| Author |
Topic  |
|
Skunkless
Aktivní uživatel

Czech Republic
216 Posts |
Posted - 24/02/2006 : 13:16:23
|
Vznik zivota, jeho prubeh a zanik
Co bylo nez bylo vsechno co je? Jak se to stalo? Stvoril nas Buh? Jak? Velky tresk? Kde se vzalo nase 'ja'? Jak vznikl svet a jak vznikl zivot? Jak definujes zivot? Cim se zivot vyznacuje? Jak se pozna ze zkoncil? Kdy zkonci vesmir? Jak se to stane? Co bude potom? Co Te u tohoto tematu zajima a cemu nerozumis? Co chapes a co ses kde dozvedel? Co si myslis sam za sebe? Kde vsude existuje zivot? Co je cas?
Ono vsechno souvisi se vsim a tak je tezke se drzet striktne jednoho tematu - a obzvlast ZIVOT souvisi se vsim ;) Takze se rozepiste o cem chcete!
Dekuju za ochotu napsat svuj nazor (aneb nebudte lini a podelte se o sve myslenky)
Skunkless.. |
|
|
cage7
Nový uživatel
11 Posts |
Posted - 25/02/2006 : 00:08:19
|
| Co bylo nez bylo vsechno co je? Toto je zřejmě nejobtížnější otázka, která lidstvo pronásleduje od počátku. Osobně si myslím, že nemá na toto téma smysl spekulovat, protože v reálné rovině se naskýtá velké množství možných variant, byť každá směřuje k jednomu cíli- něco jako Bůh, možná je to iracionální síla, konkrétní osoba či nějaký princip, co má účel a cíl sám v sobě. Lidské myšlení není možno dopřát absolutní poznání, aspoň dle mého názoru, jako by našemu rozumu byla odepřena možnost operovat s nekonečnem. Vždyť pod pojmem nekonečno si mnozí z nás nepředstaví nic a to známé, vesmír přece musí končit, ale pokud je zde nějaká pomyslná čára konce, zeď nebo něco takového, co je za ní? To je právě ten problém, náš rozum nemá možnost operovat s nekonečnem, ale naskýtá se zde otázka, jestli máme možnost ji někdy v budoucnu nabýt? Nebo naopak naučit se s ním operovat pomocí našíci smyslů, intuice a zároveň se odvrátit od rozumu, vlastně jej negovat a směřovat k iracionalitě? Nikdo nemůže s určitostí tvrdit, že je to tak či onak. Ale v poslední době bych celý svět, bytí, jsoucno přirovnal k nějaké skládance, připadá mi, jako bychom postupně odkrývali jedno políčko za druhým, ale částečně se obávám, co nás čeká na konci... Nástup na vyšší level, či zničení a rozdání karet znova? Nevím, každopádně mě znekliďnuje ta nejistota, co bude pak? Nejvíc mě asi nabádá k přemýšlení, když už jsme mrtvý, teda aspoď dle litery biologie, jestli končí i naše uvědomování si sebe samo nebo dojde k zániku jen naší tělesné schránky? A nazávěr, nevím, jestli tyhle všechny otázky mají smysl, protože stejně k ničemu nevedou, vždy jde jen o spekulaci,coby kdyby ... Sám se trápím problémem sžít se sám se sebou. Nevím, jestli v nás je nějaká síla, která nás dojisté míry ovlivňuje, když nepočítám rozum... Ale zajímá mě, jak se stím naučit žít, žít sám se sebou, neustále pociťuji problém, že ve mně dochází ke střetu rozumu a té vnitřní síly, tedy pokud je... Pořád se vzmítám v malichernostech, které mě neustále pronásledují, za vším vidím něco, snažím se,byť někdo odpoví na mou otázku nějakým způsobem( třeba by to byla obyčejná odpověď, která již nemá žádné další otázky z mé strany) snažím se za tím hledat nějaký skrytý význam. Sám bychto asi přirovnal k pocitům Zeměměřiče K. v díle Franze Kafky. Zdá se mi, že doposud jsem se nesetkal s nikým, se kterým bych mohl řešit tyto otázky, takže budu rád,kdybyste se mohla vyjádřit k tomu co jsem napsal. Byť by se vám moje odpovědi mohli jevit jako absurní... |
 |
|
|
Skunkless
Aktivní uživatel

Czech Republic
216 Posts |
Posted - 03/03/2006 : 12:17:54
|
Ahoj, moc diky za Tvou reakci a konecne se dostavam k tomu, ze odpovim....Te rozcupuju na kousky pockej..[:D]
Jeee..Tys mi vlastne vykal - snad nejsi proti, kdyz navrhnu abychom si tykali?
