Author |
Topic  |
noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts |
Posted - 11/12/2006 : 14:53:20
|
... a báli jste se zeptat.
Tohle fórum jsem založil jako platformu pro uvedení na pravou míru mnoha omylů a nedorozumnění pramenících z neznalosti nejmodernějších fyzikálních teorií, či komplikovaných matematických pojmů.
Ptejte se a já vám odpovím na cokoliv. A udělám vše proto, abych pochopil na co se tazatel ptá a aby on(a) zase pochopil(a) moji odpověď. |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 11/12/2006 : 14:58:36
|
Richarde ahoj
Zaručeně využiji tvou nabídku. Zatím mně však nic s té záplavy pro mne neznámých pojmů nenapadá.
MB |
 |
|
Ace Rimmer
Aktivní uživatel

318 Posts |
Posted - 11/12/2006 : 18:01:11
|
to noemus : Tak v tomle sis vybral těžký úkol , protože si opravdu nedovedu představit jak tady budeš někomu vysvětlovat takhle přes internet něco vysokoškolské matematiky . Ale kdo chce kam pomozme mu tam a tak se na něco pokusím zeptat já : Celkem by mě zajímalo , jestli se už někomu podařilo experimentálně dokázet něco ze strunové teorie a nebo má stále blíže k filosofii než k fyzice ?
|
 |
|
noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts |
Posted - 11/12/2006 : 18:40:26
|
Pokud vím tak jediný netriviální ověřený důsledek teorie strun je existence interakce s vlastnostmi gravitace. Existence takové interakce z ní nutně vyplývá. Faktem ovšem je, že tato teorie byla vymyšlena právě kvůli vysvětlení pozice gravitace ve fyzice, takže je to tak trochu přání, které je otcem myšlenky.
Já sám jsem velmi skeptický ohledně možností, které teorie strun nabízí, své důvody tu zatím prezentovat nebudu.
Vysokoškolskou matematiku vysvětluju rád, ale je pro mne výzvou vysvětlit něco z moderní fyziky aniž bych se na vysokoškolskou matematiku musel odkazovat. Můžeš si být být jist, že mě bude vysvětlování matematiky a fyziky bavit ještě hodně dlouho poté co už to ostatním poleze krkem :o)))
|
 |
|
Ace Rimmer
Aktivní uživatel

318 Posts |
Posted - 12/12/2006 : 20:52:32
|
zdravím Teď už mi jen zbývá zeptat se co je : existence interakce s vlastnostmi gravitace. |
 |
|
noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts |
Posted - 12/12/2006 : 21:25:43
|
quote: Originally posted by Ace Rimmer
zdravím Teď už mi jen zbývá zeptat se co je : existence interakce s vlastnostmi gravitace.
Z teorie strun vyplývá, že nutně musí existovat interakce, která má základní charakteristiky velice podobné jako gravitace. Nebudu zde vyjmenovávat ty charakteristiky (či kritéria), to je téma na mnohem delší text.
Proč je to tak důležité? Gravitace je velmi odlišná od ostatních interakcí (elektromagnetické, elektroslabé a silné interakce) a je velkým problémem současné fyziky ji zahrnout spolu s ostatními interakcemi do jediné konzistentní teorie.
Teorie strun právě tohle řeší, bohužel zatím jen právě tohle.
Věc jsem trochu zjednodušil, ale v zásadě je to jak jsem to napsal |
 |
|
Ace Rimmer
Aktivní uživatel

318 Posts |
Posted - 02/01/2007 : 00:01:08
|
Chtěl bych se zeptat na něco z teorie relativity . V řadě sci-fi filmů se vždy vyskytuje případ , že lidé na lodi letící rychlostí blízké rychlosti světla po návratu na zemi zestárnou podstatně měně než lidé např. na zemi . Je to fyzikálně možné nebo je to jen fantazie autorů ?
Ps. Můj názor na to je , že není už jen z toho důvodu , protože nevyhnutelně nastane otázka : Pohybuje se loď vůči zemi nebo země vůči lodi ?
|
 |
|
Oldow
Grafoman

