www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Moc...
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 06/01/2007 :  20:47:20  Show Profile  Reply with Quote
Spôsob, akým chápu ľudia moc, je úplne odlišný od toho, ako moc chápe Boh...Ak má niekto nad vami moc a nemá vás rád ako seba, tak vám dá menej dobrého, ako sebe... To je moc po ľudsky...Moc po Božsky funguje na tom istom princípe, len Božia osobnosť je iná, než ľudská...Boh miluje každého bezpodmienečne rovnako, vrátane seba...Jeho moc preto nieje panovačná, ale priateľská...

Oldow
Grafoman

1125 Posts

Posted - 06/01/2007 :  21:19:04  Show Profile  Send Oldow an ICQ Message  Reply with Quote
Navi
Fakt? Týjo!

Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 10/01/2007 :  23:56:07  Show Profile  Reply with Quote
Pozná z vás niekto také náboženstvo, ktoré by takto prezentovalo Božiu Moc?...

Edited by - navi on 10/01/2007 23:59:01
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 17/01/2007 :  15:19:08  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Navi.

Myslím, že bys měl takové náboženství založit. Jen nevím, jestli bys v něm nebyl pouze ty sám. Jistá šance na rozvoj tohoto náboženství by byla, kdybys šel verbovat věřící do ústavu pro duševně choré, či duševně zaostalé.

MB
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 17/01/2007 :  17:36:11  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Miloslav Bažant

Navi.

Myslím, že bys měl takové náboženství založit. Jen nevím, jestli bys v něm nebyl pouze ty sám. Jistá šance na rozvoj tohoto náboženství by byla, kdybys šel verbovat věřící do ústavu pro duševně choré, či duševně zaostalé.

MB

Si ma rozosmial...Nehodlám žiadne náboženstvo založiť...Toto je osobná záležitosť...Inak je nás viac, čo zdielame tento model Boha...Ale nekontaktujeme sa ...
Go to Top of Page

rajis
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
517 Posts

Posted - 17/01/2007 :  18:18:02  Show Profile  Reply with Quote
Pokusím se vyložit jak já chápu slovo moc: Moc má ten kdo je ,,zmocněn" jednat za určitou skupinu. Jednat by měl určitě v souladu. Pokud dojde k rozpadu takové skupiny, zmocněnec svou moc ztrácí. Dost lidí plete dohromady násilí a moc. Kdo si vynutí ,,poslušnost" na základě násilí, nemá v podstatě žádnou moc.
Go to Top of Page

Ace Rimmer
Aktivní uživatel

318 Posts

Posted - 17/01/2007 :  18:39:38  Show Profile  Reply with Quote
To Rajis :
Tak s touhle definicí moci nesouhlasím .
Moje definice :
Moc má ten , kdo je schopen protlačit svou vůli a to i proti ostatním . Na způsobu jak to provede už nesejde . A tedy i ten kdo prosadí něco násilím má moc . Otázka je jen zda se mu to nevrátí i s úroky .

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 17/01/2007 :  19:07:40  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Ace Rimmere a Rajisi.
Oba se shodujete na tom, že moc je cesta k dosažení určitého cíle za využití určitých schopností. Mně se však tato definice moci zdá být mírně řečeno problematická. K tomu cíli vedou různé cesty a jejich účinnost je různá.Celkem obvyklá je cesta zneužití schopností ve prospěch své pravdy, nebo třeba té skupiny, která mně určité schopnosti poskytla. Potom to vypadá jako v našem parlamentu ve které poslanci obětovali na oltář své strany i vlastní rozum. Hlasují dle strany a nikoliv dle rozumu, který jim říká pravý opak. A tak mnohdy odhlasují zákon, nad kterým se jim samým zvedá žaludek. Následkem toho vzniká odpor u lidí k těmto poslancům,lidé si jich neváží a třeba je příště nezvolí,čili jim uzavřou cestu k dosažení jejich cílů. Ta cesta se mně nezdá být dobrou,protože vytváří odpor, který dosažení cíle více či méně znemožňuje. Kdyby titíž poslanci mysleli na lidi a své schopnosti využili v jejich prospěch,byli by skutečně vážení a lidé by jim pomáhali. Jenže takové jednání vyžaduje rozum a myšlení někdy bolí. Já jsem si protikladné významy oddělil,ale nebylo to přijato. To je v pořádku. Ne každý je schopen pochopit význam toho oddělení. Jenže bez toho oddělení je zde zmatek v myšlení, čehož jsou vaše slova důkazem. Skuste tu moc jasně a zřetelně definovat.

