www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Príroda...
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 10

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 09/01/2007 :  06:57:06  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Ace Rimmer

quote:
Originally posted by navi
....Pozitívne je to, čo všetkým prináša rovnaké dobro...Negatívne je to, čo neprináša všetkým rovnaké dobro...V týchto charakteristikách je aj skrytý význam spravodlivosti...

No nevím , tahle definice mi příjde celkem chabá . Připadá mi to jako by jsi to nedomyslel . Pozitivní je to co nikomu neubližuje a zároveň někomu prospěje . Přiznávám ovšem , že rozlišit zda tomu tak je není vůbec jednoduché .

Dokončím tvoje uvažovanie...Pozitívne je to, čo nikomu neubližuje a zároveň všetkým prospeje...
Go to Top of Page

Oldow
Grafoman

1125 Posts

Posted - 09/01/2007 :  08:09:43  Show Profile  Send Oldow an ICQ Message  Reply with Quote
Navi
Jestli te jeste zajima, kdo vytvoril stav stresu, tak muj nazor je, ze to byl zakon priciny a nasledku. Kdyz postavis do rady priciny a odpovidajici nasledky, tak to dava smysl.

Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 09/01/2007 :  09:57:48  Show Profile  Reply with Quote
Dobre, ale kto stvoril zákon príčiny a následku...

Edited by - navi on 09/01/2007 20:31:36
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 09/01/2007 :  11:24:04  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Navi.

Právě jsi mne vyvedl z velkého omylu. Děkuji. Vždy jsem tvrdil, že neexistuje hloupá otázka.Byl to omyl. Tvoje otázka je toho důkazem.
Stejně tak by ses mohl ptát kdo stvořil gravitaci,či kdo spůsobil, že se u pravoůhlého trojůhelníku rovná čtverec nad přeponou součtu čtverců nad oběma odvěsnami.

MB
Go to Top of Page

noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts

Posted - 09/01/2007 :  13:17:47  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Dobre, ale kto stvoril zákon príčina a následku...

Ta otázka vůbec není hloupá i když někomu může odpověď připadat triviální. Ale dokonce ani odpověď na tuto otázku není zcela triviální.

Odpovědět můžeš třeba tak, že tento zákon stvořil nějaký člověk (dejme tomu Aristoteles, i když je to diskutabilní)
Ale stejně dobře, je možné otázku vyložit takto: Kdo způsobil, že platí zákon příčiny a následku?
Nebo takto: Jak je možné, že v přírodě platí zákon příčiny a následku?
A následně se můžeme ptát: A platí vůbec tento zákon za všech okolností?

Je jasné, že formulace původní otázky navádí k odpovědi, že zákon byl někým stvořen, ale je vcelku normální, že otázky nejsou vždy pokládány zcela přesně.
Příklad: Detektiv se nad mrtvým mužským tělem ptá, kdo ho zabil? Tahle otázka také předjímá odpověď, protože ten muž mohl zemřít třeba díky nehodě. Při dalším vyšetřováním se to možná zjistí.
Detektivova otázka tedy nakonec rozběhla vyšetřování, které pravou příčinu smrti objasní, a to přetože původní otázka nebyla zcela správně položena. Jistě by bylo lepší se nejdříve ptát: Jaká je příčina smrti?

Původní naviho otázka jistě mohla být položena jinak a třeba i lépe, přesto však může být dobrým začátkem hledání pravdy

Stále si někdo myslí, že Naviho otázka je hloupá?
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 09/01/2007 :  13:30:53  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Richarde. Zdravím tě.

Navi se neptal, kdo definoval zákonitost,ale kdo tuto zákonitost stvořil.To je značný rozdíl.Zákonitost příčiny a následku zde byla i před tím, než ji někdo definoval.Pokud si sám tuto otázku přeformuluješ na to kdo ji definoval, pak je odpověď možná ,ale to je tvoje otázka, nikoliv Naviho.

Je ovšem možné, že došlo k nedorozumění díky slovenštině, ve které může jeho otázka směřovat k tomu co jsi napsal,ale to já nevím.Já jsem té otázce porozuměl takto a na takto položenou otázku by mohl ospovědět spíše on a to tím, že veškeré zákonitosti které známe i neznáme jsou dílem boha.

