| Author |
Topic  |
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 02/12/2006 : 04:50:43
|
| Ja si myslím, že pravda je niečo, čomu sa môžeme názorom priblížiť, ale je nekonečná... |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 02/12/2006 : 10:06:29
|
Naví.
Zdravím tě. Názor vyplývá z přijaté pravdy.Přijmeš li "pravdu", vzniká tím tvůj názor. Ta přijatá pravda může být omylem a potom máš mylný názor.
MB |
 |
|
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 02/12/2006 : 12:23:05
|
| A dokončím, pravda prestáva byť pravdou... |
 |
|
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 02/12/2006 : 12:24:24
|
| Takže "pravda" neni pravda?... |
 |
|
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 02/12/2006 : 12:25:52
|
| Tou "pravdou" budú asi myšlienky... |
 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 02/12/2006 : 12:43:38
|
Navi.
Pravda je to, co jsi jako pravdu uznal. Jiní uznali jinou pravdu a také je to pravda, byť by to tvrdilo opak. Poznání je víc než pravda, neboť se vyvíjí.Pravda je stálá, neměnná.Ke změně by došlo, kdybys svou pravdu začal rozšiřovat hledáním,ale to již by nebyla pravda, sle poznání. Pravda je zastavené poznání, nic jiného.Pravda a smrt mají společné atributy stejně jako poznání a život. Pravda je dle určujících atributů opakem poznání. Lež je snaha prosadit určitý stav jako pravdu. Dosáhne lež svého výsledku, pak je zde opět přijatá pravda. Nic víc pravda není.řekneš li, že pravda zvítězí,pak neříkáš nic více, než že zvítězí smrt,ale je potom otázkou, co s toho vítězství bude mít život.
MB |
 |
|
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 02/12/2006 : 18:51:32
|
| Pre mňa je pravda otvorenou záležitosťou...Nezaokrúhlujem sa v pravde...Som stále otvorený...Ak sa človek v pravde zaokrúhli, ďalej nemôže pokročiť... |
 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 03/12/2006 : 12:27:32
|
Zdravím Navi.
Jsi stále otevřený a nezavíráš se v kruhu pravdy. Jinak řečeno. "Más svoje já schopné přijímat co ze schopností druhých vzešlo." Třeba myšlenku, že Bůh není, že vše je hmota a energie a podobně. Jsi schopný přijmout myšlenku Programové analýzy procesu myšlení, která tě umožní pchopit podstatu tvojí vlastní duše i to jak a proč byl člověkem stvořen bůh? Nebo je tomu jinak a ty jsi stále přikován ke své pravdě?
MB |
 |
|
|
noemus
Grafoman

Czech Republic
1149 Posts |
Posted - 03/12/2006 : 12:55:34
|
Myslím, že otázka v nadpisu této diskuze mě znít spíše: Jaký je rozdíl mezi názorem a věděním.
Názor je něco povrchního, něco co získáme už na první pohled. Názor na politiku, na teorii velkého třesku může mít vskutku každý. Ale vědění je něco co můžete mít jen za cenu velké námahy, a to ne každý podstoupí. A bohužel platí, že člověk s pouhým názorem jen těžko dokáže odlišit jiný názor od vědění. Člověk s hlubší znalostí však dokáže poznat kdy mluví s někým kdo také něco ví a kdy jen s názorem.
Pravdu bych do toho nepletl. Pravda je spíše subjektivní záležitost. |
 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 03/12/2006 : 16:48:24
|
Noeme zdravím tě.
Bude to znít možná podivně,ale zajímalo by mne, zda u mne poznáváš vědění, nebo názor. Mám totiž pochyby o tom, zda je moje sdělovací schopnost dostatečná, nebo nikoli. Na svém poznání jsem pracoval víc než třicet let, ověřoval jsem poznané a nebyl jsem límý, protože jsem hledal rád (bavilo mne),ale toho ověřování nikdy není dost a chybí li navíc schopnost toto sdělit, pak je vše k ničemu.Ztratíš li důvěru sám v sebe, ztrácí člověk tu sílu k hledání a říká si." Vše je marnost" a náhle je zde únava, za všechna ta léta.