MB
Go to Top of Page

rajis
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
517 Posts

Posted - 17/01/2007 :  19:16:38  Show Profile  Reply with Quote
Tak přesně s touhle definicí už přišel i Max Weber. Tahle definice vystihuje podstatu věci. Problém nastává ve chvíli, kdy se potkají dva ,,nositelé" moci, to potom může vyústit v násilé, ale nemusí.
Moc je něco co je přirozenou vlastností nejen lidí, ale i živočichů. Moc narozdíl od násilí nepotřebuje žádné ospravedlnění. Ačkoliv násilí může být ospravedlnitelné, nikdy nebude legitimní. Přesto lidská schopnost brát násilí jako nějákého ,,konečného soudce" svědčí o tom, že v člověku stále tepou jeho primitivní kořeny. Což je smutné řekl bych.
Go to Top of Page

Ace Rimmer
Aktivní uživatel

318 Posts

Posted - 17/01/2007 :  19:22:59  Show Profile  Reply with Quote
Miloslave
O schopnosti lidí vědět co je pro ně opravdu dobré začínám čím dál tím více pochybovat . Co si myslet , když zvolí za senátora člověka , jen proto , že byl jistou dobu každou sobotu v televizi a jeho prohřešky díky tom ztráci na důležitosti . Nebo naši nováčci v parlamentu co o technice a fyzice už dokonce někdy slyšeli a opravňuje je to k tomu výmýšlet energetickou politiku státu , která je podle mě stejně ekologická jako pálení pneumatik doma v kotli .
Pomalu, ale nabývám převědčení , že lidé neví co chcou , důležité je jen to kdo jim řekne to co by měli chtít a oni už se pak rozhodnou na základě toho zda je jim daná osoba sympatická a jak často a jakým způsobem se prezentuje v televizi . Zkrátka abych to zhrnul , každý národ má takové politiky jaké si zaslouží .

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 17/01/2007 :  19:53:38  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Rajisi.
Každý jsme potencionálním nositelem moci,pokud máme určité schopnosti a tak k tomu setkání moci dochází běžně a není to výjimkou. Mluvíš o moci přírodní a směšuješ ji s mocí lidskou. To bych nedělal.Moc přírodní je rovna využití schopností ve prospěch jedince či druhu. A tak dravci musí zabíjet jiná zvířata, protože nedokáží získat potřebné živiny třeba s trávy a podobně. Této moci přírodní se ani člověk zbavit nemůže, nedokáže li přeměnit látky nerostné na ústrojné. Venkoncem i ta tráva je život i když v jiné formě. Moc lidská je o něčem jiném. Já nehlásám, že by měla být, nebo musí být moc lidská zničena a můj názor je od názoru anarchistů diametrálně odlišný. Já jen říkám, že by měli lidé poznat a definovat cesty k určitému výsledku aby poznali, která cesta je v dané chvíli výhodnější. Mají li však všechny tyto cesty uložené pod jedním slovem a to slovem moc, výsledek jim zůstává skryt. Mám tedy schopnost dosáhnou vytčeného cíle,ale různými cestami.Jedna cesta slibuje zisk, ale cestou k odporu, který dosažení cíle znemožňuje, nebo ztěžuje. Jiná cesta neslibuje nic,ale ve výsledku otevírá cestu k dosažení cíle bez odporu. Jestli ty nebo ostatní v tomto fóru myslí, že je jim vše jasné bez tohoto,pak prosím.Je to vaše věc,ale já chci znát obě cesty, znát jejich důsledky ,klady i zápory.

MB
Go to Top of Page

rajis
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
517 Posts

Posted - 17/01/2007 :  20:03:41  Show Profile  Reply with Quote
Miloslave,

já nevidím příliš rozdílů mezi mocí ,,lidskou" a ,,přírodní" . Vždyťa ta lidská zákonitě musí vycházet z té přírodní podle mě. Lidstvo se určitým způsobem vyvíjelo a s tím se samozřejmě vyvíjela i ona moc. Lidé jinak moc vnímali v pravěku a jinak ji vnímají dnes, ale to nemění nic na tom, že je to pořád ta samá moc, jen se trochu ,,přetransformovala", protože vnější podmínky se také ,,přetransformovaly". V pravěku lidé vnímali moc stejně jako zvířata, dle mého mínění. Postupem času se nějak vyvíjela, ale její podstata je pořád stejná, neměnná.
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 17/01/2007 :  20:34:53  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Rajisi.

