www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 (Co) je laska?
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Skunkless
Aktivní uživatel

Czech Republic
216 Posts

Posted - 16/02/2006 :  14:50:25  Show Profile  Reply with Quote
(Co) je laska?

Je? Jak se pozna? Co to je? Kdy ji zazivame? Da se nejak dokazat? Zmerit? Jak ji popsat? Citil(a) jsi ji nekdy? Prozil(a) jsi ji nekdy? Co jsi o lasce cetl(a), slysel(a), zjistil(a)? Jakou mas nebo nemas s laskou zkusenost? Jakou bys chtel(a) mit a jakou ne? Co pro Tebe osobne laska znamena? Jak dolozit ze je a jak jak jeji pritomnost vyvratit?

Dekuju za jakekoli komentare, hrube urazky oznacte prosim cervene

Skunkless

Edited by - Skunkless on 16/02/2006 14:51:59

Kokrhel
Nový uživatel

Czech Republic
7 Posts

Posted - 18/02/2006 :  01:04:48  Show Profile  Reply with Quote
Láska zkoumána filosoficky jako pojem dle klasického realismu je asi toto (cituji Jiřího Fuchse): "Díky své vazbě na rozum je vůle bytostné zaměřená k dobru. Proto je základní realizací této mohutnosti dobra láska - chtění, milování dobra. Láska uvádí subjekt vůle do aktuálního spojení s dobrem - předmětem chtění (buď s nepřítomným dobrem v touze nebo s přítomným v radosti). Láska jako elementární akt vůle uvádí osobu do intenzivního poměru k věcem a osobám, a má proto zcela zásadní dopad v lidském životě. Kvalita a úroveň života jsou vposledku dány úrovní a zaměřením lásky. Z lásky pochází styl a způsob života. Láska má také podstatný vliv na celou oblast mravnosti, neboť jednání, které vytváří osobnost, je vždy orientováno k nějakému cíli, jímž je milované dobro. Hodnota života je takto určena druhem a stupněm lásky, která se v něm uskutečňuje." (Citováno z J. Fuchs: Filosofie, 5. Problém duše, kap. Konsekvence důkazu svobody)
Klasický realismus přinejmenším od dob Aristotelových přes Tomáše Akvinského po naše časy rozumovými prostředky dokazuje reálnou existenci i takových neuchopitelných záležitostí, jako je pravda, dobro, svoboda, smysl života, subjektivita člověka, existence Boha a taky láska.
Láska je rozhodnutím svobodného člověka; zažít jistě ji můžeme jakožto milující, opačně je to vždy nejisté (tím nechci říci, že je to vyloučené). Aby se druhý svobodně rozhodl, že já pro něj budu představovat milované dobro, to nelze nijak vynutit, jak plyne z povahy věci. Vynutit se dá leccos, ale láska nikdy. Láska a bolest jsou siamská dvojčata - ale to už asi opouštím sféry filosofické.

Jen pro pořádek podotýkám, že to vše se týká právě lásky jako filosofické kategorie, nikoli zamilovanosti, sexuálních, smyslových, vlastnických či jakýchkoli jiných prožitků, které zkoumá třeba psychologie a které sice "hýbou světem", ale k přemýšlení mnoho podnětů nedávají.
Go to Top of Page

Skunkless
Aktivní uživatel

Czech Republic
216 Posts

Posted - 19/02/2006 :  13:08:34  Show Profile  Reply with Quote
<- asi takovy vyraz jsem mela, kdyz jsem Tvuj prispevek cetla

Kazdopadne dekuju za nej, mozna kdyz si ho prectu kazdy den, za par let pochopim..

Ja zkratka nejak prehledla, ze opravdu pises o lasce..ono si totiz vetsinou vsimnu, rozumis, kdyz jde o L-A-S-K-U tak tu neprehlednu!

To cos psal me urcite podnecuje premyslet o ni zas jinak, ale mohl bys mi napsat jaka je teda definice lasky jako filosoficke kategorie? A jak se odlisi laska od zamilovanosti a dobreho sexu? A kdybys mi mohl napsat, co je laska pro Tebe? Cituj sam sebe, to me zajima.

