zatemní jejich rozum.Tehdy zapomínají na svůj strach.

MB
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 10/09/2008 :  08:55:37  Show Profile  Reply with Quote
Ale dokážeš si svou zlost uvědomit, potom ji v podstatě ovládat. V tom to je, místo ignorace nebo popření je potřeba uvědomění.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 10/09/2008 :  09:28:05  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Neronisi.

To je přece samozřejmé.Neuvědomím li si existijící zlost.pak mne stále ovládá a třeba v tom karate dostanu přes hubu. Uvědomím li si jí a naučím se ji eliminovat,sklidním se, mám čistou hlavu a zvýší se koordinace pohybů a mohu třeba vymýšlet finty a chvaty, které potom praktikuji.Aby nedošlo k omylu. Já karate neovládám ani jiná bojová umění a přesto se jimi dokáži účinně bránit.Příklad: Už je to sice dávno, to jsem byl ještě mladý, svobodný a hezký.Bohužel jsem byl drobné postavy a mé svaly no prostě nic moc.Jednou jsme s kamarády montéry seděli ve vinárně, kde byl muzikbox a jeden mladíček tam stále dával stejnou písničku až nás to všechny otravovalo. Tak jsem šel a stlačil vzadu ten knoflík na vypnutí.V tu chvíli se od stolu zvednul chlapík tak o dvě hlavy větší naž já a nejspíš kulturista a prý proč jsem to jeho bráchovi vypnul.Vysvtělil jsem mu to a on se chtěl prát. Bezpochyby bych dostal pořádnou nakládačku,ale já jsem se úplně sklidnil, usmál a řekl. " Tak dobrá. Každý je svého štěstí strůjcem,ale potřebuji alespoň dva nezávislé svědky, protože dělám vrcholově karate za Slavoj masný průmysl Plzeň a musel jsem podepsat, že toho využiji pouze k sebeobraně. Souhlasíš? Pokud ano tak půjdeme ven,ale nesmíš se zlobit, když tě něco zlomím." On stuhnul a vrazil facku tomu svému bráchovi, že lidi obtěžuje, mně se za bráchu omluvil a posadil se na své místo. I já jsem se posadil a teprve nyní se mně rozklepala kolena. Kdybych své emoce nedokázal ovládnout, čert ví jak bych dopadl. A tak mne karate zachránilo i když je vůbec neovládám. A toto je příklad mého přístupu k emocím.Je lépe přenést strach na někoho jiného, než vlastnímu strachu podlehnout.

MB
Go to Top of Page

neronis
Ultragrafoman

Czech Republic
2110 Posts

Posted - 10/09/2008 :  10:15:11  Show Profile  Reply with Quote
Reagoval jsem na Rzwaldův názor o potlačování emocí, proto to vysvětluju tak polopaticky. Ovládání spočívá v uvědomění, díky němu je člověk v podstatě "nad věcí" a je svým pánem. Pokud své instinkty člověk neuznává nebo ignoruje v kontextu nějaké vykonstruované pravdy (např. že jde o překonané pudové vzruchy), stává se, že přijde o větší část svých schopností nebo je jimi ovládán, místo aby s nimi zacházel.
(někdy to dojde tak daleko, že takový člověk ztratí rozumový úsudek, někdy vyšší smysl života a začíná věřit v iluzi.. to se stává ve společnostech silných etických hodnot, kdy je například touha po sexu tabu i v soukromí (např. období pýchy a předsudku ve staré anglii))

Tvůj příklad by mohl figurovat v nějakém knižním vydání kursu sebeovládání. Než já se dostal na vysokou pozici v práci, potily se mi ruce, emoce mě nutily boj vzdát, nastal strach, ale protože s nimi počítám a uvědomuji si jich mnohem více než ostatní, pozoroval jsem na druhých neprofesionální nebo jiné neakceptovatelné chyby spíš já, než aby je pozorovali oni na mě.
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000