www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Spravodlivosť...
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Oldow
Grafoman

1125 Posts

Posted - 09/01/2007 :  21:52:50  Show Profile  Send Oldow an ICQ Message  Reply with Quote
Miloslave drz se, mysli na to, jak bude rvat az mu to dojde, jsem s tebou a plne sdilim tve pocity.

Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 10/01/2007 :  00:55:50  Show Profile  Reply with Quote
Popoluška robila dobré skutky a bola za to neustále trestaná od macochy...
Go to Top of Page

noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts

Posted - 10/01/2007 :  09:27:53  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by navi

Noemus napísal...
1) Vykonám hrdinský čin, a jsem za to veřejně odměněn - to je spravedlivé
Odpovedám...
Je to spravodlivé v rámci society, ale už nie globálne...Vyznamenaným hrdinským činom je napríklad aj zabíjanie ľudí...
Noemus napísal...
Narodím - li se jako cikán tak to není (tedy pokud nevěříš v reinkarnaci) odměna ani trest za nějaký vykonaný skutek. a tudíž nemá smysl mluvit o tom zda je to spravedlivé. Není to ani spravedlivé ani nespravedlivé. Ano mám horší výchozí podmínky, ale to je prostě tak, nedá se s tím nic dělat. To můžeš rovnou říkat, že gepard je nespravedlivě rychlý, slon nespravedlivě velký a hlemýžď nespravedlivě pomalý.
Odpovedám...
V rámci ľudskej komunity a z hmotného pohľadu to môže pripadať ako nespravodlivosť a je to logické...Je to ale vytrhnuté z kontextu... S tými zvieratami, to už je porovnávanie sa s niečim iným, iným druhom...

Myslím že jsi vůbec nepochopil co jsem napsal a proč jsem to napsal. Spravedlnost je komplikovaný pojem a proto jsem zvolil formu exemplárních příkladů. Nemá vůbec žádný smysl se v nich dopodrobna nimrat. Protože je zcela evidentní, že na konkrétní formě těchto příkladů zas tolik nezáleží. Důležité však je snažit se pochopit jejich poselství a to jsi podle mne nepochopil.
Jsou to svým způsobem vlastně podobenství, či mýty o spravedlnosti.
Když mluvím o hrdinském činu, tak tím nemyslím nějaký konkrétní hrdinský čin, ale spíše libovolný čin který považuji za dobrý, totéž platí pro odměnu, i ta může mít různé podoby.
Míra "odměny" a "trestu" je samozřejme relativní a bylo by možné se o nich přít. Stejnětak se můžeme přít co je a co není dobrý čin. A jak by měla vypadat odměna. To důležité je však princip o který mi šlo.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 10/01/2007 :  09:44:38  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Navi.

Víš čemu se říká vtip,či humor?
"Pořádek musí být.Pravila babička a kopla hovno pod stůl." Tohle je taky vtip, jestli to nechápeš. Jinak blbneme všichni,ale dokud nás to baví, tak proč neblbnout? A tak jak praví básník." Vzhůru k blbosti, vždyť je tak krásná." čím je člověk blbější, tím je světě spokojenější." Když moudrý vidí kolem sebe tolik lidské blbosti, tak s toho úplně zblbne. Jak řekl klasik."To chce klid." Jsme národ Švejků a dokud tomu tak bude, sláva nám i našim žížalám.

MB
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 10/01/2007 :  12:23:30  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by noemus

[quote]Originally posted by navi

Noemus napísal...
1) Vykonám hrdinský čin, a jsem za to veřejně odměněn - to je spravedlivé
Odpovedám...
Je to spravodlivé v rámci society, ale už nie globálne...Vyznamenaným hrdinským činom je napríklad aj zabíjanie ľudí...
Noemus napísal...
Narodím - li se jako cikán tak to není (tedy pokud nevěříš v reinkarnaci) odměna ani trest za nějaký vykonaný skutek. a tudíž nemá smysl mluvit o tom zda je to spravedlivé. Není to ani spravedlivé ani nespravedlivé. Ano mám horší výchozí podmínky, ale to je prostě tak, nedá se s tím nic dělat. To můžeš rovnou říkat, že gepard je nespravedlivě rychlý, slon nespravedlivě velký a hlemýžď nespravedlivě pomalý.
Odpovedám...
V rámci ľudskej komunity a z hmotného pohľadu to môže pripadať ako nespravodlivosť a je to logické...Je to ale vytrhnuté z kontextu... S tými zvieratami, to už je porovnávanie sa s niečim iným, iným druhom...

Myslím že jsi vůbec nepochopil co jsem napsal a proč jsem to napsal. Spravedlnost je komplikovaný pojem a proto jsem zvolil formu exemplárních příkladů. Nemá vůbec žádný smysl se v nich dopodrobna nimrat. Protože je zcela evidentní, že na konkrétní formě těchto příkladů zas tolik nezáleží. Důležité však je snažit se pochopit jejich poselství a to jsi podle mne nepochopil.
Jsou to svým způsobem vlastně podobenství, či mýty o spravedlnosti.
Když mluvím o hrdinském činu, tak tím nemyslím nějaký konkrétní hrdinský čin, ale spíše libovolný čin který považuji za dobrý, totéž platí pro odměnu, i ta může mít různé podoby.
Míra "odměny" a "trestu" je samozřejme relativní a bylo by možné se o nich přít. Stejnětak se můžeme přít co je a co není dobrý čin. A jak by měla vypadat odměna. To důležité je však princip o který mi šlo.

Pochopil...A práve pre jeho relativitu som uviedol aj jemnejšie odtiene "spravodlivosti"...
Nemám záujem sa prieť z nikým a z nikým to ani nerobím...Vyjadrujem len svoj názor a z nikým sa nepriem, ani s tebou nie...
Voľakedy som písal, že vás tolerujem, ale neakceptujem...Dneska píšem, že vás akceptujem, ale mám svoj názor...

Edited by - navi on 10/01/2007 12:26:53
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 10/01/2007 :  12:37:06  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Miloslav Bažant

Navi.

Víš čemu se říká vtip,či humor?
"Pořádek musí být.Pravila babička a kopla hovno pod stůl." Tohle je taky vtip, jestli to nechápeš. Jinak blbneme všichni,ale dokud nás to baví, tak proč neblbnout? A tak jak praví básník." Vzhůru k blbosti, vždyť je tak krásná." čím je člověk blbější, tím je světě spokojenější." Když moudrý vidí kolem sebe tolik lidské blbosti, tak s toho úplně zblbne. Jak řekl klasik."To chce klid." Jsme národ Švejků a dokud tomu tak bude, sláva nám i našim žížalám.

MB

Slovo blbne je tiež viaczmyselné...Môže súvisieť z logikou, veselosťou atď...ja som mal na mysli logiku...Ja nerozlišujem medzi hlúposťou a múdrosťou...Rozlišujem medzi tým, ako človek tieto komponenty používa...Pod hlúposťou a múdrosťou som mal na mysli IQ...
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 10/01/2007 :  12:49:28  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Navi.

Myslím, že to bereš vše trošku moc vážně.

MB
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 10/01/2007 :  23:46:48  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Miloslav Bažant

Navi.

Myslím, že to bereš vše trošku moc vážně.

MB

Niekedy hej a niekedy nie...Asi ako každý...
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000