www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Osud
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

jkoo
Nový uživatel

Slovakia
35 Posts

Posted - 09/01/2007 :  08:05:25  Show Profile  Reply with Quote
Aký je váš názor na osud? Veríte v osud?

Raz som si vypučol jeden názor či myšlienku, že osud človek nemôže nikdy zmeniť. Jediné čo môže zmeniť je čas, kedy sa ten osud naplní. Môže ho oddialiť alebo priblížiť, no nikdy ho nemôže zmeniť. Skôr či neskôr sa ten osud naplní.

Mne osobne sa nepáči myšlienka, že svoj osud či život nemôžem ovládať sám, aj napriek tomu, že mám slobodnú vôľu a voľbu sa rozhodovať. Lebo skôr či neskôr sa to stane. Záleží len na mne kedy?

Edited by - jkoo on 09/01/2007 10:54:11

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 09/01/2007 :  09:53:46  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by jkoo

Aký je váš názor na osud? Veríte v osud?

Raz som si vypučol jeden názor či myšlienku, že osud človek nemôže nikdy zmeniť. Jediné čo môže zmeniť je čas, kedy sa ten osud naplní. Môže ho oddialiť alebo priblížiť, no nikdy ho nemôže zmeniť. Skôr či neskôr sa ten osud naplní.

Mne osobne sa nepáči myšlienka, že svoj osud či život nemôžem ovládať sám, aj napriek tomu, že mám slobodnú vôľu a voľbu sa rozhodovať. Lebo skôr či neskôr sa to stane. Záleží len na mne kedy.

Určite svoj osud môžeme meniť...Vôľa rozhodovať, čo v živote urobíme, je naša vôľa...Nie sme naprogramované roboty, ktoré presne vykonávajú naprogramované, bez možnosti osobnej voľby...Takže náš osud máme vo svojich rukách, lepšie povedané, vo svojom vedomí...
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 09/01/2007 :  11:16:02  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Jkoo. Zdravím tě.

Osud není možno změnit,protože je vyhodnocován vždy až tehdy, když se naplní a minulost nelze změnit. Každý máme svobodnou volbu, kudy se náš život bude ubírat, občas do toho vstoupí náhody, občas náš život ovlivní jiní lidé, někdy příroda sama,takže nikdo z nás nemůže odhadnout svůj osud. Nikdo nemůže říci, to či to se mně stane a bude to můj osud, ale vždy je řečeno to, či to se stalo a byl to můj osud. Osud směřuje vždy do minulosti a to co se stalo není nmožné změnit.

MB
Go to Top of Page

noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts

Posted - 09/01/2007 :  13:01:17  Show Profile  Reply with Quote
Nevěřím, že budoucnost je jednou daná a nezměnitelná a co se má stát, že se také stane. Přesněji řečeno, nevěřím, že svět jako takový je deterministický. Mám jisté pochybnosti ohledně svobodné vůle, ale to je na delší debatu.

Přesto si myslím, že v jistém smyslu něco jako osud existuje.

Každý jsme totiž jiný a máme jinou náturu, jiné vlastnosti, jiná nadání, atd.

Dejme tomu, že u někoho v ranném mládí zjistíme velké nadání pro hudbu. Můžeme pak říci, že osudem toho člověka je být velkým hudebníkem. A myslím, že nebudeme daleko od pravdy. Přesto se může stát, že tento "osud" naplněn nebude. Třeba kvůli předčasnému úmrtí, nebo proto, že ten člověk měl nadání i na malování a stal se raději malířem.

Je tedy vidět, že náš osud, naše budoucnost je do jisté míry ovlivněna tím jací jsme, na co máme, či nemáme nadání. Ale určitě není takový osud 100% zaručen.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 09/01/2007 :  13:21:07  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Noeme

souhlas. S tou svobodnou vůlí je skutečně problematické. Mohu si třeba přát být malířem,ale skazím si zrak a stanu se čímsi jiným,ale vždy mám volbu mezi různými variantami a kterou zvlolím je na mně.Otázkou je zda jsem zvolil správně vzhledem ke svým předpokladům a talentům,zda bude tato cesta úspěšná, nebo nikoliv. Ale ta volba zde je.

