Author |
Topic |
|
Skunkless
Aktivní uživatel
Czech Republic
216 Posts |
Posted - 17/03/2006 : 14:13:27
|
Jelikoz sem nikdo nepise, nemam predstavu jak to o tech knihach 'rozjet' A tak jsem se rozhodla zkusit prihodit nejakou ukazku..snad vas zaujme natolik, abyste pridali nejaky komentar.
Hovory s Bohem / Neal Donald Walsh / Pragma
Mam spoustu otazek.Myslim, ze bych mel zacit s temi nejvetsimi. Napriklad proc je svet v takovem stavu? Tuto otazku slysim nejcasteji. Lide mi ji davaji od pocatku casu. Od toho prvniho okamziku az dodnes jste chteli vedet, proc to takhle musi byt. Vase typicka otazka zni takto:Je-li Buh dokonaly a milujici, proc pripousti hladomory, valky a nemoci, zemetreseni a tornada a hurikany a vsechny mozne prirodni katastrofy? Odpoved najdete v hlubsim tajemstvi vesmiru a v nejvyssim smyslu zivota. Neprojevuji svou dobrotu tim, ze vytvarim jen to, cemu rikate dokonalost. Neprojevuji svou lasku tim, ze vam nedovoluji projevit lasku vasi. Jak uz jsem rekl, nemuzete projevit lasku, dokud nemuzete projevit nelasku. Nic nemuze existovat bez sveho protikladu. To je mozne jedine ve sfere absolutna. Tato sfera vsak nestacila ani vam, ani mne. Existoval jsem v ni, a take vy jste z ni prisli. Ve sfere absolutna nejsou zkusenosti a zazitky, je tam jen vedeni. Vedeni je bozskym stavem, ale nejvetsi radost je v byti. Byti lze dosahnout jedine zkusenosti. Evoluce postupuje takto: vedeni, zakouseni, byti. Tohle je Bozi trojice - trojjedinost, kterou je Buh. Buh Otec je vedeni - rodic vseho pochopeni, otec veskere zkusenosti, nebot nemuzete zakouset a prozivat to, co neznate. Buh Syn je zakouseni - ztelesneni vseho, co o sobe Otec vi, nebot nemuzete byt tim, co jste nezakusili. Svaty duch je byti - odtelesneni vseho, co Syn zakusil; jednoduche a znamenite byti, ktere je mozne jedine skrze vzpominky na vedeni a zakouseni. Toto jednoduche byti je blazenost. Je to Bozi stav, v nemz se nachazi Buh, kdyz poznal a zakusil sam sebe. Prave po tom Buh touzil na pocatku. Predpokladam, ze vam nemusim vysvetlovat, ze popis Boha jako otce a syna nema nic spolecneho s pohlavim. Uzivam zde obrazne reci vasich poslednich posvatnych knih. Starsi posvatne texty uzivaly podobenstvi matky a dcery.Ani jedno podobenstvi neni spravne. Vase mysl nejlepe pochopi vztah mezi rodicem a potomkem. Nebo mezi tim, co dava necemu vzniknout, a tim, co vznika. Pridanim treti casti Bozi trojice dostaneme tento vztah: To, co dava necemu vzniknout / To, co vznika / To, co je. Tato trojjedina realita je charakteristickym znakem Bozi podstaty. Je to Bozi struktura. Tuto trojjedinost nachazime vsude ve sfere posvatneho. Nelze se ji vyhnout, jakmile se zacnete zabyvat otazkami casu a prostoru, Boha a vedomi a vsech jemnych vztahu. Tuto trojjedinoost uznavaji vsichni, kteri se zabyvaji studiem jemnohmotnych vztahu.Nekteri verici popisuji tuto pravdu jako Otce, Syna a Ducha svateho. Nekteri psychiatri uzivaji pojmu nadvedomi, vedomi a podvedomi. Nekteri spiritualiste rikaji mysl, telo a duch. Nekteri spiritualiste rikaji mysl, telo a duch. Nekteri vedci hovori o energii, hmote a eteru. Nekteri filosofove rikaji, ze nic neni pravda, dokud to neni pravda v myslence, slovu a cinu. Cas rozdelujete na minulost, pritomnost a budoucnost. Vase vnimani rozlisuje tri okamziky - predtim, nyni a potom. V prostorovych vztazich rozlisujete tady, tam a prostor mezi. V otazkach hrubych vztahu nerozlisujete