www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Význam filozofie pro moderní společnost
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

Johnny
Nový uživatel

Czech Republic
7 Posts

Posted - 03/11/2007 :  01:37:40  Show Profile  Send Johnny an ICQ Message  Reply with Quote
Čím dál více a silněji zažívám tísnivý pocit, jakoby se z lidí, naší české společnosti, pomalu ale jistě vytrácelo ono vnitřní světlo, jakoby v nás pomalu uhasínal plamen, jenž udržuje naše srdce vřelé a našim životům dává svůj řád a smysl. Velice mne bolí, když vidím jak je posvátný význam slova "svoboda" znásilňován a překrucován ve prospěch těch, kteří nám v naplňování tohoto práva svými činy zamezují.
Trošičku jsem odbočil, nicméně jsem přesvědčený, že v dnešní "moderní" uspěchané, vystresované, agresivní společnosti honící se za mamonem, pravá filozofie zmírá. Společnost potřebuje především produkovat (pokrývat své konzumní potřeby) a k tomu je zapotřebí kvalifikovaných dělníků, inženýrů, vědců. Pro tyto je důležité, aby byly co nejlépe vyškoleni, (v konvenčních manuálních, technických a vědeckých disciplínách pouze v rámci svojí profese) a tak připraveni vykonávat svoji odbornost.
Bohužel jiným oborům a filozofii obzvláště je věnován pouze velice malý zlomek času oproti výše uvedeným. Přitom právě filozofie je jedinou vědeckou disciplínou, která v lidech probouzí jejich originalitu, jejich schopnost samostatně uvažovat, myslet. Je to jediná věda, která je schopna člověka dovést k poznání vyššího principu, skryté skutečnosti. Myslím si, že je to věda značně podceňovaná, kdyby se jí věnovalo více prostoru, možná by i lidé trochu zmoudřeli, stali by se opravdovými osobnostmi, možná by ubylo násilí, dopravních nehod, možná by se lidstvo mohlo posunout zas o kousek dál.
Chce to jen naučit opět lidi přemýšlet. A toto je, pánové, naše povinost.

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 03/11/2007 :  06:43:33  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Johny.

Bezezbytku souhlasím. Jen mám trošku tísnivý pocit s vlastní bezmocnosti. Když jsem přišel do tohoto fóra, byl zde pohyb, tak jednou za dva až tři měsíce. Od té doby se zde hodně změnilo, snad jsem tne život zde probudil i já. Jenže to je fórum,ale i v tom jsem poznal, jak těžké je dohodnout se i na celkem prostých věcech. Snažil jsem se ukázat rozdělující úlohu pravd ve společnosti a snažil jsem se ukázat i cestu k odstranění tohoto nebezpečí, které hrozí zvláště od chvíle, kdy lidé získali schopnosti dostatečné ke zničení všeho života na planetě. Snyžil jsem se ukázat slova obsahující klad i zápor, kterým říkám zmateční a která často vedou k tomu, že lidé těžko chápou oč vlastně jde.Příkladem je slovo moc.Oddělil jsem dokonce klad od záporu definicemi aby bylo možno toto snáze pochopit.(dvě věty) Aby lidé pochopili podstatu toho všeho i sebe samých, otevřel jsem otázku procesu myšlení a ukázal jako aplikaci podstatu lidské duše. To vše by mělo dát filosofii nový, pragmatický rozměr a umožnit chápání toho, co zatím bylo nepchopitelným tajemstvím. Výsledek se však rovná téměř nule. Stalo se že dominantním tématem se stal bůh a nedpřirozeno. A to je pouhé filosofické fórum.Nikdo z nás skutečným filosofem není . Nyní již věřím tomu, že kdyby toto fórum navštívil skutečný filosof, bude se zde snažit prosadit své myšlenky a popřít naše. Takže by vše bylo opět k ničemu. Mám dojem, že tě bude vadit moje skepse,ale je myslím oprávněná. A tak bych tě snad mohl říci toto." Povinnost by neměla přesahovat schopnosti." Ano souhlasím, že je povinností filosofie skoumat a ukazovat lidem cesty k lepší společnosti,ale ta filosofie nejprve musí mít takovou schopnost a ta je podmíněna nejen poznáním, ale také schopností toto poznání ostatním sdělit. Ta druhá část je jak jsem poznal mnohem a mnohem složitější, než ta první již proto, že každý člověk má svou uznanou pravdu a tu hájí zvláště, když cítí její ohrožení. Prvním úkolem filosofie by tedy dle mého názoru mělo být naučit se a potom i ostatní diskutovat, naslouchat tomu druhému bez ohledu na uznanou pravdu a formulovat správně své myšlenky. To se člověk musí naučit, to není člověku dáno. Bez toho je sebevětší poznání ,které by životu mohlo sloužit k ničemu. Bez toho, je filosofie pouhým planým tlacháním.

MB
Go to Top of Page

rajis
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
517 Posts

Posted - 04/11/2007 :  23:22:06  Show Profile  Reply with Quote
Ahoj,

souhlasím, že filosofie se z jistého úhlu pohledu může zdát jako ustrkovaná, kdesi na okraji, někde na periferii. Což je dáno tím, že filosofie jen tak nedává hmatatelné výsledky, jako věda (krom složitého jazyka je to taky jeden z důvodů proč si lidé o filosofii nic moc nepřečtou). Tady bych odbočil, protože si myslím, že věda a filosofie jsou si sice oblasti příbuzné, které se navzájem proplétají, ale na stejnou úroveň bych je nestavěl. Filosofie podle mě není věda, ačkoliv je matkou všech věd. Moderní experimentální věda prostě není stejná jako teoretický postoj, který víceméně zaujímá filosofie.

