Author |
Topic |
Oldow
Grafoman
1125 Posts |
Posted - 07/01/2007 : 09:04:09
|
Ftarflone Spravne, provokuju, ale prot, ze je dobre se nad tou otazkou hloubeji zamyslet, jsi napriklad vegetarian?
|
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 07/01/2007 : 12:44:41
|
Pánové.Zdravím vás
Vidím zde dva zcela protichůdné směry.Jeden směr hce filosofii ohraničit a říká to do filosofie patří a to nikoliv.Tohle je víra a tak to do filosofie nepatří,ale zcela opomíjí, že kněží studují na fakultě filosofické a pouze zaměření je teologické. Druhý směr sice to okrájení filosofie schvaluje,ale sám považuje za dobré rozšíření do oblasti dalších specifických vědních oborů, jakými jsou třeba matematika a fyzika. Tomu já asi nerozumím. Matematika a fyzika do filosofie patří tehdy, když dotyčný za pomoci matematiky či fyziky vyvodí jakýsi filosofický názor. Ten názor do filosofie patří a je dobré vědět jaký je pramen tohoto názoru, ale matematika či fyzika sama o sobě do filosofie nepatří,jako nepří do těchto oborů filosofie. Jistý pohled na věc může vycházet s víry a opět je dobré vědět,že toto odtud vzešlo,ale víra jeko taková je samostatná. Jsou tisíce cest a jen těžko může někdo říci, že ta, či ta je špatná a do filosofie nepřináleží. "Je li někdo s tohoto fóra vševědoucí a tím kompetentní k určování co do filosofie patří a co již ne, pak necht se přihlásí na lampárně do čtrnácti třiceti hodin. Konec hlásání.".
MB |
|
|
ftarflon
Aktivní uživatel
Slovakia
192 Posts |
Posted - 07/01/2007 : 14:46:58
|
quote: Originally posted by Oldow
Ftarflone Spravne, provokuju, ale prot, ze je dobre se nad tou otazkou hloubeji zamyslet, jsi napriklad vegetarian?
Môžeme sa hlbšie zamyslieť aj bez provokovania.
Otázka vegetariánstva nie je spojená len s odmietaním týrania zvierat.
Poznám ľudí, ktorí sú vegetariáni hlavne preto, aby sa nepodieľali na utrpení chovných zvierat, ale tých dôvodov majú viac. Ale poznám tiež ľudí, ktorí nielen hovoria, ako majú radi zvieratá, ale aj reálne pre ne niečo robia, prevažne v útulkoch pre zvieratá a pritom vegetariáni nie sú.
|
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 07/01/2007 : 15:14:38
|
Ftarflone.
Máš pravdu a já bych jenom doplnil, že znám člověka, který by si nechal amputovat ruku, kterou se dotkl kočky,či psa.střílí sousedovi holuby vzduchovkou a je vegetariánem jen proto, že mu to chutná a maso mu nedělá dobře. Znal jsem člověka, který měl rakovinu v pokročilém stádiu a doktoři nad ním lámali hůl. Pracoval na federálním ministerstvu zahraničního obchodu a díky tomu se seznámil s nějakým Indem, který jej pozval do nějakého budhistického kláštera. Tam vyřadili maso z jeho jídelníčku a nasadili čistě vegetariánskou stravu. Po půl roce se vrátil domů zdravý a doktoř dodnes neví, jak to bylo možné. Od té doby je vegetariánem a s láskou ke zvířatům to nemá zcela nic společného. Právě tento člověk mne seznámil s knihou Alexeje Pludka Hledání antipoda, kde jsem se setkal s podobenstvím o stromu znaků.
Takže to s tím vegetariánstvím není tak jednoznačně spojené s láskou ke zvířatům.
MB |
|
|
ftarflon
Aktivní uživatel
Slovakia
192 Posts |
Posted - 07/01/2007 : 15:31:42
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant
Pánové.Zdravím vás
Vidím zde dva zcela protichůdné směry.Jeden směr hce filosofii ohraničit a říká to do filosofie patří a to nikoliv.Tohle je víra a tak to do filosofie nepatří,ale zcela opomíjí, že kněží studují na fakultě filosofické a pouze zaměření je teologické. Druhý směr sice to okrájení filosofie schvaluje,ale sám považuje za dobré rozšíření do oblasti dalších specifických vědních oborů, jakými jsou třeba matematika a fyzika. Tomu já asi nerozumím. Matematika a fyzika do filosofie patří tehdy, když dotyčný za pomoci matematiky či fyziky vyvodí jakýsi filosofický názor. Ten názor do filosofie patří a je dobré vědět jaký je pramen tohoto názoru, ale matematika či fyzika sama o sobě do filosofie nepatří,jako nepří do těchto oborů filosofie. Jistý pohled na věc může vycházet s víry a opět je dobré vědět,že toto odtud vzešlo,ale víra jeko taková je samostatná. Jsou tisíce cest a jen těžko může někdo říci, že ta, či ta je špatná a do filosofie nepřináleží. "Je li někdo s tohoto fóra vševědoucí a tím kompetentní k určování co do filosofie patří a co již ne, pak necht se přihlásí na lampárně do čtrnácti třiceti hodin. Konec hlásání.". MB
Nazdar Miloslav!
