Author |
Topic  |
Ace Rimmer
Aktivní uživatel

318 Posts |
Posted - 13/01/2007 : 22:12:07
|
quote: Originally posted by navi
quote: Originally posted by Ace Rimmer
Nečekané Naviho pověstná skromnost se opět projevila . Přirovnání k Platonovu podobenstvi o jeskyni by sice dávalo smysl , kdyby jsi měl pravdu , ale v žádném případě nic nedokazuje . Úplně stejně by se dalo použít i jako protiargument , rozdíl by byl jen v tom , že bychom si přehodili role .
________________ Všechno je jinak
Tak to urob...
To je jednoduché . Přestav si na malou chvíli , že ty jsi ten člověk upoutaný v jeskyni (omezený svým přesvěčením ) a já jsem ten kdo je pravdě blíže .
_______________________ Motto: Všechno je jinak |
 |
|
Oldow
Grafoman

1125 Posts |
Posted - 13/01/2007 : 22:43:33
|
Aci Myslim, ze nemuvis o Platonove jeskyni. Ta metafora je do jiste miry platna, ale urcite jinak, nez cekal Platon.
|
 |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 13/01/2007 : 23:23:21
|
[quote]Originally posted by navi
[quote]Originally posted by Ace Rimmer
Nečekané Naviho pověstná skromnost se opět projevila . Přirovnání k Platonovu podobenstvi o jeskyni by sice dávalo smysl , kdyby jsi měl pravdu , ale v žádném případě nic nedokazuje . Úplně stejně by se dalo použít i jako protiargument , rozdíl by byl jen v tom , že bychom si přehodili role .
Tak to urob...
To je jednoduché . Přestav si na malou chvíli , že ty jsi ten člověk upoutaný v jeskyni (omezený svým přesvěčením ) a já jsem ten kdo je pravdě blíže .
_______________________ Motto: Všechno je jinak
Pozerám, že si dosť špatne pochopil podobenstvo o jaskyni...Platon hovoril, že naše vedomie môže byť ohraničené, ako človek v jaskyni, ktorý nevidí, čo sa deje za hranicami jaskyne...Môže vidieť tiene, ktoré z vonka dopadajú na steny jaskyne, ale nevidí to pravé, čo je mimo jaskyňu, čiže za hranicami ľudského vedomia... Aristoteles zabuchol dvere do jaskyne, takže už neboli ani tiene a vedomie bolo jasné...Existuje len to, čo je v jaskyni, čiže hmotný svet...Dnes síce vedci hovoria o antihmote, ale to je zase len z pohľadu hmoty...Čiže nebeské vysávače požierajúce hmotu vrátane svetla...Takže energia tlačiaca hmotu pred naše zmysli je hmotná, a energia vysávajúca hmotu spred našich zmyslov je antihmotná...Čiže čierne diery... |
 |
|
Ace Rimmer
Aktivní uživatel