Moc lidská vznikla jako důsledek funkce slova v procesu myšlení a má jinou definici než moc přírodní. Ta moc přírodní zůstává beze změny a to i u člověka. Moc lidská je však něco cela jiného a pokud si toto lidé neuvědomí, stále ty dvě různé moci budou směšovat ku svému neprospěchu. Moc lidská je využitím schopností ve prospěch uznané pravdy a svého já.

Toto jsou však pouze mé definice a nemusí být uznány. Možná by bylo výhodně si o nich alespoň diskutovat. Každý může zůstat u toho, nač je zvyklý,ale může přemýšlet i tom, co je pro něj nové. Pokud jde více o otázku kompatibility s ostatními lidmi,pak je výhodnější zůstat u toho starého.Pokud chceš poznat oč tu skutečně běží,pak mám dojem, že tě může pomoci to nové. Může to být však pouze dojem.

MB
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 17/01/2007 :  22:46:58  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by rajis

Pokusím se vyložit jak já chápu slovo moc: Moc má ten kdo je ,,zmocněn" jednat za určitou skupinu. Jednat by měl určitě v souladu. Pokud dojde k rozpadu takové skupiny, zmocněnec svou moc ztrácí. Dost lidí plete dohromady násilí a moc. Kdo si vynutí ,,poslušnost" na základě násilí, nemá v podstatě žádnou moc.

To Rajis :
Tak s touhle definicí moci nesouhlasím .
Moje definice :
Moc má ten , kdo je schopen protlačit svou vůli a to i proti ostatním . Na způsobu jak to provede už nesejde . A tedy i ten kdo prosadí něco násilím má moc . Otázka je jen zda se mu to nevrátí i s úroky .

Na svete existovalo viacej druhov moci...Moc jednotlivcov, moc skupín...Vždy ale ide o moc, ktorá niečo vnucuje...Nedáva človeku absolutnú slobodu...Pri povahe človeka to ani nie je možné...Nastala by anarchia, svojvôľa...Ono by na tom nebolo nič zlé, ak by mal človek len dobré vlastnosti...Potom by tá svojvôľa neviedla k neporiadku a anarchii, ale k mierumilovnému, láskyplnému životu...To je ale hudba budúcnosti...K tomu musí človek dozrieť...

Edited by - navi on 18/01/2007 12:37:40
Go to Top of Page

rajis
Velmi aktivní uživatel

Czech Republic
517 Posts

Posted - 18/01/2007 :  11:40:25  Show Profile  Reply with Quote
Miloslave,

myslím, že tvoje myšlenka je zajímavá, ale já si myslím, že jsme spojeni s živočišnou říší víc než si možná uvědomujeme. Co myslíš, že by se stalo, kdyby současný společenský řád padl. Nastala by válka ,,proti všem" ? Nemyslím si. Lidé by se vrátili k primitivním základům společnosti. Říká se tomu ,,klovací řád" a tento řád mají třeba i slepice na dvorku. Máme ho stále i my lidé v určitých případech - třeba šikana v kasárnách nebo ve školách či politické revoluce. Tzn. víme, že někdo je silnější než my, proto se sním nepouštíme do konfliktu, i ta slepice si pamatuje, že předtím ji ta druhá klovla když jí chtěla vzít jídlo přímo pod zobákem, takže příště už se konfliktu s ní vyvaruje. Tento řád vlastně omezuje násilí ve skupině.
Go to Top of Page

Oldow
Grafoman

1125 Posts

Posted - 18/01/2007 :  12:43:02  Show Profile  Send Oldow an ICQ Message  Reply with Quote
rajisi
Mas naprostou pravdu, lide se casto ptaji - co to vlastne je zivot, co je jeho smyslem, ale vice nez otazky mi toto pripomina jakysi existencialni povzdech. Kazdy clovek, ktery se narodil, vedel jak zit. Jeden od druheho se odlisujeme mene, nez si myslime a spousta veci, ktere delae je podminena spise nasimi "pudy" i kdyz je to nevhodne vyjadreni, nez nasim rozumem.
Kdyby se civilizace rozpadla, myslim, ze bychom se vsichni divili, jak rychle bychom znova meli na krku stredovek.

Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000