www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Jestvuje iba jediné pravé náboženstvo!
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Oldow
Grafoman

1125 Posts

Posted - 12/04/2007 :  11:11:11  Show Profile  Send Oldow an ICQ Message  Reply with Quote
Noeme
To jsem nemyslel a abych se priznal, pripada mi to docela stejne. Proc nahrazuju pojem vira pojmem prasvedceni? Protoze vira vexistenci boha neni to same co vira (lepe pak presvedceni) o neexistenci boha v mem pripade. I kdyz reknes, ze neni pravda, ze veris ze buh existuje, me to prijde stejne, jako bys rekl ze veris ze neexistuje. To slovicko mi proste vadi, jinak jsme oba inteligentni lidi co uz neveri na pohadky, tak se nemusime hadat.
Trochu offtopic(Miloslave - mimo tema:)) O cesich se rika, ze jsou velmi malo verici narod. ebudu tady diskutovat o vyhodach a nevyhodach, ale zajimalo by me, jak by se nam diskutovalo treba ve statech, kde je stale spousta nadsenych vericich. Nebo v anglii ci nemecku, kde by nam muslimove ukazali, co je to skutecna vira. Z meho pohledu je jasne, ze buh neni, ale jestli je pro verejnost lepsi verit nebo ne, v tom si nejsem vubec jisty.

Go to Top of Page

noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts

Posted - 12/04/2007 :  11:59:03  Show Profile  Reply with Quote
Mě to přijde dost jiné Oldov uvaž následující:
Ja nevěřím, že bůh existuje
Ale zároveň nevěřím, že neexistuje

Což se stejným způsobem říci takto:
Není pravda, že věřím v existenci boha
A rovněž není pravda, že věřím, že neexistuje

Rozumíš o co mi jde?

To co říkám znamená, že nevím zda existuje, ale nechci věřit ani jednomu tvrzení.

Možná to vidím příliš kategoricky, ale skutečná víra je podle mne v rozporu s touhou po poznání, protože skutečně věřící člověk se o existenci boha nemůže dovědět nic nového. Nemůže protože ani nechce a ani nepotřebuje.

Takto absolutní víru však má málokdo a tak je možné do určité míry diskutovat i s věřícími. Ale často se i pak stane, že i když nakrásně věřící uzná vaše argumenty, obvykle to jeho víru neotřese. Naopak člověk, který hledá poznání a ne víru a uzná vaše argumenty obvykle své názory změní.

A když mluvím o víře tak si do toho zařaď i ateismus.
Go to Top of Page

Oldow
Grafoman

1125 Posts

Posted - 12/04/2007 :  12:16:11  Show Profile  Send Oldow an ICQ Message  Reply with Quote
Noeme
Jak myslis, priznat ze nevim, je asi lepsi nez si vymyslet veci. Ale opakuju, ze ateismus neni vira. Ateismus je podlozene presvedceni. Nebudu to uz komentovat, to same jsem psal uz asi trikrat i s duvody.
Nic v nasem zivote neni jiste. O cem mluvime jako o jistote je nejistota s urcitou pravdepodobnosti. Nevim, proc bych se mel zacit chovat tady jinak nez v beznem zivote, nebylo by to spravne. Buh proste neni. Hotovo.

Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 12/04/2007 :  16:04:46  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Richarde.
Vidím mezi námi shodu. Jako bys mluvil za mne. Souhlas.

MB
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000