1125 Posts |
Posted - 02/01/2007 : 05:36:10
|
Noeme Skvely topic, ja se snazil na gymplu podobnym vecem porozumet - brali jsme specialni teorii relativity, ale bylo to bez sance. Podle me nema cenu se temito teoriemi jako laik zabyvat, jejich hlavni oporou jsou zrejme matematicke vzorce, kterym nerozumim.
Ale i v bezne fyzice jsou podle me problemy, ktere je treba osvetlit. Nejvetsim nepochopenim je podle me tvrzeni - vedci vymysleli auto na vodik - no slava, vodik je ve vode a te je plno, takze pohoda, jezdime zdarma...
Jednou se me nekdo ptal, jakto ze raketa muze letet ve vesmiru, kdyz se nema od ceho odstrkovat...
vim, ze podobnych dezinterpretaci je dost, jen si vzpomenout
|
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 02/01/2007 : 08:30:39
|
Noeme.
Píšeš, že teorie strun (nevím oč ve skutečnosti jde) je tu proto, aby objasnila problematiku gravitace. (jestli jsem tomu dobře porozuměl). Mám spoustu otázek na toto téma,ale snad zatím bude stačit jediná. Máme zde soustavu Země-měsíc.Co drží měsíc na oběžné dráze a jaký je vliv měsíce na gravitaci Země a její vzdálenost od slunce a oběžnou dráhu kolem slunce.
Neuváženě jsem napsal pár slov o gravitaci (gravitační motor). Tato "teorie" je pro tebe chybná,ale mně docela dobře slouží. Nyní jsem na tom stejně jako Navi,ale s tím rozdílem, že mně slouží skutečně i když s toho nemám nic. Když došlo k zatmění slunce a hovořili o tom v televizi, řekl jsem, že poměrně krátké době dojde ke zvýšení seismické činnosti a podobným jevům.Uplynula krátká doba a bylo to zde. Plně to odpovídalo "teorii "gravitačního motoru",čili vzájemnému gravitačnímu působení těchto těles.
Je velmi těžké hovořit o něčem v co lidé nevěří a co není možné dokázat. Respektive je možno toto dokázat,ale momentálně k tomu nejsou otevřené cesty. Byl jsem stejně jako ty skeptikem ,když se jednalo o mimozemské civilizace,ale poznal jsem, že jsem se mýlil. Spojení Země s mimozemskými civilizacemi existuje již mnoho tisíc let. Proč o tom, zde píši? Protože oni tím nereálným gravitačním motorem pohání své kosmické lodi a užívali tohoto pohonu už tehdy, když prvně navštívili Zem. A tak bych rád věděl,jak se na toto dívá věda skoumající tento problém s pohledu teorie strun a konfrontoval toto s tou chybnou teorií gravitačního motoru,která je sice chybná, jak říkáš, ale ve skutečnosti funguje i když o tom nemají lidé na Zemi ani potuchy.
MB |
 |
|
Oldow
Grafoman

1125 Posts |
Posted - 02/01/2007 : 08:41:04
|
Miloslave Jak vis, ze jsou emzaci ( M.Z. - mimozemstan) s nami v kontaktu? Vite nekdo neco o genezi tohoto fenomenu? V prvni polovine minuleho stoleti se naprosto vazne diskutovalo o nekolika otazkach, ktere nam dnes prijdou naprosto smesne. Napriklad teorie o dute zemi, o Yettim, ektoplazme a dalsich. Jednim z nich bylo i ufo. Otazka by asi zapadla, ale chytil se ji jeden vydavatel pulpoveho magazinu v americe ( nevim uz presne kdo to byl a o ktery casopis se jednalo) a nechal si na toto tema napsat par povidek. Zajem byl tak veliky, ze casem vznikl casopis, zabyvajici se pouze ufo. Me to pripada jako klasicky prikaz romantickeho presvedceni, kde dukazy se najdou cestou. Ale vim, ze jsi kriticky uvazujici clovek a tak by me zajimalo, odkud prameni tve presvedceni.
|
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 02/01/2007 : 09:09:00
|
Oldow.
Nehovoř o mém přesvědčení. O to zde vůbec nejde. Můžeš jít ve tmě a předpokládat, že tan žádná překážka není a náhle narazíš nosem do zdi. Máš rozbitý nos, bouli na čele a jsou hmatatelné. Ostatní lidé, kteří tu stěnu ve tmě minuli budou tvrdit, že žádná není a chtějí důkazy. Ty však důkazy dát nemůžeš, nebo dokonce nesmíš. Skus brát má slova o mimozemských civilizacích jako cosi, co se vznáší v povětří. Můžeš si to prohlédnout, můžeš o tom přemýšlet,ale nikdy se nedozvíš, je li to pravda, nebo fata morgána. Není smyslem mého jednání přesvědčit ostatní o své pravdě,ale přivést je k přemýšlení. Můžeš nahlédnout do reply o stromu znaků a najdeš tam první část zničeného románu.Jmenuje se to Setkání.Můžeš si to přečíst, chceš li,ale nikdy se nedozvíš, zda jde o skutečnost, nebo fikci.Může tě to však přivést k přemýšlení o čemsi podstatném a to je smysl tohoto.Zda tomu uvěříš, nebo nikoliv není vůbec podstatné.
Rád bych poznal tvůj názor na "Setkání" i to, zdali si myslíš, že je to popis skutečné události, nebo fikce.
MB |
 |
|
Oldow
Grafoman