Diky Skunkless
Go to Top of Page

S.Osman
Nový uživatel

1 Posts

Posted - 21/02/2006 :  08:18:05  Show Profile  Reply with Quote
Hi.Nerekl bych ze se daji od sebe veci tak ostre a rovnou oddelit.Laska,sex,...Je to jeden celek, nemuzeme z toho vydelovat co laska je a co neni.Ja bych rekl, ze laska je samo byti.Ten kdo je miluje, ale vubec si toho nemusi byt vedom.Proc??Protoze zivot krom lasky je taky den za dnem.A kdyz nas kazdy den potkavaji ruzne strasti, jez zpusobiji velmi silne emoce, kdyz kazdy den musime prekonavat rozne sve touhy a podrizovat je jinym rekl bych vyssim touham nebo povinostem, tak v tu chvili citime jen ty strasti a na lasku v tu chvili neni moc mista.Tu si uvedomime az najednou, kdyz dojdeme nekam, kam jsme strasne dlouho sli a nejednou se muzem zastavit.A uvedomime si, kolik veci nas potkalo a jak strasne je za to milujem.Je to jakesi diky, jakysi pocit, jez nas povznasi nad vse ale k nemuz aby jsme se dostali musime prekonat mnoho.Osvobozuje a dava neuveritelnou silu.silu jit dal... a zamilovanost je jeden z tech pocitu, jez nam kali zrak a brani tomu a abychom "videli" a citili lasku v sobe.Je to emoce stejne jako vztek a jeho ucinky jsou stejne tak destruktivni.Ale aby clovek oddelil zamilovanost od lasky, musi zit.Neco delat a casem uvidi, co ma cenu idealu a co neceho nepopsatelneho.
Go to Top of Page

Kokrhel
Nový uživatel

Czech Republic
7 Posts

Posted - 22/02/2006 :  00:47:04  Show Profile  Reply with Quote
Moje teorie o lásce (odvozená z několika desetiletí životní praxe) je to, co jsem napsal, že láska vznikne svobodným rozhodnutím suverénního člověka (tedy subjektu v pojetí klasického realismu, čili jediného svrchovaného vlastníka sama sebe, svého života, všech svých vlastností, schopností a také svých rozhodnutí a jejich důsledků). Prostě se rozhodnu, že budu k někomu mít vztah trvalý, definitivní, naprostý a že i v jakýchkoli budoucích třeba i neznámých situacích se budu rozhodovat ve prospěch tohoto vztahu. To rozhodnutí je moje, není to nic mimo mně nebo kdesi ve mně, jsem to právě celý já, kdo se rozhoduje. Tím rozhodnutím se láska vytváří (ale opačným rozhodnutím může taky zaniknout), není to žádná matérie, která by padala z nebe nebo kdoví odkud. Je v moci každého člověka ji vytvořit v sobě (ale není v moci člověka zajistit, aby ji v sobě vytvořil někdo druhý vůči mně...).
No a pokud jde o zamilovanost, k tomu žádné rozhodnutí není potřeba, stačí se jen koukat a člověk se zamiluje třeba několikrát za den (a jistěže je to báječné a vzrušující, jako ten sex), ale "o l-á-s-c-e" to hned není.
Go to Top of Page

Skunkless
Aktivní uživatel

Czech Republic
216 Posts

Posted - 24/02/2006 :  12:43:23  Show Profile  Reply with Quote

Ahoj Kokrhel!

Diky za dalsi vysvetleni (nekdy jsem zkratka natvrdlejsi..)

Pises:
Prostě se rozhodnu, že budu k někomu mít vztah trvalý, definitivní, naprostý a že i v jakýchkoli budoucích třeba i neznámých situacích se budu rozhodovat ve prospěch tohoto vztahu.

&

To rozhodnutí je moje, není to nic mimo mně nebo kdesi ve mně, jsem to právě celý já, kdo se rozhoduje.

No pro me z toho vyplyva, ze pokud se tak skutecne rozhodnu, musi to byt rozhodnuti trvale, naporad. Laska se tedy pozna podle toho, jak dlouho trva? A co kdyz se spletes? Uz ses rozhodl, ze se budes rozhodovat ve prospech tohoto vztahu a tak v tom budes muset pokracovat i kdyz Tobe to uz zadnej prospech neprinasi, ci dokonce naopak? Budto by to znamenalo, ze prava laska je utrpenim za chybna rozhodnuti minulosti a nebo to nemuze byt takove trvale rozhodnuti, jake jsi popsal. Ci Ty vidis jinou moznost?

