| Author |
Topic  |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 20/12/2006 : 12:40:05
|
| Slová su veľmi nedokonalým nástrojom na vyjadrovanie myslenia...Tu ani neide o to, že by sa myslenie nedalo slovami popísať, ale o to, že si pod tými slovami môže každý predstavovať čokoľvek... |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 20/12/2006 : 13:03:15
|
Navi.
Beze slov si nemůžeš představovat vůbec nic.
MB |
 |
|
|
jkoo
Nový uživatel
Slovakia
35 Posts |
Posted - 20/12/2006 : 13:11:34
|
MB
Tvoja predstavivosť je závislá na slovách? Lebo moja nie. Slová sú len vonkajším prostriedkom na vyjadrenie toho, čo sa odohráva v tvojej mysli. |
 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 20/12/2006 : 13:22:00
|
Jkoo.
Pokud zde nebudu opět mluvit o algoritmickém myšlení,pak mohu říci jediné. Pokus se myslet beze slov. Myslím tím skutečně beze slov, tak aby v tvé mysli slova zcela chyběla a žádné nezaznělo. Když se tě to povede,pak zahodím do koše vše co mně bylo dáno poznat.Ale nesmíš lhát sobě, ani ostatním.Žádné slovo! Přeji ti úspěch i když v něj vůbec nevěřím.
MB |
 |
|
|
jkoo
Nový uživatel
Slovakia
35 Posts |
Posted - 20/12/2006 : 13:33:36
|
MB
Pokiaľ si dobré pamätám slovo tvorí základnú jazykovú jednotku. A jazyk je znovu len vonkajším nástrojom na vyjadrenie toho, čo sa odohráva tvojom vnútri. Neverím tomu, že sa ti ešte v živote nestalo, že si nedokázal vyjadriť niečo či nájsť slovo na niečo, čo si práve prežíval vo svojom vnútri, či niečo na čo si myslel. Takýchto situácii som mal v živote mnoho a vtedy si uvedomil, že na to, aby som vyjadril to, čo sa odohráva v mojej mysli, či to čo práve v tom danom okamihu prežívam, mi vyjadrenie či význam slov nestačí. Mnohokrát slová nevyjadrujú plný význam toho čo si myslím. |
 |
|
|
noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts |
Posted - 20/12/2006 : 13:45:25
|
Myslet se dá i jinak než ve slovech, záleží však na tom co všechno za myšlení považujete. Dám vám příklady, které to ilustrují: 1) Když maluji obraz, tak nemusím používat slova a přesto lze říci, že při malování člověk myslí 2) Když bojuji (myslím teď sportovně), tak musím plánovat, předpokládat, sledovat. To vše nejlépe beze slov, ta by v tomto případě jen zdržovala. 3) Když studuji komplikovaný nákres, tak také nemyslím ve slovech
Když už jsme u toho jak myslíme, tak je podle mne zavádějící mluvit o tom, že myslíme ve slovech. Spíše bych řekl, že myslíme ve větách. Ale i to považuji za nepřesné. Můj názor je, že podstatou myšlení je používání a rozpoznávání symbolů. Těmi mohou být slova, tóny, noty, tváře. Bez symbolů podle mne myšlení neexistuje. Pokud svou mysl zbavím všeho symbolického, tak se dostanu do stavu bez myšlení.
co se týče dokonalosti slov k vyjadřování, tak je zřejmé, že žádný způsob není dokonalý. Ale v některých případech jsou prostě slova nejvhodnější a někdy je lepší hudba, či malba.
Zásadně však nesouhlasím s názorem, že když je něco řečenom, tak si pod tím každý může představovat cokoliv. Kdybz to tak skutečně bylo, tak by neexistovala žádná domluva, nevznikla by ani věda ani filosofie a pochybuji, že by vznikla civilizace. Bez alespoň základního soulady mezi slovy a jejich významy by to prostě nešlo. |
 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 20/12/2006 : 14:32:41
|
Richarde.