1125 Posts |
Posted - 02/01/2007 : 11:34:28
|
Miloslave No, vzdycky se to nekde proflakne. Ta povidka je docela presna. Takze jen pro tvoji informaci: Stary Herky uz nelitaj. Byly to dobre stroje, ale par jich padlo a kdyz se ptali inzenyru, oni na to neco jako: Ale nam nikdo nerikal, ze to ma litat i v teplotach pod nulou.
Aloin byl zakazan kratce po jeho uvedeni. Ackoli byly vsechny testy OK, u uzivajicich vyvolaval nektere nevratne psychicke zmeny. Ale porad jdou famy, ze jedna z rodin zmanipulovala vyrobu, aby nebyl uciny a oni ho mohli pouzivat pro sebe, aniz by ho meli ostatni. Jestli to je pravda nevim, ale prumerny vek obcana se dnes pohybuje okolo stovky pozemskych let, podle planetarnich podminek.
Doba rozkolu probehla pred sedmi tisici lety. V te dobe bylo pouze pet nove pristoupivsich svetu a zeme byla poslednim. Celkovy pocet svetu byl osm. Strategie poskytovani se ukazala byt kontraproduktivni zejmena kvuli komlexu starsiho bratra, byla nahrazena filosofii velmi podobnou te v tve povidce.
Ta byla zpochybnena pouhych sto let od jejiho uvedeni v cinnost. Nazory na jeji neuspech se lisi. Zastanci tvrdi, ze prumerny obcan je proste moc hloupy, odpurci ze neni potreba a ze kazda teorie v ramci systemu je prekazkou rustu. Dnes je nahrazena benevolenci k jednotlivym usporadanim, planety prijimane do spolku ovsem obvykle nejsou uzemne cleneny. To je povazovano za anachronismus.
K dnesku je clenem spolku asi 1700 planet, u dalsich tri stovekse ceka na splneni kriterii. Ja vyzadovana bezpodminecna vstricnost vzhledem k meziplanetarnim vztahum a situace je stabilni.
Vyvoj umele inteligence byl nejvetsim vedeckym uspechem a trval asi tri tisice let, pracovalo na nem celkem asi 10^15 vedcu. Neuspechy byly kolosalni a to, ze se nakonec zdarilo nekteri povazuji spise za dilo nahody. Bohuzel castym bugem dnesnich stroju typu TT 15K je spontani vznik ponekud potouchleho smyslu pro humor. K dnesnimu datu je zaznamenano: - Valka proti sekte libacu obuvi, predevsim vsak pantofli( autenticky nazev!!!) - Den skakani na jedne noze ( populace planety citajici 12 miliard cely den skakala na jedne noze, nepodarilo se nalezt jedinou vyjimku, ani motiv!) - svet lenochu (cely svet odmitl cokoli delat, na jakoukoli otazku odpovidali se zasnenym usmevem "vazne?" byli rozvezeni do blazincu v cele galaxii, kde skutecne dozili stastne az do smrti. Tyto tri se tykaly celych svetu, mezi mensi patril i, je mi to lito, tvuj pripad. Zeme je cekatelem, je pozorovana a "vopruz" (prezdivka pro TT) nasel slabost posadky pro podobne spasitelske filosofie a vystrelil si z nich. Stava se to.
Jeste drobnost, asi pred pul rokem byly do gildovnich sluzeben zarazeny Startky (cigarety) jako stala obcerstvovaci polozka inventare - a to komplexne na vsech cekatalskychpozorovacich zakladnach - jsme svetovy. Na veletrhu cekatelskych svetu ( to nejlepsi z novych svetu - brzy k prodeji) se umistily druhe! Prvni byla nejaka palenka kdovi odkud a byla teda taky dobra. Zvlast kdyz jsem si k ni zapalil tu startku.
Je super si takhle s nekym popovidat kdyz si ostatni budou myslet, ze to nemyslime vazne, co? Ale ty vis.
|
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 02/01/2007 : 12:10:35
|
Oldow.
Kdyby tak nějak popsat huronský smích. Nyní bych to udělal. I tvůj pohled na tuto věc je možný a dokonce jej považuji za velmi vtipný. Jestli jsem tě pochopil, považuješ toto za fikci, čilý čistý výmysl. Přijímám tvůj názor a je to tak správné.(nebo ne?) Zde vůbec nejde o to zda je to fikce, či skutečnost, ale o otevření nového pohledu na věc. Kdyby tomu tak bylo, dostalo by všechno dění novou logiku a možná by došlo k pochopení mnoha otázek, které si lidé kladou. A to mělo být poslání toho co jsem napsal. Já nikomu neříkám že tohlr je pravda a neříkám, že je to fikce,ale pokouším se ukázat jiný pohled na svět. Cosi jako pohled s opačné strany. Tím kdo to pochopí nemusíš být ty ani nikdo s tohoto fóra, možná vůbec nikdo. To já skutečně nemohu vědět. Z mého pohledu to může být zajímavé a otázkou je proč to neskusit? Sci fi je zde proto, aby u čtenáře vytvořilo cestu k otázkám, nikoliv proto, aby dávalo jasné odpovědi. I když najdeš ve sci fi mnohdy tvrzení, jde vždy o otevírání cest k otázkám, které mohou být inspirováním k nalezení nových poznání.Vzpomeň na klasika sci fi Julia Verna. To co ve své době psal bylo fikcí, ale mnohdy to vedlo k novým poznáním a dnes je mnohé skutečností.
Pokud se tě ta forma líbila,pak čekej brzy druhou kapitolu.Možná se tě bude líbit mnohem více a je možné, že zmnění tvůj názor,či a to by bylo více, otevře tě cestu k velmi zajímavým otázkám.
Zatím by mne zajímalo, jak se díváš na myšlenkové pochody toho Standy. Jak bys přemýšlel, kdyby ses dostal do jeho postavení? Podobně, nebo zcela jinak a Jak?
MB |
 |
|
Ace Rimmer
Aktivní uživatel