Ja to nevidím tak, že niekto tu chce určovať, čo do filozofie patrí a čo nie. Každý len hovorí svoj názor na to, čo podľa neho je filozofia. Podľa mňa filozofia stojí mimo vied, podobne ako matematika. Matematika je jazyk. Niekedy sa matematika ani nepočíta medzi prírodné vedy a stojí osobitne. A podobne je to s filozofiou. Nie je možné filozofiu "rozširovať" do oblastí matematiky alebo fyziky, lebo by to potom už nebola filozofia. Ale filozofia môže a musí využívať výsledky všetkých vied, nielen matematiky a fyziky.
Pre mňa je filozofia hlavne špecifický spôsob uvažovania o otázkach, ktoré filozof (to je ktokoľvek, kto filozofuje) považuje za dôležité a na ktoré nedávajú odpoveď špecializované vedecké disciplíny. Pretože týmto filozofom je človek a nie povedzme inteligentný stroj, kladie otázky, ktoré súvisia z jeho postavením ako človeka v tomto svete. Filozof chce pochopiť, čo je svet, vesmír, život, čo je človek, šťastie, dobro, zlo, ..atď. Je ťažké vymedziť predmet filozofie, lebo týmto predmetom môže byť čokoľvek. Filozof sa môže napríklad zamýšľať nad energiou alebo nad entropiou, čo sú fyzikálne pojmy. Ale budú ho zaujímať tie aspekty týchto pojmov, ktorými sa fyzika nezaoberá.
Teológia nie je veda a podľa mňa to nie je ani oblasť filozofie, pretože filozofia uvažuje racionálne a bez predsudkov, čo znamená, že môže spochybniť čokoľvek. Zatiaľ čo teológia vychádza z axiómy, že Boh existuje. Táto axióma ani zďaleka nie je "očividná" pre každého, je to proste záležitosť viery a nie racionálneho uvažovania. Tým nijako nezhadzujem vieru, len pripomínam, že nie je kompatibilná s racionálnych spôsobom uvažovania, ktorý ja považujem za filozofovanie (veď uvádzam môj názor na filozofiu). A mimochodom, na Slovensku sa teológia študuje na samostatnej fakulte.
|
|
|
ftarflon
Aktivní uživatel
Slovakia
192 Posts |
Posted - 07/01/2007 : 15:36:11
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant Takže to s tím vegetariánstvím není tak jednoznačně spojené s láskou ke zvířatům.
Súhlasím. |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 07/01/2007 : 17:05:04
|
Ftarflone. zdravím tě.
Jak se tak dívám, vlastně se ve všem shodujeme, jen slova jsou jiná.
Jedno bych však rád trošku poupravil. Píšeš, že je filosofií i fyzika,v té části ve které se jí věda nezabývá. OK. Pokud se to týká pochopení zákonitostí lidské společnosti,pak ano. Pokud se to však týká pouze fyzikálních veličin i když jsou tyto tajemné a těžko vysvětlitelné, jako nekonečnost vesmíru a podobně. Pak to může být zvláštním oddílem vědy fyzikální,ale filosofí? Nevím.
MB |
|
|
ftarflon
Aktivní uživatel
Slovakia
192 Posts |
Posted - 07/01/2007 : 17:42:37
|
Miloslav, zdravím ťa.
quote: Originally posted by Miloslav Bažant Píšeš, že je filosofií i fyzika,v té části ve které se jí věda nezabývá.
Takéto tvrdenie som nikdy nepovedal. Nehovoril som o fyzike, ale len o skúmaní jej pojmov a to je rozdiel.
quote:
Pokud se to týká pochopení zákonitostí lidské společnosti,pak ano. Pokud se to však týká pouze fyzikálních veličin i když jsou tyto tajemné a těžko vysvětlitelné, jako nekonečnost vesmíru a podobně. Pak to může být zvláštním oddílem vědy fyzikální,ale filosofí?