Všechny varianty, ktaré jsi vyjmenoval jsou podmíněny slovem. I věta je složena ze slov. Noty jsou vlastně jen jinými slovy. Slovo je ustálené označení čehosi,teba té kmitočtové frekvence tónu. I písmeno a pokud je větě je slovem, které označuje určitý stav.Vnímání je možné bez funkce slova, nikoliv však myšlení ve smyslu přemýšlení, vzpomíání a podobně. Já myslím, že toto si může dokázat každý sám.
MB |
 |
|
|
Chrysippos
Nový uživatel
Czech Republic
24 Posts |
Posted - 20/12/2006 : 15:35:28
|
quote: Originally posted by Miloslav Bažant
Richarde.
Všechny varianty, ktaré jsi vyjmenoval jsou podmíněny slovem. I věta je složena ze slov. Noty jsou vlastně jen jinými slovy. Slovo je ustálené označení čehosi,teba té kmitočtové frekvence tónu. I písmeno a pokud je větě je slovem, které označuje určitý stav.Vnímání je možné bez funkce slova, nikoliv však myšlení ve smyslu přemýšlení, vzpomíání a podobně. Já myslím, že toto si může dokázat každý sám.
MB
hmmm, a co když někdo vyvíjí elektronické přístroje a přemýšlí v napětích proudech, frekvencích a elektronech a to vše navíc tak virtuálně/pocitově že to nejsou ani grafy? Prostě jde jen o barvy,teploty,pocity vcítění se do obvodu ? Stejně může takový typ člověka přemýšlet o fyzice, vesmíru apod. Prostě ze vstupních faktů vytvoří základní strukturu a poté se do ní vciťuje a výsledky porovnává s ověřenými skutečnostmi a tím tento model zvětšuje a zpřesňuje .... aby vyhovoval i při zkoumání nepoznaného .... Vždyť pokud se chceme dostat dál, musíme nejdříve vědět výsledek, který potom můžeme dokázat a zpřesnit (uvést ho do Slov - myšleno i matematická slova) .... Takový člověk potom nepřemýšlí ??? To je dosti mrzuté ... |
 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 20/12/2006 : 17:26:35
|
Chrisipe
Naznačuješ zde že tě jde o myšlení v algoritmech.Toto již jsem popisoval a proto se k tomu nevracím. I když myslíš v algoritmech stejně jsou zde slova která aktivují tvoje uložené informace a které tě pomáhají poznané uložit do paměti. Stejně tak je možné myslet beze slov, pokud aktivuješ smyslové informace uložené před rozvojem řeči. Tyto paměťové informace je možné aktivovat pouze smyslovým věmem. Pro člověka je však dominantním myšlení slovní.Jediné co mohu doporučit, je pokus. Skuste myslet beze slov. Omezte smyslové vjemy na minimum a přemýšlejte. Pokud vám v mysli nezazní slovo,pak se já mýlím.
MB |
 |
|
|
Chrysippos
Nový uživatel
Czech Republic
24 Posts |
Posted - 20/12/2006 : 17:41:20
|
Chrisipe
Naznačuješ zde že tě jde o myšlení v algoritmech.Toto již jsem popisoval a proto se k tomu nevracím. I když myslíš v algoritmech stejně jsou zde slova která aktivují tvoje uložené informace a které tě pomáhají poznané uložit do paměti. Stejně tak je možné myslet beze slov, pokud aktivuješ smyslové informace uložené před rozvojem řeči. Tyto paměťové informace je možné aktivovat pouze smyslovým věmem. Pro člověka je však dominantním myšlení slovní.Jediné co mohu doporučit, je pokus. Skuste myslet beze slov. Omezte smyslové vjemy na minimum a přemýšlejte. Pokud vám v mysli nezazní slovo,pak se já mýlím.
MB
Já myslím beze slov !!! Téměř pořád, myšlení se slovy mi nevyhovuje, myšlenkové výstupy musím asociovat a převést na potřebná slovní spojení. Slova ovlivňují skutečnost již nepřesností svého významu a při zpracování se tato nepřesnost ještě více zesíluje. Navíc jsou slova poměrně pomalá a nelze jich vnímat/přemýšlet o více najednou (alespoň já to neumím). |
 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 20/12/2006 : 18:03:47
|
Chrisippe
Popřít se dá cokoliv, hlavně je výhodné využití tvrzení, které není možno vyvrátit ani dokázat.Jsi možná výjimka mezi lidmi.Myslíš beze slov, formuluješ své myšlenky beze slov a beze slov je třeba i sděluješ druhým. Vždyť slova jsou tak pomalá, že myšlení zdržují. Největší legrace na tom je, že beze slov si nedokážeš ani uvědomit, že myslíš beze slov.