MB
Go to Top of Page

Kozoroh
Nový uživatel

Czech Republic
38 Posts

Posted - 09/01/2007 :  15:58:43  Show Profile  Reply with Quote
Moje představa osudu je taková, že se narodím s určitými schopnostmi, povahovými rysy, vadami apod. které mě jistým způsobem předurčují k tomu, co budu dělat, jak to se mnou dopadne atd. Samozřejmě působí i vliv ostatních lidí a věcí v průběhu života. Problém je, jak mohou někteří lidé předpovídat budoucnost (což pokládám za neoddiskutovatelný fakt)?. Myslím si, že jasnovidci jsou lidé, kteří se nějakým způsobem dokážou podvědomě zjistit, co daného člověka bude oovlivňovat ať už ve vzdálené budoucnosti nebo za pár minut a z toho odvodit, co se stane. To, že jsou tahle "odvození" často až dost konkrétní je podle mě dané extrémním vlivem té dané věci (nikdy nevstopil do pokoje s číslem 5 a najednou bác ho)nebo její stálostí (započatý neměnný plán stavby a plavby Titanicu). Osud podle mě není neměnný, ale v závislosti na různých faktorech, o kterých jsem psal výš, se dá do určité míry předpovědět. Nevěřím na žádné rozhodnutí vpravo nebo vlevo v klíčový okamžik atd.
noemus: Máme víceméně stejný názor, ale ... Píšeš nevšřím/věřím a na konci děláš závěr, že je vidět a určitě. To je demagogie. Něčemu věřit a na základě toho ostatním říkat, že je to tak a tak. Na to bacha. Vím, o čem mluvím :)
Miloslav Bažant: Tvrzením, že na osud se dá dívat jen směrem do minulosti automaticky popíráš, že je někdo schopný ovlivnit, co se s ním stane, lépe řečeno, počítá se s tím. Ale bereš to jen v rovině pojmů t.j. osud=hodnocení minulosti a přes to nejede vlak. To je zase omezenost :P
navi: Částečně naprogramovaní jsme: vlohy, dědičné vzorce chování, nemoci atd.
Go to Top of Page

Kozoroh
Nový uživatel

Czech Republic
38 Posts

Posted - 09/01/2007 :  16:07:19  Show Profile  Reply with Quote
Hned jsem si všiml jedné hlouposti, kteru jsem napsal. To vpravo a vlevo dost často souvissí s tím, co nám řekne jasnovidec. Nechoďte tam, zabijí Vás apod. Zajímavé je, že většinou ti lidé neposlechnou. Připadá mi to docela zábavné. Nevěří, že je možné předpovědět jejich osud tzn. vlastně neschopnost tu událost ovlivnit a až pozdě pochopí, že to byla pravda :)
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 09/01/2007 :  16:19:20  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Kozorohu.

Nebudu nyní hovořit o jasnovidcích a podobně.Běžně člověk neví co jej v životě čeká ať je předurčení čímkoliv. To čemu se říká osud si člověk vytváří s části sám a z části vnější vlivy,či vrozené předpoklady. To čemu se říká osud však dokáže člověk posoudit pouze v minulosti.Tam je to celé až do tohoto okamžiku. To co je v budoucnosti člověk neví,ale může to logicky vyvozovat s určitou pravděpodobností a dle toho směrovat své jednání. Ono to pak stejně dopadne zcela jinak. T5eba mu spadne cihla na hlavu. Ostatní pak mohou říci, že to byl jeho osud, ale opět se jedná o pohled do minulosti. Nikdo není schopen s jistotou říci, že tehdy a tehdy,tam a tam mu ta cihla spadne na hlavu. Kdyby mu to někdo řekl, tak tam nepůjde a osud by byl zcela jiný.

A tak přišla dcera domů a říká matce." Tak jsem mámo v jiném stavu" Matka vykřikla "To je osud" dcera zakroutila hlavou a říká. " Hovno o sud, vo vrata mně bral."

MB
Go to Top of Page

Kozoroh
Nový uživatel

Czech Republic
38 Posts

Posted - 09/01/2007 :  17:00:34  Show Profile  Reply with Quote
Nechceš hovoři o jasnovidcích nechceš, ale to s tím HODNĚ souvisí, ať chceš nebo ne. To se všichni jasnovidci pletou nebo jsou podvodníci?
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 09/01/2007 :  17:16:54  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Kozorohu.

