Author |
Topic |
|
Oldow
Grafoman
1125 Posts |
Posted - 05/01/2007 : 19:40:06
|
Konec civilizace - HUXLEY, Aldous. naprosta nutnost, i pres nesikovny preklad nazvu. Orwell at se jde zahrabat
|
|
Georgik
Nový uživatel
Czech Republic
17 Posts |
Posted - 23/05/2007 : 20:25:33
|
Tak na to mi mé já nedovolí nereagovat... Orwell je nedoceněný borec a jeho Farma zvířat a 1984 je absolutní nutnost. Pokud ještě někde existuje povinná četba - tak jedno z těchto děl musí patřit min. mezi 5 nejpovinnějších knih. Samozřejmě nic proti A. Huxleymu (ani nevím, jak se to skloňuje), i Orwell si ho určitě vážil, když z něho čerpal...četl jsem jeho Brave New World i Ostrov, dost dobré knihy ale Orwell je prostě lepší - monumentálnější, působivější, (anti)utopičtější atd. Taky nic proti Tobě Oldow, tvé ostatní příspěvky se mi zdají docela na úrovní, ale touhle větou "Orwell ať se jde zahrabat" jsi mě docela namíchl.
|
|
|
Oldow
Grafoman
1125 Posts |
Posted - 27/05/2007 : 10:40:05
|
Tomu se rika propagace:) Dela se to tak, ze musis mit pribeh, v tomhle pripade jsem zvolil schema "nedoceneny umelec pro prilisnou kvalitu, kterou neni dav schopny chapat". Je mi jasny, ze kdo o tom neco vi, nebude souhlasit ciste proto, ze Orwell je na takovy urovni, ze se nemusi zahrabavat pred nikym, na urovni, kdy se kvalita uz moc porovnavat neda. Samozrejme, ze se mi Orwell libil, ale myslim, ze to uhral spis na presnost predpovedi, me proste huxley prisel pusobivejsi, protoze jeho predpovedi jsou naprosto silene, ale clovek neni schopen nic namitnout. Ostrov jsem cist zacal, ale prestal me bavit. Uz si ty knihy ale moc nevybavuju, mel bych si asi dat reprizu.
Jeste pridam dodatek; Orwell ze je nedoceneny? No to snad ne! Orwell je prave preceneny na zaklade podivne reakce davu "trefil se, je to frajer", stejne jako podle me treba A.C. Clarke. Pravda ale je, ze skutecnost jako takova nema s dilem vubec nic spolecneho, fantasticke romany nikdy nemely za cil promlouvat o budoucnosti, ale o pritomnosti a o povaze lidi. Jestli je nekdo podceneny autor, tak Janusz Zajdel treba v tomhle oboru, a z nejakeho duvodu vice nez malo romanu, jejichz autori napsali jedno genialni dilo, ale ke zbytku jsem se nejak nedostal (Zpěv drozda, Kiryniaga) a asi cela fantastika no, ale urcite ne Orwell.
|
Edited by - Oldow on 27/05/2007 10:47:43 |
|
|
Georgik
Nový uživatel
Czech Republic
17 Posts |
Posted - 29/05/2007 : 18:46:13
|
1) Nedělejme si iluze, že "dav není schopen chápat kvalitu", jelikož všechny ty, jenž četli Orwella či Huxleyho, nemůžeme určitě nazývat davem. 2) Nemyslím si, že Orwellovo jednoznačné plus je v přesnosti jeho anticipace. Kdo si přečte např. jeho prvotinu Barmské dny, zjistí, že George Orwell je i skvělým vypravěčem. Mnoho odborníků vyzdvihuje tuto knihu dokonce před slavný román 1984 a Farmu zvířat, a to zejména proto, že není tak politicky zatížená a ukazují se zde právě autorovy jiné kvality. 3) V čem možná můžu souhlasit je to, že Janusz Zajdel je nedoceněný autor, už jen proto, že jsem o něm nikdy předtím neslyšel. Pravděpodobně si to ale nikdy neověřím. 4) Ještě něco: taky nechápu proč Brave New World u nás vyšel pod názvem Konec civilizace. Jsem toho názoru, že původní název by se měl do co největší míry respektovat. |
|
|
Oldow
Grafoman
1125 Posts |
Posted - 28/07/2007 : 00:36:29
|
K bodu jedna; netvrdil jsem, ze to tak je, ale ze jsem pouzil tohoto vypravecskeho schematu, abych neco protlacil. Zaroven jsem pouzil velmi velkou miru nadsazky. Je to podle me docela zrejme z me minule reakce, protoze ve tve interpretaci by popirala samu sebe. Opakuji, ze Orwell je vyborny autor, autor na takove urovni, ze ho podle meho nazoru nelze s nikym pomerovat, ale je otazkou, nakolik jeho popularita vychazi z nadseni nad knihou a nakolik je popularni proste proto, ze jeho odhad je vdecnym tematem diskuse. Cetls nesmrtelnost od Kundera? Je tam vyborny moment, kratka historka ktera celou zlezitost nadherne ilustruje, jestli jsem o tom uz mluvil, omlouvam se. Goethe hraje v v loutkovem divadle sveho fausta a divi se, ze nikdo nesedi v hledisti. Chvili pokracuje a vrta mu to hlavou. Pak se otoci a zjisti, ze vsichni divaci jsou v zakulisi, protoze neprisli na Fausta, ale na Goetheho. Tolik k sirsim souvislostem.
|
|
|
|
Topic |
|
|
|