www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Otázka do pranice
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

okref
Velmi aktivní uživatel

672 Posts

Posted - 09/05/2008 :  23:41:04  Show Profile  Reply with Quote
Byl Isaac Newton spíše metafyzik nebo empirik?

(Odpoved hledejte v jeho díle nebo někde jinde.)

IPC
Aktivní uživatel

France
235 Posts

Posted - 11/05/2008 :  19:21:13  Show Profile  Reply with Quote
Okref
Nevim jestli se to vylucuje byt metaphysique(myslis tim byt racionalista? ) a byt empirista?
Ale myslim si, protoze Newton casto cituje Descartes, ze patri mezi ty kteri si mysli ze svet mam métaphysicke korene. A jako veda , ktera zajistuje spravnost vseho ostatniho je prave metaphysika.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 12/05/2008 :  17:46:32  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Okrefe.
Skus si přečíst toto.
Empirismus (řecky ?µ??????µ?? ze zkušenosti) je gnozeologický směr ve filozofii a psychologii, který veškeré poznání odvozuje od smyslové zkušenosti. Stojí v protikladu k racionalismu, který klade důraz na poznání prostřednictvím rozumu. Jako součást metodologie přírodních věd má empirismus velkou váhu až do současnosti.
(citace Google Empirismus)
Já myslím,že by se empirismus a racionalismus měly prolínat a vzájemně doplňovat. Ne vše je možné pochopit jen smyslovou skušeností a ne vše jen rozumem bez smyslové skušenosti. Kdo chce v poznávání někam dojít, měl by využívat obě tyto cesty a mám dojem, že on tak činil.

MB
Go to Top of Page

noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts

Posted - 15/05/2008 :  09:01:44  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by okref

Byl Isaac Newton spíše metafyzik nebo empirik?

(Odpoved hledejte v jeho díle nebo někde jinde.)

Tech nekolik (prelozenych) uryvku z Pricipii, ktere jsem cetl mne spise utvrzuje v tom, ze to empirik nebyl. Ale myslim si, ze jakekoliv skatulkovani u takto genialniho badatele asi bude trochu pritazene za vlasy. Tazke asi zduraznim, ze se jedna o muj "pocit", a ze je to "spise" a nikoliv "urcite" metafyzik.
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000