www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Podobentví
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 07/03/2008 :  12:14:41  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Ne , nehodlám zde analyzovat podobenství Bible,ale chci nabídnou podobenství svoje. Poznáte o čem hovoří?

Hospodář žil na statku sám a jednoho dne poznal, že bude muset odejet a nikdy se nevrátí.Dědice neměl a za svůj život nashromáždil řadu věcí,které měly pro něj velkou cenu. A tak dal ty věci na hromadu a svolal sousedy aby si vybrali co je libo. Jaký byl jeho údiv, když sousedi začali ty věci prohlížet,kritizovat a odmítat.Dívyl se na pilu na které udělal kdysi krásný nábytek a myslel na to, jak by posloužila jim. Oni ji však nechtějí. A tak probíral jednu věc po druhé a díval se zda je v pořádku.Vady neviděl a nechápal proč o ně sousedi nemají zájem.A tak navštivil souseda a viděl jak řeže prkna starou ruční pilou a ptal se proč si nevzal tu jeho cirkulárku. Soused mu odpověděl. Tuto pilu mám vyskoušenou a umím s ní pracovat.Kdo ví co by mne čekalo s tou tvojí.Třeba bych si ublížil.

Můžete mně někdo říci o čem toto podobenství hovoří?

MB

Ondra
Aktivní uživatel

Czech Republic
278 Posts

Posted - 08/03/2008 :  11:49:54  Show Profile  Reply with Quote
Ahoj Miloslave,

podobenství hovoří o umírajícím filozofovi, který by rád předal své schopnosti a vědomosti ostatním, aby tak v nich jeho odkaz žil dále a on dosáhl v této podobě věčnosti. Ostatní však tyto schopnosti a vědomostí nevidí tak, jako filozof samotný, anebo se ani nesnaží o jejich pochopení, což filozofa mrzí a nechápe to. Možná chce filozof příliš a možná jeho myšlenky nemusejí být vždy tak pravdivé a zásadní, jak si myslí. Neměl by filozof pochopit, že každý si z jeho díla vezme jen to, co sám shledal pravdivým a nic víc? Nemělo by mu stačit, že ostatní některými svými postoji a myšlenkami obohatil a rozvinul? Neměl by přestat toužit po následnících a učednících?

Tvé podobenství hovoří samozřejmě o Tobě a Tvém působení na tomto fóru.

Pa.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 08/03/2008 :  12:02:30  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Ondro.

Myslím, že je toto podobenství mnohem universálnější a nemluví je o mně i když samozřejmě i o mne. Není takovým hospodářem každý z nás co tu jsme a nejsme my těmi sousedy? Každý z nás musí odejít a nikdo z nás neví kdy to bude.Ono jen stáří a choroby nejsou tím co vede k odchodu.Může to být třeba i nehoda a může to být třeba zítra a to i mladého člověka.Jakmile má někdo to co považuje za cenné, chce to dát ostatním ať je mladý nebo starý. Já myslím, že bychom na to měli myslet ve chvíli, kdy čteme příspěvky duhých a třeba i v běžném životě,nejen zde ve fóru. Zatím jsme jednali ak, jako chom si toto vůbec neuvědomovali a jednal jsem tak i já třeba vzhledem ke Gatovi.I Gato je takový hospodář a to co nabízí považuje za cenné.

MB
Go to Top of Page

Dragonier
Aktivní uživatel

Czech Republic
115 Posts

Posted - 08/03/2008 :  12:11:21  Show Profile  Reply with Quote
Nepostačí mi ke spokojenému životu ta stará pila? Dřevo uřízne tak či tak, a že to bude rychlejší? Já nikam nespěchám a stejnak, nemám žádný zdroj čím bych ji poháněl
Go to Top of Page

Dragonier
Aktivní uživatel

Czech Republic
115 Posts

Posted - 08/03/2008 :  12:13:16  Show Profile  Reply with Quote
Udej mi něco s čím mi ta cirkulárka bude opravdu nápomocná
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 08/03/2008 :  12:38:11  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Dragoniere.