318 Posts |
Posted - 13/01/2007 : 23:32:39
|
quote: Originally posted by Oldow
Aci Myslim, ze nemuvis o Platonove jeskyni. Ta metafora je do jiste miry platna, ale urcite jinak, nez cekal Platon.
Rád se dozvím co jsem špatně pochopil . Navi bere mě jako člověka v jeskyni a já jeho . Tady je to z čeho jsem vycházel(je to z internetu tak za 100% správnost neručím) :
Platón uvádí ilustrativní podobenství, které je známo jako podobenství o jeskyni Skupina lidí je vězněna v podzemní jeskyni. Jsou svázáni na rukou a na nohou a sedí zády k východu z jeskyně, takže před sebou vidí jenom její zadní stěnu. Za zády mají zeď , za níž chodí několik postav podobných lidem a drží nad okrajem zdi různé napodobeniny předmětů. Protože za chodícími postavami hoří oheň, vrhá na zadní stěnu jeskyně stíny. Obyvatelé jeskyně tedy vidí jenom jakési stínové divadlo. Sedí ve stejné pozici odjakživa a myslí si tudíž, že stíny jsou to jediné, co existuje. Jednomu obyvateli jeskyně se podaří vymanit se z pout a přelézt zeď za svými zády. Hned vidí, odkud všechny ty stínové obrazy na stěně pocházejí.
Nejdřív ho samozřejmě oslnilo jasné světlo ohně a ostře tvarované modely předmětů, vždyť až dosud vídal pouze jejich stíny. Až se mu podaří obejít oheň a dostat se do volné přírody mimo jeskyni, bude oslněn ještě víc. Ale až si promne oči, bude uchvácen tím, jak je všechno kolem krásné. Poprvé spatří zářivé barvy y ostré obrysy. Uvidí skutečná zvířata a květiny, nejen stíny jejich neumělých napodobenin. Ale i teď se ptá sám sebe, odkud se všechna ta zvířata a květiny berou. Pak spatří slunce na obloze a pochopí, že právě slunce dává život všem květinám a zvířatům v přírodě, stejně jako oheň ho dával stínům v jeskyni. Šťastný obyvatel jeskyně by mohl vyběhnout do přírody a radovat se z nové nabyté svobody. Jenže on si myslí na všechny, kdo dole v jeskyni zůstali: Proto se tam vrátí. Jakmile je znovu zpátky, pokusí se přesvědčit ostatní o tom, že stínové obrazy na stěně jeskyně jsou jenom mihotavé odlesky skutečných předmětů. Nikdo mu však nevěří: Ukazují na stěnu a prohlašují, že existuje jen to, co vidí. Nakonec ho utlučou. V podobenství o jeskyni Platón líčí filozofovu cestu od nejasných představ ke skutečným idejím, které jsou skryty za přírodními jevy. Naráží i na Sókrata, jehož “obyvatelé jeskyně” zabili, protože nahlodával jejich navyklé představy a chtěl jim ukázat cestu k pravému poznání. Podobenství je tedy obrazem o odvaze a vychovatelské odpovědnosti filozofa. Platonův filozofický záměr byl tento: vztah mezi temnotou jeskyně a přírodou venku odpovídá vztahu mezi formami v našem světě a ve světě idejí. Nechtěl tím říci, že náš svět je pochmurný a smutný, takový je jen ve srovnání s jasností idejí.
 |
|
Ace Rimmer
Aktivní uživatel

318 Posts |
Posted - 13/01/2007 : 23:35:20
|
Ps. Zajímalo by mě jak ho utlučou , když jsou svázani na rukou i nohou .
 |
|
Ace Rimmer
Aktivní uživatel

318 Posts |
Posted - 13/01/2007 : 23:37:44
|
quote: Originally posted by navi
[quote]Originally posted by navi
[quote]Originally posted by Ace Rimmer
Tak to urob...
Pozerám, že si dosť špatne pochopil podobenstvo o jaskyni...Platon hovoril, že naše vedomie môže byť ohraničené, ako človek v jaskyni, ktorý nevidí, čo sa deje za hranicami jaskyne...Môže vidieť tiene, ktoré z vonka dopadajú na steny jaskyne, ale nevidí to pravé, čo je mimo jaskyňu, čiže za hranicami ľudského vedomia... Aristoteles zabuchol dvere do jaskyne, takže už neboli ani tiene a vedomie bolo jasné...Existuje len to, čo je v jaskyni, čiže hmotný svet...Dnes síce vedci hovoria o antihmote, ale to je zase len z pohľadu hmoty...Čiže nebeské vysávače požierajúce hmotu vrátane svetla...Takže energia tlačiaca hmotu pred naše zmysli je hmotná, a energia vysávajúca hmotu spred našich zmyslov je antihmotná...Čiže čierne diery...
Já nejsem žádný odborník přes fyziku ,ale mužu ti s klidným srdcem říci , že v ní máš celkem slušné zmatky .
Edited by - Ace Rimmer on 13/01/2007 23:38:56 |
 |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 13/01/2007 : 23:40:44
|
Rád se dozvím co jsem špatně pochopil . Navi bere mě jako člověka v jeskyni a já jeho . Tady je to z čeho jsem vycházel(je to z internetu tak za 100% správnost neručím) :
Platón uvádí ilustrativní podobenství, které je známo jako podobenství o jeskyni Skupina lidí je vězněna v podzemní jeskyni. Jsou svázáni na rukou a na nohou a sedí zády k východu z jeskyně, takže před sebou vidí jenom její zadní stěnu. Za zády mají zeď , za níž chodí několik postav podobných lidem a drží nad okrajem zdi různé napodobeniny předmětů. Protože za chodícími postavami hoří oheň, vrhá na zadní stěnu jeskyně stíny. Obyvatelé jeskyně tedy vidí jenom jakési stínové divadlo. Sedí ve stejné pozici odjakživa a myslí si tudíž, že stíny jsou to jediné, co existuje. Jednomu obyvateli jeskyně se podaří vymanit se z pout a přelézt zeď za svými zády. Hned vidí, odkud všechny ty stínové obrazy na stěně pocházejí.
Nejdřív ho samozřejmě oslnilo jasné světlo ohně a ostře tvarované modely předmětů, vždyť až dosud vídal pouze jejich stíny. Až se mu podaří obejít oheň a dostat se do volné přírody mimo jeskyni, bude oslněn ještě víc. Ale až si promne oči, bude uchvácen tím, jak je všechno kolem krásné. Poprvé spatří zářivé barvy y ostré obrysy. Uvidí skutečná zvířata a květiny, nejen stíny jejich neumělých napodobenin. Ale i teď se ptá sám sebe, odkud se všechna ta zvířata a květiny berou. Pak spatří slunce na obloze a pochopí, že právě slunce dává život všem květinám a zvířatům v přírodě, stejně jako oheň ho dával stínům v jeskyni. Šťastný obyvatel jeskyně by mohl vyběhnout do přírody a radovat se z nové nabyté svobody. Jenže on si myslí na všechny, kdo dole v jeskyni zůstali: Proto se tam vrátí. Jakmile je znovu zpátky, pokusí se přesvědčit ostatní o tom, že stínové obrazy na stěně jeskyně jsou jenom mihotavé odlesky skutečných předmětů. Nikdo mu však nevěří: Ukazují na stěnu a prohlašují, že existuje jen to, co vidí. Nakonec ho utlučou. V podobenství o jeskyni Platón líčí filozofovu cestu od nejasných představ ke skutečným idejím, které jsou skryty za přírodními jevy. Naráží i na Sókrata, jehož “obyvatelé jeskyně” zabili, protože nahlodával jejich navyklé představy a chtěl jim ukázat cestu k pravému poznání. Podobenství je tedy obrazem o odvaze a vychovatelské odpovědnosti filozofa. Platonův filozofický záměr byl tento: vztah mezi temnotou jeskyně a přírodou venku odpovídá vztahu mezi formami v našem světě a ve světě idejí. Nechtěl tím říci, že náš svět je pochmurný a smutný, takový je jen ve srovnání s jasností idejí.
Platón vlastne hovorí o prechode človeka do raja v posmrtnom živote... |
 |
|
Oldow
Grafoman

