Author |
Topic |
navi
Ultragrafoman
2839 Posts |
Posted - 16/11/2007 : 12:07:52
|
? |
|
DavidPraha
Aktivní uživatel
279 Posts |
Posted - 16/11/2007 : 21:57:27
|
quote: Originally posted by navi
?
Kdyz neni ego, neni zadne centrum uvedomeni a neni nikdo, kdo by vnimal... |
|
|
navi
Ultragrafoman
2839 Posts |
Posted - 17/11/2007 : 19:19:31
|
Vedomie a vnímanie existuje aj bez ega, len nieje ohraničené egom. |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 18/11/2007 : 19:41:57
|
Navi. Vědomí a vnímání existuje skutečně i bez Ega.Chybné slovo je omezuje, neboť je naopak třeba rozšíření a to velmi podstatného, aby vzniklo vědomí svého ega. To podstatné je rozšíření myšlení o funkci slova,které vnímání ega umožňuje. Vidíš? Zase si hraji na nechápavého přestože vím co jsi chtěl říci. Tys chtěl mluvit o duši, či duchu. Nebo se mýlím?
MB |
|
|
Gato
Velmi aktivní uživatel
631 Posts |
Posted - 06/12/2007 : 14:18:30
|
Navi, ego existuje i ve spánku a zabraňuje poznávání snů a snových světů. |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 06/12/2007 : 14:30:52
|
Gato.
Mohl bys to nějak vysvětlit?
MB |
|
|
Gato
Velmi aktivní uživatel
631 Posts |
Posted - 06/12/2007 : 15:44:15
|
Slávo, snění je také činnost vědomí právě tak jako bdění a poznává-li člověk zákonitosti snového světa, brání mu v tom ego, právě tak, jako mu brání i za bdění. Musí je překonávat bdělostí a vůlí, také s pomocí inteligence, tak jako ve bdění. |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 07/12/2007 : 08:28:22
|
Gato.
Nechci kritizovat tvůj názor,ale sen je cosi podstatně jiného než vnímání reality při bdění. Navíc si většinu snů vůbec nepamatuješ a ani nevíš, že existovaly.V době snění tento proces neřídíša začneš li jej řídit, pak již vlastně nespíš a sníš při bdění.
Pokusím se tě to trošku přiblížit na modelu.Představ si dům o mnoha místnostech a jednou velkou vstupní halou. Do té haly dodávají smysly během dne své informace a hala se plní a plní. V těch ostatních místnostech jsou paměťové záznamy.Když se hala naplní a nedojde ke spánku, může dojít k porušení stěny a hala rozšíří svou kapacitu i síň rezerv.Většinou však dojde k nárůstu únavy, ospalosti a spánku. Spánek má dvě základní fáze, které se střídají.Je to rychlý a pomalý spánek.Při rychlém spánku nedochází ke snění,ale pouze v pomalých fázích. Tehdy se aktivují ty informace v hale a jako by svůj obsah volaly do celého domu.Když najdou v paměti adresáta, který má stejnou podobu, ten se ozve, čili dochází k ozvěně a právě a pouze ta ozvěna je rovna vědomí, v tomto případě snu.Toto se děje velmi rychle po sobě, dokonce mnohem rychleji a tak můžeš prožívat sen který je velmi dlouhý a v realitě by trval velmi dlouho, ale ve snu probíhal pouhých několik vteřin, nebo dokonce pouze zlomek vteřiny. Je zde tedy určitý časový nepoměr mezi dějem ve snu a dějem při bdění.Proto je naprosto nemožné sen jakkoliv řídit.Pokud se tě povede sen řídit, čili uvědomuješ si že je to sen a časový nepoměr zmizel, pak již vlastně nespíš a probouzíš se. Neexistuje svět snů ale pouze proces který probíhá v tvojem vlastním mozku.
Od chvíle usnutí probíhá stovky snů,ale ty vždy víš jen o tom, který probíhal v době probouzení.O těch ostatních vůbec nevíš.Jak bys je chtěl řídit?