Vyborne.Tak teda zacnu..
..pises, ze '..v realne rovine se naskyta velke mnozstvi variant..'a tak Te neprekvapi, kdyz se zeptam a jake? (Nemusis psat vsech nekonecne mnoho, staci par na ukazku )
..pokud jde o nasi (ne)schopnost operovat s nekonecnem [/teal](radeji doporucuji zustat u operovani skalpelem ) tak si myslim, ze nase moznosti jsou stejne neomezene, jako nekonecno..pokud se ovsem nerozhodneme, ze jsou omezene..(jelikoz jsou-li neomezene, pak mame taky moznost je sami omezit, ze?) - mozna Te ted napdne - a proc bychom to asi delali? No? Tak proc? Myslim, ze s nekonecnem dokazeme 'pocitat' - ne tady a ted, ale tam a potom..
..otazky nikam nevedou, vzdy jde jen o spekulaci..tak ja bych si dovolila tvrdit, ze otazky nekam vedou. Spekulace? Jasne! A co je zivot? Spekulujeme, jak to asi dopadne, co by se mohlo stat rozhodneme-li se takto a co rozhodneme-li se jinak..co kdyz to ma smysl a my ho akorat zatim nejsme schopni postrehnout?
[teal]..szit se sam se sebou..to se snazi kazdy z nas. A taky szit se s ostatnimi..ze hledas co jsi skutecne Ty (rozum nebo vnitrni sila, jak to nazyvas) je prirozene, vsichni pochybujeme..a prave to by mohl byt smysl zivota, najit sam sebe, ne? Doslova vytvorit sam sebe. Coz koneckoncu delame, tvorime sami sebe, jelikoz jinak to ani nejde. Jen si muzeme vybrat, zda to delame vedome a nebo radeji 'spime' a jsme tvoreni okolnostmi a vzdavame se zodpovednosti, tudiz moci ovlivnit svuj zivot. A pak placeme (ja s tim nic nemuzu delat, to oni/ony/ona, ja za to nemuzu..)
Zivot je ale moc krasnej, nemyslis?
