www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Co je to čas?
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 24/09/2007 :  19:58:19  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Gato

Navi,
ubíráte času jeho moc.

Gato, tykaj mi.
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 24/09/2007 :  20:00:17  Show Profile  Reply with Quote
quote:

Navi,
ubíráte času jeho moc.

A akú moc má čas?
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 24/09/2007 :  20:31:00  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Miloslav Bažant

Navi. Zajímavé.
Já jsem si toho, že mně Gato vyká ani nevšiml.Zde si všichni tykáme a tak i tykám i jemu.Poručit mu aby mně tykal nemohu, spíš jej jen o to požádat, což tímto dělám.

S tou opicí máš pravdu,ale jedná se o okoukanou činnost od jiných jedinců. Stejně tak učí lev svá láďata lovit a podobně. Navíc je zde řada ustálených signálů, které plní funkci slova,ale toto je nedostatečné ke vzniku myšlení permanentního slovního.To myšlení permanentní slovní také nevzniklo v jednom okamžiku, ale vyvíjelo se po celá tisíciletí a jsou zde určitá vývojová stádia z části slova užívající.Opakuji, že pouze u člověka vzniklo skutečné myšlelení prmanentní slovní jehož důsledkem je lidská duše jak ji ze života znáš.Pokud bys naučil opici znakovou řeč natolik, aby vznikla slovní zásoba , dostatečná ke vzniku uzavřené informační sítě a v důsledku toho začala myslet nezávisle na smyslových vjemech, již by se nejednalo o opa, ale člověka, protože člověka neurčuje tvar, či barva těla, ale myšlení permanentní slovní a to by bylo splněno.

MB

Papagáj dokáže opakovať reč. napriek tomu tá reč nemá pre neho žiadnu obsahovú hodnotu. Nevie čo hovorí. Ak to má opica odkukané od človeka,tak musí spojiť vzdialený predmet ktorý chce uchopiť s obrazom, ktorý má v pamäti, a dať to do súvisu. Tomu sa hovorí nápad, alebo myšlienka.
A čo povieš na toho vtáka s jedovatou húsenicou?
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 25/09/2007 :  08:25:06  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Navi.

Těší mne že mne považuješ za děda vševěda, který ví všechno,ale já děd vševěd nejsem. Nejspíš to ten pták odkoukal od svých rodišů.Stejně by ses mohl ptát proč se slon sprchuje chobotem a tak dál.Zajímá li tě to, jdi a skoumej to.Mne zajímá spíše člověk.

MB
Go to Top of Page

Gato
Velmi aktivní uživatel

631 Posts

Posted - 25/09/2007 :  16:36:51  Show Profile  Reply with Quote
Navi,
podívej se kolem sebe a uvidíš ji.
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 25/09/2007 :  16:55:37  Show Profile  Reply with Quote
quote:

Navi.

Těší mne že mne považuješ za děda vševěda, který ví všechno,ale já děd vševěd nejsem. Nejspíš to ten pták odkoukal od svých rodišů.Stejně by ses mohl ptát proč se slon sprchuje chobotem a tak dál.Zajímá li tě to, jdi a skoumej to.Mne zajímá spíše člověk.

MB

Ja som to nadhodil len preto,lebo tu peberáme myslenie, programovanie atď. Ak je myslenie procesom slova vo vedomí, tak potom ten vták nemyslí, ale je naprogramovaný na tú húsenicu, tak isto, ako je naprogramovaná na stavbu hniezda. Ak by tú húsenicu neošmyrgloval, tak skape.Mláďatá to môžu odpozorovať od rodičov, ale od koho to odpozoroval ten prvý vták, ktorý ju ošmirgloval a zožral? Ak od nikoho a pozorovali ho iný vtáci, ako od toho skapal, museli dať do súvisu, že skapal od toho, že to spôsobila jedovatá vrstva na povrchu, a že ju treba ošmyrglovať, aby bola húsenica jedlá. To už je dosť aj na ľudský rozum, nie ešte na rozum vtáka. takže mne z toho jednoznačne vyplýva, že je tak naprogramovaný.
Go to Top of Page

rajis
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
517 Posts

Posted - 25/09/2007 :  16:58:43  Show Profile  Reply with Quote
quote:

Rajisi.