MB
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 09/01/2007 :  20:13:03  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Miloslav Bažant

Navi.

Právě jsi mne vyvedl z velkého omylu. Děkuji. Vždy jsem tvrdil, že neexistuje hloupá otázka.Byl to omyl. Tvoje otázka je toho důkazem.
Stejně tak by ses mohl ptát kdo stvořil gravitaci,či kdo spůsobil, že se u pravoůhlého trojůhelníku rovná čtverec nad přeponou součtu čtverců nad oběma odvěsnami.

MB

Práve takúto odpoveď som od teba čakal.Len potvrdzuješ, ako chápe určitý stav určité veci...Si ako šablóna...
Napriek tomu sa znova spýtam...Kto?...
Go to Top of Page

Oldow
Grafoman

1125 Posts

Posted - 09/01/2007 :  21:45:17  Show Profile  Send Oldow an ICQ Message  Reply with Quote
Navi
Je v zakladnim programu matrixu. Doufam, ze ti dojde, co tim myslim.

Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 10/01/2007 :  01:10:47  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Oldow

Navi
Je v zakladnim programu matrixu. Doufam, ze ti dojde, co tim myslim.

Moja otázka znela...kto stvoril zákon príčiny a následku...
Takže zákon príčiny a následku je v základnom programe matrixu...A kto stvoril základný program matrixu?...
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 10/01/2007 :  01:35:50  Show Profile  Reply with Quote
Noemus napísal...
Příklad: Detektiv se nad mrtvým mužským tělem ptá, kdo ho zabil?
Odpoveď...
Ja by som sa nespýtal, kto ho zabil, ale čo sa stalo, a mal by som na mysli celý kontext, prečo je muž mŕtvy...
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 10/01/2007 :  01:49:57  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by navi

[quote]Originally posted by noemus

Dobre, ale kto stvoril zákon príčiny a následku...

Ta otázka vůbec není hloupá i když někomu může odpověď připadat triviální. Ale dokonce ani odpověď na tuto otázku není zcela triviální.

Odpovědět můžeš třeba tak, že tento zákon stvořil nějaký člověk (dejme tomu Aristoteles, i když je to diskutabilní)
Ale stejně dobře, je možné otázku vyložit takto: Kdo způsobil, že platí zákon příčiny a následku?
Nebo takto: Jak je možné, že v přírodě platí zákon příčiny a následku?
A následně se můžeme ptát: A platí vůbec tento zákon za všech okolností?

Je jasné, že formulace původní otázky navádí k odpovědi, že zákon byl někým stvořen, ale je vcelku normální, že otázky nejsou vždy pokládány zcela přesně.
Příklad: Detektiv se nad mrtvým mužským tělem ptá, kdo ho zabil? Tahle otázka také předjímá odpověď, protože ten muž mohl zemřít třeba díky nehodě. Při dalším vyšetřováním se to možná zjistí.
Detektivova otázka tedy nakonec rozběhla vyšetřování, které pravou příčinu smrti objasní, a to přetože původní otázka nebyla zcela správně položena. Jistě by bylo lepší se nejdříve ptát: Jaká je příčina smrti?

Původní naviho otázka jistě mohla být položena jinak a třeba i lépe, přesto však může být dobrým začátkem hledání pravdy

Stále si někdo myslí, že Naviho otázka je hloupá?

Ak by som chcel opýtať, kto popísal zákon príčiny a následku, v rámci určitých zakonitostí, tak by som sa to spýtal, ako som to teraz napísal...
Kto spôsobil, že platí zákon pričiny a následku, je ekvivalent mnou položenej otázky, kto stvoril zákon príčiny a následku, v inej konotácii...Skôr by som tú otázku položil takto...Čo spôsobilo, že platí zákon príčiny a následku...Odpoveď je zákonitosti...Ak sa spýtam, kto stvoril tie zákonitosti, tak môžem začať u ľudí a skončiť u Absolutného Stvoriteľa...
Otázka, ako je možné, že v prírode platí zákon príčiny a následku?...Je naprogramovaný prostredníctvom zákonitostí...
Otázka, ako je možné, že medzi ľuďmi platí zákon príčiny a následku...Je daný ľudskou mentalitou a ľudskými zákonmi...
A platí vôbec tento zákon príčiny a následku za každých okolností?...
Určite ano, ale vždy v súvislosti...