zadne ''mezi'', nebot tyto vztahy jsou dyadicke, zatimco vztahy vyssich sfer jsou vzdy triadicke. Odtud pochazi dyada vpravo-vlevo, nahore-dole, velky-maly, rychly-pomaly, horky-studeny a nejvetsi existujici dyada: muzsky-zensky. V techto dyadach je vsechno bud jednim, nebo druhym, nebo vetsi ci mensi verzi jedne z polarit. Ve sfere hrubych vztahu nemuze existovat zadny pojem bez sveho protikladu. Nas kazdodenni zivot je zalozen na teto realite. Ve sfere posvatnych vztahu neexistuji protiklady. Vsechno je Jedno a vsechno se pohybuje v nekonecnem kruhu. Cas je takovou posvatnu sferou, ve ktere to, cemu rikate minulost, pritomnost a budoucnost, existuje souvztazne. Minulost, pritomnost a budoucnost nejsou protiklady, jsou to casti tehoz celku, jsou vyvojem stejne myslenky; jsou to cykly teze energie, aspekty teze nemenne Pravdy. Jestlize z toho vyvozujete, ze existuji v tutez ''dobu'', pak se nemylite. (K tomu se vsak vratime pozdeji, az budeme podrobne zkoumat pojeti casu.) Svet je takovy, jaky je, protoze ve sfere fyzicke reality nemuze byt jiny. Zemetreseni a hurikany, povodne a tornada a vsechno , cemu rikate prirodni katastrofy, jsou pohybem mezi jednou a druhou polaritou. Cely kolobeh zrozeni a smrti je soucasti tohoto pohybu. To vse jsou rytmy zivota, kterym je podrizeno vsechno ve sfere hrube reality, nebot zivot sam je rytmem. Zivot je vlnou, vibraci, pulsem v srdi jsoucna. Nemoc je opakem zdravi a projevuje se ve vasi realite na vas prikaz. Nemuzete byt nemocni, aniz to na nejake urovni zpusobite, a muzete se opet uzdravit, jakmile se uzdravit chcete. Hluboka osobni zklamani jsou reakce, ktere si volite, a svetove katastrofy jsou vysledkem celosvetoveho vedomi. Z tve otazky vyplyva, ze tyto udalosti umyslne vyvolavam. Tak tomu vsak neni, nebot ja vas jen pozoruji, jak je vyvolavate vy. Tyto udalosti se vsak nesnazim zastavit, protoze tim bych odporoval vasi vuli. A to by vas pripravilo o moznost zakusit Bozi existenci, coz je zkusenost, kterou jste si vy i ja zvolili. Proto neodsuzujte vsechno, co na svete povazujete za spatne. Spis se ptejte sami sebe, co povazujete za spatne a co chcete udelat, abyste to zmenili. Nehledejte odpovedi ve vnejsim svete, misto toho se zeptejte sve duse, ''Kterou cast sveho ja chci poznat pri teto katastrofe? Kterou stranku sve existence chci projevit?'' Nebot zivot existuje jako nastroj,ktery jste si sami vytvorili, a vsechny jeho udalosti se vam prezentuji jako prilezitosti k tomu, abyste se rozhodli byt tim, com jste. To plati o vsech dusich; z toho vidite, ze ve vesmiru nejsou zadne obeti, jsou jen tvurci. Vsichni velci Mistri si to uvedomovali. Proto se zadny z nich nepovazoval za obet - prestoze mnoho z nich opravdu trpelo. Kazda duse je Mistrem - i kdyz ne kazda si pamatuje svuj puvod nebo dedictvi. Kazda z nich si vsak vytvari podminky pro dosazeni sveho nejvyssiho cile - v kazdem okamziku. Proto neodsuzujte karmickou cetu, kterou si zvolili druzi. Nezavidte druhym, kdyz jsou uspesni, a nelitujte je, kdyz jsou neuspesni, nebot nevite, co duse povazuje za uspech a co za neuspech. Nedivejte se na nic jako na katastrofu ani jako na radostnou udalost, dokud nepoznate, k cemu takova udalost slouzi. Nebot je smrt katastrofou, jestlize zachrani zivoty tisicu lidi? A je zivot radostnou udalosti, jestlize pusobi jen zarmutek? Ale ani to byste nemeli posuzovat; meli byste se radit se svou dusi a umoznit totez druhym.