318 Posts |
Posted - 02/01/2007 : 12:36:04
|
Pánové nemyslíte ,že jset trošku odběhli od tématu topicu ? Říkám to především Miloslavovi , kterému se tady strašně nelíbil tento způsob diskuze , kdy na začátku a konci topicu se diskutuje o úplně jiných věcech . Jestli vás můžu požádat, založte si na téma UFO jiný topic . |
 |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 02/01/2007 : 12:53:41
|
Ace Rimere.
Jistě jsi poznal, že jsem se obrátil s otázkou na Richarda a to do tématu zapadalo. Oldow reagoval a já jsem reagoval na jeho slova. Kdo tedy může za to, že se debata odvrací stranou? Nemám odpovídat na otázky nesměřující přímo k tématu, když se obrací ke mně?
MB |
 |
|
ftarflon
Aktivní uživatel

Slovakia
192 Posts |
Posted - 02/01/2007 : 13:05:39
|
Pripájam sa k ACE-ovi. Bolo by dobré, keby názov témy zodpovedal tomu, o čom sa v nej aj diskutuje.
ACE, odpoveď na tvoju otázku: Áno, je to možné, ba dokonca nutné. Iste vieš, že sa tomu hovorí paradox dvojčiat. V skutočnosti to nie je žiadny "paradox", ale reálny fyzikálny jav a nič paradoxné na ňom nie je.
Je to skutočný stroj času, ktorý cestovateľa privezie do budúcnosti. Len späť do minulosti sa už nedostane.
Tvoje odôvodnenie nemožnosti tohoto javu nie je správne. Situácia z hľadiska pozorovateľa na Zemi a pozorovateľa v kozmickej lodi totiž nie je symetrická. Aby sa loď vrátila, musí sa otočiť, t.j. najprv spomaliť a potom znova urýchliť. Zatiaľ čo pozorovateľ na Zemi po celý čas nepociťuje žiadne zrýchlenie. |
 |
|
Topic  |
|
|
|