Nechci vyvolat pocit, ze jdu proti Tobe, spis mi nektery veci nesedej - vidim je jinak. A tak se ptam a snazim se porozumet, jak je vidis Ty.

Zatim diky..
Go to Top of Page

Skunkless
Aktivní uživatel

Czech Republic
216 Posts

Posted - 24/02/2006 :  12:54:45  Show Profile  Reply with Quote
Mily S.Osmane,

Jo, souhlasim s Tebou, ze se to neda tak prisne oddelovat..
'Laska,sex,...Je to jeden celek, nemuzeme z toho vydelovat co laska je a co neni.'
A rozhodne souhlasim s Tvou vetou..'Ja bych rekl, ze laska je samo byti.' Presne to si totiz myslim, ac sama od sebe jsem na to neprisla. Zajimalo by me co Te k tomu nazoru vede a jestli to muzes zkusit trochu rozebrat, popsat..

A co porad mate proti zamilovanosti?
Go to Top of Page

Ondra
Aktivní uživatel

Czech Republic
278 Posts

Posted - 21/09/2007 :  12:50:01  Show Profile  Reply with Quote
Vraťme se po dlouhé odmlce k tomuto tématu. Tedy, co je láska?

Niterní pocit sounáležitosti se vším a každým. Absolutní vědomí a jistota toho, že moje existence je nedílnou součástí existence všeho a každého, stejně jako absolutní vědomí a jistota toho, že vše a každý je nedílnou součástí mě samotného; ať už jde o bližního, živočicha, rostlinu, krajinu, mraky, děšť, řeku, zemi nebo Vesmír. Cítit jistotu spolužití ve všem a v každém, přičemž vše a každý spolužije ve mně samotném. Cítit jistotu, že neexistuji já a ty, nýbrž pouze MY v pravěčném určení univerzální reality. Seberealizace ve všem a v každém. Vědomí toho, že pomáhám-li ostatním, pomáhám i sobě a pomáhám-li sobě, pomáhám i ostatním. Cítit slzy v očích pokaždé, když pomyslím na to, že tomu tak v pravdě je.

Láska je nedílným principem BYTÍ. Kde je láska, tam je i moudrost a kde je moudrost, tam je i láska. Růst v lásce znamená růst v moudrosti a naopak. Může však být láska a moudrost bez míru v srdci? Nebo snad bez vyrovnanosti mysli? Co je však láska, moudrost, mír a vyrovnanost? Je to příroda sama, která je projevem relativní dokonalosti. A proto růst v lásce, moudrosti, míru a vyrovnanosti znamená růst v chápání přírody. Co je proti přírodě, je nemoudré, co je proti přírodě, je neláskyplné, co je proti přírodě je nemírné a nevyrovnané; a samozřejmě nešťastné.

Proč je člověk na světě? Snad z nenávisti a lhostejnosti? Proč nám byly umožněny takové komplexní podmínky pro naši existenci? Proč jsou prvky našich těl obsaženy v zemi, po které chodíme? Snad proto, že stojíme mimo přírodu? Nejsme podmíněni existencí přírody? Existencí její lásky?...

Edited by - Ondra on 21/09/2007 13:11:03
Go to Top of Page

Skunkless
Aktivní uživatel

Czech Republic
216 Posts

Posted - 21/09/2007 :  12:55:49  Show Profile  Reply with Quote
Díky Ondro, moc pěkný

Uvidíme, jestli se k tomu ještě někdo bude mít chuť vyjádřit. Já to vidím stejně, takže nemám co dál psát.

Život je fascinující!

Skunkless..
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 21/09/2007 :  14:01:23  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Markétko.

