www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Filosofie
 Nové knihy
 M. A. Bulgakov - Mistr a Markétka
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

Georgik
Nový uživatel

Czech Republic
17 Posts

Posted - 23/05/2007 :  16:12:24  Show Profile  Send Georgik an ICQ Message  Reply with Quote
Nedávno jsem začal číst tento úžasný román. Jsem teprve v polovině, ale již po první kapitole jsem byl nadšen.
Myslím si, že o tomto díle se nemluví, tak jak by si zasluhovalo. Proto by mě zajímalo, jestli se najdou i tací, kteří měli tu čest...Velmi doporučuji (ale asi to není nic pro začátečníky)! Tahle kniha nemá v dějinách literatury obdoby, není žádná jiná, která by se s ní dala srovnat.
Bulgakov je misterem jazyka. Je úžasné, jak se zde prolíná rovina filozoficko-historická a fantastická, k tomu je to skvělá satyra.
Většina hrdinů končí v psychiatrické léčebně poblíž Moskvy...když to čtu, taky se trochu cítím jak blázen, s kterým si autor neuvěřitelně pohrává.

dundy
Nový uživatel

Austria
1 Posts

Posted - 03/02/2008 :  18:26:19  Show Profile  Reply with Quote
HI!
Chtel bych reagovat na tvuj prispevek. Prave se toulam internetem a pokousim se najit nekoho, kdo by mi poradil kde tu knizku sehnat. Nejradsi v nemcine. Tu knizku jsem zacal cist nekdy ve 13ti letech a bohuzel jsem ji nedocetl. Presto me tahle kniha nenechala v klidu, a ja na ni nemohu zapomenout. Uz jsem toho precetl spoustu, aspoustu jsem nedocetl. Ale mistr a m.... me stale pritahuje, porad jedu v te tramvaji stim kocourem, kterimu nechteej prodat listek...casto si docela presne predstavuju jak ty zensky ujede ta tramvaj tu hlavu,kdyz uklouzne potom oleji ;o) uz je to 14 let, ale este si to dobre pamatuju....urcite to svedci o vijimecnosti teto knihy....
Doporucuji take povidku Obri Vejce.... ;o)
PS: Jestli nekdo muze pomoct tu knihu sehnat, t se ozve...diky Dundy
Go to Top of Page

Skunkless
Aktivní uživatel

Czech Republic
216 Posts

Posted - 27/07/2008 :  18:15:23  Show Profile  Reply with Quote
Souhlasím v nadšených ovacích, je to geniální dílo! Zhltla jsem ji na jeden zátah, nešlo ji odložit. No a pro dundy mám radu..jdi do knihkupectí ...ehnm...dobrá, trapné, ale neodolala jsem, právě tam jsem ji totiž sehnala já..bylo to v paperbackovém vydání v levných knihách a fakt je, že pouze v češtině. Tak good luck, snad ji někde objevíš..

Život je fascinující!

Skunkless..
Go to Top of Page

axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts

Posted - 05/11/2008 :  23:41:09  Show Profile  Reply with Quote
Ani bych nečekala, že tady najdu zrovna tohle téma. :-)
Když jsem četla první část, připadala mi taková ze světa divadla. Jak to chodí, že se většinou všechno musí předělat podle toho, jak to chtějí jiní, z autorova příběhu tam toho moc nezbude-zvlášť když navíc se psaním her začíná.
Rozdíl mezi první a druhou částí spočívá podle mně v tom, že ta druhá je už psaná jako příběh, tak to skoro vypadá, jako kdyby nám chtěl Bugakov ukázat, jak to chodí uvnitř divadla a potom teprve se o něm odváží psát.
Ale to nevím, je to jen spekulace.
Druhá část začíná tak trochu expresionisticky, nejprve nevíte, o čem čtete, až pak se jednotlivé střípky začínají skládat dohromady. Následují podivuhodné událostí vrcholící opravdovým příjezdem samotného Satana a jeho dvou služebníků.
Co následuje, těžko popsat. Satanovy kumpáni nadělají spoustu neplechy a nepořádku v Moskvě, ale hlavně na příkaz, obsadí Národní divadlo. Což je pohroma, ale právě tam nalezneme tu satiru.
Spočívá ve vystoupeních satanových přívrženců, kteří si dělají šoufky ze společnosti, z jejich potřeb a tužeb => z absurdnosti těchto tužeb. Odhalují přímo na pódiu nevěry v publiku, podvody a marnivosti...
Sami je ale pro jejich lehkovážnost taky podvádějí a vystřelují si z nich.
V průběhu děje jsme obeznámeni se sličnou Markétkou, jenž si přeje najít svého ztraceného (či zesnulého??) Mistra, v čemž ji pomáhá Satan. -Pozve ji nejprve na jeho bál, kterým má vyvrcholit obsazení Moskvy. -- Potom Markétka za pomocí čas i kouzel žije Markétka s Mistrem ,jako dřív' (než se odloučili..), aniž by si na to Mistr pamatoval.
Zvlášť ten bál je zase docela komický, např. Markétka na něj jde nahá, návštěvníci jsou všichni zetlelí a satanovy uvaděči mluví jaksi agresivně vyšinutě, zato poutavě.

Nemluvě o tom, co už tady bylo řečeno--dílčí dějství--těch krátkých paradoxních příběhů je tam opravdu mnoho. Nejlepší na tom ale je, že každého osloví něco trochu jiného.

Edited by - axel01 on 05/11/2008 23:42:58
Go to Top of Page

Erik.Breit
Nový uživatel

Czech Republic
4 Posts

Posted - 29/08/2010 :  23:31:39  Show Profile  Reply with Quote
Zdravím, plně souhlasím s výše uvedenými názory na tuto knihu. Vynikající dílo, velmi mě nadchlo. Ovšem jaký je váš názor co se týče filmového, seriálového zpracovaní této knihy?
Go to Top of Page

axel01
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
785 Posts

Posted - 01/08/2011 :  22:15:08  Show Profile  Reply with Quote
Film jsem ani nevěděla, že existuje :) a raděj se nechci domýšlet, jak to vypadá :)
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000