www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Sci-fi
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 04/01/2007 :  18:04:35  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Oldow.

Prozradím tě tajemství. Ten sesecácký pelech je skutečnost. S kamarádem jsme jej našli ve starém kostele v Krušných horách a vcelku ta příhoda odpovídá tomu, co se skutečně stalo.Zahrnul jsem to do románu jen proto, že to tam zapadlo. Ty esesáky tam prý skrýval na konci války místní farář a byl spolu s nimi chycen a dostal co si zasloužil. Jinak je zde vše mimo nelezení plánku popisem toho, co se skutečně stalo.

MB
Go to Top of Page

Oldow
Grafoman

1125 Posts

Posted - 05/01/2007 :  09:00:58  Show Profile  Send Oldow an ICQ Message  Reply with Quote
Miloslave
Dobre, moc dobre. Obcas na muj vkus trochu prilis nadnesene (zemri pravdo) ale kazdemu po chuti. Celkove se mi to libi. Jen by me zajimalo, jak odpovis na moji otazku. Uvidime, jestli jsem te spravne pochopil.
Co je ten kvet?

Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 05/01/2007 :  10:03:32  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Oldow.

Ptáš se na dům květ? Mám dojem, že je to tam napsáno. Jedná se zhmotněné řešení podobenství o stromu znaků, využité v architektuře.
Jsou li urovnány listy všech pravd do jedné výše, vzniká tvar ´květu. Ty listy tvoří okvětí. Pokud rozvinu to podobenství do šířky pak mohu říci, že uprostřed mezi listy okvětí je místo, kde se setkávají pravdy
prašníků a pestíku a vzniká zde zárodek nového života. V tom sněmu se setkávají pravdy lidské a otevírá se cesta k novému společnému životu. Takže algoritmicky toto sedí. Ten dům pod Tibetem má tvar kopretiny a uprostřed je sněmovní síň. V listech jsou muzea pravd,čili očistce a listy jsou podepřené oblouky. Vše kromě kopule je z bílého mramoru.Kopule je černá se zlatým zrcadlovým efektem. Ještě něco? (dělám si trošku legraci)

Oldow. Abych se přiznal, čekal jsem zcela jiné otázky. Proč jsem udělal Jirku komunistou a Bohouše hluboce věřícím? V dnešní době jsou lidé právě na toto velmi citliví, zvláště když ten Jirka jedná moudře.

Co se týká toho patosu? Abych pravdu řekl, ti pravdu neřeknu. Můžeš si vybrat. Buď se jedná o popis neuvěřitelné skutečnosti a vše je tak jak jsem napsal, nebo je to můj výmysl a v tomto případě tě mohu odpovědět. Nevím, jestli jsi někdy skusil psát a nevím jestli je tomu podobně u všech, kdo píší,ale pokud píšeš, tak jsi natolik soustředěný, že v mysli žiješ ten příběh, cítíš všechny emoce a příběh se vlastně tvoří sám k tvému překvapení. Ty nevíš co bude následovat ještě minutu předtím, než se to stane psaným textem. Ty cítíš žárlivost Bohouše v sobě samém,přemýšlíš jako Jirka a náhle aniž bys to před tím tušil, sedí vedle tebe Budha a ty s ním hovoříš a píšeš a píšeš.Stojíš před panelem u stromu poznání a cítíš to, co cítí ten Jirka, Maruška a třeba i ten táta počítač. Tohle tvoří děj a ty jen tento děj popisuješ. A tak ve svém vlastním životě prožiješ příběhy mnoha lidí a vždy máš jejich myšlení ,jejich pocity a vše. A právě to je na psaní to nejkrásnější. Je zajímavé, že když myslím jako příkladně Jirka,tak mám v tu chvíli jeho já, nikoliv to mé. Možná to není normálním jevem, možná je to pouze důsledek stylu mého myšlení které inklinuje více k algoritmům. Možná je to spůsob meditace, Navi by řekl, že když píšeš, hovoří k tobě bůh. A tak jsem cítil v tu chvíli to, co cítila Maruška a byl jsem v tu chvíli jí.Ten patetický výkřik byl v tu chvíli absolutně upřímný a ty slzy radosti v očích Jirky byly mé. Chceš li poznat skutečnou radost,tak skus psát. Získáš životy navíc a budou to tvé životy a navíc umožníš dalším lidem prožít tyto životy s tebou,pokud dokáží do děje vstoupit.
P9šeš li sci fi a píšeš to ze srdcem a rozumem, pak získáváš nekonečný prostor pro nekonečně mnoho životů.Proto mám sci fi rád.

Já nevím, jestli je možné moje slova pochopit, kydž popisuji to, co druhý člověk třeba ani netuší a může to pokládat za lež,ale jinak to neumím.