Abych neporušil stereotyp.Řeknu toto. Láska je emoce ,která vzniká aktivací bloků a mostů majících intenzivní ozvěnu plus a jejichš ozvěnou je příjemno. Pokud se hovoří o lásce, je tato věcná a přesná formulace hrubou a nevhodnou i když pravdivou. Zde nebylo specifikováno o jakou lásku se jedná, jestli všeobecně, nebo se hovoří o lásce partnerské. Láska všeobecná je příliš široké téma. O lásce partnerské bych dokázal hodně mluvit a ukázat mnohá tajemství lásky. Mohl bych zde dát mnohé rady s teorie i praxe. Sex je však jiné téma a s láskou se pouze v několika bodech stýká. I když jsem v letech a zdravotním stavu, který mně dovoluje o sexu pouze kecat, tak toto téma nechám někomu jinému.Je možná partnerská láska bez sexu a je možný i sex bez lásky. Jedno i druhé mají různou pdstatu a proto sex do tématu lásky nepřináleží.
Pokud tedy chcete mluvit o lásce partnerské,pak vám dám jednu modelovou situaci k přemýšlení.

Po ulici jde muž se ženou.Potkají dívku a manžel se za ní ohlédne. Manželka jej za to odsoudí a vynadá mu.

Skuste toto analyzovat a poznat,jestli udělala ta manželka chybu a v čem.
Toto téma může být přínosem pro Naviho a jeho partnerský vztah.Ty říkáš, že jsi poznala lásku. Já tě mohu ukázat cestu k jejímu zachování, jestli chceš.

MB
Go to Top of Page

Gato
Velmi aktivní uživatel

631 Posts

Posted - 21/09/2007 :  15:04:31  Show Profile  Reply with Quote
Slávo,
za co ho odsoudí? Za to že se mu líbí krása?
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 21/09/2007 :  15:12:07  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Gato.
Ta žena jej peskuje proto, že cítí ohrožení své lásky.Jde však o to,co tím dosáhne a oč díky svým slovům přišla.

MB

Edited by - Miloslav Bažant on 21/09/2007 15:14:21
Go to Top of Page

Gato
Velmi aktivní uživatel

631 Posts

Posted - 21/09/2007 :  16:23:15  Show Profile  Reply with Quote
Slávo,
pokud se jí muž omluví, pak dosáhla svého a byla v právu.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 22/09/2007 :  08:37:19  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Gato.

O tom to není. Souvisí to spíše s polární ukládáním informací. Jak jsem již napsal, jsou informace ukládané před rozvojem řeči a po něm.Ty informace ukládané před rozvojem řeči jsou mnohem intenzivnější, než ty po rozvoji řeči, kde funkcí slova dochází k aktivaci i polárně odlišných informací, což oslabuje intezitu ukládání. Ty informace uložené před rozvojem řeči není možné aktivovat slovem (vzpomeň si na ty ostrovy) Ten muž se podíval na dívku a došlo k aktivaci nějaké té informace uložené před rozvojem řeči. To příjemno, které cítí zmizí, když zmizí vjem a proto muž tu dívku očima sledoval.Cítil příjemno a snažil se vjem prodloužit. Nic víc a nic méně. Ta manželka však toto považovala za ohrožení svých vjemů plus. Proto mu vynadala. Jenže ten manžel cítil příjemno a ona tento vjem přerušila a zmněnila jej na mínus. V tu chvíli je ona sama ukládána v polaritě mínus.To však je opak toho, čeho chtěla dosáhnout.
Podstatou lásky je vnímání ozvěny svých bloků plus aktivovaných vjemem partnera. y bloky nejsou velké a obsahují třeba jen informaci o vrásce ,která vzniká při úsměvu a podobných detailech.Dojde li vjemem těchto bloků k ozvěně plus a tato je intenzivní,dochází k tomu, že se člověk k tomuto vjemu stále vrací aby cítil to příjemno. Vzniká při tom priorita plus, která omezuje vnímání bloků majících polaritu mínus. Chybí li jistota, že bude možné tyto bloky plus kdykoliv aktivovat vjemem, snaží se člověk tento vjem akumulovat, čili se k vjemu neustále vrací.Zíká li však jistotu,že může tyto vjemy plus kdykoliv aktivovat,pak člověk ztrácí potřebu tyto vjemy akumulovat a začíná hledat další bloky plus. Protože hledání je oboupolární, většinou najde bloky mínus které však mají ozvěnu nepříjemno.Čili největším nebezpečím v lásce je jistota.