MB |
|
|
Gato
Velmi aktivní uživatel
631 Posts |
Posted - 08/12/2007 : 21:43:00
|
Slávo, je realita přítomná i ve snění nebo není? Je-li to realita, musí být přítomná stále! Někdy jsem si vědom, že spím a že to je sen, ale nemám vjem světa. Jsem si vědom sebe. Ty říkáš, že bdím, ale já sním, protože si nejsem vědom těla, nevím o těle. Je tudíž skutečnost svět, kterého si nejsem vědom ta realita nebo je to něco jiného? Čeština neoznačuje slovem realita svět. To je můj názor. |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 09/12/2007 : 11:45:46
|
Gato. To co se děje při snění není realita.Ve snu můžeš třeba i létat a stačí tě roztáhnout ruce a trošku se odrazit. V reálném světě to možné není. Oddělme si od sebe nejprve sny o kterých vlastně vůbec nevíš,protože jsou v hlubokém spánku a sny před probuzením.Neustále se střídají dvě fáze spánku.Je zde spánek rychlý a při něm sen není.Sen provází pouze spánek pomalý.Kdybys měl na hlavě elektrody EEG, pak by bylo možné poznat, kdy jsi v které fázi spánku.Kdybys byl probuzen když nastane fáze pomalého spánku,pak bys dokázal vylíčit sen,který se tě zdál.Proběhne li však i fáze rychlého spánku,pak již si tento sen nemůžeš pamatovat.Když dojde k fázi pomalého spánku před probuzením, fáze rychlého spánku nenastane a právě proto si sen můžeš pamatovat.Sen je pouze činnost mozku .Mozek při snu přenáší informace do hluboké paměti (sen) a při rychlé fázi spánku je s operační paměti maže a uvol%nuje tím její kapacitu abys tam mohl příští den znocu ukládat informace. Ve fázi spánku před probuzením se do snu míchá vědomí a tak skutečně můžeš takový sen třeba i řídit.Toto se mně líbí a tak to prožiji znovu. Stále je třeba si uvědomovat,že sen probíhá velmi rychle a epizoda která ve tvém vědomí trvala dlouho a ty jsi cosi prožíval, ve skutečnosti proběhla během několika vteřin. Tím vzniká dojem,že ve snu můžeš žít jako v reálném světě.Probudíš li se, vznimne nepoměr v čase a sen není možný. Přesto můžeš ve snění pokračovat,ale není již to sen, který je součástí spánku, ale funkce tvojí fantazie,která v polospánku , nebo spíše v polobdění postráda kontrolu. K témuž výsledku můžeš dojít příkladně při meditaci. Když se naučíš takový bdělý sen kontrolovat logikou,pak tě může pomáhat.Když jej necháš bez kontroly, může tě zavést k mylným představám a skreslit tvůj pohled na svět kolem.
Takže i o snění v bdělém stavu ,či při meditaci platí že dělají li dva totéž, nemusí to být totéž.
MB |
|
|
Gato
Velmi aktivní uživatel
631 Posts |
Posted - 10/12/2007 : 12:22:34
|
Slávo, snění je realita. Realita existuje ve snovém světě! Člověk zažívá ve snovém světě různé fantastické příhody, které tam může s pomocí meditace a logiky pochopit a dojít k poznání tohoto snového světa. Snový svět je měkčí než svět bdění a duše v něm není omezena tělem, tím materiálním, omezení tam je samozřejmě duševním tělem. Člověk v tom snovém světě stráví velmi podstatnou část svého života.
Materialismus se ukazuje jako úzká filosofie, nevhodná k pochopení snových jevů.
Různé druhy snů existují. Ty pudové snesou materialistickou interpretaci, ale ty vyšší nikoli. Myslím si, že je chyba říkat, že sny jsou jen subjektivní výtvory duše a že objektivní snový svět neexistuje. Mám-li být v souladu s touto logikou, pak musím říct, že bdělý svět tj. tzv.realita je výtvor bdělého mozku, a tak mu upřu objektivní existenci.
|
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 10/12/2007 : 15:16:22
|
Gato.
Jistě nečekáš, že bych tě chtěl o něčem přesvědčovat? Já jsem řekl svůj názor a ty svůj. Nebudeme se jistě přít o to, čí názor je správnější než ten druhý. Můj názor vychází s poznání některých zákonitostí řídících proces myšlení a s toho, co jsem četl od jiných lidí, vědců. Ti se se mnou shodují. Jsou mezi nimi materialisté i idealisté a vůbec je to nedělí.Zde jde totiž o realismus ,pokusy a pozorování. Tvůj názor zřejmě vychází s víry a sledování vlastních snů. Já nevím, jen předpokládám dle výsledků.Možná kdybys podrobil snění lepšímu pozorování,pak by se tvůj názor spojil s mým. Kdyby ses příkladně nechal připojit a EEG a nechal se probudit, když jsi ve fázi pomalého spánku, pak bys poznal, kolik snů máš za celou noc o kterých a tedy ani o tom snovém světě vůbec nevíš. Třeba by tě potom došlo, že ten snový svět neexistuje nikde jinde, než ve tvém vlastním mozku.
MB |
|
|
Gato
Velmi aktivní uživatel
631 Posts |
Posted - 10/12/2007 : 18:17:55
|
Slávo, říkáš mi, že nezmám všechny sny, protože si je neuvědomuji. Dodávám, že neznám ani všechny vjemy z tzv. reality, protože si je neuvědomuji. Je mozek součástí světa? Je. Sny jsou tudíž také součástí světa, proto je dobré je znát. Poznávám-li mozek, poznávám sny, to je samozřejmě materialistické východisko, které mi nepomůže. Nemám ani k dispozici ty přístroje. Používám tudíž ty metody, které mám. Ty idealistické metody se opírají o pohled dovnitř do duše. Materialisté projevují odpor k výzkumu snů z důvodů... |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 11/12/2007 : 13:41:15
|
Gato.
