www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum
Home | Profile | Register | Active Topics | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Filosofie
 Libovolné téma
 Bůh ???
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 4

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 10/12/2006 :  15:38:34  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Ace Rimmere zdravím tě.

Dalo by se dlouze hovořit o zvířatech a jejich jednání, nejen slonech. Já bydlím na vesnici i když trošku větší a tady se traduje, že psi cítí smrt,že vyjí, když má někdo zemřít. Tato myšlenka nejspíše vznikla celkem jednoduchou cestou. Oni totiž vyjí (ty potvory) téměř každou noc a lidé jsou na to tak zvyklí, že si témšř neuvědomují,ale jakmile někdo zemře, jsou k tomu vnímavější a uvědomují si to. S těmi slony to nejspíše bude trošku složitější a muselo by se to dlouho skoumat. Já slony "osobně " téměř neznám,ale setkal jsem se s mnoha filmy o nic a cosi tuším (nikoliv vím) To tušení mně napovídá můj hudební sluch. J jsem poznal opakování stejných melodií při různých činostech a to napovídá, že by se mohlo jednat o úrčitou formu řeči a podporuje to i zjevná inteligence těchto tvorů. Nemusí to být dostečné k vzniku myšlení permanentního slovního, ale může se to k němu blížit. Informace mám však skreslené, protože se jednalo filmy a tam může být zvuk doplněn dodatečně a tím by mohla vzniknout chyba. Na to abych toto skoumal nemám dostatečně dlouhý život ani granty. Mám jen tušení. Ten stav by mohl však být dostatečný k uvědomění si smrti. Nevím. Těch variant blížících se k té či oné straně je mezi zvířaty tolik, kolik je druhů a to mohou být rozdíly i u jednotlivých tvorů daného druhu. Prozkoumat a popisovat každý druh zvlášť by byla práce na stovky životů. Jo a navíc mají sloni velmi dobrý čich a když ucítí pach svého druha, hledají s ním kontakt a činní tak podobně jako by byl živý. Jsou to zvířata stádová a ten kontakt vyhledávají i s živými druhy. To by ovšem napovídalo, že si smrt vůbec neuvědomují.

V tomhletom nevidím vůbec nic čeho se bát , člověk by měl alespoň od všeho pokoj . Smířil bych se s tím velice lehce , ale bohužel tímhle si nedokážu vysvětlit jednu věc . Proč by tady celá ta šaškárna měla existovat ? To nedává žádný smysl

Smysl? Co má smysl? To že je zde na Zemi život? Jaký smysl. Prostě zde je. Nikdo s živočichů ani člověk si sami nezvolili, zda, kde a jak budou žít. Rodiče si zalaškovali a ten život zde byl.A stejně beze smyslu člověk i zemře. V životě však jej vede rozum, láska k ostatním a řada toho dalšího aby si vytvořil určitý smysl svého života. Můžeš hledat globální smysl života a nacházet ho ve všem možném i nemožném,ale nic tím nezmněníš na tom, že život o smyslu není. že se zde o něj vůbec nejedná. Život zde pouze je a smysl to má pro nás lidi,kteří si svou existenci uvědomujeme a dokážeme i smyslu života premýšlet. Jinak to vše o smyslu vůbec není. Život každého jedince začal vjemem polarity mínus a celý je zasvěcen hledání stavu plus.Když chybí cesta skutečná a nebo zdánlivě ke stavu plus, každý jedinec ztrácí o život zájem. Toto je definice a vš ostatní s této definice vychází ať je to odtažení ruky od pálícího ohně, nebo tvorba cest vedoucích život k lepšímu stavu.To má smysl v zájmu života, tebe i všeho živého. Hledáš li smysl globální existence života,apk se vždy dostaneš k mystice a nadpřirozenu,ale to jsou jen umělé cesty. Skutečná není a je to vše o něčem jiném než smyslu. Uvědomíš li si to, budeš svobodný.

