www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
 All Forums
 Filosofie
 Nové knihy
 M. A. Bulgakov - Mistr a Markétka

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

T O P I C    R E V I E W
Georgik Posted - 23/05/2007 : 16:12:24
Nedávno jsem začal číst tento úžasný román. Jsem teprve v polovině, ale již po první kapitole jsem byl nadšen.
Myslím si, že o tomto díle se nemluví, tak jak by si zasluhovalo. Proto by mě zajímalo, jestli se najdou i tací, kteří měli tu čest...Velmi doporučuji (ale asi to není nic pro začátečníky)! Tahle kniha nemá v dějinách literatury obdoby, není žádná jiná, která by se s ní dala srovnat.
Bulgakov je misterem jazyka. Je úžasné, jak se zde prolíná rovina filozoficko-historická a fantastická, k tomu je to skvělá satyra.
Většina hrdinů končí v psychiatrické léčebně poblíž Moskvy...když to čtu, taky se trochu cítím jak blázen, s kterým si autor neuvěřitelně pohrává.
5   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
axel01 Posted - 01/08/2011 : 22:15:08
Film jsem ani nevěděla, že existuje :) a raděj se nechci domýšlet, jak to vypadá :)
Erik.Breit Posted - 29/08/2010 : 23:31:39
Zdravím, plně souhlasím s výše uvedenými názory na tuto knihu. Vynikající dílo, velmi mě nadchlo. Ovšem jaký je váš názor co se týče filmového, seriálového zpracovaní této knihy?
axel01 Posted - 05/11/2008 : 23:41:09
Ani bych nečekala, že tady najdu zrovna tohle téma. :-)
Když jsem četla první část, připadala mi taková ze světa divadla. Jak to chodí, že se většinou všechno musí předělat podle toho, jak to chtějí jiní, z autorova příběhu tam toho moc nezbude-zvlášť když navíc se psaním her začíná.
Rozdíl mezi první a druhou částí spočívá podle mně v tom, že ta druhá je už psaná jako příběh, tak to skoro vypadá, jako kdyby nám chtěl Bugakov ukázat, jak to chodí uvnitř divadla a potom teprve se o něm odváží psát.
Ale to nevím, je to jen spekulace.
Druhá část začíná tak trochu expresionisticky, nejprve nevíte, o čem čtete, až pak se jednotlivé střípky začínají skládat dohromady. Následují podivuhodné událostí vrcholící opravdovým příjezdem samotného Satana a jeho dvou služebníků.
Co následuje, těžko popsat. Satanovy kumpáni nadělají spoustu neplechy a nepořádku v Moskvě, ale hlavně na příkaz, obsadí Národní divadlo. Což je pohroma, ale právě tam nalezneme tu satiru.
Spočívá ve vystoupeních satanových přívrženců, kteří si dělají šoufky ze společnosti, z jejich potřeb a tužeb => z absurdnosti těchto tužeb. Odhalují přímo na pódiu nevěry v publiku, podvody a marnivosti...
Sami je ale pro jejich lehkovážnost taky podvádějí a vystřelují si z nich.
V průběhu děje jsme obeznámeni se sličnou Markétkou, jenž si přeje najít svého ztraceného (či zesnulého??) Mistra, v čemž ji pomáhá Satan. -Pozve ji nejprve na jeho bál, kterým má vyvrcholit obsazení Moskvy. -- Potom Markétka za pomocí čas i kouzel žije Markétka s Mistrem ,jako dřív' (než se odloučili..), aniž by si na to Mistr pamatoval.
Zvlášť ten bál je zase docela komický, např. Markétka na něj jde nahá, návštěvníci jsou všichni zetlelí a satanovy uvaděči mluví jaksi agresivně vyšinutě, zato poutavě.

Nemluvě o tom, co už tady bylo řečeno--dílčí dějství--těch krátkých paradoxních příběhů je tam opravdu mnoho. Nejlepší na tom ale je, že každého osloví něco trochu jiného.
Skunkless Posted - 27/07/2008 : 18:15:23
Souhlasím v nadšených ovacích, je to geniální dílo! Zhltla jsem ji na jeden zátah, nešlo ji odložit. No a pro dundy mám radu..jdi do knihkupectí ...ehnm...dobrá, trapné, ale neodolala jsem, právě tam jsem ji totiž sehnala já..bylo to v paperbackovém vydání v levných knihách a fakt je, že pouze v češtině. Tak good luck, snad ji někde objevíš..

Život je fascinující!

Skunkless..
dundy Posted - 03/02/2008 : 18:26:19
HI!
Chtel bych reagovat na tvuj prispevek. Prave se toulam internetem a pokousim se najit nekoho, kdo by mi poradil kde tu knizku sehnat. Nejradsi v nemcine. Tu knizku jsem zacal cist nekdy ve 13ti letech a bohuzel jsem ji nedocetl. Presto me tahle kniha nenechala v klidu, a ja na ni nemohu zapomenout. Uz jsem toho precetl spoustu, aspoustu jsem nedocetl. Ale mistr a m.... me stale pritahuje, porad jedu v te tramvaji stim kocourem, kterimu nechteej prodat listek...casto si docela presne predstavuju jak ty zensky ujede ta tramvaj tu hlavu,kdyz uklouzne potom oleji ;o) uz je to 14 let, ale este si to dobre pamatuju....urcite to svedci o vijimecnosti teto knihy....
Doporucuji take povidku Obri Vejce.... ;o)
PS: Jestli nekdo muze pomoct tu knihu sehnat, t se ozve...diky Dundy

www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000