Nezlob se, ale tohle nemá řešení. Ty si prostřednictvím meditace vytváříš jiný svět a zřejmě se tě to líbí. Je to únik s togoto reálného světa do světa,kde tě žádné skutečné nebezpečí nehrozí, kde můžeš třeba i létat a radovat se z letu, kde se můžeš procházet loukami plnými květů a třeba obklopen krásnými nahými ženami,které se tě budou snažit udělat to nejlepší. Co na tom záleží, že ten svět není skutečný? Pro tebe je krásný a to je pro tebe důležité.Jenže je zde problém. Tvoje víra tento svět stotožňuje se světem po smrti a mnohým jogínům se stává, že po tom světě zatouží natolik, že si zastaví srdce aby nemuseli ten svět opustit a vrátit se do tvrdé reality.Jenže ten svět existuje jen tehdy, je li tvůj mozek živý, protože je to funkce živého mozku.Po smrti ten svět zanikne spolu s funkcemi tvého mozku a tak bys mohl ztratit oba světy součastně. Jestli se tě snažím vysvětlit oč ve skutečnosti jde, není to proto,že bych chtěl ten tvůj snový svět popírat a měl s toho nějakou zvrácenou radost,že tebe o radost připravím. Snažím se o to proto, abych tě uchránil před chybou, která by tě mohla stát život v obou světech. Pochopíš li oč jde, pak tu chybu neuděláš a klidně ten snový svět můžeš navštěvovat a té radosti si užívat. Pamatuj však na jedno.Ten svět snový i reálný jsou závislé na tvém životě. Tato moje slova můžeš popírat díky své víře a já to pochopím. Tvůj život by tím však mohl být ohrožen, ne můj. Takže tě mohu říci jediné." Každý je strůjcem svého štěstí i neštěstí." Já tě mohu pouze před nebezpečím varovat. Vyslyšíš li moje slova, nebo je odvrhneš, je již jen tvoje věc. Jo a nevím proč sem pořád pleteš idalismus a materialismus. Já jsem spíše realista. Toto je možné a toto nejspíše ne. Kdybych poznal reálnou podobu boha, pak bych jej přijal.Musela by ta podoba být reálná, čili stát na pevných základech, jinak řečeno být možná.Zatím mne takovou podobu nikdo neukázal a mám dojem, že ani neukáže.
MB |
|
|
Gato
Velmi aktivní uživatel
631 Posts |
Posted - 11/12/2007 : 14:59:47
|
Slávo, já si prostřednictvím meditace vytvářím jiný svět, souhlasím. Píšeš, že ty dva světy jsou závislé na mém životě. Píši jaká je má metoda. Materialisté nepoužívají tuto metodu. David o ní psal, to je metoda rozšíření vnímání. Vidím pak, co běžní lidé nevnímají.
Myslím si, že sám nemáš jasno v tom, co jsi. dnes ses označil za realistu, minule jsi byl komunista... Ty jsi v mých očích materialista, toť můj pohled. Můžeš si sice dávat různé masky, ale jsi materialista, David je idealista, protože má ten idealismus zažitý, právě tak jako já. Ty máš zažitý materialismus. Tvůj tzv. realismus je materialismus, res je věc tj. materiální objekt. |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 11/12/2007 : 18:09:00
|
Gato.
za komunistu jsi mne označil ty, nikoliv já. Materialismus je pro mne základ ze kterého je možno vycházet k pochopení reality.Idealismus je pro mne nejistý základ složený s výmyslů na kterých se stavět nedá. To že na takových základech někdo staví mne spíše udivuje, než vadí.Když někdo staví na písku, ještě to jde. I písek něco udrží.Staví li někdo ve vzduchu pak mu to spadne.Já chi základy pevné,protože jsou to základy pro můj život. Já myslím, že prvním je udržet si realistické vnímání a teprve potom je eventuelně rozšiřovat. Když někdo nedokáže správně vnímat svět kolem sebe a mluví o rozšířeném vnímání,cosi to o něm vypovídá. Navíc mluvit o rozšířeném vnímání ve světě kde každý jedinec má vnímání trošku jiné se mně zdá být scestné. Jak vlastně můžeš vědět, zda neumím snít lépe než ty? Jak můžeš vědět, že nedokáží vnímat více s muziky,či výtvarného projevu než ty? Jaké vnímání je rozšířené, když není nijak definované a ohraničené to normální?
MB |
|
|
Topic |
|
|
|