MB
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 10/12/2006 :  20:48:41  Show Profile  Reply with Quote
Čo je mystické, to je tajomné...Čo je nadprirodzené, to prekračuje prirodzenosť osoby...Čo je tajomné pre jedného, nemusí byť tajomné pre druhého...Čo je nadprirodzené pre jedného, nemusí byť nadprirodzené pre druhého...
Go to Top of Page

Ace Rimmer
Aktivní uživatel

318 Posts

Posted - 10/12/2006 :  21:08:42  Show Profile  Reply with Quote
Zdravím
Zaprvé se musím musím poklonit tvému hudebnímu sluchu , neboť musí být opravdu výjímečný , protože sloni se dorozumívají i za pomocí infrazvuku ,který člověk neslyší . (doufám , že ti trocha ironie nevadí)
Netvrdím , že to tady má smysl . Já jen , že stylem myšlení , že vše má začátek a konec a všechno vzniká z něčeho narazíš nutně (tedy pokud o tom přemýšlíš ) na hranici za kterou to dál zkrátka nemůže fungovat . Jenoduše pokud je konečný počet kroků vzniku něčeho (x) z něčeho jiného (y), nutně dojdeš k tomu , že první něco (z) tady bylo vždy (resp. vzniklo samo od sebe). Což zjevně odporuje tomu ,že vše má začátek a konec . Pokud by počet kroků byl nekonečný vyřešíme problém zmiňovaný výše , ale získáme problém rovnocený . Nekonečno taky není to pravé .
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 10/12/2006 :  21:40:58  Show Profile  Reply with Quote
Stav bez času sa dá zaregistrovať len čistým vedomím, alebo prázdnym vedomím.Tento stav nemá slovo v ľudskom slovníku, lebo aj napríklad slovo večnosť, ktoré je najbližšie k tomuto stavu z ľudských slov, hovorí o čase, aj keď bez presného určenia hraníc...
Go to Top of Page

navi
Ultragrafoman

2839 Posts

Posted - 10/12/2006 :  21:57:48  Show Profile  Reply with Quote
Podstata existencie nefunguje na princípe začiatku a konca...Takéto vedomie vzniká len v časopriestore...Časopriestor ale nieje podstatou existencie, ale následkom existencie...
Go to Top of Page

noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts

Posted - 11/12/2006 :  23:48:08  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by navi

Stav bez času sa dá zaregistrovať len čistým vedomím, alebo prázdnym vedomím.Tento stav nemá slovo v ľudskom slovníku, lebo aj napríklad slovo večnosť, ktoré je najbližšie k tomuto stavu z ľudských slov, hovorí o čase, aj keď bez presného určenia hraníc...

Myslím, že slova vystihující tento stav existují: např. sátorí, nebo vědečtěji stav delta (stav kdy se na elektroencefalogramu objevují vlny typu delta). Jedná se o obvyklý cíl meditace.

Přesto si myslím, že se k pravdě přeci jen přibližuješ i když z jiné strany. Já sám mám na pojem času dost nekonvenční názory. Například si myslím, že v určitém smyslu (pozor jedná se jen o nedokonalé přirovnání) lze položit rovnítko mezi existence=život=vědomí=čas. Myslím si např. že v době kdy spím bezesným spánkem, tak neexistuji. Stejně dobře si ale mohu tento stav vykládat, tak že existuji nepřetržitě, ale to co není spojité je čas (můj čas). Myslím si, že stav kdy jsem v bezvědomí a stav kdy jsem mrtvý jsou zcela srovnatelné. V jistém smyslu umírám každou noc a ráno se rodí nový člověk. Jednou se možná neprobudím a zůstanu mrtvý natrvalo. Zatím věřím, že se druhý den ráno probudím - zrodím. A to jedna z mála věcí, kterým věřím.

V zásadě lze říci, že si myslím, že čas a prostor jsou jen způsob jak se díváme na svět, jak se ve světě orientujeme. Není to však podle mne jediný možný způsob. A dokonce i v pojetí času a prostoru jsou velké rozdíly (resp. jsou různé způsoby jak prostoročas vykládat a chápat). Čas a prostor jsou jakési brýle, kterými se díváme, ale některé věci jimi nelze poměřovat. Zkuste například změřit vzdálenost špičky svého nosu od svého vědomí.
Richard
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 12/12/2006 :  10:32:45  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Ace Rimmere zdravím.