MB
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 05/01/2007 :  10:54:27  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Oldow.

Ještě jednou se vracím. Napadlo mne totiž co zvláštního a rád bych znal tvůj názor na toto. Co myslíš? Je lépe užít příběhu k objasnění poznání, nebo strohého popisu? Tvoje reakce mně ukazuje, že je výhodnější příběh.

MB
Go to Top of Page

Oldow
Grafoman

1125 Posts

Posted - 05/01/2007 :  11:19:27  Show Profile  Send Oldow an ICQ Message  Reply with Quote
Miloslave
Co se tyce me posledni otazky, predpokladejme, ze se porad pohybujeme v obraze podobenstvi. Takze vlastne nejde o dum.

Ja sam taky trochu pisu. Mel jsem driv s tim hrozny problem, muj styl prozy je prilis krypticky, nedokazu se prirozene rozepsat, pusobi to krecovite, neni to dobre. Zachranil me kamarad, ktery studuje rezii a chtel po me napsat scenar. Dialogy mi jdou a zazivam presne to same - mam v umyslu nekam zhruba pribeh dovest, ale okolnosti vytvareji samy postavy, jako by zily. Casto se mi stane, ze skoncim docela jinde nez bych chtel. A mas pravdu, ze psani citim radost a jakousi volnost. Pretrvava do druheho dne, kdy zjistim, jak nepresne jsem sve myslenky zachytil.
No a do kazde veci co napisu pasuji ke kamaradove nelibosti trochu toho neskutecna. Je to ale makacka - sci-fi v amaterskem filmu bez vetsich triku. Taky se ale da.

podle me je lepe pouzit pro zachyceni poznani pribehu. Lidske reakce a city museji byt zachyceny v situaci, abychom je mohli hodnotit. Problematicka je ale role vypravece, ktery muze se svetem vypraveni do jiste miry manipulovat. Ovsem u primeho zachyceni poznani je toto riziko asi jeste vetsi.

Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 05/01/2007 :  11:49:17  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Oldow.

Jedná se o náznak symbolické architektury. Snad by to nemuselo v tomto románu být,ale pro mne je toto tak trošku film, který vidím,ač nikdy natočen nebyl a tam to patří.

Mohu tě říci jediné. Závidím, závidím a závidím. Co bych za to dal, mít takového přítele režiséra,či třeba producenta. Myslím , že bych ho dokázal přesvědčit, že tenhle román ja pro film jako dělaný,dokonce pro velkofilm, či seriál. Začínal by jinak a tím čím začíná román by končil. Začátkem by byl přílet první posádky spojeného vesmíru na Zem a tím co následovalo včetně války bohů s diaboly, katatrofou při které byla zničena Atlantida a vznikla Sahara,přes záchranu životů lidí Archou (diskoletem),převáděním celých národů peklem do nezničených oblastí, vznik nových civilizací a postupně bych se dostal až k těm čtyřem trampům a tomu co prožívali, jak se učili, jak zachránili skupinu posledních lidí s pekla planety, která zničila život v algoritmu smrti. Jejich cestu na Zeroyu, kde poznali jak vypadá život ve společnosti nerozdělené pravdami a došel bych až ke Standovi a jeho zvláštnímu poslání. Zde bych skončil. Jako bych ten film viděl před sebou,ale je to marné a proto tě mohu přítele jen závidět. (v dobrém, čili přát tě ho)

Jenže Oldow. Sen je krásná věc a člověk si zapomene uvědomovat, že by na to již neměl dostatek času a energie. Já říkám.Co jsem si v životě skutečně přál, vše se mně vyplnilo,ale vždy v době, kdy už mi to téměř k ničemu nebylo. Kdyby byl bůh, pak bych řekl, že si tím ze mně dělá srandu.

MB
Go to Top of Page

Oldow
Grafoman

1125 Posts

Posted - 05/01/2007 :  12:32:31  Show Profile  Send Oldow an ICQ Message  Reply with Quote
MIloslave
To by mohlo vypadat vazne dobre. Ten film by mel uspech, pokud by se dobre natocil, o tom jsem presvedcen.
Ten kamarad dela zatim jen velmi kratke prace, ale kdybys mel napad a nebylo ta prilis dlouhe ( a taky by se tem nemelo celou dobu jen mluvit - to neprotlacis, zkousel jsem) neni problem mu to nabidnout.
A jeste - ze je zivot absurdnejsi nez by mel z teorie pravdepodobnosti byt. Jsem presvedcen, ze existuje nejake zatim skryte pravidlo, ktere to zpusobuje.

Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 09/03/2007 :  08:50:16  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
zde .

MB
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000