Author |
Topic  |
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 04/02/2007 : 19:55:16
|
quote: Originally posted by Ace Rimmer
Na první pohled jednoduchá otázka ,ale obávám se , že na ni nedokáži odpovědět . Já to beru takle , že celá řada možností si je rovnocenných , od striktně vědeckého přístupu až po možnost , že existuje něco co splňuje některé atributy boha . Každopádně veškeré detailní popisy a žážitky jak je nám popisují různá náboženství a nebo ty se mi jeví krajně nepravděpodobné .
_______________________ Motto: Všechno je jinak
To je OK |
 |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 04/02/2007 : 19:58:58
|
Ľudia často používajú výraz "bohužiaľ"...Odkiaľ vedia, že má z toho Boh žiaľ? |
Edited by - navi on 04/02/2007 20:13:43 |
 |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 04/02/2007 : 20:12:31
|
quote: Originally posted by Sauron
quote: Originally posted by navi
Moja dcéra sa pomamila, a mäsom sa neživí, až na poslednú dobu, keď začala jesť salámu a raz za čas párky, kde toho mäsa fakt veľa nieje. Mozog jej narástol normálny, v ôsmej triede mala na polroku samé jednotky a že by sa nejako učila, to by som nemohol povedať Že by bola výnimka potvrdzujúca pravidlo? Syn sa kŕmi mäsom ako najatý a moc mu to v škole neide Asi tiež výnimka potvrdzujúca pravidlo Ako je možné, že lev má menší mozok, ako človek? Tiež asi výnimka potvrdzujúca pravidlo Ešte že tých výnimiek je tak málo
Vývoj mozgu z evolučného hľadiska, ale skús živiť decko od detstva len nejakou zelinou a uvidíš aké slabé a chorľavé bude. Okrem toho, lev väčší mozog nepotrebuje, má svoje svaly, väčší mozog by mu iba zbytočne odčerpával kyslík, my sme sa len vydali inou cestou a namiesto svalov máme väčší mozog. Ale načo ti to vysvetľujem...teba to predsa nezaujíma...
Too weird to live, too rare to die
To čo si napísal, mi pripadá ako sci-fi Ja som vedel, že si to myslel z evolučného hľadiska, ale moja dcéra začala jesť trochu mäsa až asi v jedenástich rokoch, aj to len vo forme salámy a párkov Dovtedy mäso odmietala Učí sa na samé jednotky a chorá nieje...Na svoj vek je aj dosť fyzicky vyspelá |
 |
|
Ace Rimmer
Aktivní uživatel

318 Posts |
Posted - 04/02/2007 : 20:33:48
|
Navi a co vajíčka a mlíko ? Tam je taky dost živin co v rostlinné stravě není .
_______________________ Motto: Všechno je jinak |
 |
|
Oldow
Grafoman

1125 Posts |
Posted - 04/02/2007 : 22:57:59
|
Panove... To o tom mase jsem slysel driv a je to jedna z tech teorii, kterou nikdo nevyvrati, ale jen tezko jde potvrdit. V podstate jde o vyvojovy posun, od cloveka prevazne bylozravce (to je ten, co nam nechal slepe strevo) k cloveku kombinujicim rostliny i s lovem. Tam nejde jen o to, ze maso umoznilo vyvoj mozku, ale take ze maso umoznilo se jednou za cas poradne najist, nehlede na to, ze jeho ziskavani jiste vedlo k rozvoji nekterych lidskych vlastnosti, ktere by jinak asi zustaly nerozvinute. Srovnavat vyvoj jedince s vyvojem druhu je nemistne. Ja take jako dite maso prakticky nejedl, stejne jako jina dospelacka jidla - plesnivy syr, olivy a tak. Co ja vim, je kazde dite v jidle dost vybirave, ale cim to je, jestli takto organismus vyzaduje urcite slozky potravy, nebo je to v necem jinem, to nevim.
|
 |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 05/02/2007 : 11:55:00
|
quote: Originally posted by Ace Rimmer
Navi a co vajíčka a mlíko ? Tam je taky dost živin co v rostlinné stravě není .
_______________________ Motto: Všechno je jinak
To je pravda Ale nemyslím si, že bez mäsa by sa človek nedokázal vyvinúť do dnešného intelektu...Nič tomu nenasvedčuje ani vo zvieracej ríši...Bylinožravce nie sú menej inteligentné ako všežravce, alebo mäsožravce Skôr by ma zaujímalo, ako zdôvodníte, že jedine človek sa dokázal vyvinúť do intelektu sebauvedomenia a tvorivosti z toho vyplývajúcej, a iný zvierací druh nie Čo sme dostali od prírody naviac, od ostatnej zvery |
 |
|
Oldow
Grafoman

1125 Posts |
Posted - 06/02/2007 : 01:14:16
|
Navi Predevsim velmi komplikovane socialni chovani a schopnost uvazovat dopredu. Ta zejmena urcuje ojedinelost lidskeho intelektu a jakmile se rozvine byt jen na zakladni urovni, je mnoho prostoru pro jeji rozvijeni.
|
 |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 06/02/2007 : 08:28:05
|
quote: Originally posted by Oldow
Navi Predevsim velmi komplikovane socialni chovani a schopnost uvazovat dopredu. Ta zejmena urcuje ojedinelost lidskeho intelektu a jakmile se rozvine byt jen na zakladni urovni, je mnoho prostoru pro jeji rozvijeni.
Ja myslím fyzicky...Prečo sme sa vyvinuli ináč, ako zvieratá, čo bol spúšťací mechanizmus... |
 |
|
Oldow
Grafoman

