www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Znamená pro vás něco pojem povinnost?
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

Aisha
Nový uživatel

Czech Republic
5 Posts

Posted - 03/10/2003 :  17:00:53  Show Profile  Reply with Quote

Nedávno jsem se dostala k textu od Cicera a psala jsem takovou malou úvahu, jestli chcete mohu ji příště uveřejnit. A tak mě zajímá co si myslíte o povinnostech. Nemusí to být nutně úvaha na povinnosti od Cicera. Hlavně se prosím neřiďte tzv. Obecnou "filosofií", zajímá mě jen co si myslíte. Aisha

sat
Nový uživatel

Slovakia
44 Posts

Posted - 05/10/2003 :  15:03:48  Show Profile  Reply with Quote
povinnosť je zdôvodnená špecifická nutnosť
teda podľa mňa

bzzzzzzzzzzzzz
Go to Top of Page

alergik
Nový uživatel

Czech Republic
44 Posts

Posted - 07/11/2003 :  13:23:46  Show Profile  Reply with Quote
Povinnost je podle mě vyšší motiv, nebo-li priorita jednání člověka. Má biologickou podstatu a její pocit napomáhá rozmnožení a prosperitě druhu, ať už přímo či nepřímo.
Go to Top of Page

BorisCvek
Nový uživatel

Czech Republic
8 Posts

Posted - 24/11/2003 :  17:38:26  Show Profile  Visit BorisCvek's Homepage  Reply with Quote
Povinnost může být definována nějakým systémem a sankcionována trestem... anebo může vycházet ze svědomí, tj. (Kant tomu říká) kategorický imperativ.

Cicero se skloňuje: Cicerona, Ciceronovi, s Ciceronem atd. :-)
Go to Top of Page

apeiron
Nový uživatel

12 Posts

Posted - 29/11/2003 :  22:36:32  Show Profile  Reply with Quote
A jaka povinnost? Je vice druhu povinnosti. Vzdy nas neco nejak nuti (aspon myslim,nebo pres co jinak definovat povinnost?). At uz to jsou geny, spolecnost nebo svedomi. V poslednim pripade se jedna o moralni povinnost,zde se muzeme ptat,co se stane,kdyz to neudelam Jde jen o vyrovnani se se svedomim?Ma kazdy svedomi stejne, ale jen ho kazdy urcitou merou vedome potlacuje?
Go to Top of Page

BorisCvek
Nový uživatel

Czech Republic
8 Posts

Posted - 01/12/2003 :  18:08:21  Show Profile  Visit BorisCvek's Homepage  Reply with Quote
[quote]Originally posted by apeiron

A jaka povinnost? Je vice druhu povinnosti. Vzdy nas neco nejak nuti (aspon myslim,nebo pres co jinak definovat povinnost?).

BC: Nedefinoval bych povinnost NUCENIM. Definoval bych povinnost ODPOVEDNOSTI.

At uz to jsou geny, spolecnost nebo svedomi. V poslednim pripade se jedna o moralni povinnost,zde se muzeme ptat,co se stane,kdyz to neudelam Jde jen o vyrovnani se se svedomim?Ma kazdy svedomi stejne, ale jen ho kazdy urcitou merou vedome potlacuje?

BC: Podle meho nazoru nam teprve svedomi umoznuje BYT SEBOU SAMYM. V opacnem pripade jsme otroci onoho "SE"... CHCE "SE" MI... cesta za svedomim je cesta za pravdou a za svobodnym ja. Je to cesta KE vlastni identite. Nerekl bych, ze svedomi je STEJNE po strance nejake litery... je stejne po strance principu cili Ducha. To, ze my lide casto mam velmi rozdilne svedomi, je zpusobene tim, ze jsme ruznymi zpusoby DEFORMOVANI, jaksi vnitrne nahluchli a poloslepi.
Go to Top of Page

sat
Nový uživatel

Slovakia
44 Posts

Posted - 02/12/2003 :  10:58:53  Show Profile  Reply with Quote
-ja neviem
-ak poviem "si (som) povinný...", implikuje to určitú formu donútenia
vnútorného, či vonkajšieho
-zodpovednosť (myslím) je až sekundárnym znakom, ktorý vsptupuje do hry s následnou "sankciou" za nesplnenie povinnosti
-môže ísť tak o "sankciu" morálnu, teda akúsi ozvenu svedomia alebo aj reálnu, uplatnenú napr. štátnym donútením
-vzťah medzi povinnosťou a sankciou vymedzuje možnosť slobodného rozhodnutia, ktorú možno nazvať zodpovednosť
-miera zodpovednosti predznamenáva splnenie alebo nesplnenie povinnosti, je teda vnútornou výbavou intelektu, ktorej fukcia spočíva v snahe vyhnúť sa "sankčnému" pôsobeniu svedomia a tým núti k splneniu povinnosti

bzzzzzzzzzzzzz
Go to Top of Page

okref
Velmi aktivní uživatel

672 Posts

Posted - 29/10/2009 :  16:08:24  Show Profile  Reply with Quote
Podle mě je povinnost označení chtění, a to takového, které má původ vně chtějícího - tedy původně nechtějícího-, a které je původně prostým chtěním někoho jiného.
A když se řekne: je to vaše povinnost - je to stejné jako by se řeklo:
Chci(já nebo někdo jiný), abyste to chtěl.

Podle mě je vývoj takovýto(každý stupeň za šipkou může nebo nemusí nastat, samozřejmě bez porušení pořadí):
chtění subjektu1 -> apel na sub2 -> sub2 vidí chtění sub1
-> podvolí se -> zvykem dlouhého podvolení cítí povinnost -> přijetí chtění jako vlastní
nebo-> nepodvolí se -> apeluje vlastním chtěním -> šíří vlastní podmínky povinnosti

Ještě dodám, že povinnost je součástí každého živého člověka.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 29/10/2009 :  17:00:49  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Povinnost je druh jednání daný předpokladem negativního výsledku,při jednání jiném, opačném dopadajícího na osobu jednající, nebo objekt na které člověku záleží. Takovým objektem může být určitá osoba, skupina osob, věc a může být tím objektem třeba i příroda. Záleží mně na zachování přírody a proto cítím povinnost určitým spůsobem jednat.
Krásně je toto popsáno v knize Malý princ.Miluji svou květinu a proto mám povinnost o ni pečovat,čili musím jednat určitým spůsobem, aby výsledek byl kladný.Kdosi škodí mé květině a proto je mojí povinností před ním květinu chránit.Záleží mně na ostatních diskutujících a proto jsem povinnen nebýt vzhledem k nim neuctivý,jinak dojde k negativnímu nežádocímu výsledku. Povinnost si ustanovuje každý jedinec vzhledem k objektům na kterých mu záleží. Jsou li mu lhostejní, povinnost nevznikne, nebo není uvědomována.
Nesplnění povinnosti= negativní nechtěný důsledek.

MB
Go to Top of Page

LG.
Nový uživatel

23 Posts

Posted - 29/10/2009 :  20:44:45  Show Profile  Reply with Quote
hh přidáváte svoje složité definice a ja si myslím že jeden človíček to tu před těmi x lety vystihl poměrně dobře, uhádnete který?
LG?
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 30/10/2009 :  08:56:57  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
LG.
Mne napadá ten zmíněný Malý princ,či spíše spisovatel Antoina de Saint-Exupéry v rozhovoru malého prince s liškou.Bylo to řečeno sice poetikou,ale bylo to velmi přesné.

MB
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000