A nyní se můžeme vrátit k modelové situaci. Ta žena svým činem zavinila, že je sama ukládána v polaritě mínus.Svým činem však také ukázala, že se o lásku bojí,čili podala důkaz lásky, který dává muži jistotu kontinuity vjemů plus. Muž je naladěn na prioritu mínus a to jej vede k intezivnímu vnímání bloků mínus.Při vjemu manželky tedy vnímá nepříjemno a nepříjemna se každý snaží zbavit. Většinou tedy odpoví rozzlobeně a většinou ukáže svou nezávislost v lásce, čím posílí manželčinu nejistotu a manželka se snaží akumulovat příjemno vjeme bloků plud manžela a její láska roste.Tím víc se snaží lásku a vnímání bloků plus uderžet a podává manželovi své důkazy lásky.Tím však roste manželova jistota v lásce a t d.
Takže ta manželka učinila v zájmu o udržení lásky vše proto, aby ji zničila.Navíc je třeba si uvědomit, že některé bloky plus mající intenzivní ozvěnu je možné uměle vytvořit, přenést na sebe. Problém je v tom, že ten manžel nemůe slovem tyto bloky aktivizovat a proto je nedokáže označit a ženě sdělit. Ve chvíli kdy cítí jejich ozvěnu plus však toto označit dokáže.Kdyby se v tu chvíli žena zeptala, co se mu na té dívce, či ženě líbilo, dokázal by tyto popsat.Žena by tím získala cenné informace. Kdyby tyto informace využila k vytvoření umělých bloků majících u muže intenzivní ozvěnu plus, tento by tyto bloky vnímal a cítil příjemno, čili jeho lásky k ženě by rostla.Navíc by žena tou otázkou ukázala, že se o lásku nebojí a tím by posílila jeho nejistotu v lásce a to by jej vedlo ke snaze se k ozvěně bloků plus neustále vracet a příjemno akumulovat.Vznikla by tak priorita plus omezující vjemy mínus. Muž který nemá toto poznání zákonitostí by v takové chvíli začal ženě podávat důkazy lásky aby si lásku udržel a tím by dal ženě jistotu a tak dál. Muž, který toto poznání má, ví, že toto udělat nesmí s výjimkou případů, kdy žena sama takové důkazy dává.Tím oslabuje její nejistotu a vše vyvažuje.
Když si nyní připomeneme dvě věty, je možno toto jejich prostřednictvím analyzovat a uvidíte, jak jsou tyto dvě věty platné.

MB
Go to Top of Page

Skunkless
Aktivní uživatel

Czech Republic
216 Posts

Posted - 22/09/2007 :  13:41:16  Show Profile  Reply with Quote
M.B.

Musím se smát Tohle je případ, kdy mi selským rozumem dojde, že je to tak jak říkáš a Ty o tom dokážeš napsat dva složité odstavce o polaritách a ostrovech v mužském mozku - jako nic proti, je to zajímavé, jen mě to rozesmálo.

Pokud jde o téma tohoto topicu, lásku, pak jsem myslela vše, co pro lidi pojem láska skrývá. Lásku partnerskou i jinou. Můžeš se vyjádřit obecně a nebo si vybrat jednu část a věnovat se jí. To, jak jsi lásku degradoval na chemické procesy probíhající v našem těle mě vlastně rozesmálo taky. Podle mého to, že dokážeš vysvětlit, jak se emoce projevuje v těle člověka, nevylučuje samotnou existenci dané emoce. A proto dovedeš-li popsat, jak se nějaké části našeho těla chovají, zatímco prožíváme lásku, nepodáváš mi tím žádný důkaz o tom, že láska je jen proces a klam.

Někdo řekl pěknou věc o lásce: Láska je jen nedorozumění mezi dvěma blázny. To má něco do sebe, ne?

Dál - pokud máš nějaké rady ohledně lásky partnerské, sem s nima. Jsem sice nejchytřejší na světě a všechno vím nejlíp, ale co kdyby ...no vážně, jsem zvědavá, co mi poradíš a každé dobré či alespoň dobře míněné rady si patřičně vážím, tak mě nasyť.

Gato

A Ty si vážně myslíš, že byla v právu?

Život je fascinující!

Skunkless..

Edited by - Skunkless on 22/09/2007 13:42:24
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 22/09/2007 :  13:48:15  Show Profile  Reply with Quote
Láska je, keď máte úprimne radi.
Go to Top of Page