Skunkless.. |
 |
|
|
cage7
Nový uživatel
11 Posts |
Posted - 03/03/2006 : 15:12:42
|
Tak dobře, budu se TI snažit vyložit můj pohled na věc- tou spekulací jsem nemyslel, že ,,ptát se,, je zbytečné, vždyť otázky provází veškeré bytí pojeho existenci, ale je zajímavé, jak lidé z různých končin přemýšlí o tom samém. A přesto přes všechny možné okliky přichází k tomu samému-Bůh, nebudu se teď zabývat názvy a přirovnání toho všemohoucného jsoucna(bůh, universum, nekonečno,absolutní duch atd...). A přece nic nemůžeme tvrdit, že tak to je a tak to není... A nechci se teď bavit o relativismu, pač to bych mohl popřít vše... Možná, je pravda, že jsme ,,kdysi,, byli jeden základ a jediným našim cílem, je znovu se sejít... s tím částečně souhlasím nebo spíš je to taky jedna z možných variant. Taky mě zaujalo to, že vlastně nemusíme mít žádný cíl, třeba je naším cílem, že jsme tady a teď, že si tu odbudeme pomyslnou dovolenou a pak se uvidí... A právě o to jde, život, celý náš pobyt zde( určitě víš, že tak se na věc díval i M. Heidegger, pobyt-dasein) je vlastně takovou hříčkou, při které se tážeme co bude? A pomalu odkrýváme nové, dosud neznatelné možnosti, ale ta jedna nám doposud uniká... Co bude po smrti, aspoň po té biologické? Je to opravdu konec? Bude aspoň to pomyslné rozplynutí naší duše do vesmíru a splynutí s univerzem? Nebo šmitec, útrum? Já osobně si myslím, že tento život, teď a tady je jen nějaké mezistádium... Jinak si to nedokážu vysvětlit. Posmrti si to představuju tak, že tahle část našeho života je zaměřena na hmotu, vše co děláme vychází z hmoty, jsme zranitelní, vše uzpůsobujeme tělesným prožitkům, jsme na hmotě závislý. Jen pár ,,vyvolených,, si začíná uvědomovat, že tělesné prožitky jsou pomíjivé a proto se snaží všemožnými způsoby nazýrat do druhého ,,levelu,, života duše. Takže abych to zkrátil, věřím, že tento život je materiální a ten druhý co přijde je duchovní v tom smyslu, že nebudeme potřebovat tělesnou schránku, jen se budeme unášet prostorem a možná ani tím ne, prostě budeme existovat jinak- prostě takový tok života, tak bych to přirovnal. samozřejmě to je moje vize, rád bych se zeptal, který z filozofů tě zaujal svým učením+proč a také, který ti připadá absurdní... Děkuji |
 |
|
|
Gutts
Nový uživatel
14 Posts |
Posted - 03/03/2006 : 15:37:45
|
Chtel bych rict ze nas svet a existence byly stvoreny dle meho nazoru myslenkou.Ci to je jina otazka... Rad bych reagoval na vyrok cage7: ..pokud jde o nasi (ne)schopnost operovat s nekonecnem Podle mne nekonecno jako takove neexistuje, pokud budes po mne chtit dukaz rad ti ho jednoduse predlozim : napis znacku nekonecna udelej strednik napis nulu. prave jsi ukoncil nekonecno a zacal znova od zacatku. Jde o to ze nekonecno je jen matematicka konstanta a nikdy vic nebude. Vedci tvrdi ze vesmir je nekonecny ale to spocitali to ze jsme nevideli konec neznamena ze zadny neni. A pokud jde o nasi neschopnost pracovat s nekonecnem souhlasim se Skunkless clovek vyuziva jen minimalni kapacitu sveho mozku, jak tedy vis ze to nedokazem to ze to nezvladaji masy neznamena ze to nezvlada jedinec. |
 |
|
|
Skunkless
Aktivní uživatel

Czech Republic
216 Posts |
Posted - 03/03/2006 : 16:28:36
|
Tak se do toho dame..
..co kdyz po smrti bude to, co si myslis, ze bude po smrti? Podle me, po smrti zjistime, ze zivot je neco, co je a je a je a nikdy to neprestane byt. Zjistime, ze zivot ma mnoho forem a ze neco jako 'smrt' neexistuje. Pochopime, ze nase myslenky, slova a ciny maji souvislost s nasim zivotem, pochopime, ze vsechno si tvorime sami. To, co je pro nas tak tezke poznat v zivote, jelikoz casovy usek, kdy se 'myslenka zhmotni' (nemusi doslova, kdy ma nejaky efekt jsem mela na mysli ) je dlouhy, bude pochopeno behem kratke chvilky, jelikoz se vymanime z relativity casu a uvidime vysledky ihned.
Tak a ted se musim priznat, ze pokud jde o filosofy, tak je nemam zmakly natolik, abych Ti vysypala z rukavu sve oblibence a ty druhe. Zatim jsem zjistila, ze u kazdeho vidim neco s cim souhlasim i neco s cim nesouhlasim...jakmile si nejakeho oblibim, dam vedet ;)A kdo je Tvuj nejmilejsi filosof?