MB |
Edited by - Miloslav Bažant on 03/12/2006 16:53:35 |
 |
|
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 03/12/2006 : 23:50:19
|
| Ako každý človek si z informácií vyberám podľa svojej slobodnej vôle...Čo mi je blízke príjmem, čo mi je vzdialené nie...Moje vedomie však ostáva stále otvorené informáciám...Pijímam však len tie, ktoré sú blízke môjmu naturelu...To, čo vlastne robí každý človek...Alebo aspoň by mal...Nikdy by som nechcel, aby si prijal niečo, čo nieje blízke tvojmu naturelu...Ak je blízke tvojmu naturelu, že človek si stvoril Boha, je to pre mňa oveľa prijateľnejšie, ak budeš tvrdiť toto, než keby si mal tvrdiť že Boh stvoril človeka a pritom si to naozaj nemyslel...takže ťa mám rád... |
 |
|
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 03/12/2006 : 23:59:16
|
| Čo je to povrchné a čo je to hlbinné...Povrchné je všetko, čo skúma veci na povrchu...Hlbinné je všetko, čo skúma veci v hĺbke...Niektorí máme schopnosť veci pozorovať povrchne a niektorý hlbinne....A samozrejme všetko medzi tým...Aj preto sme tak odlišní, lebo pozorujeme veci z rôznych urovní...Ďaľšou vecou je energia, ktorú do tohoto pozorovania zapojíme... |
 |
|
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 04/12/2006 : 00:02:00
|
| Dá sa pochopiť aj to, čo napísal noemus... |
 |
|
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 04/12/2006 : 00:26:23
|
| Miloslave...myslím si, že si za tých 30 rokov naozaj podstivo venoval svoje úsilie na nadobudnutie svojho vedenia, a že si naozaj nebol ani v najmenšom lenivý, ale naozaj usilovný...Len si myslím, že si pri svojom úsilí smeroval od Boha a nie k Bohu...Aj keď budeš oponovať tým, čo si už napísal, že na svojej ceste za vedením si sa dostal aj po fázu, kde schádzalo málo, aby ťa aj podpriemerný farár získal za svoju ovečku, ale že si kresťanstvo nakoniec prekukol a vrátil si sa k racionalizmu...Pretože kresťanstvo a vlastne všetky skupinové náboženstvá sú iracionálne, a z hľadiska racionálnej empirickej logiky nemôžu obstáť...Takže v nich nieje žiadna istota, len slepá viera, alebo vratká neistota...Všetko toto je pochopiteľné...Ty si za tridsať rokov podstivého bádania nadobudol poznanie, alebo vedenie, ktoré je na úrovni názoru, vvplývajúceho z tejto poctivej dlhoročnej práce...Takže tvoj názor má inú konotáciu, ako názor človeka, ktorý sa o nič také nesnažil...Vždy je však dôležitý efekt...Dôležité je, aby si ty bol spokojný s tým, čo si dosiahol...Vyjadrovacie schopnosti máš veľmi dobré, pretože všetko čo píšeš je jasne zrozumiteľné a jednozmyselné... |
 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 04/12/2006 : 11:26:32
|
Zdravím tě Navi.
Začnu od konce. Sdělovací schopnost je podmíněna znalostí odborné latiny oboru, do kterého svým poznáním směřuješ. Chybí li ato znalost,volíéš slova svá a to vede často k matení pojmů a napadání ze strany vědců tohoto oboru. V tomto smyslu je moje sdělovací schopnost velmi chabá a já si toho jsem vědom. Proto hledám toho, kdo by mně pomohl s překladem.
Co se mé jistoty o správnosti mého poznání týká, mohu říci jediné."čím víc nacházím důkazů platnosti, tím větší mám strach, že podléhám bludům. Co když jsem někde udělal nějakou chybu? Co když je vše jinak a já to nedokáži poznat? A tak stále hledám nové a nové důkazy a hlavně vyhledávám názory dalších a dalších lidí. Je možné, že se najde člověk, který nějakou skrytou chybu najde a já poznám, že jsem se zmýlil. Lhal bych, kdybych tvrdil, že neznám význam svého poznání. Jenže tím vzniká o to větší strach z možného omylu,který nejsem schopný rozpoznat. Je to otázka soudnosti. člověk nesoudný není schopen svou nesoudnost poznat. Co když jsem to já?
MB |
 |
|
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 04/12/2006 : 13:06:40
|
| Vôbec by to nevadilo, keby si to bol ty...Aj vydať sa špatnou cestou má svoj zmysel...Ak by si sa ňou nevydal, nikdy by si nepochopil, že je špatná...Kľudne pokračuj po nej až do tej doby, kým si nebudeš úplne istý, či je dobrá, alebo špatná...V prípade, že by bola špatná, sa môžeš kedykoľvek vrátiť... |
 |
|
Topic  |
|