Jak jsi jistě postřehl, upozornil jsem na možný omyl. Ty hovoříš o neslyšitelných frekvencích,já o slyšitelných. Jedno i druhé existuje vedle sebe. Pokud si dokážeš zapamatovat průběh určitého zvuku, různých tónů a alikvotních tónů spolu s jednáním těch slonů, můžeš poznat opakování tohoto při určité činnosti. Sleduješ li to však jako já ze záznamů,pak může být zvuk dotočen a nemusí odpovídat skutečnosti. Venkoncem toto nemělo u mne nikdy žádnou prioritu, jen jsem cosi málo postřehl a nepředkládám vám to ani jako názor,natož teorii.Jen jsem si čehosi všimnul, nic víc. Víc jsem se tím nezabýval.

Vše má svůj začátek a konec.Pokud toto tvrdím, pak mluvím o životě jedince. Samozřejmě bych mohl pokračovat před začátek a za konec.To však už je o něčem jiném, než životu jedince.Před začátek bych mohl vložit genetickou informací a dojít až k prvotní živé hmotě. Mohl bych pokračovat i dál a přemýšlet o spirelách(které prý aktivizovány bleskem byly prvopočátkem života) a jejich původu v kosmu.Jak vznikly? Jak to že vznikly a mohl bych třeba dojít k názoru, že vesmír kolem nás je třeba živá hmota vyššího rozměru a ty spirely jsou cosi jako genetická ionformace a mohl bych jít stále dál až do nekonečna. Ale proč, když se bavíme o životě jedince, který má začátek a stejně tak i konec.

MB
Go to Top of Page

Ace Rimmer
Aktivní uživatel

318 Posts

Posted - 12/12/2006 :  17:15:27  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Miloslav Bažant

Vše má svůj začátek a konec.Pokud toto tvrdím, pak mluvím o životě jedince. Samozřejmě bych mohl pokračovat před začátek a za konec.To však už je o něčem jiném, než životu jedince.Před začátek bych mohl vložit genetickou informací a dojít až k prvotní živé hmotě. Mohl bych pokračovat i dál a přemýšlet o spirelách(které prý aktivizovány bleskem byly prvopočátkem života) a jejich původu v kosmu.Jak vznikly? Jak to že vznikly a mohl bych třeba dojít k názoru, že vesmír kolem nás je třeba živá hmota vyššího rozměru a ty spirely jsou cosi jako genetická ionformace a mohl bych jít stále dál až do nekonečna. Ale proč, když se bavíme o životě jedince, který má začátek a stejně tak i konec.

MB

Zdravím
To je právě ten rozdíl mezi námi . Já tvrdím , že pokud nemůžeš zjistit začátek a konec u vesmíru , tak proč by to mělo jít u jednotlivce (tedy myslím , především z jeho pohledu , to že někdo natáhne bačkory ostatní poznají ).

Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 12/12/2006 :  17:39:35  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Ace Rimere.

Já mám dojdem, že začátek a konec života jedince a totéž u vesmíru není totéž.Že jsou to dvě různé věci, které se nemohou spolu směšovat,U jedince je začátek a konec života poznatelný a zdělitelný. U vesmíru nikoli.Je to prostě o něčem zcela jiném. I když s tou poznatelností konce života bych nebyl tak docela jistý.Po havárii lékař u mne konstatoval smrt a málem s toho měl smrt on, když jsem se po pěti minutách sám "nahodil" a vylezl jsem z havarovaného auta sám a po svých. Těch pět minut pro mně neexistovalo,jako by jsem ten čas přeskočil. A tak byl u mne konstatován konec života a já jsem zatím stále zde a kecám a kecám.

MB
Go to Top of Page

Ace Rimmer
Aktivní uživatel

318 Posts

Posted - 12/12/2006 :  20:43:20  Show Profile  Reply with Quote
quote:

Ace Rimere.

