| Author |
Topic  |
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 04/12/2006 : 14:17:12
|
Navi.
Já myslím, že to není špatná cesta. když se snažím najít cestu k tomu, aby lidé lépe pochopili sami sebe a dokázali spolu žít. Jen se bojím toho, že jsem někde udělal chybu, kterou neznám a výsledek tomu odpovídá. To mne vede k tomu, abych své poznání ověřoval a hledal další pohledy na totéž u jiných lidí. Možná je ta nejistota tím správným a ne chybou. Pokud mluvíš o cestě ze které je možný návrat,pak tě mohu říci jediné. Ta cesta nemá konec a stále se přede mnou ukazují nové otázky vedoucí k dalším poznáním. Kdybych se nedokázal zastavit,pak bych se na té cestě ztratil a ztratil bych zcela schopnost vrátit se k lidem. Lidé by mne přestali zcela chápat, neboť bych se dostal svým poznáním příliš daleko. Je mnoho toho, co jsem na té cestě našel a co již sdělit nemohu. Není ten správný čas. Mohu to však ukládat do sci fi a to také dělám.
MB |
 |
|
|
Kozoroh
Nový uživatel
Czech Republic
38 Posts |
Posted - 04/12/2006 : 20:46:18
|
| Podle mě je názor snaha dobrat se pravdy tzn. popisu skutečnosti. Pravda je jediná tzn. jak jsem uvedl v předchozí větě, je to popis skutečnosti. Názorů může být mnoho. Je to to samé jako víra a vědomost. Můžu věřit v mnoho různých věcí, ale pokud vím, že je to tak a tak, ztrácí víra smysl. |
 |
|
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 05/12/2006 : 07:58:35
|
(Co se mé jistoty o správnosti mého poznání týká, mohu říci jediné."čím víc nacházím důkazů platnosti, tím větší mám strach, že podléhám bludům.)Logické by bolo, že čím si ďalej, tým nachádzaš väčšiu istotu o správnosti svojej cesty... (Co když jsem někde udělal nějakou chybu?) Chyba sa dá vždy napraviť... (Co když je vše jinak a já to nedokáži poznat?)Čo hovorí tvoja intuícia bez ega, to je správne... (A tak stále hledám nové a nové důkazy a hlavně vyhledávám názory dalších a dalších lidí.)Ak hľadáš poznanie bez potreby svojho ega, a používaš k tomu bezegovú intuíciu, tak nebudeš potrebovať žiadne dôkazy...Sadne ti ako uliate... (Je možné, že se najde člověk, který nějakou skrytou chybu najde a já poznám, že jsem se zmýlil.)Svet sa kvôli tomu nezborí, a ty môžeš začať novú a správnu cestu poznania... (Lhal bych, kdybych tvrdil, že neznám význam svého poznání.)Otázka je, či podporuje lásku a múdrosť, dobro a pravdu, prijateľnú pre všetkých... (Jenže tím vzniká o to větší strach z možného omylu,který nejsem schopný rozpoznat.)Zbav sa svojho ega a možno ti to bude hneď jasné... (Je to otázka soudnosti. člověk nesoudný není schopen svou nesoudnost poznat.)Staň sa súdnym a svoju nesúdnosť poznáš... (Co když jsem to já?) Všetko bolo povedané...
|
 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 05/12/2006 : 10:28:40
|
Navi zdravím tě.
Nic jsi nepochopil. Jen hlupák má jistotu. Soudnost je potvora.Když jí máš,pak máš i nejistotu.Nemáš li jí, pak jsi zcela jistý a jen okolí pozná jak jsi nesoudný. čím víc najdeš poznání, tím menší máš jistotu a jen poznáváš že víš, že nic nevíš. A o tom to je.
MB |
 |
|
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 05/12/2006 : 12:23:57
|
| Tak jsem hlupák, ale šťastnej... |
 |
|
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 05/12/2006 : 12:29:43
|
| Miloslave...Ja som preplával celú rieku súdnosti a neistoty až na druhý breh, kde je súdnosť aj istota...Ty si zatiaľ na tej strane brehu, kde je nesúdnosť a istota, občas si ponamáčaš nohy, ale preplávať si sa ešte nerozhodol...Bojíš sa tej neistoty...Zodpovedne ti ale môžem prehlásiť, že na druhom brehu je súdnosť a istota... |
 |
|
|
Miloslav Bažant
Ultragrafoman

Czech Republic
6254 Posts |
Posted - 05/12/2006 : 14:14:02
|
Zdravím Navi.
Nejšťastnější lidi na světě jsou hlupáci. Já však nemám rád to slovo hlupák. Za hlupáka může být považován i člověk, který došel v poznání tak daleko, že ho přestali ostatní lidé chápat. Takový hlupák však šťastný není a navíc v něm roste ta nejistota.Ta tebou zmíněná řeka má dva břehy a nikde není psáno, který břeh je ten správný. Jsi li na svém břehu šťastný, budiš tě to přáno,ale nemůžeš od ostatních žádat, aby se vydali za tebou, neboť oni mohou za ten správný břeh považovat ten svůj.
MB |
 |
|
|
navi
Ultragrafoman

2839 Posts |
Posted - 07/12/2006 : 00:19:08
|
| Já s tebou souhlasím... |
 |
|