Author |
Topic |
|
Aisha
Nový uživatel
Czech Republic
5 Posts |
Posted - 03/10/2003 : 17:00:53
|
Nedávno jsem se dostala k textu od Cicera a psala jsem takovou malou úvahu, jestli chcete mohu ji příště uveřejnit. A tak mě zajímá co si myslíte o povinnostech. Nemusí to být nutně úvaha na povinnosti od Cicera. Hlavně se prosím neřiďte tzv. Obecnou "filosofií", zajímá mě jen co si myslíte. Aisha |
|
sat
Nový uživatel
Slovakia
44 Posts |
Posted - 05/10/2003 : 15:03:48
|
povinnosť je zdôvodnená špecifická nutnosť teda podľa mňa
bzzzzzzzzzzzzz |
|
|
alergik
Nový uživatel
Czech Republic
44 Posts |
Posted - 07/11/2003 : 13:23:46
|
Povinnost je podle mě vyšší motiv, nebo-li priorita jednání člověka. Má biologickou podstatu a její pocit napomáhá rozmnožení a prosperitě druhu, ať už přímo či nepřímo. |
|
|
BorisCvek
Nový uživatel
Czech Republic
8 Posts |
Posted - 24/11/2003 : 17:38:26
|
Povinnost může být definována nějakým systémem a sankcionována trestem... anebo může vycházet ze svědomí, tj. (Kant tomu říká) kategorický imperativ.
Cicero se skloňuje: Cicerona, Ciceronovi, s Ciceronem atd. :-) |
|
|
apeiron
Nový uživatel
12 Posts |
Posted - 29/11/2003 : 22:36:32
|
A jaka povinnost? Je vice druhu povinnosti. Vzdy nas neco nejak nuti (aspon myslim,nebo pres co jinak definovat povinnost?). At uz to jsou geny, spolecnost nebo svedomi. V poslednim pripade se jedna o moralni povinnost,zde se muzeme ptat,co se stane,kdyz to neudelam Jde jen o vyrovnani se se svedomim?Ma kazdy svedomi stejne, ale jen ho kazdy urcitou merou vedome potlacuje? |
|
|
BorisCvek
Nový uživatel
Czech Republic
8 Posts |
Posted - 01/12/2003 : 18:08:21
|
[quote]Originally posted by apeiron
A jaka povinnost? Je vice druhu povinnosti. Vzdy nas neco nejak nuti (aspon myslim,nebo pres co jinak definovat povinnost?).
BC: Nedefinoval bych povinnost NUCENIM. Definoval bych povinnost ODPOVEDNOSTI.
At uz to jsou geny, spolecnost nebo svedomi. V poslednim pripade se jedna o moralni povinnost,zde se muzeme ptat,co se stane,kdyz to neudelam Jde jen o vyrovnani se se svedomim?Ma kazdy svedomi stejne, ale jen ho kazdy urcitou merou vedome potlacuje?
BC: Podle meho nazoru nam teprve svedomi umoznuje BYT SEBOU SAMYM. V opacnem pripade jsme otroci onoho "SE"... CHCE "SE" MI... cesta za svedomim je cesta za pravdou a za svobodnym ja. Je to cesta KE vlastni identite. Nerekl bych, ze svedomi je STEJNE po strance nejake litery... je stejne po strance principu cili Ducha. To, ze my lide casto mam velmi rozdilne svedomi, je zpusobene tim, ze jsme ruznymi zpusoby DEFORMOVANI, jaksi vnitrne nahluchli a poloslepi.
|
|
|
sat
Nový uživatel
Slovakia
44 Posts |
Posted - 02/12/2003 : 10:58:53
|
-ja neviem -ak poviem "si (som) povinný...", implikuje to určitú formu donútenia vnútorného, či vonkajšieho -zodpovednosť (myslím) je až sekundárnym znakom, ktorý vsptupuje do hry s následnou "sankciou" za nesplnenie povinnosti -môže ísť tak o "sankciu" morálnu, teda akúsi ozvenu svedomia alebo aj reálnu, uplatnenú napr. štátnym donútením -vzťah medzi povinnosťou a sankciou vymedzuje možnosť slobodného rozhodnutia, ktorú možno nazvať zodpovednosť -miera zodpovednosti predznamenáva splnenie alebo nesplnenie povinnosti, je teda vnútornou výbavou intelektu, ktorej fukcia spočíva v snahe vyhnúť sa "sankčnému" pôsobeniu svedomia a tým núti k splneniu povinnosti
bzzzzzzzzzzzzz |
|
|
okref
Velmi aktivní uživatel
672 Posts |
Posted - 29/10/2009 : 16:08:24
|
Podle mě je povinnost označení chtění, a to takového, které má původ vně chtějícího - tedy původně nechtějícího-, a které je původně prostým chtěním někoho jiného. A když se řekne: je to vaše povinnost - je to stejné jako by se řeklo: Chci(já nebo někdo jiný), abyste to chtěl.
Podle mě je vývoj takovýto(každý stupeň za šipkou může nebo nemusí nastat, samozřejmě bez porušení pořadí): chtění subjektu1 -> apel na sub2 -> sub2 vidí chtění sub1 -> podvolí se -> zvykem dlouhého podvolení cítí povinnost -> přijetí chtění jako vlastní nebo-> nepodvolí se -> apeluje vlastním chtěním -> šíří vlastní podmínky povinnosti
Ještě dodám, že povinnost je součástí každého živého člověka. |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 29/10/2009 : 17:00:49
|
Povinnost je druh jednání daný předpokladem negativního výsledku,při jednání jiném, opačném dopadajícího na osobu jednající, nebo objekt na které člověku záleží. Takovým objektem může být určitá osoba, skupina osob, věc a může být tím objektem třeba i příroda. Záleží mně na zachování přírody a proto cítím povinnost určitým spůsobem jednat. Krásně je toto popsáno v knize Malý princ.Miluji svou květinu a proto mám povinnost o ni pečovat,čili musím jednat určitým spůsobem, aby výsledek byl kladný.Kdosi škodí mé květině a proto je mojí povinností před ním květinu chránit.Záleží mně na ostatních diskutujících a proto jsem povinnen nebýt vzhledem k nim neuctivý,jinak dojde k negativnímu nežádocímu výsledku. Povinnost si ustanovuje každý jedinec vzhledem k objektům na kterých mu záleží. Jsou li mu lhostejní, povinnost nevznikne, nebo není uvědomována. Nesplnění povinnosti= negativní nechtěný důsledek.
MB |
|
|
LG.
Nový uživatel
23 Posts |
Posted - 29/10/2009 : 20:44:45
|
hh přidáváte svoje složité definice a ja si myslím že jeden človíček to tu před těmi x lety vystihl poměrně dobře, uhádnete který? LG? |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 30/10/2009 : 08:56:57
|
LG. Mne napadá ten zmíněný Malý princ,či spíše spisovatel Antoina de Saint-Exupéry v rozhovoru malého prince s liškou.Bylo to řečeno sice poetikou,ale bylo to velmi přesné.
MB |
|
|
|
Topic |
|