V podstate ide vždy o to, aké dôsledky majú výsledky vedy pre filozofické premýšľanie. Napríklad ak veda tvrdí, že v prírode sa vyskytuje náhoda, tak dôsledky tohto faktu pre fyziku rozoberá fyzika. Dôsledky náhodnosti "všeobecne" a špeciálne pre človeka, rozoberá filozofia. To isté sa týka nekonečnosti vesmíru. Filozof nemôže stanoviť, či je vesmír nekonečný alebo nie, napríklad aj preto, lebo filozof nie je schopný dostatočne presne tento pojem definovať. Pojem nekonečno definuje matematika a fyzikálne modely vesmíru obsahujú práve tento matematický pojem. Je zbytočné uvažovať o dôsledkoch nekonečnosti vesmíru pre človeka, keď presne nerozumieme, čo tento pojem v tom konkrétnom modeli vesmíru znamená. A keď tento matematický pojem pochopíme, aj otázky filozofického typu začneme stavať ináč ako predtým. O to ide.
Podľa mňa sa filozofia nezaoberá len ľudskou spoločnosťou. Zaoberá sa aj poznateľnosťou sveta, bytím všeobecne, ..atď. Filozofia sa podľa mňa môže zaoberať čímkoľvek, ak to zoberie z toho správneho, filozofickáho konca.
|
|
|
navi
Ultragrafoman
2839 Posts |
Posted - 07/01/2007 : 22:37:49
|
quote: Originally posted by ftarflon
Môžeme sa hlbšie zamyslieť aj bez provokovania.
Otázka vegetariánstva nie je spojená len s odmietaním týrania zvierat.
Poznám ľudí, ktorí sú vegetariáni hlavne preto, aby sa nepodieľali na utrpení chovných zvierat, ale tých dôvodov majú viac. Ale poznám tiež ľudí, ktorí nielen hovoria, ako majú radi zvieratá, ale aj reálne pre ne niečo robia, prevažne v útulkoch pre zvieratá a pritom vegetariáni nie sú.
Skúsim to vyriešiť...To čo je cenné na zvierati aj na človeku je duša...Tú však nikto z nás neje...My jeme len hmotnú schránku zvierat... Zviera si samé seba neuvedomuje...Uvedomuje si ale prostredie, v ktorom sa nachádza...Preto je veľmi dôležité, aby podmienky pre chov zvierat zviera neterorizovali, a ak sa má ukončiť jeho hmotný život pre potravu, tak mal byť vykonaný tak, aby zviera nezažilo žiadny stres... |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 25/03/2007 : 14:32:08
|
A tak to Navi rozřešil.
My lidé se budeme navzájem stresovat,ale zvířata budeme před straesem chránit.
MB |
|
|
Oldow
Grafoman
1125 Posts |
Posted - 26/03/2007 : 02:35:49
|
*smrk* obcas se mi zasteskne...
|
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman
Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 26/03/2007 : 08:45:27
|
Oldow.
Ty se na pozeráš zo stránky materie. Skús se na to pozerať zo stránky ducha.
MB |
|
|
Oldow
Grafoman
1125 Posts |
Posted - 27/03/2007 : 04:42:50
|
Ted ma napadlo - rozumny clovek byva casto pokoren tupymi opakujicimi se argumenty, proto se musi rozumny clovek naucit tupe a opakovane argumentovat. Na ohen ohnem, panove!
|
|
|
noemus
Grafoman
Czech Republic
1149 Posts |
Posted - 27/03/2007 : 09:59:21
|
Ted ma napadlo - rozumny clovek byva casto pokoren tupymi opakujicimi se argumenty, proto se musi rozumny clovek naucit tupe a opakovane argumentovat. Na ohen ohnem, panove!
Rozumný člověk nemůže být pokořen tupými argumenty před jinými rozumnými lidmi, jen před před jinými tupci. Řekl jsem to trochu nediplomaticky, ale jde o to, že aby mohl být člověk pokořen musí mít obecenstvo. Pokud by tu byli jen dva, rozmný člověk ˇplud tupec. Pak rozumý člověk přestane diskutovat, protože to nemá smysl. To však rozhodně není pokoření. To může nastat až tehdy, když chce člověk obhájit své názory před obecenstvem.
Já osobně si myslím, že pro rozumného člověka není dobrá cesta, přebírat metody tupců. Pro mne je důležité, zada byť jen jediný z obecenstva chápe co říkám, pak mi nevadí ani když jsem "pokořen" pře těmi ostatními. |
|
|
Alistor
Nový uživatel
Czech Republic
35 Posts |
Posted - 27/03/2007 : 10:03:12
|
Všem Mohli by sme rovnou přestat kácet stromy kvůli tomu že znich děláme papír ,vy přírodomilové (nevím jak se to říká odborně) .Mě se to vegetariánství něják nelíbí ,jak sem už říkal já mám rači zvířata na talíři než živý. |
|
|
Topic |
|
|
|