MB |
 |
|
|
Oldow
Grafoman

1125 Posts |
Posted - 20/12/2006 : 18:13:28
|
Podle meho nazoru clovek mysli v jednotkach, nebo treba strukturach (nazev neni podstatny) ktere existuji od slozitosti slova, ale s nasim myslenim se stavaji stale slozitejsi, az pripominaji spise dojmy. My uz jsme se o tom bavili a ja ti rikal Miloslave, ze s tim bude problem, ve fazi chapani pojmu. Nebo dva- Vetsinove chapani pojmu "slovo" oznacuje znak, asociujici dojem. Znaky se ale myslet neda. Toto pojeti je ale dost volne, takze je to vlastne fuk. To cim myslime jsou dojmy velmi slozite a proto se spatne spojuji s nasim chapanim slov. V tvem vykladu je slovo brano velmi hypoteticky.
|
 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 20/12/2006 : 19:17:21
|
Oldow.
Slovo je v procesu myšlení ustálený blok, který se připojuje trvalou vazbou k blokům a mostům smyslových informací.Beze slova jsou relativně malé mosty složené s bloků smyslových informací navzájem nepropojené a k jejich aktivaci je nutný smyslový věm. Po vstupu slova do procesu myšlení se k mostům smyslových informací připojuje umělý blok slova a vzniká tím možnost aktivovat smyslové informace slovem a naopak smyslovým věmem bloky slova. Navíc slova propojují bloky smyslových informací do sítě ve které je možné bez smyslové informace aktivovat další a další mosty slovy a vzniká tím myšlení trvalé, permanentní slovní mnohem méně závislé na smyslových věmech. Právě toto dalo člověku duši,čili volný pohyb po paměťových záznamech za pomoci slova. právě toto umožnilo člověku uvědomit si vlastní já, vzpomínání a podobně. Bez funkce slova by byl člověk závislý na smyslových věmech a funkci relativně malých navzájem nepropojených mostů. Jenže to by nebyl člověk, protože člověka definuje právě funkce slova v procesu myšlení a to co je toho důsledkem.
Používám své terminologie proto, že se v takové podobě v tomto vyznám,čili tato slova jsou propojena s informacemi. Pokud nejsi ty nebo ostatní schopni to v této formě pochopit,pak se omlouvám.
MB |
 |
|
|
Oldow
Grafoman

1125 Posts |
Posted - 20/12/2006 : 19:30:53
|
Miloslave ne, ja te chytam... doufam. To co rikas je uzasna, pravdiva a pro me - pro naruziveho ctenare - navic opravdu krasna. Ja jen nechtel, abychom se zbytecne preli, a protoze jsem, myslim pochopil oba nazory, chtel jsem naznacit bod neporozumeni. Ale jinak tvou myslenku nekritizuji, plne se s ni ztotoznuji a vadi mi jediny detail. Mysleni, kdyz se cvici podle me vybavuje slova v celcich a tak maji ostatni k tve myslence ztizeny pristup, protoze pod "slovem" si predstavime jen pojem. Dulezite je mluvit o mostech a blocich. Jen doufam, ze jsem te pochopil spravne a nehraju si na chytreho nepodlozene. |
 |
|
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 20/12/2006 : 23:10:54
|
| Stav vedomia bez slov je úplne bežný stav môjho vedomia...Slová sa začínajú vynárať až vtedy, keď chcem niečo popísať... |
 |
|
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 20/12/2006 : 23:12:35
|
Navi.
Beze slov si nemůžeš představovat vůbec nic.
MB
Miloslave...Ty si nedokážeš predstaviť vizuálny obraz bez slov? |
 |
|
Topic  |
|
|
|