To neznamena, ze byste meli ignorovat volani o pomoc nebo nalehani sve duse, ktera vas nabada, abyste zmenili nejakou okolnost. Znamena to vsak vyhnout se odsuzovani. Nebot kazda okolnost je darem a v kazde zkusenosti je ukryty poklad.
Kdysi davno existovala duse, ktera o sobe vedela, ze je svetlem. Byla to nova duse, ktera prahla po zivote. ''Jsem svetlo.'' rikala. ''Jsem svetlo.'' Ale skutecnost, ze to vedela a ze to neustale opakovala, nemohla nahradit opravdovy zazitek. Ve sfere, ze ktere tato duse prisla, nebylo nic nez svetlo. Kazda duse byla vznesena, kazda duse byla nadherna a kazda vyzarovala Bozi zari. A tak tato mala dusicka byla jen svickou na slunci. Uprostred nejvetsiho svetla - jehoz byla casti - nebyla schopna videt ani zakusit, cim skutecne je. A tak po tomto poznani zacala touzit. A jeji touha byla tak velka, ze jsem ji jednoho dne rekl, ''Dusicko, vis, co musis udelat, abys uspokojila svou touhu?'' ''Co, Boze? Co? Udelam cokoli!'' rekla dusicka. ''Musis se oddelit od nas ostatnich,'' odpovedel jsem ''a pak se musis obklopit temnotou.'' ''Co je temnota, Boze?'' zeptala se dusicka. ''To, co ty nejsi.''odpovedel jsem a dusicka to pochopila. A tak se oddelila od vsech ostatnich a dokonce odesla do jine sfery. A v teto sfere mela moznost zakusit vsechny druhy temnoty. A take to delala. Z teto temnoty vsak volala, ''Otce, Otce, proc jsi me opustil?'' Stejne jako to delate v. Ale ja jsem vas nikdy neopustil, jsem stale s vami a jsem vzdy ochoten pripomenout vam, cim skutecne jste; jsem vzdy pripraven zavolat vas domu.
Proto budte svetlem uprostred temnoty a neproklinejte ji. A kdyz jste obklopeni tim, cim nejste, nezapominjte na to, cim jste. A chvalte svet, i kdyz jej chcete zmenit. A vezte, ze to, co delate v nejtezsi chvili, muze byt vasim nejvetsim vytezstvim. Nebot zivot, ktery si vytvorite, je vypovedi o tom, cim jste - a cim chcete byt. Podobenstvi o dusicce a slunci jsem vam vypravel proto, abyste pochopili, proc je svet takovy, jaky je - a jak se muze okamzite zmenit, jakmile si kazdy uvedomi svou nejvyssi realitu. Jsou vsak lide, kteri rikaji, ze zivot je skolou a ze to, co v zivote vidite a prozivate, je tu proto, abyste se neco naucili. Uz jsem se o tom zminil a opet to opakuji: V zivote se nemisite nic ucit - musite jen ukazat, co jiz znate. Pri tomto projevu svych znalosti znovu tvorite sami sebe. Tak ospravedlnujete zivot a davate mu smysl. Tak jej cinite posvatnym.
