| Author |
Topic  |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 07/12/2006 : 10:12:18
|
Navi zdravím tě.
Když jsem ještě / za komunistů) měl živnost a opravoval jsem auta, chdili za mnou lidé a ptali se, jaké auto bych jim doporučil. Já jsem jim odpovídal zhruba toto. Nejdříve si musíte rozmyslet, na co to auto skutečně chcete. Chcete li v něm vozit materiál na stavbu, pak si vyberte auto laciné,které hodně uveze a není škoda ho zničit. chcete li aby sousedi koukali a záviděli, pak vás to bude stát trošku víc. Vždy jsem nechal konečnou volbu na nich. Když přijdu do obchodu, pak si vybírám sám a kdyby mně obchodník začal obtěžovat tím, že jsem si vybral špatně, pak odejdu a nikdy se do toho obchodu nevrátím. Kdybych byl majitelem obchodu ve kterém pracuješ a slyšel jak zákazníky ovlivňuješ aby koupili to levnější, pak bych tě na hodinu vyhodil. Jako obchodník máš právo zlevnit zboží aby jsi byl konkurence schopnější,ale nemáš právo zasahovat do výběru zákazníka, pokud tě o to sám nepožádá. Pokud mu do výběru samovolně vstoupíš a hodnotíš jeho výběr, pak vlastně povyšuješ svůj názor nad jeho a děláš z něj hlupáka neschopného samostatného výběru. A to tě žádný zákazník tolerovat nebude. Naví to levné nebývá to nejkvalitnější. Když si to zákazník sám vybere a ono se to pokazí, pak se může zlobit na sebe. Když jej k tomu přivedeš, pak se bude zlobit na tebe.Já bych čekal jako obchodník až se zeptá na můj názor a potom bych se snažil ukázat mu výhody i nevýhody jednoho i druhého.
MB |
Edited by - Miloslav Bažant on 07/12/2006 16:58:03 |
 |
|
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 07/12/2006 : 13:44:33
|
| Já předkádám alternatívy, které zákazník nezná, výběr už nechám na něj... |
 |
|
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 07/12/2006 : 21:09:27
|
| Ja ako obchodník najprv porozprávam zákazníkom výhody a nevýhody jednotlivých tovarov a potom ich nechám rozhodnúť sa... |
 |
|
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 07/12/2006 : 21:42:36
|
| Miloslave...Ja som nemyslel predať čo najlacnejší tovar a tým ušetriť zákazníkovu peňaženku,ale upovedomiť zákazníka o možnosti, ktorá ho nenapadla alebo o ktorej netuší, ale uspokojí jeho potreby za menší peniaz...Poviem príklad...Zákazník príde kúpiť zadné torpédové koleso...Povie že ho chce kúpiť...Ja mu ho ukážem, poviem mu cenu a spýtam sa ho, či má staré koleso...Ak povie že mu ho ukradli, tak to ďalej neriešim a predám mu ho...Ak mi povie že ho má, tak sa ho spýtam, aké s ním má problémy...Ak mi povie, aký má problém, može sa stať, že tam stačí vymeniť súčiastku v desatinovej hodnote, ako je hodnota nového kolesa, tak mu ponúknem túto lacnejšiu alternatívu vo forme opravy...Ľudia sa potešia takémuto aktívnemu predaju a ja mám tiež radosť, že im dokážem ušetriť peniaze, ak to má zmysel...Dnes na pulte jeden zákazník videl pedále za 60 Sk, a povedal, že ich chce 2krát...Ja som však vedel, že mám pre väčšinu vyhovujúcejšiu verziu za 65 Sk, tak som mu ju ponúkol...Vybral si tú...Tak asi takto nejako to bolo myslené... |
 |
|
Topic  |
|
|
|