Author |
Topic  |
|
rajis
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
517 Posts |
Posted - 04/06/2008 : 17:18:21
|
Myslíte si, že matamatiku jsme jako lidé objevily nebo jsme si ji vymyslely (či třetí možnost, částečně obojí)? |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 04/06/2008 : 18:09:06
|
Rajisi. Jak vidíš, nedokáži tak rychle přestat.To forum je pro mne tak trošku jako droga.(nejspíše mne baví přemýšlet.)
Ptáš se, zda byla matematika dříve než člověk (jinými slovy)Odpovím tě jedním slovem.Nebyla.Skus říci, či si uvědomit, že jedna a jedna jsou dvě,ale bez použití slova ve své mysli a uvědom si, že i čísla jsou vlastně slovy. Ja jasné, že jedna jedna se rovnalo dvěma i před vznikem člověka, ale nikdo to nevěděl.Teprve když matematické veličiny získaly své pojmenování, bylo možno s nimi pracovat a myslet matematicky.Taková opice měla dvě ruce a v každé ruce banán.Jenže nevěděla kolik má rukou,protože chyběla slova v její mysli. Matematika je opět slovo, které označuje souhrn informací a kdyby slovo chybělo, matematika by pro nás lidi neexistovala. I matematické myšlení je tedy důsledkem funkce slova v procesu myšlení.Odpověď na tvou otázku je tedy naprosto zřejmá.Totéž platí pro geometrii, fyziku a podobně.Zákontosti platí a stejně tak jejich důsledky,ale bez člověka a slova v jeho mysli, jako by nic s toho neexistovalo.
MB |
 |
|
noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts |
Posted - 05/06/2008 : 08:50:35
|
quote: Originally posted by rajis
Myslíte si, že matamatiku jsme jako lidé objevily nebo jsme si ji vymyslely (či třetí možnost, částečně obojí)?
Máš asi rád Sexmisi... Přečti si to po sobě o:)) |
Edited by - noemus on 05/06/2008 09:08:58 |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 05/06/2008 : 11:39:11
|
Richarde.
Co ty víš?? Třeba je Rajis ženská.U těch nicků to člověk nepozná.A tak je zvyklý říkat my ženy jsme objevily. o)) A ty ho v tom ihned vykoupeš a přitom děláme pravopisné chyby a překlepy všichni. Mně to také znělo tvrdě, ale již jsem si zde zvykl takové věci tolerovat. Je to dobré, či špatné? To nevím.
MB |
 |
|
noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts |
Posted - 05/06/2008 : 12:03:59
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant Co ty víš?? Třeba je Rajis ženská.U těch nicků to člověk nepozná.A tak je zvyklý říkat my ženy jsme objevily. o)) A ty ho v tom ihned vykoupeš a přitom děláme pravopisné chyby a překlepy všichni. Mně to také znělo tvrdě, ale již jsem si zde zvykl takové věci tolerovat. Je to dobré, či špatné? To nevím.
Ale jistě překlepy děláme všichni, ale když tady to tak pěkně vyznělo, jako když matematiku objevily ženy. Což je vlastně to co sami ženy v Sexmisi říkají. Je to jen takový žertík :o)) |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 05/06/2008 : 12:21:08
|
Richarde.
Já vím, že to byl žert a také jsem žertem odpověděl.Je to ale stejně zvláštní, když někdo ukazuje jak je vzdělaný,ale v jeho textu vidím hrubky a mnohdy jednu za druhou. Inu což. Nikdo zde doklady o vzdělání dokládat nemusí a třeba i pomocný dělník si zde může hrát na vysoce vzdělaného člověka. Stačí, když umí trošku Googlovat a informace si na internetu najít. Ale přejme to takovým lidem,protože to alespoň na chvíli povýší jejich ego.Někdy mně to zde připomíná film Světáci,zvláště když čtu nějaký krásný filosofický text,skusím Google a ejhle, text je tam beze změny. Je to prostě hra a vlastní myšlenky abys pohledal. A už jsem zase trošku vážný protože je to škoda.Proč je tak málo lidí s vlastním myšlením?
MB |
 |
|
Rzwald
Grafoman

1522 Posts |
Posted - 05/06/2008 : 18:55:16
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant krásný filosofický text,skusím Google a ejhle, text je tam beze změny.
tak třeba m.s., co tu občas píše...tak totéž píše na jiným filosofickým fóru, akorád pod přezdívkou milsu....takže to možná jsou jeho myšlenky, akorád je rozsévá kde to jen kde, doufaje, že někde vyklíčí...
ale zpátky k matematice ....taky si myslím, že jsme ji vymysleli...na druhé straně se často stává, že matematikové vymyslí nějakou teorii (třeba teorii fraktálů) a po nějaké době se zjistí, že má veliké využití ve fyzice, biologii, programování, atd. ..tzn. že odráží realitu. To je trochu divné. |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 06/06/2008 : 08:55:00
|
Rzwalde. Ten M.S. je členem jakéhosi Slovenského hnutí a tam smolí ty nesmysly které zde rozsévá,respektive jde o cosi jako automaticky rozesílané ,čili spamy. On totiž na nic, nebo téměř na nic neodpovídá a myslím, že reakce ani nečte. Nechápu lidi, kteří si udělali s moralizování smysl svého života a ženou to až do paradoxů.
Co se týká matematiky, volil bych jiná slova.My jsme matematiku nevymysleli a doplňuji že my lidé,tedy ani naši předkové. Funkce slova a vzniklé lidské myšlení pouze vytvořilo podmínky k tomu, abychom byli schopni matematické veličiny vnímat, objevovat a pracovat s nimi. Nemůžeš vymyslet,že jedna a jedna se bude rovnat dvěma,ale můžeš to za pomoci funkce slova poznat.Bez funkce slova to možné není. Je dobré vycházet od podstaty a tou je zde slovo a jeho funkce v procesu myšlení.
MB |
 |
|
noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts |
Posted - 12/06/2008 : 13:51:37
|
quote:
...na druhé straně se často stává, že matematikové vymyslí nějakou teorii (třeba teorii fraktálů) a po nějaké době se zjistí, že má veliké využití ve fyzice, biologii, programování, atd. ..tzn. že odráží realitu. To je trochu divné.
Není to divné, když si uvědomíš, že matematika a potažmu i fyzika, nám jen dává "brýle" kterými se na svět díváme. Fraktály tedy nejsou ve světě, my je tam jen vidíme, díky tomu, že jsme si nasadili "brýle"(teorie deterministického chaosu), které to umožňují |
 |
|
|
Topic  |
|
|
|