Čas je ryze lidská záležitost.Ostatní živí tvorové žijí mimo čas, jinak řečeno žijí pouze přítomností.Pouze člověk dokáže vzpomínat na to co bylo a třeba dělat prognozu toho co bude a to díky funkci slova v procesu myšlení. Kdyby toho nebylo, nebyla by vteřina, minuta, hodina, den ani měcíc či rok.To vše jsou slova definující slovo čas.Kdyby nebylo slova,pak bys mohl informace v paměti aktivovat pouze a jen smyslovým vjemem a čas by byl pro tebe zcela neznámým pojmem. Ani vesmír nezná pojem čas a čas může být i ve vesmíru vnímán pouze člověkem jako pozorovatelem.

Pokud se na čas díváš, jako na něco co vytvořil člověk, máš pravdu. Ale tohle je jen jeden pohled. Další může být ten, že čas je vlatností každé hmoty a je stavebním pilířem vesmíru.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 26/09/2007 :  15:51:02  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Rajisi.

Vše probíhá v čase a prostoru,ale jen člověk má schopnost toto vnímat a to je podstatné. Zda je to pilíř to nevím,ale na tomto poznání je možno mnohé postavit a uvědomit si skutečnou jedinečnost člověka jako bytí. UVědomuješ si již jaké štěstí tě potkalo, že ses narodil jako člověk?

MB
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 26/09/2007 :  21:19:05  Show Profile  Reply with Quote
quote:

Rajisi.

Vše probíhá v čase a prostoru,ale jen člověk má schopnost toto vnímat a to je podstatné. Zda je to pilíř to nevím,ale na tomto poznání je možno mnohé postavit a uvědomit si skutečnou jedinečnost člověka jako bytí. UVědomuješ si již jaké štěstí tě potkalo, že ses narodil jako člověk?

MB

Ak by bol život bez konca, uvedomovali by ste si čas, ak áno, tak ako čo.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 27/09/2007 :  07:23:57  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Navi

Stejně jako nyní, protože stejně nikdo neví, kdy konec přijde.

MB
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 27/09/2007 :  15:44:13  Show Profile  Reply with Quote
Ja si dokážem čas neuvedomovať.
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 27/09/2007 :  15:46:14  Show Profile  Reply with Quote
quote:

Navi,
podívej se kolem sebe a uvidíš ji.

ja čas vnímam len ako sekundárnu záležitosť pohybu hmoty.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 28/09/2007 :  09:03:43  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Navi.

Pokud si čas neuvědomuješ, pak jsi ztratil minulost i budoucnost.Pokud jsi pamatuješ co bylo včera a máš třeba jen tušení, co by mohlo být zítra, pak si čas uvědomuješ. Skus však vyřadit slova tak aby ve tvojí mysli žádné nezaznělo, a skus vzpomínat na to co bylo. Nejde to? Ta slova stále zní? Pak to zanemná že jsi člověk.

MB
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 28/09/2007 :  10:46:15  Show Profile  Reply with Quote
quote:

Navi.

Pokud si čas neuvědomuješ, pak jsi ztratil minulost i budoucnost.Pokud jsi pamatuješ co bylo včera a máš třeba jen tušení, co by mohlo být zítra, pak si čas uvědomuješ. Skus však vyřadit slova tak aby ve tvojí mysli žádné nezaznělo, a skus vzpomínat na to co bylo. Nejde to? Ta slova stále zní? Pak to zanemná že jsi člověk.

MB

Ja si dokážem seba uvedomovať, aj keď mám v hlave prázdno.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 30/09/2007 :  12:29:24  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Navi.

Máš li v hlavě prázdno, pak si tam nasaď holuby,ať tu hlavu k něčemu máš.Já jsem prázdno v hlavě nikdy neměl a tak nevím, jak se to projevuje. %Ze by psaním nesmyslů do fóra?

MB
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000