1125 Posts |
Posted - 13/01/2007 : 23:43:10
|
Navi Platon hovoril o svte ideji, ktery predpokladal, ale ktery neexistuje. Ve skutecnosti je to prave naopak. Stiny kresli na zdi jeskyne obrazy realnych predmetu.
|
 |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 13/01/2007 : 23:43:25
|
Ps. Zajímalo by mě jak ho utlučou , když jsou svázani na rukou i nohou .
Utlčú ho slovami...Tak ako vy tlčiete mňa... |
 |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 13/01/2007 : 23:45:36
|
Navi Platon hovoril o svte ideji, ktery predpokladal, ale ktery neexistuje. Ve skutecnosti je to prave naopak. Stiny kresli na zdi jeskyne obrazy realnych predmetu.
To je iste pravda, ale nieje to všetko...To ostatné prezentuje ten osvobodenec... |
 |
|
Oldow
Grafoman

1125 Posts |
Posted - 13/01/2007 : 23:47:43
|
Navi Neni osvobozeni, jen zapomneni.
|
 |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 13/01/2007 : 23:49:05
|
Navi Neni osvobozeni, jen zapomneni.
Čoho?... |
 |
|
Oldow
Grafoman

1125 Posts |
Posted - 13/01/2007 : 23:49:37
|
Navi Vseho
|
 |
|
Ace Rimmer
Aktivní uživatel

318 Posts |
Posted - 13/01/2007 : 23:51:41
|
quote: Originally posted by navi Platón vlastne hovorí o prechode človeka do raja v posmrtnom živote...
Obecně hovoří o tom , že ten kdo je omezený nějakým způsobem k rozvoji svého poznání není schopen pohopit toho kdo omezený není .
Ps.Teď se ale nepřem o správnosti Platonova podobensví o jeskyni , my se přeme o tom kdo z nás je ten co je upoután v jeskyni . Ty tvrdíš ,že já (zablokovaný mozek ,neschopnost mluvit s bohem) a já tvrdím , že ty (pro své přesvědčení nejsi sto uznat jakékoliv zpochybnění tvých vizí )
 |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 13/01/2007 : 23:52:08
|
Navi Vseho
To sa budeš čudovať, chlapče... |
 |