Miloslav má pravdu v tom, že filosofie by měla nejdříve člověka naučit diskutovat. Na druhou stranu občas vystupuješ stejně jako ten, který má pravdu a ostatní by ji měli uznat. Ostatně tak to dělá každý, vědomě/nevědomě. V jistém smyslu má každý člověk pravdu, když to beru s opravdu velkým odstupem s kapkou relativismu. S čímž samozřejmě nebude souhlasit leckterý filosof či věděc, protože pravda je pro ně definovaná jako jakási absolutní vlastnost nezávislá na lidech.
Jinak filosofie má své ryze pragmatické odnože, jedním z nich je třeba pragmatismus ;)
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 05/11/2007 :  05:57:20  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Gajisi.

Ano. Dozajista mohu vyvolávat dojem, že chci prosazovat svou pravdu. Jenže to je právě ten problém. Jak hovořit, aby to tak nevyznělo? Metrvat na svém poznání a měnit názor i když nesouhlasím? Došwl jsem k poznání, které dle mého názoru může vnést do filosofie, nebo její části pragmatismus. Programová analýza procesu myšlení by měla filosofii umožnit, jít od podstaty k povrchu.Doposavad filosofie sledovala výsledky a snažila se najít jejich podstatu. A tak jsem se snažil vysvětlit právě toto. Kdyby toto vysvětlení stačilo,pak bych již nemusel říci ano slovo na obhajobu své pravdy. Jenže ono to vysvětlení nestačí a vlastně nevidím ani zájem.
S tou pravdou je to složité. Já s tebou souhlasím, že pravda by měla být něčím absolutním, na člověku nezávislým. Jenže každý má jiný názor a tento názor považuje právě za tu pravdu a tak vlastně mají pravdu všichni. Pravda je stav poznání, který člověk přijal a neměnnost tohoto stavu zneužitím schopností chrání. Touto definicí pravdy se od ostatních liším a vlastně jsem dal slovu jiný význam,ale pokud se nad tím zamyslíš, mám dojem, že je tento význam výstižnější a více říkající než ten stávající. Hlvaně člověka vede k tomu aby pochopil rozdělující úlohu pravd ve společnosti. Nejde o to, že bych chtěl tuto definici prohlásit za jedině správnou ,čili pravdu a prosazovat ji,ale jde o to aby ostatní měli možnost pochopit to, co jsem pochopil já a to prostřednictvím této definice. Jenže fošlo k tomu, že ostatní posuzují definici a hovoří o tom, že pravda je cosi jiného, že je tím absolutním stavem. Já to považuji za povrchní přístup a říkám si bohužel. Mně šlo o cosi zcela jiného.

MB
Go to Top of Page

DavidPraha
Aktivní uživatel

279 Posts

Posted - 05/11/2007 :  12:36:37  Show Profile  Send DavidPraha an ICQ Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Miloslav Bažant

Gajisi.

Ano. Dozajista mohu vyvolávat dojem, že chci prosazovat svou pravdu. Jenže to je právě ten problém. Jak hovořit, aby to tak nevyznělo? Metrvat na svém poznání a měnit názor i když nesouhlasím? Došwl jsem k poznání, které dle mého názoru může vnést do filosofie, nebo její části pragmatismus. Programová analýza procesu myšlení by měla filosofii umožnit, jít od podstaty k povrchu.Doposavad filosofie sledovala výsledky a snažila se najít jejich podstatu. A tak jsem se snažil vysvětlit právě toto. Kdyby toto vysvětlení stačilo,pak bych již nemusel říci ano slovo na obhajobu své pravdy. Jenže ono to vysvětlení nestačí a vlastně nevidím ani zájem.
S tou pravdou je to složité. Já s tebou souhlasím, že pravda by měla být něčím absolutním, na člověku nezávislým. Jenže každý má jiný názor a tento názor považuje právě za tu pravdu a tak vlastně mají pravdu všichni. Pravda je stav poznání, který člověk přijal a neměnnost tohoto stavu zneužitím schopností chrání. Touto definicí pravdy se od ostatních liším a vlastně jsem dal slovu jiný význam,ale pokud se nad tím zamyslíš, mám dojem, že je tento význam výstižnější a více říkající než ten stávající. Hlvaně člověka vede k tomu aby pochopil rozdělující úlohu pravd ve společnosti. Nejde o to, že bych chtěl tuto definici prohlásit za jedině správnou ,čili pravdu a prosazovat ji,ale jde o to aby ostatní měli možnost pochopit to, co jsem pochopil já a to prostřednictvím této definice. Jenže fošlo k tomu, že ostatní posuzují definici a hovoří o tom, že pravda je cosi jiného, že je tím absolutním stavem. Já to považuji za povrchní přístup a říkám si bohužel. Mně šlo o cosi zcela jiného.

MB

Jen za predpokladu, ze svet existuje mimo jsoucno, coz nelze dokazat...
Stale se totic s v kruhu....
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 05/11/2007 :  12:52:19  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Davide.
Mně je úpme jedno, zda je svět reality,iluze, nebo tvoje utkvělá představa. Ať je to tak, či tak, jeho zachování je na nás na lidech. Jinak tě mohu říci, že mne s tím nesmyslem již unavuješ. Dokaž, že je svět jen ten Matrix a já se tím budu zabývat. Do té doby mne to vůbec, ale vůbec nezajímá. To skutečně nemáš v hlavě nic jiného, že to stále opakuješ jako kafemlýnek? Kdyby to alespoň byla tvoje vlastní myšlenka. Nudíš mne a nebudu tě již odpovídat.

MB
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000