Namám s jasnovidectvím téměř žádné skušenosti a navíc jim nevěřím.Přesto trochu podpořím tvoje tvrzení. Když jsem byl malý, seznámila se moje matka s kartářkou a nechala si vyložit karty na mne. Kartářka řekla. Do osumnácti let se zabije, ale to na čem se zabije bude mít jen dvě kola. Nezabije li se, pak bude něčím velkým, ale nevím jestli postavou, nebo čím. Pak běžela léta a skoro na to bylo zapomenuto. Sedum dní před osumnáctým rokem jsem měl nehodu na čezetě skůtru. Těsně před předkem vyjel do silnice cyklista. Já jsem se mu vyhnul doleva, ale tam jsem narazil do stromu v plné rychlosti (asi devadesátkou) Čezeta zůstala připoutána ke stromu plechy a já letěl vzduchem asi dvacet metrů. Helma byla roztrhána, že bylo vidět skrz (ještě nebyla povinná) a mně se nestalo vůbc nic. Ani škrábanec jsem neměl. Postavou velký nejsem (asi 72cm). Takže se vlastně nevyplnilo téměř nic i když to bylo blízko a mohlo by to svádět k uvěření. Faktem je, že měla matka strach s naplnění věštby a bez helmy by mně nepustila na motorku, Kdybych ji neměl,pak by se proroctví naplnilo. To je má jediná skušenost s větbou.

MB
Go to Top of Page

Kozoroh
Nový uživatel

Czech Republic
38 Posts

Posted - 09/01/2007 :  17:41:06  Show Profile  Reply with Quote
Miloslave
tak to mi bohatě stačí. Díky.
Me-e :)
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 09/01/2007 :  19:04:15  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Miloslav Bažant

Jkoo. Zdravím tě.

Osud není možno změnit,protože je vyhodnocován vždy až tehdy, když se naplní a minulost nelze změnit. Každý máme svobodnou volbu, kudy se náš život bude ubírat, občas do toho vstoupí náhody, občas náš život ovlivní jiní lidé, někdy příroda sama,takže nikdo z nás nemůže odhadnout svůj osud. Nikdo nemůže říci, to či to se mně stane a bude to můj osud, ale vždy je řečeno to, či to se stalo a byl to můj osud. Osud směřuje vždy do minulosti a to co se stalo není nmožné změnit.

MB

Miloslave...Osud sa obecne chápe ako niečo, čo sa stane a nieje možné meniť...Nie tak, ako si to ty definoval...
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 09/01/2007 :  19:06:21  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by noemus

Mám jisté pochybnosti ohledně svobodné vůle, ale to je na delší debatu.

Ak máš chuť, tak začni...
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 09/01/2007 :  19:10:09  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by noemus

Nevěřím, že budoucnost je jednou daná a nezměnitelná a co se má stát, že se také stane. Přesněji řečeno, nevěřím, že svět jako takový je deterministický. Mám jisté pochybnosti ohledně svobodné vůle, ale to je na delší debatu.

Přesto si myslím, že v jistém smyslu něco jako osud existuje.

Každý jsme totiž jiný a máme jinou náturu, jiné vlastnosti, jiná nadání, atd.

Dejme tomu, že u někoho v ranném mládí zjistíme velké nadání pro hudbu. Můžeme pak říci, že osudem toho člověka je být velkým hudebníkem. A myslím, že nebudeme daleko od pravdy. Přesto se může stát, že tento "osud" naplněn nebude. Třeba kvůli předčasnému úmrtí, nebo proto, že ten člověk měl nadání i na malování a stal se raději malířem.

Je tedy vidět, že náš osud, naše budoucnost je do jisté míry ovlivněna tím jací jsme, na co máme, či nemáme nadání. Ale určitě není takový osud 100% zaručen.

Danosti sú dané osudom, a mi s týmito danosťami pracujeme v rámci našej slobodnej vôle...
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 09/01/2007 :  19:11:45  Show Profile  Reply with Quote
Kto vytvára osud?...
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 09/01/2007 :  19:15:42  Show Profile  Reply with Quote
Dokážete si pripustiť, že by osud vytváralo čosi neživé?...Alebo je vám to neprirodzené...
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000