Ja ted musim bezet, jsem to trochu odflakla, ale priste to bude lepsi...
Skunkless.. |
 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 30/10/2006 : 10:12:20
|
Když si kliknu na vaše jména,mnohdy vidím údaje o vašem věku.Nevím zda jsou pravdivé,ale pokud ano,jste mladí lidé a já jsem mezi vámi dědek. Otázkou je.Kdo je svou duší mladší.Já se budu smrtí zabývat až tehdy,když ji budu mít nadosah.Vy se jí zabýváte nyní,když k ní máte tak krásně daleko. Vmísil jsem se mezi vás z nevědomosti. Myslel jsem, že v tomto diskusním fóru najdu kontakt na lidi,kteří dokáží poznat co jim svými vstupy chci říci. To mohou být i lidé mladí, může to být kdokoliv.Koho jsem zde však nalezl? Proč do tohoto diskusního fóra nevstupují ti které jsem hledal? Nejspíše nahlédnou a protože zde nenajdou co hledají,zase odejdou.Pro vás je tato diskuse čímsi jako diskotéka,kde ukazujete jak umíte tančit a snažíte se tím ostatní přesvědčit o svých kvalitách. Přes to že si toto uvědomuji,ještě chvili v tomto diskusním fór setrvám. Prohlédnete li si mé vstupy do témat,můžete nalézt cesty k poznání a odpovědi na mnohé otázky které si kladete.Že nejsem autorita,kterou by bylo možno respektovat? Co vy víte.Třeba nejsem ten zámečník,jak jsem napsal a třeba právě nyní jste propásli to co hledáte a jaký je skutečný smysl vaší přítomnosti v diskusním fóru. Tak ještě chvilku počkám a potom hodím vše do koše,uklidím po sobě a odhlásím se s tohoto fóra.Mnozí to nejspíše uvítají a budou rádi, že ten dědek odešel.
MB |
 |
|
|
harleyka
Aktivní uživatel

Czech Republic
292 Posts |
Posted - 31/10/2006 : 11:24:34
|
Rekla bych, ze Vas vek je pro nas skvelou vyhrou, protoze muzeme videt i nazory cloveka s jinou vekovou kategorii a tedy i s vice zkusenostmi. Zatim jsem jeste nemela cas procist vsechny Vase prispevky, ale urcite se na to rada vrhnu...
Reknu Vam svuj postoj k tomuto foru. Prisla jsem sem s tim, ze se chci vic zapojit do filosofickych temat, ze se chci neco noveho dozvedet, znat jine nazory nez jen ty me a ukazat jinym moje nazory. Chtela jsem poznat lidi, kteri maji podobny pristup jako ja. Mrzi me, ze jsem zatim s nikym nemela moznost prime diskuse o necem, vzdy jen reknu nazor a nekdo jiny rekne jiny nazor, ale neni to o nejakem rozhovoru, o shode ci dohode na necem... nevznika zadny zaver... Treba se mi to nekdy povede...
Kazdopadne jsem rada za kazdy nazor, takze i nazor "dedka" jak se nazyvate, i kdyz to urcite neni pravda , se pocita! |
 |
|
|
Kryštof
Nový uživatel
Czech Republic
7 Posts |
Posted - 31/10/2006 : 12:47:35
|
Probehla mnou jiskra nadseni a zvedavost odkryva v me dusi dalsi volna mista lacna po zaplneni novymi zjistenimi, tak aby propletenec zarezu do sede kury byl zase o neco slozitejsi.