Tak nevím, zda tě mám na tvoje podobenství odpovědět podobenstvím, nebo řečí prostou.Podobenstvím je to pro mne jednodušší. Hospodáři se s cirkulárkou lepší pracovalo a totéž přeje i sousdovi a tak se mu snaží ukázat v čem je ta cirkulárka lepší a výhodnější.Zda máš pro tu cirkulárku zdroj energie on neví a vědět nemůže,ale může jej u tebe předpokládat.Ty sám musíš zvážit,zda tě ta cirkulárka k něčemu dobrému bude a zda máš zdroj energie. Doufám, že se Gato na mne nebude zlobit, když jej zde použiji jako model.Tou jeho cirkulárkou je náboženství a on ví, k čemu mu slouží a jak.A tak nám ji v dobrém úmyslu nabízí,ale my svou pilu považujeme za lepší a navíc nemáme pro tu jeho energii a tak ji odmítáme,což on nese jako nevděčnost a křivdu, protože on přece ví, jak je ta jeho pila dobrá a k čemu by nám byla. Totéž dělám já ,když se snažím dát vám své poznání, totéž dělá každý z nás a všichni bychom byli rádi,kdyby ti ostatní jeho pilu přijali a současně jsme těmi sousedy.
Co tím chci říci? Třeba to, že bychom se měli více dívat na to co druhý nabízí. Jinak bychom mohli skončit jako kupci na trhu, kteří nabízí své zboží a chybí zákazníci.Takže i ti kupci se stávají zbytečnými.

MB
Go to Top of Page

Dragonier
Aktivní uživatel

Czech Republic
115 Posts

Posted - 08/03/2008 :  12:45:48  Show Profile  Reply with Quote
Ty možná vidíš v tý cirkulárce nějakou vylepšenost, něco, co pomůže, ale ta stará pila přeci jen může být lepší, když vypadne elektřina s cirkulárkou moc nenaděláš. A kdo ví, co taková pila doopravdy je, co dokáže, k čemu všemu ti pomůže, k čemu cirkulárka není uzpůsobená.
Go to Top of Page

Dragonier
Aktivní uživatel

Czech Republic
115 Posts

Posted - 08/03/2008 :  12:47:53  Show Profile  Reply with Quote
promiň, no funguje to i obráceně
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 08/03/2008 :  15:37:52  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Dragoniere.

Ano. Funguje to i opačně a přesto je to stále totéž,protože všichni jsme současně těmi kdo nabízí a těmi kdo kupují.Já nabídnu cirkulárku, ty zase obyčejnou pilu a oba myslíme, že to naše je lepší a za horší považujeme to co nabízí druhý.Jenže někdy se stane,že kdosi pochopí a zjistí, že to co mu bylo nabízeno mu otevírá nové možnosti ať je to cirkulárka, nebo ta obyčejná pila. A proto by měl každý z nás mnohem lépe prohlížet co je mu nabízeno a třeba se i ptát jaké výhody by tím mohl získat. Jen soudit nabídku a chválit své zboží jak vidět vůbec nestačí. Jsou však i tací sousedé, kterým je nabízeno aby si s hromady vybarli co chtějí.Oni to odmítnou,ale potají strkají do kapes drobnosti aby hospodář nevěděl. Kdyby mu řekli, že toto se jim líbilo a tak si to vzali, hospodář by se nezlobil, ale měl by dokonce radost. Když sleduji drobné proměny těch kteří zde diskutují,poznávám často že csi odmítali,ale zahrnuli to do svého myšlení a to se tím změnilo. I já jsem zde hodně získal a často jsem neřekl ani dík aby ten kdo mne obdaroval měl radost. Takže ani já nejsem o nic lepší.

MB
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000