Skunkless.. |
Edited by - Skunkless on 20/03/2006 13:11:23 |
|
Pavel
Nový uživatel
3 Posts |
Posted - 30/03/2006 : 08:30:06
|
no teda to byl nervák se zaregistrovat s mojí znalostí řeči, ale vypotil sem to. Skunki dík za odkaz na esoterice, zase počtu něco nového S knihou a u Hovorů to platí možná dvojnásob je to několikasečné. Spousty lidí ji přečtou,již podstatně míň ji PŘEČTOU a jen některým to Kristem zmiňované semínko padne do úrodné půdy (jestli jsi teda četla evangelia, ale na tom zas tolik nezáleží ).Pro mě to má hloubku, ale v určité době pochopíš a možná jsi připravena jen na něco.Třeba to cítíš stejně.Já si myslím, že i když ji přečteš jen jednou semínko klíčí....a je li reinkarnace pravdou třeba vyklíčí později za to vysokotak páček a opatruj se |
|
|
helga
Nový uživatel
United Kingdom
8 Posts |
Posted - 20/07/2006 : 01:09:00
|
Hovory s bohem miluju!!!Je narocne je cist a vsechno to vstrebat ale kdyz se to podari stoji to za to!!!Je to uz par let co jsem je cetla porad si rikam ze je prectu znovu ale nemam moc volneho casu a tak to zatim odsouvam.Nicmene diky casovemu odstupu muzu rict ze se mi vetsina myslenek zasula do podvedomi a cela knizka se vytribila do (pro me jakymsi zpusobem dulezite)jedine myslenky kterou si do dnes casto upamatovavam. Autor se zeptal boha ktery konstatoval ze s nami mluvi neustale skrz rozlicne veci (jako krasa kvetiny, hezky film...)jak muzeme rozeznat kdy k nam mluvi buh a kdy dabel (pokuseni nebo jakkoli to chcete nazivat).Miluji tuto odpoved (mozna to nereknu zcela doslova jak to bylo v knizce).Vzdycky kdyz mas zazitek neceho pri cem citis pohlazeni uvnitr u srdicka tak to je kdy k tobe mluvim ja - pardon je to uz jen moje interpretace. Nerikejte mi ze to neznate.Jedna nepatrna veticka v knizce, slovicko od dobreho cloveka, nadhera prirody...a najednou to citite jako opravdove pohlazeni kdesi uvnitr, jako kdyz jsem byla dite a vsechno vypadalo pohadkovejsi.Od precteni hovoru s bohem mi vzdycky probleskne hlavou ze tomuhle zazitku muzu verit a oprit se o nej!!!Nemam rada slovo buh ze se ho spousta lidi leka a tak bych to nazvala (myslim ten zazitek)dotek energie vyssich vibraci. |
|
|
harleyka
Aktivní uživatel
Czech Republic
292 Posts |
Posted - 27/07/2006 : 12:53:06
|
Jeste jsem necetla primo hovory s bohem, teprv se chystam, ale zatim jsem precetla od stejneho autora Mala duse a slunce. Jsou to takove "hovory s bohem pro deti" a je to taky moc krasna knizka... Mne uvizla v pameti zas myslenka: kdyz chces poznat co jsi, svetlo, musis nejdriv poznat tmu... |
|
|
anngel
Nový uživatel
1 Posts |
Posted - 23/02/2007 : 22:42:08
|
taky patrim k tem kteri Hovory s Bohem miluji.Prvni knizku jsem cetla pred par lety a porad toho poznavam vic a vic. Rada bych taky rekla,ze 29.3.07 bude v kine Svetozor premiera filmu Hovory s Bohem.Je to neco jako zfilmovany pribeh samotneho Neale D.Walsche. (urcite si vzpomenete jak o svem zivote vypravel v nekterych knihach) Jsem moc stastna,ze cim dal vic lidi chape toto nove "nabozenstvi" a rada bych vas poprosila - sirte to dal! jak jen muzete. S laskou,A. |
|
|
nela
Nový uživatel
Czech Republic
9 Posts |
Posted - 02/11/2007 : 22:44:37
|
|
|
|
nela
Nový uživatel
Czech Republic
9 Posts |
Posted - 05/11/2007 : 20:52:12
|
tato kniha mi kdysi "zmenila" zivot.. uz leta praktikuji slova z ni v mem zivote.. nekdy mi to dava ovsem pekne zabrat.. kulturne a socialne nastavne vzorce spolecnosti maji koreny hluboko |
|
|
|
Topic |
|
|
|