Ale pardon, ted jak mne pohltil tento pateticky pocit, vyskocil jsem ze strnlosti, se kterou se obcas vratim k tomuto foru nahlednout, jestli se od casu mych prvnich prihlasovani treba hastereni nezmenilo v debatu a prosazovani osobnich aspektu ve vuli svetlo pravdy sirit i prijimat, a jak jsem byl vytrzen, chtel jsem razem tancovat. Pardon tedy hlavne pro Miloslava Bazanta, ktery take nechtel na diskoteku, na ktere se tu ocitame a to nejen ve viru svetelnych efektu, nybrz i v ji vlastnim spolecenskem ritualu miseni osudu za ucelem honorace vlastni pozice soubezne s jejim dovybudovavanim na okoukanych ale nepochopenych a neprijatych nazorech.
To ale vyzdvihuji opravdu jen to spatne a se svym chabim prispevkem pritom vubec nemam co stekat. K tomu jsem toho odsud i malo precetl, takze si ani nemyslim, ze by to platilo na vsechny, kdo sem pisi.
Dekuji MB, ze timto provokativnejsim vstupem do debat mozna donuti vice lidi premyslet o tom, ze by meli hodne poslouchat, nez jejich slova budou vhodna k sireni, a me dal nadeji, ze me hovory na techto strankach opet pohlti.
|
 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 31/10/2006 : 15:34:51
|
Milá Harlejko a Kryštofe.Díky za to že se vaš oči otevřely a vaše uši začaly slyšet.Nyní možná pochopíte,že vám na místo planého talchání nabízím skutečné téma,které bude prospěšné nejen pro vás,ale i pro ostatní lidi a život ne Zemi.Není snad právě tohle posláním filosofie? Probudí li moje řádky ve vás otázky a dojde ke skutečné diskusi,postupně se připojí i ostatní a jednou, možná kdosi s celebrit nahlédne do stránek tohoto fóra a už neodejde.Jsme na Internetu a tyto naše diskuse je možné otevřít kdekoliv na světě.Uvědomíte li si, co vám skutečně nabízím pak poznáte, že můžete být těmi, kdo byli na samém začátku velké věci.Tak velké,že nemá v celé historii obdoby. Konečným výsledkem může být i vznik nové světové instituce, kde se sejdou zástupci všech pravd světa a budou hledat společnou cestu k životu.Poté již pravdy nebudou svou rozdělující funkcí život ohrožovat,ale budou poznáním, které životu slouží.Cesta k tomu byla poznána.Ale to trošku předbíhám.Vy mladí máte volbu v jakém světě chcete žít a myslím tím i děti,které teprve budete mít.Zda tuto cestu poznáte je dáno tím, zda se dokážete správně zeptat a " Vytáhnout" ze mne vše co jsem poznal. Třeba kdosi z vás pochopí a napojí na mé poznání to nové, své.To je moje naděje. Již jsem chtěl odejít a hledat jinou cestu.(obrátil jsem se na mensu),ale díky vám dvěma zde zůstanu.Díky.Dvě cesty jsou více než jedna a teba se tyto dvě cesty kdesi spojí.Vysoké IQ je dobrá věc a může pomoci v pochopení,ale není nezbytné.Důležité je mít oči k vidění a dokázat slyšet i to co stojí zdánlivě proti mé uznané pravdě. Díky a dobré ráno.
MB |
 |
|
|
DavidPraha
Aktivní uživatel

279 Posts |
Posted - 02/11/2006 : 23:44:03
|
quote: Originally posted by Skunkless
Co bylo nez bylo vsechno co je? Jak se to stalo? Stvoril nas Buh? Jak? Velky tresk? Kde se vzalo nase 'ja'? Jak vznikl svet a jak vznikl zivot? Jak definujes zivot? Cim se zivot vyznacuje? Jak se pozna ze zkoncil? Kdy zkonci vesmir? Jak se to stane? Co bude potom? Co Te u tohoto tematu zajima a cemu nerozumis? Co chapes a co ses kde dozvedel? Co si myslis sam za sebe? Kde vsude existuje zivot? Co je cas?
Ono vsechno souvisi se vsim a tak je tezke se drzet striktne jednoho tematu - a obzvlast ZIVOT souvisi se vsim ;) Takze se rozepiste o cem chcete!