1125 Posts |
Posted - 06/02/2007 : 11:23:22
|
Navi Spoustecim mechanismem byla nedostatecna adaptace na prostredi, vyzadujici skupinovou spolupraci a vznik predvidaveho mysleni. Pokud myslis uplne elementarni spousteci mechanismus, tak jim byl zvyseny evolucni tlak v dusledku prave spatne specializace a nasledne reseni s vyuzitim specializace na univerzalitu, zalozene na predvidavem mysleni.
|
 |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 06/02/2007 : 12:27:35
|
quote: Originally posted by Oldow
Navi Spoustecim mechanismem byla nedostatecna adaptace na prostredi, vyzadujici skupinovou spolupraci a vznik predvidaveho mysleni. Pokud myslis uplne elementarni spousteci mechanismus, tak jim byl zvyseny evolucni tlak v dusledku prave spatne specializace a nasledne reseni s vyuzitim specializace na univerzalitu, zalozene na predvidavem mysleni.
V čom sme boli fyzicky menej disponovaní, ako zvieratá, keď bola nutná skupinová spolupráca a vznik predvídavého myslenia, aby sme sa mohli adaptovať...A ako je to u zvieracích druhov, ktoré zanikli...Prečo sa u nich nevyvinula skupinová spolupráca a vznik predvídavého myslenia a zanikli?... |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 06/02/2007 : 16:20:32
|
Vážení. Spouštěcím mechanismem bylo slovo v procesu myšlení. Vše ostatní co zde popisujete je již jen důsledkem této funkce.
MB |
 |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 06/02/2007 : 22:10:52
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant
Vážení. Spouštěcím mechanismem bylo slovo v procesu myšlení. Vše ostatní co zde popisujete je již jen důsledkem této funkce.
MB
Prečo vzniklo slovo v procese myslenia len u ľudí a u žiadného iného živočíšneho druhu? |
 |
|
Oldow
Grafoman

1125 Posts |
Posted - 06/02/2007 : 22:26:48
|
Navi Mohl by ses aspon pokusit pochopit muj prispevek, nez se zacnes ptat. Jak jsem uz psal, k vzniku slovniho mysleni, ktere dovoluje vytvaret obrazy hypotetickych situaci doslo v dusledku zvyseneho eolucniho tlaku, ktery byl vyvolan nedostatecnou specializaci.
|
 |
|
harleyka
Aktivní uživatel

Czech Republic
292 Posts |
Posted - 07/02/2007 : 05:02:36
|
Miloslave, myslim, ze se mylis. Kdyz jsme slezali ze stromu a zacinali jsme se chovat jako "lidi", tzn. zacali jsme delat tlupy a lovit, jeste jsme neznali slovo. Nejake pazvuky, co jsme vydavali, byly na principu zvireci reci. Schopnost pojmenovavat veci a timpadem i uzivani slov prislo az pozdeji...
Takze kdyz uz mluvime o spoustecim mechanismu... Proc jsme vlastne lezli ze stromu??  Ne, ja znam teorii, ze se cast kontinentu rozdelila na dve casti a vzajemne byly tyto casti oddelene jakousi horou (?). A v te jedne casti, kde byli predchudci cloveka, rostly stromy do velke vysky a "lide" na ne nedosahli, museli se natahovat... a jak se natahovali, tak se jim postupne menilo telo a pater... atd. |
 |
|
Sauron
Uživatel

Vatican City
62 Posts |
Posted - 07/02/2007 : 07:00:30
|
quote: Originally posted by harleyka
Miloslave, myslim, ze se mylis. Kdyz jsme slezali ze stromu a zacinali jsme se chovat jako "lidi", tzn. zacali jsme delat tlupy a lovit, jeste jsme neznali slovo. Nejake pazvuky, co jsme vydavali, byly na principu zvireci reci. Schopnost pojmenovavat veci a timpadem i uzivani slov prislo az pozdeji...
Takze kdyz uz mluvime o spoustecim mechanismu... Proc jsme vlastne lezli ze stromu??  Ne, ja znam teorii, ze se cast kontinentu rozdelila na dve casti a vzajemne byly tyto casti oddelene jakousi horou (?). A v te jedne casti, kde byli predchudci cloveka, rostly stromy do velke vysky a "lide" na ne nedosahli, museli se natahovat... a jak se natahovali, tak se jim postupne menilo telo a pater... atd.
Ne ne...v tej jednej časti vznikla savana a tak tam už žiadne lesy neboli. Tiež bolo výhodnejšie zhlukovať sa do väčších tlúp ako obranu pred dravcami a čím väčšia skupina opíc je, tým máva aj väčšie mozgy a okrem toho komunikácia vnútri väčšej skupiny je aj zložitejšia a tak sme sa naučili viac všelijakých signálnych pokrikov. Okrem toho sme sa naučili chodiť po zadných aby sme mali lepší výhľad na step a zase aby sme lepšie videli na dravcov a tým sa nám uvolnili ruky na inú činnosť. A reč vznikla až pomerne nedávno, až u posledných predchododcov človeka. Ale zväčšovanie mozgu sa začalo už milióny rokov predtým.
Too weird to live, too rare to die |
 |
|
Topic  |
|