Edited by - navi on 10/01/2007 01:58:02
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 10/01/2007 :  09:10:36  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Navi.

Naprosto stejně by ses takto mohl ptát, kdo spůsobil, že tlak vyvolává protitlak a podobně. Chyba v otázce je ve slovu kdo. Spíše by tam přináleželo slovo co. Potom by byla odpověď možná, vysvětlením té zákonitosti v podstatě. Tím neříkám, že bych to dokázal já, takto odpovědět vyčerpávajícím spůsobem.Možná by to dokázal Richard. Pokud je otázka postavená tak jak jsi ji postavil,pak je jediná možná odpověď a to slovem bůh. V jeho existenci však nevěřím a proto je pro mne odpověď nemožná. Neexistuje osoba, či bytí, které by vytvářelo přírodní zákony. Lidé je mohou pouze poznávat, eventuelně definovat.

MB
Go to Top of Page

Oldow
Grafoman

1125 Posts

Posted - 10/01/2007 :  16:31:16  Show Profile  Send Oldow an ICQ Message  Reply with Quote
Navi
Me je jasne kam smerujes, ty nam chces rict, ze to byl buh, vid.
Promin, ze jsem ti vzal pointu, to se nema, ale pokud jsi takhle chtel odpovedet, zeptam se, kdo vytvoril boha. Ty reknes, ze je vecny a jsme u slepe viry, hotovo, neni se o cem bavit.
Chci rict - zakon priciny a nasledku je pro nas samozrejmy, ale kdyz se budes ptat porad proc, i na odpovedi, muzes narazit bud na priznani neznalosti, nebo na vymysl.
Ja se priznam, ze nevim a dokud priciny vyvolavaji nasledky, ani me to nezajima.

Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 10/01/2007 :  23:34:48  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Miloslav Bažant

Navi.

Naprosto stejně by ses takto mohl ptát, kdo spůsobil, že tlak vyvolává protitlak a podobně. Chyba v otázce je ve slovu kdo. Spíše by tam přináleželo slovo co. Potom by byla odpověď možná, vysvětlením té zákonitosti v podstatě. Tím neříkám, že bych to dokázal já, takto odpovědět vyčerpávajícím spůsobem.Možná by to dokázal Richard. Pokud je otázka postavená tak jak jsi ji postavil,pak je jediná možná odpověď a to slovem bůh. V jeho existenci však nevěřím a proto je pro mne odpověď nemožná. Neexistuje osoba, či bytí, které by vytvářelo přírodní zákony. Lidé je mohou pouze poznávat, eventuelně definovat.

MB

Čo spôsobilo, že je stvorenie?
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 10/01/2007 :  23:41:35  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Oldow

Navi
Me je jasne kam smerujes, ty nam chces rict, ze to byl buh, vid.
Promin, ze jsem ti vzal pointu, to se nema, ale pokud jsi takhle chtel odpovedet, zeptam se, kdo vytvoril boha. Ty reknes, ze je vecny a jsme u slepe viry, hotovo, neni se o cem bavit.
Chci rict - zakon priciny a nasledku je pro nas samozrejmy, ale kdyz se budes ptat porad proc, i na odpovedi, muzes narazit bud na priznani neznalosti, nebo na vymysl.
Ja se priznam, ze nevim a dokud priciny vyvolavaji nasledky, ani me to nezajima.

Nechcem...Ja sa len pýtam zo svojho pohľadu...Ak sa budem pýtať z Milošovho, alebo z tvojho, tak sa spýtam...Čo stvorilo stvorenie?...

Podľa môjho názoru Boha nikto nestvoril, pretože Boh je základom existencie...Nikdy tu nebola neexistencia, pretože neexistencia nedokáže stvoriť existenciu...
Go to Top of Page
Page: of 10 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000