Dekuju za ochotu napsat svuj nazor (aneb nebudte lini a podelte se o sve myslenky)
Skunkless..
------------------------------------ Absolutno zahrnuje vsechny moznosti a kombinace... NMeni zadne pred a po.... Absolutno zahrnuje vsechny casy a prostory.... Takze jen prozivame hotove idee v case....
|
 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 03/11/2006 : 12:33:25
|
A jejejej.To je otázek.Díky za ně,ale na všechny naráz odpovědět není možné. Otázka je víc než pravda,neboť ukazuje cestu k poznání. Co bylo,než bylo všechno co je? Já jsem to neviděl a neviděli to ani ti kteří tvrdí jakési "pravdy".Všichni můžeme vyvozovat pouze s toho co poznáme. A tak tě mohu nabídnou stovky výkladů starých i třeba zcela nových, které ještě na světě nezazněly a přesto by to byly jen tlachy. Chceš li poznat alespoň jeden tlach a pokud jej nebudeš považovat za pravdu,ukáži ti jej,Ukáži ti tím, jak lehko vzniká pravda a jak snadná je cesta ke vzniku nového náboženství.Vše co však řeknu není pravda,ale pouze a jen plané tlachání. Podívej se na noční oblohu,na hvězdy a představ si, že vidíš pouhé atomy ze kterých se skládá mozek bytosti v rozměru vyšším.Tato bytost má také nad hlavou hvězdy a pod nohama zem.Také vidí jen atomy bytosti rozměru vyššího a tak dál.Představ si,že kdesi v tvé hlavě je bytost,která vidí nad hlavou pouze atomy a můžeš tak pokračovat směrem k mikro i makrokosmu a to bez konce.Nyní si porovnej třeba čas,čili počet oběhů Země kolem sluce a totéž v mikrokosmu a dojde tě,že minuta makrokosmu je rovná statisícům let v mikrokosmu.Chceš li nové náboženství,pak si představ toto.Ve chvíli smrti není dostatek energie pro to, aby se tvé paměťové záznamy "nahrály" do mozku o rozměr výše,ale naopak o rozměr níže. A tak se narodí dítě,které bude mít tvé já a má na život dost času, neboť po smrti ještě sedum minut je mozek živý.Poté dochází k rozpadu a slunce v tomto vesmíru ztratí energii.Těch sedum minut jsou pro mikrokosmoc miliony let. Prožiješ tam svůj život a přejdeš do dalšího mikrokosmu a opět je zde těch sedum minut. Můžeš tak pokračovat do nekonečna,ale vždy bude toto cesta do tvého mikrokosmu a každý má mikrokosmos svůj.Chceš li stvořit cestu k náboženství,pak je i toto možné. Jsi li člověk věřící,který svou pravdu nad ostatní povyšuje,pak je taková norma platná i v tvém vesmíru a ty vstoupíš do světa kde každý bojuje s každým a ty ucítíš ůčinky rozdělujících pravd a moci lidské i tam.Jsi li však člověkem,který přijímá pravdy jen jako poznání,žádnou pravdu nepoyšuje,žádnou nepovyšuje,je tomu stejně i v tvém vesmíru a ty vstoupíš do světa plného lásky a tolerance. Toto je náznak výchovné funkce pravd náboženství.Toto však není agresivním jako je tomu u náboženství ostatních a obrací se pouze k tobě. Přesto zde nebezpečí rozdělující funkce pravdy je a je reálné.Pokud by tuto pravdu přijalo mnoho lidí a tuto pravdu by povýšili nadostatní,začali by hledat cesty ke zničení těchto pravd a tyto pravdy by aktivizovaly své obranné mechanismy.Důsledek si jistě dokážeš představit. A proto říkám.Toto není pravda,ale pouhý výmysl. Můžeš zde nalézt odpovědi na všechny otázky, které jsi mně položil,můžeš pochopit nekonečno v dalším rozměru a tím v komplexu, můžeš zde poznat i dopověď na otázku co bylo před tím a v duchu myslet na tu bytost v makrokosmu, která se narodila před bambiliony let a jejíž kosmos vznikl stejně jako ten tvůj,že měl také své rodiče. Naučíš se tím myslet v rozměru nekonečno,které získalo v tvé mysli reálnou podobu a ty pochopíš, že nemá význam se jím zabývat,že jsou zde mnohem důležitější otázky.Které jsou to? Jsou to otázky hledání cest člověka k člověku. Hledání cest k tomu, aby člověk s člověkem dokázal žít bez ohledu na to jakou který člověk uznal a povýšil pravdu, neboť toto je skutečný smysl filosofie. Nepovyšuj nad ostatní tuto novou vymyšlenou pravdu,neboť tě měla pouze ukázat jak snadno vznikají velké pravdy různých náboženství.Tyto pravdy není možno dokázat ani popřít a ve výsledku je zde jejich rozdělující funkce,která životu na Zemi škodí.Nepˇonižuj však tyto pravdy, neboť je v nich všechna moudrost,kterou lidé poznali a jen člověk nemoudrý se cest k poznání moudrosti zbavuje.