Já mám dojdem, že začátek a konec života jedince a totéž u vesmíru není totéž.

MB

Proč ? Obojí spolu souvisí minimálně v tom , že jsme všichni součástí vesmíru . A nevidím důvod , by vše tady nemohlo být jen průmětem , něčeho většího . Třeba jen snem , etapou vývoje sebe sama , videohrou z 28 století (máš implantáty v mozku takž vše vypadá skutečné a zapoměl si i kdo jsi )... . Takto můžu psát do nekonečna a ani jednu myšlenku nelze vyvrátit . Zkrátka musíš věřit v to o čem si přesvědčený , že je pravda .
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 13/12/2006 :  17:13:38  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Ace Rimmere. Zdravím.

Představ si dům a ta jsi uvnitř. Také bys mohl říci, že jsi součástí domu a přece nejsi. Dům a ty jste každý o něčem jiném.

MB
Go to Top of Page

Ace Rimmer
Aktivní uživatel

318 Posts

Posted - 13/12/2006 :  17:30:14  Show Profile  Reply with Quote
quote:

Ace Rimmere. Zdravím.

Představ si dům a ta jsi uvnitř. Také bys mohl říci, že jsi součástí domu a přece nejsi. Dům a ty jste každý o něčem jiném.

MB

Tohle není stejné , už jen proto ,že z domu můžeš odejít . Kdyby jsi napsal ,že jsi součástí planety země , tak s tím by se již dalo souhlasit .
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 13/12/2006 :  18:31:40  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Ace Rimmere.

Také bych mohl říci, že jsem součástí prvotní živého tvora na Zemi, neboť cosi v mé genetické informaci od něho pochází. A vůbec. K čemu je to dobré? Jak se řeč obrátí na Boha, nebo nekonečno, trvá to nekonečně dlouho a výsledek je nula. Chceš nás přivést k myšlenkám, které jsou cestou k přijetí boží existence. Prostě chceš abychom se k tomu postupně sami dostali. Nebo tě jde o něco zcela jiného?

MB
Go to Top of Page

Ace Rimmer
Aktivní uživatel

318 Posts

Posted - 13/12/2006 :  20:55:14  Show Profile  Reply with Quote
quote:

Ace Rimmere.

Chceš nás přivést k myšlenkám, které jsou cestou k přijetí boží existence. Prostě chceš abychom se k tomu postupně sami dostali.
MB

To vůbec ne . Sám v téhle otázce taky nemám jasno . Jednoduše si chci pokecat o něčem co mě zajímá . Taky doufám ,že by tady někdo mohl napsat něco zajímavého nad čím bych si mohl zapřemýšlet a třeba si říct : Kurec to je dobrá myšlenka .
Možná chci i trochu provokovat a tak jsem tu dal topicy , které v sobě mají fantazie až příliš .
Go to Top of Page

Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts

Posted - 14/12/2006 :  16:00:23  Show Profile  Visit Miloslav Bažant's Homepage  Reply with Quote
Ace Rimmere.zdravím tě.

Kdyby sis přečetl a promyslel to co jsem napsal o slovu v procesu myšlení,pak bys možná našel odpověď na tvou otázku. Mám dojdem, že děláš občas stejnou chybu jako já.Jednu část si myslíš a máš dojdem, že o tom nemá cenu mluvit, když je to každému jasné a druhou polovinu řekneš. Jenže ono to každému nemusí být jasné, nebo je to jasné, ale tu první polovinu označí jako cosi, co chybí, na co jsi nemyslel,čili vůj, či můj nedostatek.

Víš? Já si myslím, že člověk je vysoko nad bohem.že člověk je stvořitel boha a tím, že díky slovu dokáže si uvědomit svou vlastní existenci a dokonce ji i sdělit, to že člověka nad boha povyšuje.Je to však jen názor ikdyž podpořený určitou logikou.

MB
Go to Top of Page
Page: of 4 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
www.FILOSOFIE.cz Diskusní fórum © (c) 2009 webmaster Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000