MB |
 |
|
|
harleyka
Aktivní uživatel

Czech Republic
292 Posts |
Posted - 03/11/2006 : 22:13:48
|
Máte pravdu. Je tady svět, o kterém budeme dříve či později rozhodovat my a je jen na nás, jak si ho utvoříme. Pokud budeme chtít zničit tuto planetu, není pochyb, že existuje reálná šance, že by se nám to povedlo. Já ovšem propaguji jinou filosofii - filosofii života. Snažím se ze všech sil lidem ukázat, že svět může být krásný (a dokonce i je! ), jen se na něj musíme dívat z toho správného úhlu a musíme v tomto duchu pokračovat i se svými činnostmi. Jedna věc je dobrá myšlenka, ale víc je dobré slovo a mnohem víc dobrý čin...
Zase na druhou stranu, podívejte se na dnešní mládež (ano, a teď budu mluvit jako nadávající důchodci ). Jak přinutíte kluky recyklovat, když je pro ně mnohem pohodlnější "fastfoodová" strava, kde všechny plasty letí rovnou do koše a lahve od coly jakbysmet? Jak vysvětlíte klukům (nemluvě o holkách, ale jsem na klučičí škole... ) jak vypadá správný životní styl neškodící životnímu prostředí, když ve dne v noci hrají počítačové hry či kouří marihuanu? V dnešní době je jim všechno jedno. Je jim jedno, co bude za pár let tímto tempem, hlavně že budou mít svůj "comp" či svého "jointa"... Proč??
Když se v posledních dnech dívám po našem městě (hlavním městě), říkám si, že to přece není tak zlé. Skoro v každé ulici už opravdu jsou barevné kontejnery určené ke třídění odpadků, jezdí tady tramvaje s reklamou na ně; bioobchůdků s dosud aspoň trochu zdravými a nechemickými potravinami přibývá a lidé se tím začínají trochu víc zabývat. Ovšem když třeba ve škole nadhodím jiné téma, než jsou právě zmíněné počítače, alkohol či například sex, všichni se většinou otáčejí a jsem pro ně ta "divná". Celá tahle doba je jakási "divná"... A nebo opravdu já... |
 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 04/11/2006 : 12:18:06
|
Milá Harleyko Když čtu tvá slova, mám radost a cítím potřebu tvé jméno zdrobňovat,jenže to nejde.Jak rád bych řekl třeba Janičko,nebo Jiřinko a podobně. Nu což, nejde to a zřejmě se s tím musím smířit. Přečetl jsem tvé řádky a zarazil jsem se u tvých slov o významu činu. Já s tím souhlasím bez výhrad,ale čin musí z něčeho vycházet a kamsi směřovat. Ty vidíš cíl v ekologii a tomu podřizuješ své činy.Je to v pořádku. Já jsem poznal mnohem větší ohrožení života planety Země a mé činy jsou tomuto podřízeny.Mým prvotním činem je zdělení poznaného. To jsou ovšem pouhá slova,ale bez nich bych byl sám a nic nemohl změnit. Ukáži tě tedy nebezpečí,které životu hrozí a ty sama (totéž platí i pro ostatní) zda je toto nebezpečí reálné. Na počátku bylo slovo.Důsledkem funkce slova vznikla lidská duše uvědomující se sama sebe v čase a prostoru.Důsledkem byl vznik pravd a moci lidské. V počátku byly ve prospěch uznaných pravd zneužívány schopnosti "klacků a kamenných nástrojů" Toto život na planetě ohrozit nemohlo.Poté poznáním lidské schopnosti rostly a díky funkci pravd a moci lidské byly tyto rostoucí schopnosti zneužívány.Ve výsledku vznikal stress aktivující růst intelektu lidstva .Tento vzniklý intelekt byl nutný k tomu aby člověk jako druh dokázal přežít i v prostředí pro život nevhodném.Polarita pravdy a moci lidské byla tedy kladná bez ohledu na to jaké utrpení bylo důsledkem. Jednalo se tedy o algoritmus života,ale pouze a jen do chvíle,kdy lidé poznali schopnosti dostatečné ke zničení všeho života na planetě. Tehdy se změnil logický cíl algoritmu. Jsou li v algoritmu stále funkce velkých pravd a moci lidské v době ve které lidské schopnosti mnohokrát převyšují schopnost nutnou ke zničení všeho života na planetě,je jen otázkou času, kdy kdosi pozná ohrožení své pravdy a tyto schopnosti ve prospěch pravdy zneužije.Dojde k odpovědi na stejné, nebo vyšší ůrovni a započne proces který již nikdo nedokáže zastavit ani řídit. Myslíš si, že přeháním? Rozhlédni se a dívej se pozorně. Třeba cosi uvidíš a poznáš,že ani zdaleka nepřeháním. Můžeš před tím zavírat oči a říkat" já na tom nic nezmněním". Můžeš se však i dozvědět,že cesta s "algoritmu smrti" existuje a že je reálná. Pokud toto poznáš pak se může tato cesta stát tvým činem.Jednou budeš mít děti a jistě tě není lhostejné v jakém světě budou žít. Podívej se tedy na cestu,která vede s algoritmu smrti, do algoritmu věčného života této planety a posuď sama,zda je reálná. Cestou s algoritmu smrti je vyřazení rozdělující funkce velkých pravd.Jinými slovy, vznik celosvětové instituce ve které se sejdou zástupci všech velkých pravd aby společně hledali společnou cestu k životu. Můžeš namítnout, že se tito lidé nikdy mezi sebou nedomluví, že dojde ke sporu ve kterém budou všichni tvrdit své pravdy a nikdo nebude naslouchat. Ergo nikdo do takové instituce nevtoupí vědom si toho. Tvoje námitka je správná a proto byla hledána pravidla rozhovoru ve kterém nemůže dojít ke sporu. Ve výsledku by vzniklá instituce nikomu jeho pravdu neničila ani neohrožovala,ale naopak by byla cestou k tomu, aby se to moudré které je obsahem jeho pravdy stalo součástí společné cesty k životu, Pravidla tohoto rozhovoru tě ukáži příště, budeš li mít zájem.Za chvíli odjedu na vystoupení (muzikant) a již nemám bohužel čas. Tak příště na shledanou.
MB |
 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 04/11/2006 : 12:20:53
|
Dodatek. Jestlipak jsi si všimla toho, jak začali do tohoto fóra vstupovat filosofické celebrity? Dalo se to čekat a mám dojem, že nejsou poslední a to je dobře.Nebo né?
MB |
 |
|
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 07/11/2006 : 21:06:06
|
Skunkless možeš sa to dočítať v NZPJK, od Petra Francucha... |
 |